1. 3. 2020

S lupou do historie: Četnické humoresky

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Četnické humoresky 1×01: Slepice versus Slepička?

plakát

Základní údaje

Název Četnické humoresky
Žánr Komedie, Krimi
Stanice Česká televize
Vysílání 2001–2007
Počet sérií 3
Premiéra 4. 1. 2001
Délka pilotu 87 minut

O čem to je?

Štábní strážmistr Karel Arazím, později praporčík a vrchní strážmistr, jeho „pravá ruka“ Bedřich Jarý a brněnská pátračka řeší vážné i veselé, tragické i směšné kriminální případy v období první republiky.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděno nespočetněkrát
Hodnocení celého seriálu: 100 %

S čistým svědomím můžu prohlásit, že Četnické humoresky jsou mým nejoblíbenějším seriálem vůbec, takže jsem nadšený, že se tentokrát pouštíme právě do tohoto skvostu. Skutečně jsem seriál viděl mockrát a je to taková má srdeční záležitost, která mi zrovna v tomto období moc bodla, takže jsem rád, že vyšla zrovna na tento termín.

Jednou z hlavních částí Četnických humoresek je jedinečná hudba, jednak ta v epizodách, ale především ta použitá jako úvodní a závěrečná skladba. Už jen první tóny mne dostávají na vlnu nostalgie a tato skladba se navždy řadí mezi mé zamilované.

Úvodní díl toho přinesl spoustu a nastínil většinu příběhů od zápletky s Ludmilou, přes Arazímovu fotografii ženy po obavu z úmrtí četníka (musím říct, že je docela smutné, když si člověk uvědomí, jak brzo na vše dojde). Můžu prozradit, že seriál je vcelku závěrečnou epizodou uzavřen, to jen kdyby měl někdo obavu jít do toho právě kvůli tomu. Sice člověka mrzí, že čtvrtá řada nevznikla jen kvůli zbourání četnické stanice, na druhou stranu seriál byl ukončen v pravou chvíli, je tu náznak budoucnosti, neodvratně se blížící dějiny, ale zároveň optimistická závěrečná scéna.

Jsem si vědom toho, že obsazení chválím často, většinou to však je ve smyslu obsadili dobrého herce do této role atp. Ale tady je to něco jiného, obsazení je úžasné z důvodu skvělého výběru jedinečných pánů herců a paní hereček. Sice tu prozatím chybí jména jako Libuše Šafránková, Jiřina Bohdalová, ale i Miroslav Donutil a samozřejmě Viktor Preiss jako Leopold Skrčílek, to je jasný, to je jasný. Zkrátka a dobře seriál s herci, jako jsou pan Zindulka a Kostka, je něco skvělého (samozřejmě bych mohl pokračovat ve výčtu také Trojanem, Töpferem, Junákem a kdoví kým dalším, kteří jsou rovněž skvělí, ale šlo mi skutečně o pány herce; ke všemu bych tak zapomněl na Kikinku). Na tento český seriál naprosto nedám dopustit, přirostl mi k srdci, navíc je tu první a asi jediný pár v české (potažmo slovenské) tvorbě, kterému jsem opravdu fandil.

Jednotlivé případy jsou rozmanité, zajímavé a vlastně ze života, takže tu není žádný nesmyslně překombinovaný děj. Ač se nejedná o žádný efekty přesycený kousek, myslím si, že u nás obstojně konkuruje nejrůznějším americkým kriminálkám, už jen tím, že jsou Četnické humoresky z našeho prostředí, jsou tu zachyceni skuteční lidé a máme k tomu celkově blízko. Dobře, my na Moravě k tomu máme asi trochu blíž.

O tomto seriálu bych toho dokázal napsat ještě spoustu, ale už teď mám pocit, že jsem na velkém prostoru nesdělil vůbec nic, takže to nebudu dále natahovat. Seriál se u mne řadí na vrchol české seriálové tvorby po všech stránkách. Má humor, skvělé herecké výkony, perfektní scénář, propracovaný děj, postranní příběhy, útočí na emoce. Ve spojení s úchvatný obsazením to prostě musí vytvořit jedinečný kousek, který nemůže být jiný než dokonalý.

  • skladby
  • vtip
  • páni herci
  • prostředí
  • srdcovka
100 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Už vidím ty komentáře ohledně toho, že se jedná o mé první setkání se seriálem… „Jak je to možné? Taková klasika?“ Já prostě na ty české počiny nějak nejsem. A právě proto jsem se pilotu docela obával a dlouhá stopáž tomu rozhodně nepomohla. Výsledek nakonec nebyl tak špatný, jak jsem se obával. Nakonec se tam místy mihlo i něco lehce humorného.

Příběh byl velmi komplikovaný, až zamotaný, což vedlo k docela zajímavému, i když ne úplně neočekávanému, výsledku. Postavy byly všechny snesitelné, jen ten Karel Arazím (Tomáš Töpfer) mi občas lezl na nervy, ale aspoň jeho charakter byl zajímavý. A Bedřich Jarý (Ivan Trojan) byl fajn, takový četnický Sherlock.

Jen již ta zmíněná stopáž, která zapříčinila strašnou nataženost pilotu, mi trochu vadila, jelikož pro mě zaplnila epizodu nezajímavým a nezábavným obsahem. Občas tady proběhla nějaká ta lehce vtipná hláška, ale bylo jich jen pár. Bohužel se tedy nejedná o můj styl komedie, čemu se ale nikdo divit nemůže, protože jsem už mnohokrát zmiňoval, že jsem na komedie extrémně vybíravý.

  • Bedřich Jarý (Ivan Trojan)
  • zajímavý/zamotaný případ
  • Karel Arazím (Tomáš Töpfer)
  • dlouhá stopáž
  • místy nezáživné
60 %
Mé hodnocení
Micuda98
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
ragelly

ragelly

Na tenhle kousek nedáme s mamkou dopustit :) Myslím, že tu novou sérii jsem už neviděla, ale na ty...
před 4 roky
šotek10

šotek10

Tohle je jeden z mála tuzemských seriálů, který můžu. Tady se nedá nic vyčíst. :)
před 4 roky
Další články k tématu