8. 7. 2020

S lupou do historie: Breaking Bad

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Breaking Bad (Perníkový táta) 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název Breaking Bad (Perníkový táta)
Žánr Drama, Krimi, Thriller
Stanice AMC
Vysílání 2008–2013
Počet sérií 5
Premiéra 20. 1. 2008
Délka pilotu 57 minut

O čem to je?

Středoškolský učitel Walter White se dozvídá, že má rakovinu plic v pokročilém stádiu a že jeho dny na tomto světy jsou sečteny. Rozhodne se využít svých znalostí chemie a vydává se na zločineckou dráhu výrobce pervitinu, aby vydělal dostatek peněz pro svou rodinu, aby po jeho smrti nemusela strádat. Se vším mu pomáhá jeho bývalý student Jesse Pinkman, který má zkušenosti s dealováním.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

I když je tento seriál na každém rohu, až do teď jsem neviděl ze seriálu ani jedinou scénu, to se pilotem změnilo. Upřímně, přišlo mi to dost ujeté, ne nějak ve špatné slova smyslu, ale prostě co to je? Jako dost mi k tomu sedí zdejší názor, že se dá příběh vystihnout jako Pat a Mat se snaží dealovat drogy.

Nápad na příběh je úžasný, už jen sama myšlenka, že váš bývalý chemikář/chemikářka začne vyrábět drogy a dealovat, to je geniální, praštěné, ujeté a vtipné zároveň. Navíc je tu kontrast zběhlého chemika s vygumovaným ztroskotaným studentem, který opravdu dramatickou povahu seriálu posunuje spíš do sitcomové. Všechno ještě víc umocňuje obsazení, přeci jen Walter White bez vlasů působí drsněji (aspoň podle fotek a plakátů). Ale to nic nemění na faktu, že obsazení je fajn. Možná by nebylo na škodu víc upozadit rodinu a dopřát ještě větší prostor hlavní dvojce, ale to se třeba v dalších dílech změní. Je to úvod, je potřeba všechny představit a taky okolní postavy udávaly směr, takže tu potřebné byly.

Líbí se mi i grafická stránka, to propojení s chemií je prostě super, použít to i na jména byl parádní nápad, s tím si prostě někdo vyhrál. Jako opravdu moc příjemné na dokreslení atmosféry, jako taková třešinka na dort, rozhodně skvělý nápad.

Ještě jsem se nerozhodl, jestli budu v seriálu pokračovat, protože sice působí jako taková vtipná pohodová oddechovka, ale není to žádná komediální třicetiminutovka. Navíc mám trochu obavu, že se to musí brzo přejíst a ono zmiňované Pato-Matovství začne spíš nudit. Každopádně pilot není vůbec špatný, hezky představí příběh, nastíní další vývoj, alespoň částečný, a docela i vtáhne. Takže proč ne, Breaking Bad zkrátka nevypadá špatně.

  • super nápad
  • příjemné obsazení
  • spíš sitcom než drama
  • délka epizod k typu seriálu
  • omrzí
80 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Romix

Romix

Jediný můj stoprocentní seriál tady, velká láska.
před 3 roky
IP Freely

IP Freely

Takový dlouhý komentář, ale spletl sis seriál..
před 3 roky
RawBanana

RawBanana

Wow, to "spíš sitcom" mě tedy teď dost zmátlo, ale to je asi tím, že mám mnohem spíš v paměti...
před 3 roky
Další články k tématu