10. 10. 2020

Televizní tvůrci: Liz Meriwether

Televizní tvůrci: Liz Meriwether

Vítáme vás zpět u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám osobnosti, které v seriálovém světě hrají důležitou roli. Jejich jména mnoha fanouškům nemusí nic říkat, ale přesto znají a obdivují jejich práci. Jde o tvůrce seriálů a právě na ně se tato rubrika zaměřuje.

Jsme rádi, že jste si rubriku po svém návratu oblíbili, a doufáme, že máte chuť na další článek. Dnes je na řadě článek o jedné z mladých amerických tvůrkyň, která dobyla srdce fanoušků díky příběhům ztřeštěné Jess v seriálu New Girl. Podíváme se podrobněji na kariéru Liz Meriwether.

Liz Meriwether je americká scénáristka, producentka a showrunnerka. Její celé jméno zní Elizabeth Hughes Meriwether a narodila se 11. října 1981 v Miami na Floridě. Když jí bylo pět, tak se její rodina přestěhovala do Detroitu v Michiganu a o dalších pět let později se stěhovali znovu, tentokrát do Michiganského městečka Ann Arbor. Její otec Heath J. Meriwether pracoval v Detroitských novinách a její matka Patricia Hughes Meriwether byla malířkou.

Sama Liz si při dospívání myslela na to, že se jednoho dne stane herečkou. Jenže pak napsala svou první hru a uvědomila si, že psaní ji naplňuje více. V roce 2006 napsala hry Hedatron a The Mistakes Madeline Made. Po přestěhování do Los Angeles připravila hru s názvem Sluts, kterou později upravila na televizní pilot. Ten se natočil pro stanici FOX a i když nakonec nebyl vybrán pro objednávku, tak pomohl Liz se ukázat jako zajímavý komediální hlas. Po úspěchu filmu Hlavně nezávazně ji stanice FOX oslovila znovu, aby pro ně připravila novou komedii. A tak jim představila příběh o dívce, která se nastěhuje ke třem mužům.

New Girl (Nová holka)

Stanice FOX
Vysíláno 2011–2018
Hodnocení na SerialZone.cz

Jess je upovídaná mladá učitelka, která přistihne svého přítele in flagranti s jinou ženou. Potřebuje novou střechu nad hlavou, proto odpoví na inzerát tří mladíků, kteří zase shánějí spolubydlícího. Po prvotním zdráhání si uvědomí, že by to nakonec přece jen mohlo fungovat, a začnou spolu bydlet, při čemž společně řeší nejen milostné trable.

A z New Girl se stal hit, který na obrazovce vydržel 7 sérií a celkově odvysílal 146 epizod. Hlavní roli Jess si zahrála Zooey Deschanel a do rolí jejích tří spolubydlících byli obsazení Max Greenfield, Jake M. Johnson a Lamorne Morris. Seriál byl pětkrát nominován na Zlatý Glóbus a pětkrát na cenu Emmy.

Single Parents

Stanice ABC
Vysíláno 2018–2020
Hodnocení na SerialZone.cz

Po ukončení spolupráce se stanicí FOX se rozhodla přejít na ABC, kde představila novinku Single Parents. Skupinka dysfunkčních svobodných rodičů spoléhá jeden na druhého když se snaží vychovávat děti a hledat lásku. Nakonec si uvědomí, že bez pomoci ostatních by nemohli přežít.

Seriál se dočkal prodloužení po první řadě, ale v roce 2020 byl ukončen po druhé sérii a celkově 45 odvysílaných epizodách. V hlavních rolích si zahráli Taran Killam, Leighton Meester, Brad Garrett, Kimrie Lewis a Jake Choi.

Bless this Mess

Stanice ABC
Vysíláno 2019–2020
Hodnocení na SerialZone.cz

Rio a Mike jsou novomanželé, kteří se rozhodnou přestěhovat z rušného New Yorku do venkovské Nebrasky. Jenže jejich představa pohádkově prostého života se velmi rychle střetává s realitou a dochází jim, že i jako farmáři budou muset čelit řadě strastí a obtíží.

I druhý seriál v éře po New Girl našel domov na stanici ABC a to i přesto, že se původně mohl vysílat na FOXu. A stejně jako Single Parents, i Bless this Mess má na svém kontě konec po druhé sérii, a celkem odvysílaných 26 epizod. Ústřední dvojici si zahráli Dax Sheppard a Lake Bell, která se podílela i na vývoji seriálu.

Pár zajímavostí na závěr:

  • V roce 2004 odpromovala na Yaleově univerzitě.
  • V roce 2006 napsala hry Hedatron a The Mistakes Madeline Made. V roce 2010 pak ještě hru Oliver Parker!
  • Během jejích her v Los Angeles byla do jedné z rolí obsazena mladá Emma Stone. Meriwether označila vydání her v Los Angeles a obsazení Emmy Stone jako zásadní kroky pro svou kariéru.
  • V roce 2010 napsala epizodu k seriálu Children's Hos­pital.
  • V roce 2011 napsala scénář k filmu No Strings Attached (Hlavně nezávazně), který natočil Ivan Reitman a v hlavních rolích se představili Natalie Portman a Ashton Kutcher.
  • V první sérii New Girl byla dvojice Zooey Deschanel a Jake M. Johnson požádána, aby jejich postavy měly co nejméně fyzického kontaktu. Jejich vzájemná chemie byla údajně příliš rušivá.
  • Během práce na New Girl často musela vyjednávat s FOXem ohledně slovníku, který postavy používají. Problém bylo například prosadit slovo „penis“, na druhou stranu nebyl problém používat slovo „dick“, pokud se tím nenaráželo na část těla. I kvůli tomu se nejspíš seriál raději přejmenoval na New Girl, původní název totiž zněl „Chicks and Dicks“.
  • Pokud jste sledovali seriál New Girl, tak si jistě pamatujete zmatenou hru nazvanou True American. U té úmyslně nikdy nevysvětlili pravidla a důvodem je to, že podobnou hru hráli tvůrci na škole, ale nedokázali si pravidla zapamatovat.
  • Seriál New Girl byl několikrát kritizován za zobrazování žen, což působí velmi zvláštně vzhledem k tomu, že jeho tvůrkyní je žena a stejně tak i mnoho dalších členů týmu. Meriwether se k tomu vyjádřila s tím, že lidé si rádi škatulkují ženy a nechtějí jim dovolit působit mimo vytyčené škatulky.
  • V průběhu seriálu byla Zooey Deschanel těhotná a na několik epizod byla její postava vypuštěna úplně. Částečně ji nahradila Megan Fox, jejíž postava se stala oblíbenou a tvůrci dokonce zvažovali, že si ji ponechají úplně.
  • Liz je členkou skupiny The Fempire, což je skupina ženských scénáristek do které patří mimo jiné Dana Fox, Diablo Cody či Lorene Scafaria. V roce 2012 byla skupina Fempire oceněna cenou za kreativitu na filmovém festivalu Athena.
  • V seriálu Single Parents se na několik epizod objevila také Hannah Simone, jedna z hlavních postav seriálu New Girl a zahrála si postavu doktorky.
  • Je také známou feministkou, vytvořila vlastní stand-up a vystupovala v Las Vegas při Monolozích vagíny.
  • 11. června 2016 se provdala za producenta Alexe Cuthbertsona.

Znáte Liz Meriwether? Sledovali jste či sledujete její seriály? A který je váš nejoblíbenější?

Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
IrmaVep

IrmaVep

No ja sice z tech serialu znam pouze New Girl, ktera me nechytla (coz je k podivu, musim...
před 3 roky
Pajky

Pajky

Děkuju, takové komentáře mě motivují k další práci. Já jsem sledoval jen New Girl a bavila mě,...
před 3 roky
lenochod6

lenochod6

Nad Single Parents jsem uvažovala, jestli se na to dívat, ale New Girl miluji, takže to je pro mě zelená....
před 2 roky
Další články k tématu