13. 5. 2020

S lupou do historie: The Cosby Show

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte The Cosby Show (Cosby Show) 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název The Cosby Show (Cosby Show)
Žánr Komedie, Rodinný, Sitcom
Stanice NBC
Vysílání 1984–1992
Počet sérií 8
Premiéra 20. 9. 1984
Délka pilotu 24 minut

O čem to je?

Heathcliff „Cliff“ Huxtable je významný lékař (porodník a gynekolog) a také milující manžel a otec rozvětvené rodiny. Rodina Huxtableových žije v rodinném domě v Brooklyn Heights, v New Yorku. Hlavou rodiny je sice Cliff, ten však má velkou oporou ve své ženě Clair, která pracuje jako advokátka. Společně se svými ratolestmi zažívají řadu situací, se kterými se musíme vyrovnávat každý den my všichni. Prostě klasické slasti i strasti života.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Trochu mi uniká pointa, proč je seriál pojmenován The Cosby Show (ostatně The Bill Cosby Show už bylo zabráno), ale název není problém, docela i zůstane v hlavě, takže je spíš zvláštní to, že tu není žádná spojitost.

Musím říct, že jsem se u sitcomu bavil. Bill Cosby mi v tom fakt seděl, ten otcovský postoj a pohled na každodenní situace byl skvělý, ono prostě je potřeba i v životě se často dívat s humorem na okolní strasti. Báječná byla lekce o hodnotě peněz a osobní budoucnosti, to nemělo chybu. Každopádně abych nevychvaloval jen jednu postavu a jednoho herce, i zbytek byl příjemný a neměl jsem tu nikoho, kdo by mi pil krev, co se často právě u takovýchto kousků stává.

Kritiku zvuků publika nechám na jiných, za sebe můžu říct jen tolik, že jsem si toho všiml až na konci první scény a pak už jsem se moc soustředil, takže jsem to slyšel neustále, ale nepřišlo mi, že by to tentokrát bylo v pilotu nějak extra nucené a šroubované. Vtipy pobavily, celkově ukázaly, že starosti máme všichni a prostě se s nimi musíme nějak popasovat, třeba jako tyto postavičky, s humorem.

Myslím, že seriál má šanci uspět i dnes. Má to podobnou atmosféru jako třeba, teď si nejsem jistý, který -ish, no asi jako black/mixed-ish. Něčím se to od konkurenčních sitcomů odlišuje, nesnaží se hrát na notu „pojďme se smát volovinám“. Celkově mi přijde, že z těch kousků, které jsme z tohoto žánru pod lupou už měli, patří tento k těm vydařenějším. Jen mě odrazuje těch osm sérií s 202 díly.

  • Bill Cosby
  • humor každodenních situací
  • žádné rušivé elementy
  • rozmanitost dětí
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Tak a máme tu další sitcom, ale naštěstí nebyl až tak hrozný jako některé předchozí. Když tedy pomineme relativně nedávnou kontroverzi ohledně ústředního herce Billa Cosbyho, tak obsazení bylo v klidu, ale ani nijak výrazné. Upřímně už mě taky unavuje mé věčné zmiňování laugh tracku, ale pořád mi taky leze na nervy, takže se tady nic nemění.

Kupodivu bylo v pilotu pár vtipných vtipů, samozřejmě tam bylo i hodně nevtipných… řekněme rozhovorů, které bych ani nepovažoval za vtipy, kdyby tam nebyl onen laugh track. Takže když ho budu ignorovat, tak byl pilot docela vtipný. Vrchol pilotu podle mě byla Monopoly lekce. Seriál se však dá doporučit pouze fanouškům osmdesátkových a devadesátkových sitcomů, něco výjimečného ale vážně neočekávejte.

  • občas vtipné
  • Monopoly lekce
  • laugh track
50 %
Mé hodnocení
Micuda98
Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
andrea168

andrea168

Cosby show je moje detsvi :-D, moc jsem ten serial milovala, byl to asi vubec prvni sitcom, jaky jsem...
před 3 roky
Lill

Lill

Cítim sa stará, keď to tu ľudia uvádzajú ako prvé stretnutie so seriálom :'D Pre mňa je to seriál, ktorý...
před 3 roky
phoboska

phoboska

Seriál som nemala rada ako malá a nemám ho rada ani teraz. Cosby mi prišiel slizký už vtedy :D
před 3 roky
Další články k tématu