28. 10. 2020

S lupou do historie: The Originals

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte The Originals 1×01: Always and Forever?

plakát

Základní údaje

Název The Originals
Žánr Drama, Horor, Romantický, Upírský
Stanice The CW
Vysílání 2013–2018
Počet sérií 5
Premiéra 3. 10. 2013
Délka pilotu 42 minut
Prům. hodnocení 83 % (od 2247 uživatelů)

O čem to je?

Upír Klaus, narozený jako vlkodlak, se usídlí ve francouzské čtvrti New Orleans, kterou pomohl s rodinou vybudovat. Nyní ji však vede Marcel, Klausův bývalý chráněnec, kterému se podařilo vyhnat vlkodlaky a srovnat čarodějky. Právě ty ale drží, vlkodlačici Hayley, která nosí Klausovo dítě a sehrává klíčovou roli ve svržení Marcela. Za Klausem přijíždí také jeho bratrem Elijah a sestra Rebekah, kteří se snaží nastolit pořádek mezi v nadpřirozeném světě. Jako by už tak nebyla situace dost komplikovaná, motá se kolem i studentka psychologie Camille, jež studuje chování lidí, kteří si nejsou vědomi, že vedle nich existuje i nadpřirozený svět.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Před pár měsíci se na řadu dostaly Upíří deníky, nyní je na řadě jejich spin-off. Na úvod přehodnocuji, co jsem napsal „docela bych i chtěl vědět, kam se celý příběh vyvine, jaká mytologie města bude představena… je tu těch 8 sérií a spin-offy.“ jelikož The Originals sice jsou založeni na předchůdci, ale jsou sami o sobě zasazeni úplně jinam, takže skutečně beru zpět, že se během 8 sérií a spin-offů bude mytologie (města) prozkoumávat špatně.

Chvílemi jsem měl pocit, že se seriál snaží být dospělejší verzí VD, ale upřímně žádné temné upíří drama nečekejte, pořád je to The CW, to že si seriál snaží hrát na starší cílovku na tom nic nemění, tady je to prostě jednou dané. Navíc jsou tu místy trochu nesmyslné postoje postav, přesto je dost věcí značně předvídatelných. Mě zarazil konec, který jsem nečekal, říkal jsem si, že teda dobry, chtějí to hrát na šťastnou vysmátou rodinku, a najednou bum a dýka v těle. Takže minimálně tento rychlý zvrat oceňuji.

Postavy si mě za ten jeden díl úplně nezískaly, nejvíc mě zaujala sestra, která v podstatě ještě nebyla na scéně. Ale jo i Elijah a ten jeho oblek si mě získali, hezky to narušovalo to syrovou současnost. Neskutečně mě dostávaly pohledy, které vrhal Charles Michael Davis coby Marcel, neustále přimhouřené oči, ach jo.

Oceňuji nápad na přivedení původních upírů, osvětlení mytologie a zasazení do New Orleans, jen doufám, že tvůrci potenciál náležitě využili. Dějově to zatím netáhne, někdo by mohl říct, že je to jen věc pilotu, ale nějak mě neberou postoje Klause, to jeho vrtění se a to, jak musí ukazovat, že je bezcitný a lačnící po moci, nějak tomu až nevěří, jak je toho moc. Docela dost jsem váhal nad celkovým hodnocením, ale nakonec jsem se přiklonil k nižší hodnotě, protože až tak mě to zase nebralo. A až teď, po sepsání názoru jsem zjistil, že má seriál back-door pilot v The Vampire Diaries, který přímo předchází ději Always and Forever.

  • odpoutání se od VD
  • zasazení do New Orleans
  • Claire Holt/Rebekah
  • děj netáhne
  • nesmyslné chování
60 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu