25. 8. 2020

Gilmorova děvčata, čas a úspěchy

Gilmorova děvčata, čas a úspěchy

Život je krátký. Mluv rychle.

Vítejte ve Stars Hollow v Connecticutu. Okouzlující, malé a tak trošku zastrčené městečko proslulo idylicky zelenými trávníky před malebnými dřevěnými domy a tolika podivuhodnými postavičkami, že hravě zalidní každou slavnost, vinobraní nebo piknik. Právě tady se setkáváme s tvrdohlavou třicátnicí Lorelai, která si zařídí pěkný, pohodlný, kávou provoněný život nejen pro sebe, ale i pro svou podobně umíněnou dospívající dceru Rory. Jenže když Rory přestává snít o budoucích studiích na privátní škole a Harvardu, a místo toho se zaměří na kluky a vlastní dospěláckou soběstačnost, Lorelai v ní najednou vidí stejnou rebelku, jakou byla sama – před 16 lety.

Slavný komediálně dramatický seriál Gilmore Girls (Gilmorova děvčata) děvčata zaujal zvídavé diváky a nadchnul náročné kritiky. Zaměřuje se na vztah mladé nekonvenční matky s inteligentní náctiletou dcerou a jeho hlavním tématem jsou trable s rodinou, láskou, přátelstvím, vzděláváním, ambicemi, zklamáním a generačními i společenskými rozdíly. Pečlivě promyšlené zápletky jsou prošpikované zábavnými popkulturními vtípky a narážkami.

Jak šel čas s postavami

Gilmorova děvčata Lorelai a Rory prožila na televizní obrazovce kus života. Svobodná matka Lorelai má na začátku první série „něco přes třicet“. Když se seriál začal vysílat, herečce Lauren Graham bylo právě 34 let. Dospívající Rory má na začátku přesně 16 let. Herečce Alexis Bledel bylo ve stejné době necelých dvacet. V rolích Gilmorových děvčat strávily následujících sedm let.

Během natáčení prvních čtyř sérií Lauren vydělávala 50 tisíc dolarů za jednu epizodu. V páté sérii se částka zdvojnásobila. Jaký měla plat zpočátku podstatně méně zkušená herečka Alexis Bledel, není veřejně známo, ale pokud částka nebyla stejná, dá se předpokládat, že se postupně vyrovnala.

Na seriál navázalo v roce 2016 pokračování s názvem Gilmore Girls: A Year in Life (Gilmorova děvčata: Rok v životě), které mělo premiéru na webu streamovací služby Netflix. Lauren Graham a Alexis Bledel se vrátily k rolím Lorelai a Rory po devíti letech. Obě získaly takřka rekordních 750 tisíc dolarů za jednu 90minutovou epizodu. Větší peníze na televizní obrazovce v současnosti vydělávali už jen herci z obsazení úspěšného sitcomu The Big Bang Theory (Teorie velkého třesku).

plakát

Jak se mají představitelé dnes

Po Gilmorových děvčatech si Lauren Graham poprvé zkusila herectví na Broadwayi a na několik let se přesunula do obsazení seriálu Parenthood (Famílie). Zkušenosti ze života nejen na place oblíbeného seriálu shrnula v autobiografii Rychleji mluvit nedokážu. Objevuje se v menších filmech a věnuje se psaní scénářů. Zatím poslední roli si střihla ve třech nových epizodách uznávaného komediálního seriálu Curb Your Enthusiasm (Larry, kroť se) namluvila postavičku v původním znění animovaného seriálu Vampirina.

Alexis Bledel spolupracovala s Robertem Redfordem na historickém dramatu Konspirátor a objevila se po boku Katherine Heiglové v romantické komedii Jenny se vdává. Měla být hlavní hvězdou americké verze britského televizního hitu Gavin & Stacey. Zahrála si v 13 epizodách, ale seriál nakonec nebyl uveden v Americe a úplně zapadnul. V roce 2017 se objevila ve vedlejší roli oceňovaného seriálu The Handmaid's Tale (Příběh služebnice) a získala cenu Emmy. V pokračování má její postava více prostoru a herečka je podruhé nominována (letošní udílení cen Emmy proběhne 17. září 2020).

Největší hvězdou z původního obsazení Gilmorových děvčat se stala Melissa McCarthy. Představitelka Sookie zabodovala v seriálu Mike & Molly (Mike a Molly) a v hollywoodských komediích Ženy sobě, Drsňačky nebo Špión. Za Ženy sobě byla nominována na Oscara. Od roku 2011 je takřka každoročně nominována na cenu Emmy – a dvakrát uspěla. Blýskla se také v komediálním pořadu Saturday Night Live, kde s velkým ohlasem parodovala Seana Spicera, tehdejšího mluvčího amerického prezidenta. Kromě herectví se věnuje filmové produkci a píše scénáře.

Úspěch mají i všichni tři herci, kteří se postupně objevili v Gilmorových děvčatech jako mladí a pohlední hrdinové ve vztahu s Rory. Jared Padalecki je už 15 let hvězdou oblíbeného seriálu Supernatural (Lovci duchů). Milo Ventimiglia znovu zaujal v Heroes (Hrdinové) a za roli v současném dramatickém seriálu This Is Us (Tohle jsme my) byl už dvakrát nominovaný na Emmy. Matt Czuchry byl hlavní mužskou hvězdou oblíbeného seriálu The Good Wife (Dobrá manželka) a momentálně hraje ve „vlastním“ seriálu The Resident (Doktoři).

plakát

Pokud si chcete Gilmorova děvčata znovu připomenout, můžete na ně kouknout každý den od 14:10 na Prima LOVE. A abychom vás ještě více navnadili, již na příští týden jsme si pro vás připravili další parádní soutěž o krásné LOVE balíčky, které se ke Gilmorkám dokonale hodí :-)

Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
AislinK

AislinK

Soutěž na Gilmorky? :O Tak na tu se těším :))
před 3 roky
Teruska

Teruska

Taky jsem si předevčírem všimla, že konečně zas dávají gilmorky, bohužel, má dcerka na ně semnou koukat...
před 3 roky
Yellow

Yellow

Nikdy jsem z nich nebyla zrovna unešená. Pamatuju si, že jsem hrozně chtěla Rory s Jessem a že se...
před 3 roky
Další články k tématu