5. 4. 2020

S lupou do historie speciál: Hawaii Five-O & Hawaii Five-0

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Hawaii Five-O 1×01: Full Fathom Five a Hawaii Five-0 (Hawaii 5–0) 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název Hawaii Five-O & Hawaii Five-0 (Hawaii 5–0)
Žánr Akční, Krimi, Drama
Stanice CBS
Vysílání 1968–1980 & 2010–2020
Počet sérií 12 & 10
Premiéra 26. 9. 1968 & 20. 9. 2010
Délka pilotu 50 minut & 43 minut

O čem to je?

1968: Five-O je speciální policejní jednotka operující pouze na území Havaje, jenž vede speciální detektiv Steve McGarrett. Kooperující s policií z Honolulu. Společnými silami bojují proti zločineckému podsvětí na ostrovech.

2010: Detektiv Steve McGarrett, bývalý námořní důstojník, se vrací do Oahu na Hawaii, aby zde prošetřil vraždu svého otce. Tamní guvernérka (Jean Smart) jej přesvědčí, aby vytvořil elitní vyšetřovatelský tým. K McGarrettovi se tak připojuje detektiv Danny „Danno“ Williams, bývalý policista z New Jersey, a detektiv Chin Ho Kelly, jenž byl jako policista v Honolulu neprávem obviněn z braní úplatků. K týmu se přidá i Chinova sestřenice Kona Kalakaua, krásná a nebojácná absolventka policejní akademie. McGarrett si slibuje uzavřít otcův případ a nová Five-O jednotka může začít s bojem se zločinem na Hawaii…

Trailer

A jaký je náš ortel?

1968

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Původní Hawaii je pro mě úplnou neznámou, jasně že jsem slyšel, ale nikdy neviděl. Člověk se tu rozhodně nevyhne srovnávání verzí, které od sebe dělí několik desítek let, a to je vlastně i záměr. Takže rozhodně největším rozdílem je skutečnost, že Kono je chlap. Je to celkem pochopitelné, přeci jen jsou to ještě pořád šedesátky takže tak. Ale vlastně všichni jsou tu úplně jiní, co vytváří dojem naprosté odlišnosti obou seriálu.

Původní seriál je, alespoň v pilotu, sice zdlouhavý, ale zároveň strašně klidný, zapomenete, co se kolem vás děje a jedete si na vlně úžasné dobové kriminálky. Steve v podání Jacka Lorda tomu dodává úplně jiný rozměr, prostě gentleman, který má co do sebe, přijde mi takový typ na Bonda. S Dannym tu v pilotu netvoří až tak svázané duo, trochu mi připomínají Bodieho s Doylem.

Plusové body má seriál rozhodně za profesionální vystupování týmu, příběh si nepotřebuje na nic hrát, samozřejmě je to způsobené dobou, ale proti roku 2010 tu nejsou vyvolávány žádné tlaky a spíš o sebe ještě mají členové týmu strach. Pilot má tedy i příjemnou emoční stránku a najde si místečko pro vtip, byť nezamýšlený. Mě třeba nepředstavitelně baví scéna na člunu, ten Steve je tu úžasný.

Úvodní příběh seriálu sedl, rozhodně zaujme a zpracováním působí až tak, že by člověk netypoval seriál na Spojené státy, ale spíš na Velkou Británii. Já si tu nemám moc na co ztěžovat, tady ty klidné kriminálky já můžu a když ještě dýchne tou skvělou atmosférou, jako by člověk rázem byl na místě v roce 1968, to je bomba. A málem bych zapomněl na hudbu a tolik milovanou znělku, nebýt totiž tohoto seriálu, tak ji asi Hawaii Five-0 z 2010 sotva má.

  • Jack Lord
  • střídmost
  • emoce
  • atmosféra
  • délka
  • zbytečné přechody s logem
90 %
Mé hodnocení

2010

Status: viděno spoustu epizod, zatím ne komplet
Hodnocení celého seriálu: –

U takovýchto kousků začínám zjišťovat, že vůbec neznám pilot, takže to bylo i tentokrát, nebo už je to fakt dávno a já zapomněl. Proti svému předchůdci verze z tohoto století (vlastně i tisíciletí) je akčnější, výbušnější a víc se tu na vše tlačí a vyhrocuje, což je místy dost zbytečné. Ale jak jsem už zmiňoval v první půlce, doba si to asi žádá a tvůrci chtějí diváky zaujmout právě těmito vnitřními neshodami, které se však během mrknutí oka jaksi vytratí.

Miluju znělku seriálu a věřím, že nejsem jediný, takže ta seriálu rozhodně přidává a ve spojení s modernějším vizuálem v úvodních titulcích je taky skvělá, navíc je skvělé, že se tvůrci řídili podle těch původních, i když mi tak chybí otočka Jacka Lorda. Jinak musím říct, že jsem si tu během pilotu hudby vlastně vůbec nevšiml, trochu škoda.

Po těch letech se nedá být proti obsazení, do budoucna ještě přibudou další postavy, ale tady jádro je skvělé a hold se musí odhlédnout od srovnávání s šedesátkovým týmem, protože toto je něco úplně jiného a už to máme všichni zaryto hluboko pod kůží.

Musím říct, že z úvodních dílů u mě vede ten původní, ale když člověk zná seriál tolik let, tak se snadno přivírají oči a přehlížejí zápory, takže ač poražený, stále s úctyhodným hodnocením. Víc asi nechám na skutečných milovnících tohoto seriálu a už jen doplním, že pilot rozhodně láká na maraton, protože Hawaii Five-0 ještě neřekl své Aloha.

  • znělka
  • víc prostoru pro Dannyho>
  • klasika
  • pilot naladí na maraton
  • zbytečně vyhrocení
  • zmatené bojové záběry
80 %
Mé hodnocení
jesmot

1968

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Nikdy jsem ani neuvažoval, že bych se na původní seriál někdy podíval, ale když jsme se s jesmotem domluvili na další speciální SLDH k Hawaii Five-0 (2010) a následně jsme objevili, že konec seriálu odpovídá téměř na stejný den, jako konec toho původního seriálu, tak jsme se rozhodli udělat ještě speciálnější dvojitou lupu, kde oslavíme 10 sérií právě zakončeného Havaje společně s tím, který skončil přesně před 40 lety.

Upřímně jsem očekával něco horšího. Nejsem zrovna fanoušek starých seriálů, popravdě je Hawaii Five-O téměř tak starý jako původní Star Trek, který mám kompletně dosledovaný, ale jeho herectví mi přijde příšerné. Právě proto jsem byl kvalitnějším herectvím docela překvapen. I zápletka byla docela zajímavá. V pilotu jsem, ale spatřil i pár nelogičností. Celkově se mi pilot líbil a jako jednohubka byl super, ale seriál sledovat neplánuji.

  • kvalitní herectví
  • pár nelogičností
70 %
Mé hodnocení

2010

Status: mám komplet zhlédnuté
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Jako první musím zmínit, že je velmi zvláštní si znovu pouštět úplně první epizodu v tentýž den, co tu poslední. Člověk si začne všechno v hlavě spojovat, hlavně když se onen závěr částečně vracel a ohlížel jak na pilot, tak i na mnoho dalších důležitých událostí. Což mě přivádí k tomu, že seriál skočil pěkně uzavřeně, samozřejmě by se dalo pokračovat, ale to snad vždycky.

Vždy zmiňuji obsazení a postavy docela okrajově, takže se teď trochu rozepíšu, jelikož obsazení Hawaii Five-0 by se dalo označit jako hvězdné. Jako prvního zde máme Alexe O'Loughlina, kterého jsem možná viděl v nějaké romantickém filmu, ale má i dva seriály, kde je hlavní hvězdou. Scotta Caana můžete znát z Dannyho parťáků, což je příhodné, jelikož hraje Dannyho. Daniela Dae Kima můžete znát z Lost, kde hrál Jina, zde ale hraje China. Grace Park zase můžete znát z Battlestar Galacticy. V pilotu se samozřejmě objevilo mnoho dalších známých tváři.

Nejvíce se mi pilotu líbí ona rekrutační část nového týmu, který v budoucnosti ponese ono slavné jméno Hawaii Five-0. Taky nemůžu zapomenout na svoji obsesi nad tropickými kriminálkami, to proti mně hlavně v současné době nemůžete držet. Hawaii je prostě nádherný. Akční scény taky byly fajn, hustý hlavně byl skluz po kapotě auta, které bylo následně nabouráno. Neříkám, že to bylo reálné, ale bylo to cool.

Pilot patří rozhodně k těm nejlepším epizodám celého seriálu, to ale neznamená, že zbytek by nějak zaostával. Bohužel pár sérií po odchodu několika hvězd, seriál trochu strádal. Časem ale získal zase na síle a podle mě tuto sérii dělal velký comeback. Seriál by tedy mohl dále pokračovat, ale asi se jim nechtělo dávat celý seriál na bedra nováčků, i když mi přijde, že by to teď už dokázali utáhnout, ale nejsem vševědoucí, takže je to možná tak lépe. Seriál tedy můžu vřele doporučit. A pokud jste seriál dosledovali a nesledujete propojený seriál Magnum P.I., tak se na něj podívejte. A taky dejte šanci novince Almost Paradise. Omlouvám se, ale já na ty dva seriály prostě musím pořád upozorňovat.

  • hvězdné obsazení
  • rekrutace členů
  • tropická kriminálka
  • Hawaii
  • akce
90 %
Mé hodnocení
Micuda98

1968

Status: viděno několik náhodných epizod
Hodnocení celého seriálu: –

Dobře, ač už jsem opravdu starší ročník a u spousty věcí můžu říct, že je to věc mého mládí, tohle je opravdu i pro mě velké retro. Kdysi jsem ze zájmu pár dílů viděla, chtěla jsem poznat původ mého oblíbeného seriálu.

No a teď k hodnocení. Obsazení hlavní dvojice je za mě moc fajn, skvěle to mezi nimi funguje. Představitel China, no žádná sláva, asi jsem oběť svých představ a nové obsazení mi nějak víc vyhovuje, ale přes co se nedokážu opravdu přenést je to, že Kono je muž.

Honičky i akční scény odpovídají době svého vzniku, ale nic jim to neubírá na atraktivitě. Co mě při sledování napadlo, bylo, jak moc jsem začala vzpomínat na starého Magnuma.

A hlavním bonusem původní verze je, jak jinak znělka. Ústřední melodie i spousta záběrů na krásy Havaje si člověk dlouho pamatuje.

  • hlavní dvojice
  • prostředí Hawaie
  • hudba
  • Kono
60 %
Mé hodnocení

2010

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 90 %

Jo tak tohle je moje srdcovka a je krásné se po tolika letech zase vrátit na úplný začátek. Je teda trochu těžké oprostit se od všeho, co už člověk ví o postavách, ale stojí to za to. Nejen že nás hned úvod vtáhne do akce, ale James Masters (alias Spike) jako záporák Victor Hesse je prostě boží.

Potom už se můžeme zaposlouchat do úžasné melodie, která provází úvodní znělku. Jinak můžeme děkovat sociálním sítím, že nám původní hudba byla zachována. Pokusili se jí předělat, ale vlna kritiky vrátila na scénu tu původní z roku 1968. Ve znělce také byly použity záběry na stejné pamětihodnosti Havaje jako u původního seriálu.

Hned se setkáme i s klíčovými hráči, Steve hned po příletu dostává nabídku sestavit elitní tým, odmítá, aby následně po prozkoumání otcova domu a seznámení s Dannym přijal. Následně se nám začíná pomalu skládat tým Hawaii Five-0, který bude tvořit Steve jako velitel Danny, Chin a Kono – jo, přiznávám, s dívkou v této roli jsem mnohem spokojenější. Akční scény jsou skvěle udělané, opravdu i po letech miluji scénu vjezdu auta na loď. Akce a honičky skvěle doplňuje špičkování hlavní dvojice, které už v pilotu nabírá obrátky a v dalších dílech je lepší a lepší, tady se prostě hlavní obsazení sakra povedlo.

V pilotu byly naznačeny dějové linie, příběhy hlavních postav i to kam se seriál bude ubírat. Začínají se formovat vztahy, osudy a hlavně přátelství Steva a Dannyho. Když po deseti letech vím, jak se osudy a příběhy zamotaly, kolik toho hrdinové prožili, jsou prostě jejich začátky úžasné. Hawaii Five-0 je skvělý serial třeba na maraton a myslím, že brzo si ho ráda zopakuji i já.

  • Steve a Danny
  • hudba
  • akční
  • James Masters
  • No já fakt žádné nemám.
100 %
Mé hodnocení
Deaneira

1968

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Je zajímavé moci porovnat hlavní protagonisty obou seriálů, rok 1968 versus 2010. V této starší verzi je postava Steva o dost vyzrálejší (i věkem) a jako detektiv působí jako větší profesionál. Zato z Dannyho se stal takový miláček, radost pohledět na ta modrá kukadla. Špičkování a protahování ega tady mezi nimi na rozdíl od nové verze neregistruji, přijde mi, že fungují jako pohodově sehraný tým.

Příběh se zaměřuje na vykutálený páreček, který podvodem připravuje osamělé ženy o peníze a pak se jich neváhá zbavit. Jak jinak, než přes palubu lodi. Pomocí volavky se Stevovi a Dannymu povede dvojici zastavit. Ta zápletka se mi líbila a s ní i celé to retro balení. Chvilkami mi to připomínalo bondovky, tak to bylo takové nostalgické. Ve srovnání s novější verzí byl tento konkrétní díl méně akční, což mi naprosto vyhovovalo. Za mne by tato starší verze vyhrála. Jo a ještě mě potěšil ten páreček záporáků, od pohledu takoví slizouni, tak to má být.

  • profesionálnější tým
  • retro atmosféra
  • fešní chlapi
  • slizcí záporáci
  • 1 díl-1 příběh
  • nic významného mne nenapadá
80 %
Mé hodnocení

2010

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Můj názor je od samého počátku trochu předpojatý, vyhýbám se krimi seriálům, které nemají roztažený děj do celé série, ale řeší co jeden případ – jeden díl. Hawaii Five-0 tedy není seriál, který bych si dobrovolně vybrala. Byla jsem ale nalákána na shlédnutí pilotu, tak mohu přispět mini názorem.

Detektiv Steve McGarrett se vrací do svého rodiště, aby dopadl vraha svého otce, který tam působil také jako detektiv. Vytváří si tým lidí, kteří mu v tom pomohou. Bývalého kamaráda z mládí, který skončil u policie kvůli podezření z úplatkářství, jeho krásnou sestřenici, která studuje na policajtku a policistu Dannyho, který byl vyšetřením případu původně pověřen. Vztah mezi Stevem a Dannym je věc, která mne bavila, od prvního setkání si poměřují svá ega a jsou tak trochu chlapsky roztomilí.

Samotný příběh mne moc neoslovil, ke konci jsem se ztrácela, začalo to být na můj vkus příliš akční, střílení, honičky, rozmazané šmouhy, jak se to míhalo rychle. Ale dobře to dopadne, padouch je dopaden, dokonce dostane (beze svědků) popelníkem (myslím, že to byl popelník) přes ústa, což mne škodolibě potěšilo. Do dalších dílů se nechystám, není to úplně ten správný formát pro mne, ale jako oddechovka to může potěšit, pohled na ty chlapy není úplně k zahození.

  • vtipné interakce mezi Stevem a Dannym
  • vizuálně je se na co koukat (chlapi a vlny)
  • opět jeden díl-jeden případ
  • na mě ke konci příliš akční
  • samotný příběh je upozaděn
70 %
Mé hodnocení
proobacz
Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře31zobraz všech 31 příspěvků
andromache

andromache

Tyjo, já se tady ještě dozvím věcí :D. A jinak myslím, že na rodinu se social distancing nevztahuje, takže...
před 4 roky
proobacz

proobacz

Prý dobrou mušku.) Čtu si po ránu zprávy a diskuze pod nimi, tak mě teď jedna paní...
před 4 roky
jesmot

jesmot

To fakt dobře pobavilo, děkuju :D Jinak pokud vím, tak paní Columbové se moc nedařilo, pak ji...
před 4 roky
Další články k tématu