3. 8. 2021

S lupou do historie: The Bletchley Circle

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte The Bletchley Circle (Vražedné šifry) 1×01: Cracking a Killer's Code, Part 1?

plakát

Základní údaje

Název The Bletchley Circle (Vražedné šifry)
Žánr Drama, Mysteriózní
Stanice ITV
Vysílání 2012–2014
Počet sérií 2
Premiéra 6. 9. 2012
Délka pilotu 45 minut
Prům. hodnocení 77 % (od 69 uživatelů)

O čem to je?

Drama odehrávající se v roce 1952, kdy čtyři ženy řeší sériové vraždy s pomocí znalostí, které získaly jako válečné šifrantky v Bletchley Parku.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Když jsem se poprvé pustil do SLDH, tento seriál pro mě byl záhadou, byl totiž jediným, u kterého nebyl nikdo zapsán na psaní názoru. A tak to vlastně zůstalo až do dnes, nakonec se tu ale aspoň můj názor objeví. A to zase já s tím problém nemám, protože na tento kousek mě neskutečně nalákala už Gabik.029 v 5+1 a já teď jen čekal až na to, kdy se seriál dostane pod lupu.

Tento opomíjený kousek si opravdu zaslouží pozornost, protože už pilot nakopne zprvu nenápadný příběh úplně neskutečně. Přiznávám, zase jsem jednou byl přilepený na obrazovce a hltal úplně všechno. Po prvním setkání můžu s klidem říct, že tuto čtverku dam žeru. V dílu je skvěle budováno napětí a ani tomu není potřeba žádných velký rvaček a výbuchů. Toto se mi na historických kouscích neskutečně líbí, že si vystačí s tím, co mají, protože tak to prostě v dané době bylo. Nic víc, nic míň, tak proč se nesmyslně přibližovat dnešní době.

ještě jsem se úplně nerozhodl, kdo ze čtveřice mě zaujal nejvíc, ale to nijak nevadí. Každá z postav vnáší do příběhu něco jiného. Já vím, teď to používám celkem často, přitom na tom není nic divného, nikdo není stejný, ale v tomto konkrétním případě je to trochu jinak. Tady právě jde o to, že každá z dam je na něco jiného a je potřeba aby spolu spolupracovali. Myslím, že je super sledovat, že to co dnes děláme za pomoci počítačů, ještě v ne tak vzdálené minulosti museli a hlavně zvládali lidé.

Právě i ta doba je tu krásně zachycena. Při sledování jsem si to užíval, jako bych byl přímo v centru dění. Teda ano, chvílemi ve mně vřela krev z chování manželů/partne­rů/šéfů, o to víc, když člověku dojde, že u některých se do dnes nic nezměnilo. Na druhou stranu se mi moc líbil postoj policejního velitele, který byl ochotný a byl si vědom kvalit, které má k dispozici něžné pohlaví. Další krásný zachycený detail dob minulých, gentlemanství.

Velkým překvapením byla i délka, kombinace Británie a historického dramatu ve mně zapínala varovné světýlko, že toto bude nadlouho. Ale opak byl pravdou. Epizoda utekla jako voda, měla smysluplný děj, který nebyl nijak přetěžovaný. Žádné výplňové scény, takže další body k dobru. Navíc ještě před koncem dílu jsem si říkal, jak se těším na vyřešení případu a hlavně na další dva, to u krimi žánru taky není vždycky. Takže názor končím tím, že se obávám prázdnoty, která nastane, až budu mít za sebou všech sedm dílů (potažmo spin-off).

  • hlavní čtveřice
  • doba
  • kombinace šifer a vyšetřování
  • odsýpá, není přetěžované
  • velice rychle navnadí na sledování
90 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Petyer

Petyer

Tak a teraz si ma zasa nalakal na pozeranie ty, takze pridavam do watchlistu a snad si najdem cas...
před 2 roky
Janey T

Janey T

Letos jsem to viděla a mám pocit, že si to dala i do výzvy. :) A nemohu nic jiného říci, že souhlasím....
před 2 roky
jesmot

jesmot

Tak to jsem rád, přesně o to šlo. Snad se brzo najde čas a seriál se bude líbit.
před 2 roky
Další články k tématu