27. 6. 2020

Novinka pod lupou: Perry Mason (HBO)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Perry Mason
Žánr noir, krimi, právnický, minisérie
Stanice HBO
Premiéra 21. 6. 2020
Vysílání neděle, 21:00
Délka pilotu 57 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

O čem to je?

Los Angeles, rok 1932. Budoucí slavný právník prozatím žije od výplaty k výplatě a snaží se uživit jako soukromé očko. Stále mívá noční můry ze svých válečných zkušeností z Francie a trpí důsledky rozpadlého manželství. Město vzkvétá, zatímco zbytek země se snaží vzpamatovat z velké krize. Když se zvrtne případ unesení malého dítěte, hrdina odhalí nedostatky svého zlomeného města i pravdu ohledně tohoto zločinu.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Trošku mi to připomíná Public Morals. Noir obecně moc nemusím, jsou to samé stíny, tmavé scény, alkohol, sex a táhnoucí se příběh. To Perry splňuje dokonale – kdyby tady měly zůstat jen svižnější scény, které příběh posunují dopředu, tak by se celková délka minisérie smrskla asi na třetinu.

Každopádně jsem si jistá, že fanoušky žánru tato novinka nadchne. HBO je ostatně zárukou kvality, noir je zde vykreslen dokonale. Všemu vévodí výborný herecký výkon Rhyse, na který už jsme zvyklí z The Americans (Takoví normální Američané). Já si ho pamatuju už z jeho dob v Brothers & Sisters (Bratři a sestry) a musím říct, že od té doby ušel herecky hodně dlouhou cestu. Je z něho úplně jiný herec, který může zdatně konkurovat současným televizním esům a pomýšlet i na prestižní sošky. Tatiana… přehlédla jsem ji, byla dokonale maskovaná k nepoznání, nebo se v pilotu ještě neobjevila?

Docela mě překvapilo, že minisérie přinese serializovaný příběh. Tak nějak jsem automaticky počítala s tím, že půjde o klasické krimi/právnické schéma případ týdne. Na jednu stranu super, napětí bude s vývojem příběhu gradovat. Na druhou stranu se trošku bojím, aby mě to vražedně pomalé tempo tohoto noir kousku neuspalo, než se dostaneme do finále. Každopádně to plánuju dokoukat, už jen kvůli kvalitě zpracování. A kdo ví, třeba mě v průběhu sledování noir přece jen trošku chytne.

  • kvalitní zpracování
  • uzavřená minisérie
  • výborný výkon Rhyse
  • vražedně pomalé tempo
  • noir mi nesedí
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Co si budeme povídat. Je to nuda. Děsná. Člověku je až líto, jaký se na tomto seriálu promrhává potenciál. Herecké výkony skvělé, kamera, scény, kostýmy… perfektní. Ale ten příběh. Ten se nekonečně táhne do nekonečna jako fronty v obchoďáku v den, kdy začnou platit nové akce. Perry se v tom motá a když na půlhodinku usnete, tak v podstatě o nic nepřijdete. Pilot je totiž absolutně, ale absolutně o ničem, pomineme-li představení postav. Problém je, že takový byl už i původní seriál, který si u některých vysloužil přízvisko „nejnudnější detektivka na světě“. Bohužel, remake se to rozhodl překonat.

  • obsazení
  • všechno kromě děje
  • děj
50 %
Mé hodnocení
Fruiko

Původní pilot z padesátých let v rámci sesterské lupy mě nalákal na něco dost jiného, takže jsem se celkem zklamal. Názor by se dal rozdělit na dva pohledy, ten „předlohou“ nezaujatý a ten, který je odrazem srovnávání, tak to zkusím nějak spojit.

Klasicky musím pochválit vánoční období, dejte to do pilotu a já vás budu mít rád. Docela zajímavý je i nápad na příběh a případ. Tedy do chvíle, než jsem si uvědomil, jak vypadala původní seriálová podoba Masona, na níž je toto zpracování trochu moc vyhrocené do extrému (tak trochu doufám, že i knižní série je blíž původnímu seriálu). Prostě sám o sobě nápad není špatný, jen je až moc temný a snaží se o moc velké novátorství.

Další věcí, kterou u mě pilot naráží, je slovník, respektive neustálé nadávání. Běžně mi to nevadí, ale tady se prostě neubráním tomu srovnávání a opravdu silně pochybuju, že by knihy byly až tak plné něčeho podobného. Prostě je potřeba z hlavního hrdiny dělat nerváka, který má ve slovníku na prvním místě f-word. Ale pořád jde jen o to srovnávání, sám o sobě Mason nepůsobí nějak blbě, jen to není ten Raymond Burr s nonšalancí, ale dost vzdálený živel. Každopádně v jedné věci se hrdinové shodují, Perry Mason se nezastaví před ničím a je ochoten zaplatit jakoukoli cenu, ač třeba každý v jiném slova smyslu.

Po závěru epizody si říkám, že by mě sledování dalších epizod asi úplně nebavilo, jako prostředí je super, ale trochu překombinovanosti, trochu předvídatelnosti a další věci, to asi úplně nebude ono. Ale jsem si jistý, že pro diváky původním seriálem nepolíbené se může jednat o zajímavý kousek, který si u nich místo najde. Je to taková jiná detektivka, historické zasazení, novátorský postoj, zajímavé obsazení a nápady, proč ne, jen tu prostě člověk nesmí hledat zmiňovaného Raymonda Burriho. Ale jinak seriál být špatný nemusí.

  • doba
  • zajímavé nápady
  • novátorské
  • trochu moc
  • s předchůdcem nesrovnatelné
70 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře16zobraz všech 16 příspěvků
Slečna Rozmarná

Slečna Rozmarná

Knihy i původní seriál (který se knih překvapivě celkem dobře drží) vyznívají úplně jinak. Ano, Perry...
před 3 roky
Slečna Rozmarná

Slečna Rozmarná

Popravdě tam jedinou inspiraci vidím u jmen. Aspoň podle pilotu, na druhý a třetí díl jsem neměla...
před 3 roky
_-0-_

_-0-_

Další zprasené zpracování skvělé literární předlohy. Co se stalo s dobovou atmosférou a hlavne...
před 3 roky
Další články k tématu