28. 4. 2020

Novinka pod lupou: Love 101 (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Love 101
Žánr teen, drama, romantický
Stanice Netflix (Turecko)
Premiéra 24. 4. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 45 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci
Hrají Kaan Urgancıoğlu, Kubilay Aka, Alina Boz

O čem to je?

Příběh se odehrává v 90. letech v Turecku. Skupinka dospívajících studentů spojí síly dohromady, aby své oblíbené učitelce pomohla najít lásku. Učitelka by jinak neměla důvod zůstávat ve škole a chránit je a studentům by od ředitele hrozilo vyloučení.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Chvíli mi trvalo, než jsem si spojila, že se v pilotu prolínají dvě časové linie. Když jsem na to ale přišla, hned mi pilot přišel zajímavější. Zajímá mě, co se mezi studenty odehrálo, jestli se sblížili, i když z počátku neměli vůbec nic společného a svedla je dohromady jen náhoda.

Pilot příjemně utekl. Trošku mi vadila jazyková bariéra, ale Netflix v tomhle ohledu jde výborně s dobou a nabízí k většině nových seriálů české titulky – turecké Love 101 není výjimka, takže se nemusíte bát, že byste příběhu nerozuměli, pokud turečtinu neovládáte.

Samotné postavy mi až tak nesedly. Nejvíc se mi líbila šprtka, kterou vidíme i v přítomnosti. Ostatní jsou moc nápadní vyvrhelové, jejich postavy jsou napsané hodně typizovaně, alespoň v pilotu jedou podle zaběhnutého scénáře a nenabízí žádnou hlubší rovinu, která by mě nutila se o ně více zajímat. Naštěstí tento prvek vyvyžuje právě přítomnost, která působí tajemně a vyvolává ve mně zvědavost, jak se příběh v minulosti odvíjel dál.

První díl představí postavy a nabídne docela jasný směr, kudy se příběh bude ubírat dál, v tomto ohledu není, co vytknout. Jen mi zatím chybí nějaká jiskra, něco pestřejšího, kvůli čemu bych se měla těšit na další díl.

  • dvě časové roviny
  • šprtka
  • chybí jiskra
  • postavy nenabízí nic navíc
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Máme tu pilot, který je klasickou představovačkou postav. Ty jsou nám načrtnuty ve svých typických pózách a situacích a nakonec si dohromady střihnou jednu velkou pohromu. Žádnou extrémní hloubku charakterů zatím nečekejte, spíš jsou nahozeny značně stereotypně, aby si tvůrci mohli odškrtnout všechny škatulky, které potřebují vyplnit. Sympatické je, že ne všichni vám přijdou sympatičtí. Je to totiž pořádná banda hajzlíků a premisa, že nejsou tak děsní a jen bojují proti systému, dostává pořádně zabrat.

Pro nás značně neznámé tváře v obsazení působí svěže a ještě svěžeji hrají. Jejich teenageři jsou opravdu uvěřitelní a ani na chvíli o nich nezapochybujete. Škoda jen, že jim z úst nezní angličtina, která se díky naposlouchanosti lépe poslouchá.

Dobře působí i prvek návratu do minulosti, který značně podtrhává hudba z devadesátek a člověka trochu nutí do dalších dílů, aby zjistil, jak to tedy dopadlo. Milovníci středoškolských soapek si tedy nejspíš budou chrochtat a vzpomínat na The O. C. či Skins. My ostatní to nejspíš můžeme vynechat, i když to není špatné, ale času je málo a tohle mezi kultovní klenoty patřit nebude. Takže snad jen leda by se vám snad turecký seriál hodil do výzvy.

  • uvěřitelné prostředí a výborně zahrané postavy
  • na zemi původu příjemné překvapení
  • celé vyprávění jako flashback
  • moc klišoidní postavy
  • občas značně přehnané
60 %
Mé hodnocení
Fruiko
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
eliska krejci

eliska krejci

Po prvním dílu bych taky dala asi šedesát procent, někdy během třetího dílu jsem se ale do tohoto seriálu...
před 3 roky
Další články k tématu