15. 1. 2021

Seriálem kolem světa: 7 zastávek ve Španělsku

Seriálem kolem světa: 7 zastávek ve Španělsku

Vítáme vás u naší nové rubriky, jejímž cílem je představit vám nejzajímavější seriály světa s výjimkou anglických a amerických, protože těch už znáte dost. Doufáme, že díky této rubrice si vyplníte prázdná místa na naší mapě. Každé vydání se zaměří na 7 vybraných seriálů z jedné země.

A pro začátek naší cesty kolem světa jsme si zvolili Španělsko, tedy nejzápadnější zemi Evropy. Dlouhodobě je španělská televize vnímána hlavně jako domov pro telenovely a soapky, ač je na vině hlavně programové vysílání latinsko-amerických zemí. První výrazný seriál, který se dostal i do povědomí českých fanoušků, tak bude nejspíš El Barco (Na lodi). Ten se svezl na popularitě Lost (Ztraceni), k němuž byl mnohými fanoušky přirovnáván.

V současné době patří Španělsko mezi evropské země, které jsou v produkci seriálů nejaktivnější a výraznou mírou se na tom podílí Netflix. Přeci jen je španělsky mluvící publikum výraznou částí potenciálních zákazníků, protože španělština jako taková je čtvrtým nejrozšířenějším jazykem na této planetě. Nyní už ale přejděme k 7 španělským seriálům, které podle nás stojí za bližší prozkoumání.

Gran Hotel (Grand Hotel)

Vysíláno 2011–2013
Žánr Drama / Mysteriózní / Romantický
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 8,4 (9 297 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Seriál natočený v hotelu Palacio de la Magdalena ve městě Santander. Děj se odehrává na počátku 20. století ve šlechtickém hotelu během vlády krále Alfonse XIII. a je zaměřen na tajemství, která se týkají rodiny vlastníka hotelu a jeho služebnictva. Seriál získal řadu ocenění.

Roku 1905 dorazí Julio Olmedo do Grand hotelu, na idylické místo uprostřed přírody, vyšetřovat zmizení své sestry. Dostává práci jako číšník a pozná sexy bohatou dceru majitele hotelu. Zamiluje se do ní a začne si nebezpečný románek, zatímco ona se stává jediným člověkem, který mu pomůže odhalit pravdu o zmizení jeho sestry.

Co si o seriálu myslíme?

Seriál Gran Hotel je historický romanticko-detektívny seriál, ktorý sa dobre pozerá, jeho dej ide vo svižnom tempe a pobaví aj množstvom úsmevných momentov. V úvode prichádza Julio do Gran Hotelu hľadať svoju sestru, ktorá bez stopy zmizla. Dej je popretkávaný aj rôznymi vzťahovými zápletkami, ktoré našťastie nie sú presladené. Celý seriál je veľmi prirodzený, rovnako ako výkony hercov, ktorí sú výborní všetci, ale predsa by som vyzdvihla výkon hlavného záporáka Pedra Alonsa.

80 %
Mé hodnocení
LuciaG

Děj seriálu Gran Hotel nás zavádí na španělský venkov roku 1905, do prostředí honosného hotelu. Již úvodní titulky nás vezmou na cestu časem do historie a navnadí na podívanou z jiné doby a prostředí. Žánrově se zde prolíná historická telenovela s detektivní a mysteriózní zápletkou. Do hotelu je najat nový číšník, Julio Olmedo, který tuto práci využívá jako zástěrku pro pátrání po své sestře, která zde také pracovala, ale záhadně zmizela. O bohatý a napínavý děj není nouze – intriky, temná tajemství, vyděračství, žárlivost, vraždy, nás provází celým seriálem.

80 %
Mé hodnocení
Proobacz

El Ministerio del Tiempo (Ministerstvo času)

Vysíláno 2015-????
Žánr Dobrodružný / SciFi
Dostupnost momentálně nedostupné
IMDb hodnocení 8,2 (4 410 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Ministerstvo času je nejlépe střeženým tajemstvím španělského státu: autonomní vládní instituce, která je přímo podřízena premiérovi. Její hlídky střeží historii pomocí Dveří času, aby žádný vetřelec z jiné éry nezměnil historii ve svůj prospěch.

Ministerstvo času právě zrekrutovalo tři nové agenty. Vojáka Alonsa de Entrerríose z 16. století, který vyměnil svou službu za šibenici, studentku Amelii Folchovou z 19. století a zdravotníka Juliána Martíneze ze současnosti. Tito tři se stávají nejnovější hlídkou, která má na starosti dohlížet nad tím, aby nikdo nepřepisoval dějiny ve svůj prospěch.

Co si o seriálu myslíme?

Pokud máte rádi hrátky s časem a chybí vám náhrada za ukončený Timeless, tak vyzkoušejte jeho předobraz. Způsob cestování časem je jiný a hlídka se zaměřuje na evropské (španělské) dějiny místo těch amerických, ale jinak je tady hodně podobností. S klidným svědomím se dá doporučit, pokud vám nevadí jednodušší přístup k řešení časových paradoxů, protože těmi se příliš nezabývají. Jako dobrodružný seriál s prvky sci-fi to však funguje dobře.

70 %
Mé hodnocení
Pajky

Bavia vás seriály, kde sa cestuje v čase, alebo historické seriály? El Ministerio del tiempo je ich skvelou a ideálnou kombináciou. V hľadáčiku sa tentoraz ocitla španielska história, ktorá je podaná zaujímavým spôsobom, a objaví sa tu množstvo zaujímavých osobností (Velasquez je za mňa top). Takže ak hľadáte niečo zaujímavé a odľahčené, pokojne sa do seriálu pustite. Neoľutujete.

80 %
Mé hodnocení
Kahlan

Vis a vis

Vysíláno 2015–2019
Žánr Drama / Komedie
Dostupnost Channel 4 (UK)
IMDb hodnocení 8,2 (16 112 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Hlavní hrdinkou seriálu je mladá naivní žena Macarena Ferreirová, která se nesměle zamiluje do svého šéfa, pro kterého je ochotna udělat i pár menších zločinů. Posléze je Macarena obviněna a následkem toho umístěna do vězení Cruz del Sur. Ve vězení čelí šoku krutého žaláře. Aby mohla být propuštěna, musí si odsedět celkem sedm let. Během toho se mění a vyvíjí v jiného člověka. Člověka, který má šanci přežít.

Co si o seriálu myslíme?

Jestli vám chybí Orange Is the New Black, tak doporučuji vyzkoušet Vis a vis. Tentokrát se podíváte do věznice ve Španělsku, kde se naivní Macarena ocitne za mřížemi a musí se vyrovnat s novou denní realitou. Problémy vězeňské hierarchie, dozorci, spoluvězeňkyně, ale i šance na cestu ven, to vše potřebuje vstřebat. A to rychle. V porovnání s Orange je seriál temnější a věci nabírají spád mnohem rychleji. Je to solidní drama, které si drží spád, a díky svému evropskému zasazení vám může být o něco bližší.

70 %
Mé hodnocení
Pajky

Hledáte-li něco ve stylu australského seriálu Wentworth, tohle je další seriál z prostředí ženské věznice do sbírky. Přes určitou podobnost se jedná o originální kousek, kde nesledujete jen vězeňský boj sama za sebe, ale tvůrci dávají i poměrně velký prostor rodině hlavní hrdinky, která se jí snaží pomoct dostat na svobodu způsoby, za jaké by se nestyděl ani lecjaký akční trhák. Takovou odlehčenou vložkou jsou fiktivní televizní rozhovory na kameru z vězeňského dvora, jinak se jedná o čisté drama s pěkným soundtrackem. A pokud stále váháte, tak jednu z hlavních postav ztvárňuje Alba Flores, známá ze španělského trháku La Casa de Papel.

90 %
Mé hodnocení
IrmaVep

Merlí

Vysíláno 2015–2018
Žánr Drama / Komedie
Dostupnost momentálně nedostupné
IMDb hodnocení 8,6 (7 073 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Drama o středoškolském učiteli filozofie, který děti učí zvláštním způsobem – nabádá je k tomu, aby očistily svou mysl pomocí neortodoxních metod, což pak rozdělí názory třídy, učitelů a rodin na dva tábory.

Co si o seriálu myslíme?

Pokud máte rádi seriály ze středoškolského prostředí nebo zrovna hledáte nějakou lehčí oddychovku, tak stojí za to přidat si seriál Merlí do watchlistu. Na rozdíl od většiny seriálů z tohoto prostředí je velká část příběhu věnována učitelům a rodičům, nikoli pouze studentům. A když si vzpomenete na své spolužáky ze střední, tak v nich pravděpodobně najdete podobné osobnosti, jako jsou postavy v seriálu.

90 %
Mé hodnocení
Nessie*

Merlí je ideální ukázkou toho, že španělská tvorba už dávno nejsou jen telenovely. Seriál v sobě příjemně skloubil milostné příběhy, závažnější témata – o to těžší vzhledem ke středoškolskému zasazení, rodinné trable nebo třeba neshody na pracovišti. Ještě navíc k tomu přidal třešničku v podobě zjištění, že hlavou se občas zeď prorazit dá. Příjemné postavy, lákavé prostředí a přiměřená míra vtipu tvoří dokonalou kombinaci pro pohodovou dramedy. Takže až na delší minutáž je to výborné. A přiznejme si, kdo by nechtěl vidět Jiřinu Jiráskovou (Anna M. Barbany) a Romana Luknára (Francesc Orella) ve španělském seriálu?

90 %
Mé hodnocení
Jesmot

Las Chicas del Cable (Holky na drátě)

Vysíláno 2017–2020
Žánr Drama / Historický / Romantický
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 7,6 (11 852 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Drama se soustředí na čtyři ženy různého původu, zaměstnané telefonní společností jako spojovatelky v roce 1920 ve Španělsku. Tyto ženy pocházejí z celého Španělska a pracují v popředí komunikační revoluce ve středu Madridu. V místě, které představuje pokrok a vyspělost, kde se žárlivost, závist a zrada míchají s úspěchem, přátelstvím, láskou a především sny.

Co si o seriálu myslíme?

Když se učím nějaký cizí jazyk, ráda se koukám na seriály, které jsou v něm natočeny. Přemýšlela jsem nad nějakým španělským seriálem a Netflix mi nabízel Cable Girls, zasazený do historie, což mám ráda, tak jsem si řekla, proč ne? I když jsem dopředu nevěděla, o čem seriál je, ihned mě začal bavit a zkoukla jsem několik epizod za den. Asi jako každý jsem si velmi oblíbila postavu Alby, silné a nezávislé ženy, která je ale zároveň velmi lidská. Je to taková oddychovka s milostným trojúhelníkem, ale zároveň mě napínavý příběh každé série vtáhl do děje tak, že jsem nerušeně sledovala každou vteřinu.

100 %
Mé hodnocení
Aisym

Seriál se zaměřuje na Španělsko v období technologického pokroku a ženské emancipace. Pokud máte rádi historii, akci, intriky, romantiku, přátelství a jak jsem vypozorovala u španělských seriálů, tak sem tam nějaké to překvapení, tak je seriál to pravé. Hlavní hrdinky bojují za možnost rozhodovat o svém vlastním životě. Každá má svůj příběh a spojí je společnost, pro kterou začnou pracovat. Pro mě to byl jeden z těch seriálů, který když vás chytne, tak nemůžete přestat koukat.

90 %
Mé hodnocení
Kostama

La Casa De Papel (Papírový dům)

Vysíláno 2017-????
Žánr Drama / Krimi / Thriller
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 8,4 (291 428 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Záhadný muž pod přezdívkou „El Profesor“ dává dohromady tým podivínských zlodějíčků, aby mohl spáchat největší loupež v dějinách Španělska. Ve hře je skoro 2,5 miliardy eur.

Co si o seriálu myslíme?

Seriál, ktorý sa za poslednú dobu stal veľkým pojmom a dostáva sa mu veľkej pozornosti. A zaslúžene. Nejako podrobne ho asi netreba predstavovať. Stačí len povedať, že táto partička nesúrodých charakterov a ich boj so systémom si vás získa hneď od začiatku. A vy im budete celý čas držať palce, nech sa im s ním podarí vybabrať. Plusom je aj to, že sa môže stať, že si osvojíte nejaké tie nadávky v španielčine.

100 %
Mé hodnocení
Kahlan

Seriál boduje zejména v tom, jak detailně promyšlené jednotlivé kroky loupeže jsou. Nemálokrát se tedy stane, že koukáte na obrazovku s otevřenou pusou. Plusem je také slušná charakteristika postav a z ní vyplývající morální boj o to, zda budete fandit „klaďasům“ či „záporákům“. V seriálu nechybí ani zápletky, u kterých si budete moci zanadávat, problémy při loupeži, či vtipné a emocionální momenty. La Casa de Papel vás prostě v prvním díle chytne a pak už nepustí, což jej dělá ideálním pro maraton. No a možná se také naučíte nějaké ty španělské fráze a nadávky.

90 %
Mé hodnocení
Domi94

Élite (Elita)

Vysíláno 2018-????
Žánr Thriller / Drama / Teen
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 7,6 (46 755 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Příběh se točí okolo tří studentů ze střední třídy, kteří začnou chodit do exkluzivní soukromé školy ve Španělsku. Jejich interakce s bohatými studenty vede až k vraždě.

Co si o seriálu myslíme?

Ak máte radi seriály zo školského prostredia, doplnené o nejakú tú záhadu (v tomto prípade vraždu), určite Elite skúste. Prostredie elitnej školy, kde sa stretávajú študenti z vyšších spoločenských a stredných vrstiev, je istým zdrojom množstva zaujímavých dejových liniek. Dalo by sa povedať, že je to také klasické teen drama, ale kvalitne a dobre spracované. Takže len smelo do toho.

80 %
Mé hodnocení
Kahlan

Španělská tvorba patří dle mého názoru k tomu kvalitnějšímu, co můžete na Netflixu najít, a Élite není výjimkou. Élite, alias realističtější Gossip Girl, míchá žánry jako koktejly, a tak si tam každý najde, co mu vyhovuje – od teen žánru, drama, krimi až po nezbytnou romantiku. Ale seriál je mnohem víc než jen podívaná do života zlaté španělské mládeže. Příběh se dotýká i života imigrantů, nefungujících rodinných vztahů, toxických romantických vztahů, problémů se sebepřijetím a vlastně čímkoliv, co se života mladých lidí dotýká alespoň vzdáleně. Élite má spád, dialogy a skvělé herce, takže neváhejte a pusťte.

80 %
Mé hodnocení
Luteka

Podívejte se, kam se rubrika zatím vypravila


Jak se vám líbí nová rubrika? Máte Španělsko na své mapě už vybarvené? Sledujete něco španělského? A který seriál z našeho výběru vám padnul do oka (a watchlistu)?

Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře32zobraz všech 32 příspěvků
Angelina

Angelina

Súhlas, Alta mar je super! Tá tajuplná atmosféra + že sa to celé odohráva na lodi, stojí to za pozretie :)
před 3 roky
Gabik.029

Gabik.029

Díky za novou rubriku! Někdy v budoucnu se výhledově chystám na Ministerstvo, ale uvidím, kdy se...
před 3 roky
kneznaL

kneznaL

Super článek. Doufám, že bude více takových.
před 3 roky
Další články k tématu