21. 5. 2020

Novinka pod lupou: The Luminaries (TVNZ)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Luminaries
Žánr drama, historický, minisérie
Stanice TVNZ (Nový Zéland)
Premiéra 17. 5. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 56 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Epický příběh o lásce, vraždě a postě v době, kdy muži a ženy cestuí napříč světem, aby si vydělali velká bohatství. Příběh je zasazen do 19. století, do doby zlaté horečky. Mladá dobrodružka Anna Wetherell se vypravila z Británie na Nový Zéland, aby zde začala nový život. Potká se zde s Emerym Stainesem, přičemž jejich setkání probudí něco magického, co si ani jeden z nich nedokáže vysvětlit. Zamilují se, sblíží se, ale osud jim cesty rozdělí, až si hrdinové začnou říkat, jestli jsou strůjci vlastního bohaství, nebo bohatství proměňuje to, kým oni jsou.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Chvilku mi trvalo, než jsem přišla na to, že se tady střídají dvě časové roviny. Upřímně, celkově jsem čekala něco trošku lepšího, když jsem přišla na to, že jde o seriál podle nějaké slavné předlohy.

Pilot byl ale docela zklamání. V popisu obsahu se mluví o nějaké velkolepé romanci, ale té jsme se tedy v prvním díle rozhodně nedočkali. Hlavní hrdinka je sympatická, ale její osudový muž docela tragédie. Vůbec mi k sobě neseděli, on nemá ani špetku charismatu. Navíc měli společnou jen jednu scénu zhruba na minutu, takže jsem lehce zmatená, jak se mohli (dle popisu) stihnout tak vášnivě zamilovat.

Spoustu fanoušků by mohla natáhnout Eva Green. Já herečku moc neznám, od pohledu mi není příliš sympatická a zdejší její role je taková spíše průměrná. Nikdo mě vyloženě nezaujal. Rozhodně neříkám, že by sledování byla nějaká velká nuda, to ne. Spíš to šlo jedním okem tam a druhým ven. A rozhodně ve mně pilot nedokázal vyvolat touhu po tom, abych si pustila další díly. Tento kousek se mi ve watchlistu neusídlí.

  • uteče
  • minisérie
  • kostýmy
  • průměrné postavy
  • žádná chemie
  • nemám potřebu koukat dál
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Tak Eva Green je zpět v dobovém kostýmu a ve své obvyklé herecké formě, takže některým z vás končí trápení s mým naříkáním nad koncem původního Penny Dreadful. Opravdu nemám ráda, když si projekty (ať už seriálové, nebo filmové) vezmou slavné jméno, postaví kolem něj celý marketing a přitom dotyčný/á ani nehraje hlavní roli. To se v tomto případě stalo naprosto bez debat (stačí se podívat na plakát), ale výjimečně jsem za to opravdu ráda, jinak bych asi tento zajímavý počin pro Lupu neobjevila.

Marketingové využití Evy Green jsem pochopila ve chvíli, kdy jsem si uvědomila, že její herecké kolegy vlastně z ničeho jiného neznám. Což už se mi v dnešní době děje málokdy a je to příjemné překvapení podpořené faktem, že všichni se svých rolí zhostili opravdu skvěle. Při sledování pilotu se mi vybavily následující tři příběhy – již zmiňovaný Penny Dreadful, Hospoda Jamajka a filmové Piano, pokud vás tedy některý z nich v minulosti oslovil, měli byste dát šanci i Luminaries.

Seriál je adaptací (pro mě zatím neznámé) úspěšné knihy novozélandské autorky Eleanor Catton. Kniha samotná má přes 700 stran, proto se myslím nedostatku námětu pro šestidílnou sérii nemusíme bát. Tím spíš mě trochu mrzí, že se toho ve skoro hodinovém pilotu neudálo přeci jen o něco víc. Ale možná na to pohlížím optikou diváka, který má podobné příběhy rád, a tudíž se v nich možná i lépe orientuje. Pokud tvůrci sázeli s pilotem na jistotu u nového publika, tak zřejmě nešlápli vedle. Já osobně jen doufám, že vyprávění nabere v příštích epizodách ještě větší spád.

Ne, že by se toho v úvodním dílu stalo málo, máme tu vraždu, lásku, intriky, záhadu…, to by některým seriálům stačilo na celou sérii. Při sledování pilotu jsem se trochu obávala, zda tvůrci dokáží i dál udržet nastavenou laťku a následně všechny dějové linky uspokojivě zakončit. Měli jsme tu už nejeden ambiciózní projekt, který ovšem nakonec vyšel do ztracena. Na výsledek si ještě musíme počkat, odvážím se ale prorokovat, že pokud se série bude držet kritikami opěvované knihy, tak se z nenápadného novozélandského projektu stane jedno z must-sees této sezony. Minimálně pro fanoušky žánru.

  • Eva Green jako záporačka
  • zajímavý příběh
  • herecké obsazení
  • Nový Zéland 19. století
  • kamera
  • kostýmy
  • pomalejší tempo
80 %
Mé hodnocení
Tempy
Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře18zobraz všech 18 příspěvků
phoboska

phoboska

Pravda, pravda. Občas nahodi taký pohľad, že mi až chĺpky vzadu na krku stoja. Chjo....Penny Dreadful mi...
před 3 roky
Tempy

Tempy

Jinak já jsem stále ještě trochu rozpačitá z Penny Dreadful: City of Angels. :( Respektive takhle -...
před 3 roky
chisko6

chisko6

Láká mě pouze obsazení Evy Green, protože ji naprosto miluju. Ale nejspíš si seriál nikdy nepustím a zůstane...
před 3 roky
Další články k tématu