5. 7. 2020

5+1 na téma Právníci, politikaření a podvody

Vítáme vás zpět u staronové rubriky, která se zaměřuje na opomíjené seriály. Pět redaktorů a autor článku vybrali šestici seriálů, které unikají pozornosti davů, ale přesto stojí za zhlédnutí.

Každý z redaktorů si zvolil jeden seriál a připravil pro vás doporučení, proč zrovna tenhle seriál stojí za sledování. Dnes přicházíme se čtvrtým vydáním a tentokrát je téma našeho článku o něco obsáhlejší. Nese název Právníci, politikaření a podvody. Takže se připravte na výběr seriálů, kde se objeví v hlavní roli právníci. Ale dojde i na politické drama a temné drama o praní peněz. I tentokrát byl důležitým faktorem pro výběr počet hodnocení v naší databázi a hranice pro opomíjený seriál byla stanovena stejně jako minule pouze na 200 hodnocení.

Bull

stanice CBS
Hodnoceno 175×
Podobné seriály Lie to Me (Anatomie lži)
The Mentalist (Mentalista) 
Hodnocení na SerialZone.cz

Dr. Jason Bull je expertem na lidskou psychologii. Aby svoji schopnost využil naplno, založil si právnickou konzultační firmu, ve které spolu se svým týmem pomáhá klientům v právní tísni. Mezi jeho klienty patří jak velké nadnárodní společnosti, tak obyčejní lidé. Pomocí pokročilé technologie a lidské intuice se snaží svým klientům zajistit, aby verdikt u soudního řízení dopadl přesně podle jejich představ. Toho docílí výběrem a následným ovlivněním soudní poroty složené z dvanácti lidí, ale také hledáním vhodných svědků, či správně nastavenou taktikou obhajoby/obžaloby. Někdy stačí svědectví obviněného, někdy je potřeba se dohodnout s právním zástupcem protistrany a někdy musí daný případ pořádně prošetřit a najít vodítka. Jeho tým složený z právníka, odbornice na neurolingvistiku, vyšetřovatelky, módního stylisty a počítačové expertky se tak snaží zmapovat všechny aspekty daného soudního procesu, aby jejich klienti vyhráli. Seriál je volně inspirován počátkem kariéry dr. Phila McGrawa, zakladatele jedné z největších soudních konzultačních kanceláří všech dob.

Bull je procedurální seriál, takže se v každé epizodě řeší nový případ. Jak ale bývá v posledních letech zvykem, celou sérií (respektive celým seriálem) prostupují další dějové linie. Roli dr. Jasona Bulla ztvárňuje Michael Weatherly aneb agent DiNozzo z NCIS. Rozhodně si nemyslím, že by to tak, jak je v seriálu ukázáno, fungovalo v americkém soudnictví. Podle mého je seriál celkem dost vzdálen realitě, avšak jedná se o celkem kvalitní zábavu, takže mi to vůbec nevadí. Bull dokáže v emotivních scénách a epizodách zahrát na city, ale také si umí ze sebe udělat srandu. Oceňuji i zvolené případy, které reflektují dnešní dobu a její problémy – např. počítačové sledování, sociální sítě, nepodložené či nelogické obvinění apod. A budu se opakovat, ale stejně jako New Amsterdam v předchozím článku 5 + 1, i Bull si mě získal lidskostí a pozitivním přístupem hlavních postav. Takže pokud hledáte nenáročný právnický seriál s nádechem psychologie, Bull je jasná volba!

Burden of Truth (Břemeno pravdy)

stanice CBC
Hodnoceno 102×
Podobné seriály Diggstown
Bluff City Law
Hodnocení na SerialZone.cz

Joanna Hanleyová je nadaná právnička, která pracuje ve firmě svého otce. Jejich novým klientem je farmaceutická společnost, která čelí žalobě kvůli vakcínám, které údajně způsobily zdravotní problémy skupině středoškolaček. Tyto dívky žijí v malém kanadském městečku Millwood, ze kterého Hanleyovi shodou okolností pochází. Před sedmnácti lety se však David Hanley s dcerou bez většího vysvětlení z Millwoodu odstěhoval a od té doby se tam ani jeden z nich neukázal. Až do teď. Joanna je do Millwoodu vyslána, aby případ bez milosti vyhrála. Ihned po příjezdu se setkává se svými bývalými spolužáky ze střední, jejichž radost ze znovushledání rychle vystřídá zlost, jakmile zjistí, za jakým účelem je Joanna zpět. V případu se brzy objeví nová informace, která Joannu svede na cestu za odpověďmi, a tak se rozhodne v Millwoodu na chvíli zůstat. Tato skutečnost se vůbec nelíbí jejímu otci, který skrývá svá vlastní tajemství.

Kanadské seriály jsou mou srdeční záležitostí. Kromě toho, že se dokážou vytasit se zajímavými dějovými linkami a příběhy, nezahálí ani při tvorbě komplexních postav, které si prochází svým vlastním individuálním vývojem. Burden of Truth není výjimkou. Na jedné straně sledujeme spletitý příběh záhadné nemoci, který na druhé straně doplňuje Joannina tajemná minulost, která překvapí i ji samotnou. Ale není na to sama. Po boku jí stojí Billy Crawford, její bývalý spolužák, který se po studiu práv vrátil do rodného Millwoodu. Billy chce hrát na rozdíl od Joanny podle pravidel a řídí se při práci silným morálním kompasem. Stejně jako mě vás určitě potěší i herecké obsazení. V hlavních rolích se objevují Kristin Kreuk (Smallville) a Peter Mooney (Rookie Blue), kteří mezi sebou mají chemie na rozdávání. Seriál má zatím tři série po osmi až desíti epizodách (v každé se řeší jiný případ). Třetí série je však krásně uzavřená, takže s koncem můžeme být v případě zrušení spokojení.

Fairly Legal (Kauzy podle Kate)

stanice USA Network
Hodnoceno 196×
Podobné seriály Made in Jersey
Ally McBeal (Ally McBealová) 
Hodnocení na SerialZone.cz

Trochu odlišný pohled na americké právo nabízí Kate Reed, která se po smrti otce vrací do jeho právnické firmy. Na rozdíl od všech okolo, počínaje otcem přes nevlastní matku až po bratra, se však rozhodla vzdát standardní obhajoby a přejít ke smírčím řízením. Pod záštitou Reed & Reed se tak zabývá všemožnými případy jak klientů firmy, tak těch, které na ni přehodil soudce Nicastro. Zároveň si musí vyřešit vztah s brzy bývalým manželem. Oba však k sobě stále něco cítí a rozvod tak není úplně prioritou. Při tom všem se Kate a její nevlastní matka Lauren snaží právnickou firmu udržet nad vodou a i po smrti Teddyho uchránit její pověst.

Ještě před měsíce by na tomto místě byl seriál Snatch, protože co víc spadá do kategorie podvody než Snatch (Podfu(c)k)? Jenže to bylo před tím, než jsem narazil na seriál Fairly Legal. Hned prvním důvodem, proč si pustit zrovna tento právnický kousek, je Sarah Shahi, která v hlavní roli přímo září. Dalším z důvodů je rozhodně i jiná prezentace práva z pozice mediátora. Celý seriál je navíc vytvořen s lehkostí, takže tu vedle narážek na Čaroděje ze země Oz najdete plno vtipů a odkazů na popkulturu. Všech třiadvacet epizod tak uteče jako nic. A jestli vás ještě pořád seriál nenalákal, možná tak udělá intro v podobě skladby The Yellow Brick Road Song od Iyeoka.

Hodnocení na SerialZone.cz

Aiden Hoynes je presne tým typom ambiciózneho politika, ktorý kladie na prvé miesto svoju kariéru, moc a politiku. Až potom niekde za tým všetkým je jeho rodina. Raz sa rozhodne zariskovať, vystúpi proti premiérovi a rezignuje z postu ministra, ktorý zastáva. Bohužiaľ mu to všetko nevyjde podľa jeho predstáv. Zatiaľ čo sa on stráca z politického výslnia, tak sa naň dostáva jeho žena, ktorá bola až doteraz v jeho tieni. Nastáva tak výmena rolí a s ňou prichádza aj kameň úrazu. Naoko sa Aiden tvári ako milujúci a podporujúci manžel, pravda je však niekde inde. V skutočnosti ho myšlienka na to, že jeho žena môže byť populárnejšia a úspešnejšia ako on, zožiera. Plus je tu aj ten malý moment, kedy mu Freya v rozhovore v televízii nevyjadrila podporu v jeho rezignácii. A tak sa rozhodne rozohrať špinavú hru, v ktorej sa neštíti naozaj ničoho.

A prečo seriál skúsiť? Po prvé: famózny herecký koncert Davida Tennanta a Emily Watson. Obidvaja svoje role zvládli neuveriteľne. Postupne vidíme prerod Freyi z matky-manželky na političku. U Aidena pôjde zase o opačný efekt, z ambiciózneho politika na muža plného paranoje a otca v domácnosti. Po druhé: Politician's Hus­band v sebe skrýva dve strany jedného príbehu. Na jednej strane sledujeme prostredie politiky so všetkým, čo k nemu patrí – intrigy či nečisté praktiky. Na tej druhej zase to, ako toto všetko vplýva na rodinu. Ukazuje to, ako vlastné pohnútky a ciele môžu postupne zničiť manželstvo, až v ňom neostane žiadna láska, len čistá hra. Po tretie: britskej tvorby sa netreba báť. Bude síce potrebné trochu zapojiť mozgové bunky, sledovať pozorne, no tie tri hodinové časti dáte naozaj rýchlo. A ako odmenu získate kvalitný seriál, kde nie je nič ponechané náhode a všetko má svoje miesto a zmysel.

Damages

stanice FX / Audience Network
Hodnoceno 124×
Podobné seriály How to Get Away with Murder
Hodnocení na SerialZone.cz

Na úvod seriálu nám je naservírovaná intenzívna scéna s mladým dievčaťom, ktoré vychádza z hotela celé od krvi a dezorientovane sa motá po ulici. Nasleduje prestrih o 6 mesiacov skôr, kde zisťujeme, že toto mladé dievča Ellen práve skončilo právnickú školu a hľadá si zamestnanie. Vo svojej firme ju zamestná veľmi uznávaná právnička Patty Hewes. Vtedy ešte Ellen netušila, že ju čakajú veľmi temné časy. Patty sa nebojí použiť akékoľvek prostriedky, aby dosiahla svoj cieľ, čo Ellen čoskoro zistí na vlastnej koži. V každej sérii riešime iný veľký právnický prípad. Zároveň je seriál špecifický svojimi skokmi do budúcnosti (flashforwardmi), ktoré ho sprevádzajú počas jednotlivých sérií. A chcel by som dať taktiež do pozornosti hviezdne obsadenie seriálu, ktoré nezahŕňa len hlavnú hereckú dvojicu, a to brilantnú Glenn Close a vtedy ešte len začínajúcu Rose Byrne. Okrem nich sa tu totižto ukázali herecké esá ako Ted Danson, Željko Ivanek, Timothy Olyphant, Marcia Gay Harden, John Goodman, Ryan Phillippe a mnohí ďalší.

Je vám povedomý úvodný popis? Páčil sa vám nedávno ukončený seriál How to Get Away with Murder? Chýba vám a hľadáte nejakú jeho náhradu? Už nemusíte hľadať, Damages je v podstate jeho predchodca a podľa mňa jeho veľmi dôstojná náhrada. Seriálové postavy sú komplexné a prepracované, takže sa s nimi zžijete a s napätím budete sledovať ich príbehy. Ja osobne právnické seriály vôbec nemusím, videl som len tieto dva. Zaujali ma, lebo boli trošku iné, mali ten prvok flashforwardov, ktoré ich pre mňa robili zaujímavými. Každopádne, koho bavil HTGAWM, tak verím, že ho Damages určite zaujme rovnako. Mňa bavil dokonca ešte viac. Už na konci pilotu nám je odhalená prvá obeť a verte mi, budete slušne prekvapení. Ale nielen to, v priebehu série sa tu nájdu veľmi kvalitné, prekvapivé zvraty. Naviac ma veľmi potešil krásny a symbolický samotný záver seriálu. Finále tohto seriálu patrí medzi najlepšie, aké som kedy videl.

Ozark

stanice Netflix
Hodnoceno 154×
Podobné seriály Breaking Bad (Perníkový táta)
Narcos 
Hodnocení na SerialZone.cz

Marty Byrde je finanční poradce, který pomáhá drogovému kartelu s praním špinavých peněz. Když se provalí, že jeho partner kartel okrádá, tak musí narychlo přijít s plánem, který snad zachrání nejen jeho život, ale celou jeho rodinu. Z Chicaga se přestěhuje do klidné oblasti v Missouri zvané Ozark a svému šéfovi slíbí, že praní peněz bude pokračovat…

Ozark nabídne hutnou, temnou atmosféru, která je naplněná neustálým napětím a očekáváním toho, co se stane. Nekompromisnost a stahující se smyčka kvůli praní peněz vytváří pocit beznaděje, že ať už děláte cokoliv, tak to stejně nebude fungovat podle vašich představ a vy jen musíte doufat, že to bude stačit na přežití. Alespoň pro tentokrát. Něco takhle pochmurného a depresivního jsem viděl snad jen při Breaking Bad. Navíc mě příjemně překvapil Jason Bateman, který mě s přehledem nechává zapomenout na komediální škatulku, ve které jsem si ho doteď držel.

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře13zobraz všech 13 příspěvků
Kyra01

Kyra01

Polititian’s husband vyzerá dobre, určite skúsim, na Ozark a Damages sa chystám už dlhšie, tak možno sa...
před 3 roky
Pajky

Pajky

Boss už mi byl několikrát doporučen, ale nikdy jsem se k němu nekopal. Vím, že jsem ho jednou...
před 3 roky
24ron24

24ron24

Boss bol inak odporúčaní lukascoolarikom v ešte minulej edicii 5+1...
před 3 roky
Další články k tématu