1. 10. 2020

S lupou do historie: Dark Angel

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Dark Angel (Černý anděl) 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název Dark Angel (Černý anděl)
Žánr Akční, Drama, Mysteriózní, SciFi
Stanice Fox
Vysílání 2000–2002
Počet sérií 2
Premiéra 3. 10. 2000
Délka pilotu 82 minut
Prům. hodnocení 71 % (od 317 uživatelů)

O čem to je?

Max, je geneticky „vyšlechtěný“ prototyp nadčlověka. Byla vychována v laboratoři společnosti Manticore, cvičena armádními specialisty. Ještě s několika jí podobnými se jí podaří z laboratoře utéct těsně předtím, než je svět vystaven nejhoršímu teroristickému útoku v dějinách. Nyní, po deseti letech v roce 2019, ji stále její bývalí zaměstnavatelé hledají a snaží se jí přivést zpět, zatím co ona hledá své přátele.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Tak toto bylo jiné psycho, celá část zasazená do laboratoře plus vzpomínky, celkem dost. Doufejme, že rok 2009 nic takového nepřinesl. Každopádně vize loňského roku, to je něco, když člověk vezme do úvahy, že je vše natočené na začátku tisíciletí, tak to zase není až tak nereálné, a to i bez vysvětlení, proč je svět/Amerika více méně v úpadku.

Pilot, ač s dvojnásobnou délkou, uteče docela rychle, pořád se něco děje, takže příběhově epizoda diváka pořád drží. Sice tu jde o nadlidské schopnosti, ale docela se to drží při zemi, takže je vše uvěřitelné, žádné přežití výbuchu nebo tak, maximálně tak zadržení dechu v bazénu, ale tak to je přijatelné. I přesto jsou tedy akční scény dostatečně akční a není potřeba je dělat nějak moc přehnané.

Obsazení sedlo skvěle, otravné postavy jako šéf jsou otravné, Jessica Alba je super, Michael Weatherly jsem zbohatlého zastánce chudých doslova sežral, chvílemi jsem byla ž na vážkách, jestli je za rolí on. Ale samozřejmě jsou tu i postavy, které nedostaly zatím dost prostoru a na které, řekl bych, se ještě vyplatí počkat.

Příběh poutavý, trochu mě to vrátilo k seriálu Colony (odboj, hledání syna…), obsazení příjemné, lákadla dostatečná, za mě docela fajn počin, není to a nejspíš ani ve své době nešlo o úplně velkou pecku bořící rekordy sledovanosti, ale i přes psycho je to docela fajn věc.

  • realistické
  • pohled do budoucna
  • obsazení sedlo
  • psycho
70 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: viděno několik náhodných epizod v televizi
Hodnocení celého seriálu: –

Přiznám se, že Dark Angel je jeden z těch seriálů, o jehož existenci mám tušení. Dokonce si pamatuju, jak jsem kdysi tajně (protože to Nova chytře dávala zas kdysi v jedenáct v noci) viděla několik náhodných epizod. A pamatuju si Jessicu Albu. A to je asi tak všechno, co jsem k tomuto seriálu mohla vylovit z paměti. Takže když jsem se dozvěděla, že bude v SLDH, tak jsem se prostě musela přihlásit, že si někde zkusím najít pilot (ale popravdě jsem se docela klepala, že ho na uložto ani nenajdu) a rozhodně se minimálně na něj podívat.

Příběh je vyprávěn z pohledu Max, ženy co jako dítě utekla z tajné vojenské základny a jejím poznávacím znamením je vytetovaný čárový kód vzadu na krku. První scéna útěku dětiček mi připomněla jiný seriál podobného rázu, a to Chameleona, kdy hlavní hrdina (i když až v dospělosti), taky musel utéct z tajného výzkumného projektu. Já vám nevím, ale opravdu se ještě někdo diví, že jsou nejenom Američani posedlí konspiračními teoriemi o tom, co jim vláda dělá za zády? Já teda ani moc ne :-). Líbil se mi záběr na postapo Seattle, kdy ta jejich slavná Space Needle měla správnou patinu zoufalství a úpadku americké společnosti. Ale že by jedna EMP bomba napáchala až tak moc škod? Chm, divný. Ale že je to postapo v roce 2019 mě z pohledu sledování v roce 2020 hodně pobavilo. I vzhledem k tomu, jak celý rok 2020 probíhá. BFFku hlavní hrdinky jsem si oblíbila prakticky okamžitě. Vlastně od chvíle, kdy naprosto bez milosti slintala nad Lauren Lee Smith (páč v tom se shodneme, a jak :D).

Kdo mě ovšem dráždí, je Michael Weatherly. Ano, vím, že tam hraje jednu z hlavních rolí, ale prostě je to jeden z těch herců, které vysloveně nesnáším (ano, kvůli NCIS) a hrozně blbě se mi na něj dívá. Navíc, teď na začátku je jeho postava Logana neskonalá osina v zadnici, která nebere ne jako odpověď.. Což je kvalita, kterou já rozhodně neocením, nikdy a u nikoho. Ne je ne a pokud někomu řeknu nech mě být, tak chci, aby mě nechal být. Docela se Max divím, že mu během pilotu něco nezlámala. Za mě docela škoda. Ale jsem ráda, že mě paměť nakonec ohledně něj neklamala a že jsem si jeden zvrat v jeho dějové lince pamatovala správně.

Se všemi těmi pevnými linkami a telefonními budkami je poznat, že je to někdy z roku 2000, ale to mě na tom právě baví. A taky že se můžou vymlouvat na ten EMP impuls, když přijde na nedostatek moderních technologií. I když je docela zvláštní, že Maxina motorka problém s ježděním nemá, a to by teda jeden řekl, že by v ní té elektroniky mělo být nacpáno požehnaně. Ale to jenom tak na okraj, co jsem si všimla. Pilotní dvojdíl nicméně příjemně utíká a docela jsem dostala i chuť podívat se po dalších epizodách.

  • postapo atmosféra
  • celkem dost známých tváří (je to Kanada after all)
  • hudební podkres
  • hrdinčiny vzpomínky na život v laboratorním zařízení
  • na Jessicu Albu se zatraceně moc dobře kouká
  • škoda, že Max nezlomila Loganovi jednu nebo dvě kosti, docela by si to zasloužil
  • Michael Weatherly
  • otravné vedlejší mužské postavy (hlavně pak kolegové v práci, to je mi teda sebranka ukázkových blbů)
  • klišoidní hlavní záporák (aneb já svoje děcka dostanu zpátky a pak je rozkuchám a zneužiju pro své účely)
75 %
Mé hodnocení
andromache
Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
Anetka888

Anetka888

Nikdy jsem to nedokoukala, skoncila jsem v prvni pulce 2.serie, ani nevim zda to nekonci otevrene. 😂...
před 3 roky
andromache

andromache

Já myslím, že to pořád ještě dokáže obstát i v dnešní konkurenci.. Já to třeba nikdy neviděla...
před 3 roky
rebeccacarf

rebeccacarf

Já to kdysi viděla celé a mám dojem, že to bohužel končí otevřeně.
před 3 roky
Další články k tématu