27. 2. 2020

Scéna měsíce: Leden 2020

Vítáme vás u dalšího článku z naší rubriky, do které redaktoři vybrali scénu, která se jim za uplynulý měsíc nejvíce líbila, a zároveň svůj výběr zdůvodnili. A vy neváhejte napsat do komentářů tu vaši.

Scéna měsíce: Leden 2020

Sex Education

epizoda 2×08 – Episode 8 (17. 1. 2020)
herci Connor Swindells (Adam), Patricia Allison (Ola)
scéna Kamarádi

První řada Sex education pro mě byla velmi milým překvapením a v lednu jsem se konečně dočkala dalších dílů. Druhá řada byla snad i o něco lepší než ta první a já hned věděla, že ji asi nic v lednu nepředčí. A nestalo se tak, ne že by mi neuteklo sledování Chilling Adventures of Sabrina. Tam teda musím vyzdvihnout Straight To Hell jako parádní upoutávku. Co se týče Sex Education, tam moc drama mezi Maeve a Otisem neprožívám, i když krásná scéna byla, když Maeve přiznala Otisovi, že ho má ráda. Pár, kterému fandím, je Adam a Eric. Za scénu měsíce ale volím, když se Ola zastala Adama. Ten byl vyhozen, protože špatně zamkl obchod, který byl posléze vykraden. Ola řekne majiteli, že to nebyla Adamova chyba, že klíč už špatně fungoval i jí, jen to nikomu neřekla. Majitel na to zareaguje tím, že vyhodí i ji. Adam se diví, proč to udělala a ona mu vysvětlí, že je přece její kamarád. Adam je překvapen, protože ho nikdy nikdo nepovažoval za kamaráda. Následně ji neohrabaně obejme velkým medvědím objetím. To mi vykouzlilo úsměv na tváři. První krok pro Adama, aby si uvědomil, že za něco stojí, že se má mít rád. Pak může mít rád Erica a držet ho za ruku.

Boku no Hero Academia

epizoda 4×13 – Infinite 100% (11.1.2020)
herci Eri (Seiran kobayashi), Overhaul (Kenjirô Tsuda), Izuku Midoriya (Daiki Yamashita)
scéna Využití své moci na 100%

Polovina nové série Boku no Hero Academia měla zápletku ohledně léku, který dokázal buď zesílit, nebo vymazat nadpřirozené schopnosti, které v tomto světě používají lidé k páchání dobra nebo zla. K tomuto případu se připlete hlavní postava Midoriya, který se potká s Eri, jež je příbuzná hlavního záporáka. Ukáže se, že její krev používá na to, aby vytvořil tuto látku. Midoriya se narodil bez jakékoliv schopnosti a dostal schopnost od jednoho z největších hrdinů. Ale nedokáže ji ještě plně ovládat a pokaždé to jeho tělu způsobuje poškození. A právě díky Eri nyní dokáže využít tuto sílu na 100 % a celou ji použije, aby se vypořádal s Overhaulem, který Eri vidí jen jako prostředek k zvětšení své moci. Šlo o velice emočně nabitou akční scénu s kvalitním hudebním doprovodem a odvažuji se tuto scénu hodnotit jako jeden z vrcholů tohoto anime.

Arrow

epizoda 8×08 – Crisis on Infinite Earths: Part Four (14. 1. 2020)
herci Stephen Amell (Oliver Queen), Grant Gustin (Barry Allen), Caity Lotz (Sara Lance)
scéna Smrt Olivera

Seriály z Arrowverse jsou taková moje guilty pleasure a je fakt, že Arrow mě bavil ze všech asi nejvíce. Posledních pár sérií bylo sice celkem nudných, ale crossoverová Crisis on Infinite Earths byla neskutečná jízda. Lepší zakončení by snad ani nemohlo být. Bylo celkem jasné, že Olivera čeká nějaká hrdinná smrt, kdy se obětuje pro ostatní. A vlastně proč by ne, celý seriál byl o tom, jak se z vyvrhela stal hrdina, takže se jednalo o výborné zakončení jeho příběhu. I proto jsem jako lednovou scénu vybral tu závěrečnou z celého čtyřepizodního crossoveru, kdy Oliver padne po bitvě s Anti-Monitorem. Sice se k němu ihned dostane Barry a Sara, jenže zachránit jej nedokáží. Oliver ještě stihne vytvořit nový vesmír s Earth-Prime a následně zemře. Aby byl začátek, musí být konec. Sbohem, Olivere…

Vikings

epizoda 6×07-The Ice Maiden (15.1.2020)
herci Katheryn Winnick (Lagertha), Alexander Ludwig (Bjorn), Jordan Patrick Smith (Ubbe), Georgia Hirst (Torvi), Ragga Ragnars (Gunnhild)
scéna Zbohom, Lagertha

Čo je predpovedané, to sa aj stane a svojmu osudu nik neutečie. Neutiekla mu ani slávna štítonožka Lagertha, ktorá tak ako jej bolo predpovedané zomrela rukou Ragnarovho syna. Jednotlivé pohrebné detaily poukazujú na všetko čím Viking je a veľký dav, ktorý sa s ňou prišiel rozlúčiť vyjadruje úctu, ktorú si Lagertha zasluhuje. Svoje posledné zbohom jej postupne dávajú Ubbe, Grunnhild, Torvi a Bjorn. Každý z nich hovorí o tom čo pre nich znamenala, čo ich naučila a čo im dala. Pohrebná loď bola zapálená a Lagertha sa tak môže vydať na svoju poslednú cestu. Ako jej telo klesá na dno mora, jej podoba sa mení zo staršieho ja na to mladšie. Túto scénu sprevádzajú Valkýri, ktoré ju prišli sprevádzať do Valhally. V závere tejto dojemnej scény sa Lagertha opätovne stretáva s Ragnarom, ich telá sa spoja vo forme pieskových sôch, ktoré sú vzápätí rozptýlené. Lagertha bola jednou z mojich najobľúbenejších postáv v seriály a bude chýbať. Neostáva mi dodať nič iné len ako „Zbohom, Lagertha, zbohom“.

Doctor Who

epizoda 12×05 – Fugitive of the Judoon (26.1.2020)
herci Jodie Whittaker (13.Doctor), Jo Martin (Ruth Clayton / The Doctor)
scéna Nová Doctorka?!

Opäť bolo tento mesiac veľa kandidátov na scénu. Arrow aj Good Place zakončili veľmi pekne svoje seriály, Tell Me a Story mal tiež vynikajúci zvrat v podobe odhalenia Olivie, že je ešte väčší psycho než Tucker, ktorý ju uniesol. Voľba je nakoniec ale úplne inde v, pre mňa, dosť nečakanom seriáli. Ale za túto časť si to určite zaslúži. Po tom, ako v minulej sérii po Moffatovi prevzal pozíciu šéfa Chibnall a dostali sme prvýkrát Doctorku, seriálu výrazne klesla sledovanosť. Nebola to žiadna sláva a stále nie je. No epizóda 12×05 sa naozaj vydarila. Prišiel nielen návrat Judoonov, ktorých sme naposledy videli tuším v 3. sérii, ale aj šokujúci návrat Jacka Harknessa, ktorého sme naposledy videli pred 10 rokmi vo 4. sérii. Patrí určite k veľmi obľúbeným postavám seriálu a mňa jeho návrat rozhodne potešil, aj keď sa nakoniec s Doctorkou nestretol, ale poslal odkaz :-) Ale ten najväčší šok a zvrat nás ešte len mal čakať. V epizóde bola záhadná postava Ruth, ktorá sama nevedela, kto je. A keď Doctorka našla pochovanú TARDIS namiesto rodičov Ruth, tak veru uznávam, že moja huba bola padnutá na zem! Ukáže sa, že Ruth je tiež Doctorka. Tá veľká záhada je ale úplne niekde inde, Doctor totiž pozná všetky svoje minulé verzie, reinkarnácie a ani jedna Doctorka si nepamätá tú druhú. A toto je naozaj veľká záhada. No som zvedavý, či Chibnall tento potenciál, čo si pripravil, zvládne dotiahnuť až do konca. Lebo tá 11. séria bola fakt veľmi veľká bieda.


Které scény a ve kterých seriálech se za uplynulý měsíc vryly do paměti vám?

Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
allyska

allyska

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře14zobraz všech 14 příspěvků
andromache

andromache

Co se týče společníků, tak za sebe říkám vyhodit Grahama a Ryana a nechat Yaz :-). S Doctorkou si rozumí...
před 4 roky
šotek10

šotek10

Tak to vypadá, že to tak nejspíš bude. ;)
před 4 roky
andromache

andromache

Finále jsem ještě neviděla, ale fingers crossed :D.
před 4 roky
Další články k tématu