27. 9. 2020

Top 5 velkých seriálových výročí října 2020

Zatímco září bylo výročími nabité, říjen se již nese v komornějším duchu. I tak nás ale čeká slušná zásoba seriálů, které oslaví kulatiny či půlkulatiny. Nebudete věřit, které oblíbené kousky už jsou na světě neskutečných dvacet let!

Každý měsíc pro vás připravíme žebříček největších seriálových výročí, která budeme oslavovat. Může jít o seriály, které se před lety začaly vysílat, nebo také o výročí od doby jejich konce. Rubrika je vytvořená podobně jako vašich oblíbených 5 nejočekávanějších seriálů měsíce – najdete zde tedy žebříček pěti velkých výročí s kratším povídáním, a v druhé polovině článku pak kompletní seznam výročí od začátku a výročí od konce našich milovaných seriálů.

Doufáme, že tímto článkem na vás dolehne nostalgie a že si jeho prostřednictvím vyčleníte chvilku na to, abyste si minimálně pustili oblíbené díly nebo alespoň krátká videa na Youtube, v tom časově náročnějším případě vás pak plánujeme navnadit rovnou na opáčkový maraton, protože moc dobře víme, jak moc nesnášíte, když tohle děláme! :-)

Co se týče samotného výběru, seriálových začátků a konců bylo samozřejmě více. Aby však spodní souhrnné seznamy nebyly tak přehlcené např. jednosezónními nebo neznámými věcmi, snažila jsem se vybírat jen ty seriály, které běžely delší dobu, nebo které jsou ve všeobecně větším povědomí. U začátků mi pětileté výročí přijde docela málo – spousta seriálů se pěti řad dočká, takže u začátků dávám hranici minimálně deset let. Pět let od konce už mi naopak přijde, že by se mělo připomenout, protože si kolikrát ani neuvědomujeme, že už je to tak dlouho od doby, co jsme se s daným seriálem rozloučili.

5

Saturday Night Live

Vysílání

1975-???? na NBC

Výročí

45 let od premiéry

Seriál

Už 45 let je tato skečová show pravidelným zástupcem sobotních večerů. Oblíbené hvězdy, parodie aktuálních témat z politiky, kultury a ze světa. Lidi se rádi baví. U nás estrády už netáhnou, v USA jde ale stále o populární pořad, který tu s námi pravděpodobně bude déle než Simpsonovi. SNL má na svém kontě spoustu talentovaných komiků, kteří zde začínali a postupně přešli do seriálového či filmového světa, a to např. Eddie Murphy, Tina Fey, Andy Samberg, Maya Rudolph a mnoho, mnoho, mnoho dalších. Pořad dokazuje, že talentovaných lidí je stále pořádná hrst a zábava se dá udělat opravdu z jakéhokoliv tématu.
4

Alfred Hitchock Presents (Příběhy Alfreda Hitchocka)

Vysílání

1955–1962 na NBC

Výročí

65 let od premiéry

Seriál

Kdo by si nepamatoval seriál slavného režiséra, u kterého se vám nejednou ježily chlupy na těle. Hitchock je mistr hororu a jeho Příběhy Alfreda Hitchocka si našly místo i na českých televizních stanicích, a to hned vedle Věřte nevěřte. Ani se nechce věřit, že už je to 65 let od premiéry! Abychom byli fér, v 80. letech vznikla ještě novější verze, kterou si pravděpodobně pamatujeme více. Ale i tak. Hitchockovy příběhy se neomrzí ani po tolika desetiletích. Doufejme, že za stejně dlouhou dobu budeme podobně vzpomínat na současnou tvorbu, kterou aktuálně týden co týden s nadšením sledujeme. Budoucí klasiky totiž vznikají čím dál méně…
3

The Walking Dead (Živí mrtví)

Vysílání

2010-???? na AMC

Výročí

10 let od premiéry

Seriál

A teď zpátky do současnosti. V říjnu to bude deset let, co se na televizních obrazovkách poprvé představili zombíci v The Walking Dead. Seriál se stal katalyzátorem a zapříčinil vysoký nárůst popularity zombie žánru. Vychází z komiksů, kterými se inspiruje, ale postupně začal jít vlastní cestou, což mnozí fanoušci nedokázali úplně rozdýchat. Je to vlajkový seriál celého velkého univerza, které zahrnuje spin-offy Fear the Walking Dead či chystaný Walking Dead: World Beyond, dále několik webseriálů a chystané televizní filmy. Bohaté univerzum, dlouhé roky špičková sledovanost, která dalece přesahovala sledovanost seriálů na Velké pětce i čehokoliv dalšího na v televizi. Ty časy jsou už sice pryč, ale přesto je o seriál stále velký zájem. Stanice AMC nedávno oznámila, že nadcházející jedenáctá řada bude poslední. Uvidíme, jestli se seriálu podaří rozloučit se s fanoušky úctyhodně. Nezbývá, než doufat, že nám finále vyrazí dech!
2

CSI (Kriminálka Las Vegas)

Vysílání

2000–2015 na CBS

Výročí

20 let od premiéry

Seriál

Ani se nechce věřit tomu, že seriál, na který jsme tenkrát před lety na střední koukali po večerech před spaním, bude slavit dvacet let od své premiéry. Stanice CBS má snad patent na úspěšné kriminálky. CSI se po své premiéře stalo tak populární, že dokonce několik let vedlo žebříčky sledovanosti – živě si nové epizody zapínalo přes dvacet milionů diváků! Bylo to ještě před NCIS nebo Criminal Minds, a přiznejme si, že od té doby to jde s kriminálkami už jen z kopce (čest výjimkám). Podobně jako u The Walking Dead, i zde se kolem značky vytvořil velký komplexní svět, který tvoří spin-offy Miami, New York či Cyber, a také crossovery s jinými seriály (Cold Case, Two and a Half Men, Without a Trace, Mythbusters). V posledních měsících se navíc vynořily zprávy o chystané minisérie, kde se možná vrátí Grissom i Sara. Projekt byl odložen kvůli koronaviru, uvidíme, jestli nakonec něco skutečně vznikne.
1

Gilmore Girls (Gilmorova děvčata)

Vysílání

2000–2016 na The CW

Výročí

20 let od premiéry

Seriál

Co CSI, ale dvě dekády už tu s námi jsou i Gilmorky! Ukecané duo matky a dcery si získalo srdce milionů diváků a divaček po celém světě. V říjnu oslaví Gilmorova děvčata dvacet let od své premiéry. Sice jsme se nedočkali spin-offů (i když se spekulovalo o Jessově vlastním seriálu), ale seriál se vrátil na Netflixu s pokračováním v podobě minisérie. Ačkoliv tyto epizody vzbudily smíšené reakce, seriál sám o sobě si i v dnešní době stále nachází diváky, a to díky sympatickým postavám, příjemné pohodové atmosféře a rychlým slovním přestřelkám obou dam. Spousta lidí se díky Gilmorkám proslavila – nejen hlavní duo, ale také současná velká filmová hvězda Melissa McCarthy nebo všichni tři nápadníci Rory – Milo Ventimiglia (This Is Us), Matt Czuchry (The Resident), no a samozřejmě také Jared Padalecki (Supernatural). Tak si pojďme dát pořádný hrnek kafe, ať tohle i ostatní říjnová výročí pořádně oslavíme!

Přehled pro říjen 2020

Výročí začátků seriálů

[70 let] Big Town (1950–1956)
[65 let] Alfred Hitchcock Presents (Příběhy Alfreda Hitchcocka) (1955–1962)
[50 let] Play for Today (1970–1984)
[45 let] Saturday Night Live (1975–????)
[40 let] It's a Living (1980–1989)
[35 let] The Raccoons (Medvídci mývalové) (1985–1991)
[30 let] Beverly Hills 90210 (1990–2000)
[25 let] Hollyoaks (1995–????)
[25 let] Flipper (Delfín Flip) (1995–2000)
[20 let] Yes, Dear (Ano, drahoušku) (2000–2006)
[20 let] Gilmore Girls (Gilmorova děvčata) (2000–2016)
[20 let] Dark Angel (Černý anděl) (2000–2002)
[20 let] Curb Your Enthusiasm (Larry, kroť se) (2000–????)
[20 let] CSI: Crime Scene Investigation (Kriminálka Las Vegas) (2000–2015)
[20 let] Andromeda (2000–2005)
[15 let] Born to Kill? (Zrozeni k zabíjení?) (2005–2016)
[10 let] The Walking Dead (Živí mrtví) (2010–????)
[10 let] Show Jana Krause (2010–????)
[10 let] My Little Pony: Friendship Is Magic (Můj malý pony: Přátelství je magické) (2010–????)

Výročí konců seriálů

[40 let] The Onedin Line (1971–1980)
[35 let] Open All Hours (1976–1985)
[20 let] Tales from the Cryptkeeper (Příběhy ze záhrobí) (1993–2000)
[15 let] Il maresciallo Rocca (Inspektor Rocca) (1996–2005)
[5 let] Lost Girl (Dívka odjinud) (2010–2015)
[5 let] Jessie (2011–2015)
[5 let] Da Vinci's Demons (Da Vinciho démoni) (2013–2015)
[5 let] Continuum (2012–2015)

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
ragelly

ragelly

Ten byl tuším s New Yorkem nebo Miami.
před 3 roky
Olivia Caroline Jones

Olivia Caroline Jones

sakra, tak na seriál s Jessem bych fakt ráda koukla! 🙈 díky za hezký článek, hned se zas cítím starší...
před 3 roky
Maarti

Maarti

Díky, díky! CSI a Gilmorky ❤️
před 3 roky
Další články k tématu