20. 3. 2020

Novinka pod lupou: Motherland: Fort Salem (Freeform)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Motherland: Fort Salem
Žánr drama, nadpřirozený
Stanice Freeform
Premiéra 18. 3. 2020
Vysílání středa, 21:00
Délka pilotu 51 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Příběh se odehrává v alternativní verzi Ameriky, kde před 300 lety skončil hon na čarodějnice tak, že se vláda s nimi dohodla, aby bojovaly za jejich zemi. Tři mladé ženy se základním vzděláním v bojovné magii přichází nyní do služby.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Ano. Musím říct, že podobný seriál jsme tu snad ještě neměli. Nedokážu ho moc zaškatulkovat, protože to je úplně něco jiného, než na co jsem u čarodějnic zvyklá, a je to úplně něco jiného, na co jsem zvyklá u vojenských seriálů.

Ty trénovací scény mi úplně připadaly, jako bych koukala znovu na Nikitu, vypadalo to hodně podobně. Tady jsou sice jen ženské hrdinky, ale osobnost s Nikitou nebo Alex mají v podstatě totožnou. Jen je do toho započítaná magie, takže seriál vlastně působí úplně jinak, i když podobně.

Seriál se v prvním díle zatím pořádně nestihl rozjet. Nicméně se mu docela podařilo naznačit, jakým směrem se bude ubírat, a vypadá to zajímavě. Máme tady tajného špeha, který navíc umí měnit vzhled, takže hlavní hrdinky musí být neustále v pozoru. Aby toho nebylo málo, nechybí ani lesbická romance po vzoru Sleeping with the Enemy.

Něco mi na pilotu nesedělo, ale asi je to jen tím, že takovéto pojetí čarodějnic jsem zatím opravdu neviděla. Určitě budu koukat dál, jen doufám, že si seriál při maratonu zvládne udržet mou pozornost. Zatím nejsem na sto procent přesvědčená.

  • zajímavé zpracování
  • triky a vizuální stránka
  • postavy občas dokážou lézt na nervy
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Seriál se točí okolo skupinky mladých čarodějnic, které byly povolány do armádní služby Spojených států amerických. V tomto seriálovém světě jsou totiž čarodějnice skutečné a Salemské procesy skončily úmluvou mezi čarodějnicemi a tehdejší vládou. Tato úmluva vedla k vytvoření speciálního čarodějnického odvětví v americké armádě, které sídlí ve Fort Salem. Takže pro mě jako fanouška fantasy a alternativní historie je tento seriál přímo stvořený.

Dalším důvodem, proč jsem se na seriál těšil, byla Taylor Hickson, kterou můžete znát jako Petru z Deadly Class. Mě osobně vešla do povědomí své její nehodě při natáčení hororu Ghostland. Zde hraje Raelle Collar, která pochází z neslavné čarodějnické rodiny, ale ukrývá se v ní obrovská síla. Nejvíc mne však na pilotu vytáčela její zbrklost a okamžitost její romantické příběhové linky, ke které se váže docela očekávaný zvrat.

Už se těším až se dozvím něco víc o odlišné historii světa seriálu Motherland: Fort Salem. Forma sesílání kouzel je taky zajímavá. Osobně mi pilot přišel trošičku slabší, ale věřím, že seriál nabere každou epizodou na síle.

  • alternativní fantasy historie
  • Raelle Collar (Taylor Hickson)
  • forma sesílání kouzel
  • romantická příběhová linka
  • očekávaný zvrat
70 %
Mé hodnocení
Micuda98

Alternativní svět s alternativní historií, a to ještě se změnou právě v období čarodějnických procesů v Salemu? Do toho jdu po hlavě. A bez zklamání. Úvod je sice takový, jakože co to má být, ale postupně pilot nabírá drive a příběh se krásně rozjíždí.

Raelle a Tally mě jako postavy opravdu baví, první zmíněná pak navíc v průběhu pilotu navazuje pouto se Scyllou, to bylo sice naprosto předvídatelné, ale taky naprosto uspokojivé, jsem spokojený. Do protikladu s předvídatelným tu pak je závěr epizody, který trochu zaskočil, ale zároveň potěšil a nabídl fakt zajímavý příběh do budoucna. Abigail proti nim byla postavou, která mě nebavila vůbec, ne protože byla záměrně napsána otravně, ale protože neměla nic moc co nabídnout, kromě odhalení o spojení matek, ale upřímně, to to fakt nevytrhne.

Hudební podkres byl příjemný, nebyl až tak epický, jak se dá u něčeho takového čekat, ale rozhodně se vyvedl. A taky že to bylo potřeba, když tu těch tichých scén s hudbou bylo víc. Jen teda v jednu chvíli to působilo spíš jako sirény projíždějící kolem scény.

Nápad na propojení dvou odlišných světů do podoby magie pod záštitou vlády je odvážné, inovativní a naprosto kouzelné. Povedené je i to napínání, když tvůrci začínají s příběhem od výcviku, čímž si jednak udrží diváky prahnoucí po odhaleních a přímém boji s nepřítelem, který se podle všeho nachází v jejich vlastních řadách. Rozhodně si tím seriál udrží i nápaditost, nevyplýtvá si hned příběh po výcviku plný boje proti terorismu a kde čemu dalšímu, který by se jistě taky neokoukal, ale takto je tu prostě větší prostor.

Za mě se rozhodně jedná o povedený projekt, který není čistě jen o magii a výcviku, ale nezaměřuje se ani vysloveně na životní příběhy jako takové. Ano, mě si seriál zkrátka získal, a to už trailerem a teď i pilotem. Jen to bude chtít sjet celou sérii najednou, ach ta nedočkavost.

  • vztah Raelly se Scyllou
  • odhalení v závěru
  • efekty a hudba
  • nápad
  • Abigail
80 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
_karel_

_karel_

Zajímavý kousek, originální nápad, pár slušných efektů. Tak uvidíme...
před 4 roky
IrmaVep

IrmaVep

Díky za doporučení, vypadá to fakt zajímavě. Je chybka v nadpisu: "Fort" :)
před 4 roky
Další články k tématu