29. 4. 2020

S lupou do historie: Band of Brothers

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Band of Brothers (Bratrstvo neohrožených) 1×01: Currahee?

plakát

Základní údaje

Název Band of Brothers (Bratrstvo neohrožených)
Žánr Dobrodružný, Drama, Historický, Minisérie, Válečný
Stanice HBO
Vysílání 2001
Počet sérií 1
Premiéra 9. 9. 2001
Délka pilotu 70 minut

O čem to je?

Seriál mapuje cestu členů roty E od prvního seznámení v armádním tréninkovém středisku v USA až po konec 2. světové války. Vojáci musejí projít celou Evropu od Normandie až po Německo, musejí přežít, i když nevědí, jestli za rohem nečíhá nepřítel. Smrt, krev a válka je všude kolem a platí jedno jediné pravidlo – vždy za to zaplatí ti, které máte rádi. Postupem času si vojáci začnou uvědomovat jednu věc – že válku nebojují jen s nepřítelem, ale také sami se sebou, protože válka je od základů mění.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Já ty válečné věci fakt nemusím, takže ani do tohoto pilotu se mi nechtělo. Ale nakonec jsem rád, že jsem do toho šel, protože tu snad stejně jako v každém válečném kousku je kladen důraz také na psychologickou linku a lidské vztahy, takže to není čistě jen o neustálém boji a neustálých výstřelech.

Dost mě překvapilo, když jsem zjistil, že seriál pochází z roku 2001, pilot na to vůbec nevypadá. Tím, že už je to větší odstup od uvedení, tak jsou tu i dnes méně profláknutá jména, ale samozřejmě jsou tu také například Damian Lewis a David Schwimmer, ke kterému mi sice role na začátku úplně nesedla (jednou Ross, vždycky Ross), ale nakonec se to zpravilo a docela se mi ta jeho přísnost líbila.

Zpracování tématu působí kvalitně, to podporují také jména Toma Hankse a Stevena Spielberga, kteří za seriálem stojí. V dalších epizodách to nejspíš bude víc o akci, takže ta stránka emocí a prožitků byla většinově nacpána do úvodní části, předpokládám ale, že tu stále budou i tyto prvky, jelikož válka poznamená všechny a přeci jen jde i srdce drásající příběh, nejen nervy drásající.

Trochu delší stopáž je sice menším odrazením, ale v dnešní době, kdy mají piloty délku filmu, se to rozhodně dá přežít. Celkově tedy pilot působí dobře a láká i na celý seriál.

  • obsazení
  • tvůrci
  • nejen válčení
  • trochu delší
80 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře12zobraz všech 12 příspěvků
marvio

marvio

Tenhle seriál se v mém žebříčku dělí o první místo se seriálem Řím. Minimálně jednou za rok musím...
před 3 roky
pavlinkavlck12

pavlinkavlck12

Já mám válečné filmy ráda, a tohle je jejich skvost. Vynikající a mohu ho vidět vícekrát.
před 3 roky
Daniel Rahl

Daniel Rahl

Já bych si přál seriál z pohledu Wermachtu na východní frontě. To by byla psychologická jízda. Nikdo na...
před 3 roky
Další články k tématu