26. 5. 2021

Vzpomínáme: NCIS: New Orleans (2014–2021)

Vzpomínáme: NCIS: New Orleans (2014–2021)

V roce 2014 se v rámci dvou epizod jedenácté série NCIS představil nový tým operující v New Orleans, brzy přišla seriálová objednávka, a tak se už na podzim téhož roku představil nový spin-off v úterním večerním okně. Seriál v neděli završil svoji sedmiletou cestu a šestnáct let po konci JAGu všichni napjatě čekali na první finálovou epizodu spin-offu tohoto námořního právnického velikána, která by mohla udávat krok i pro další kousky z NCIS franšízy. Než se ale dostaneme k závěru NCIS: New Orleans (Námořní vyšetřovací služba: New Orleans), pojďme si zavzpomínat na cestu týmu Dwayna Pridea.

Od JAGu do New Orleans

Jak určitě všichni vědí, tým z New Orleans neexistuje ve svém vlastním světě, nýbrž je pevně spjat se svým předchůdcem NCIS. Kupodivu, i když přímo z JAGu vychází právě původní NCIS, díky postavě Rity Devereaux se New Orleans s právnickou prvotinou tohoto sdíleného světa docela propojuje (i když ne napřímo). O poznání víc jsou propojeny oba NCIS seriály mezi sebou, první série dost sázela na veterána, vypůjčila si množství postav a docela trvalo než se děj a tým tak nějak osamostatnil. Z této přímé linie dotýkající se námořnictva tak zůstává nepropojeno jen město andělů.

Crescent City, ne NOLA

Není tomu tak vždy, většinou se volí stát a město, které produkci nabídne třeba i nějakou tu dotaci, tvůrci navíc rádi sahají po osvědčených lokacích, ne ale tady. NCIS: New Orleans se totiž skutečně natáčí v louisianském městě, které je v samotném názvu. Městu se často přezdívá NOLA, což je akronym vycházející z New Orleans, Louisiana. Jak je ale opakovaně v seriálu řečeno, takto městu nikdo z domácích neřekne, dokonce je občas tento výraz chápán hanlivě, i když i tvůrci tohoto označení použili třeba pro epizodu NOLA Confidential. Tak jako New Orleans ve skutečnosti i seriál si potrpí na velkolepé oslavy snad každý den v roce. Během sedmi sérií tu bylo alespoň zmíněno, ale i ukázáno několik oslav Mardi Gras, Red Dress Run, Tricentennial Festival, Pirate Festival a mnohé další. Viděli jsme velkolepé pohřby, které k tomuto městu neodmyslitelně patří. Naneštěstí toto město s sebou nenese jen to dobré. V roce 2005 úřadoval hurikán Katrina, a New Orleans si to pěkně odskákalo. Právě tato živelná pohroma je v seriálu využívána opakovaně, propojena s životy hlavních i vedlejších postav a příběhem města. Taky je tu barvitě zachyceno, že ani tolik let po Katrině ještě zdaleka není všechno v původním stavu.

Ale zpět k příjemnějším věcem. Seriál samozřejmě provázela hudba, která je s kolébkou jazzu neodmyslitelně spjata. Několik vystoupení proběhlo přímo v Tru Tone (mimochodem ve skutečnosti se jedná o Royal Street Inn Bar), dokonce se tu předvedli skuteční hudební hosté, o kterých není přehnané tvrdit, že jsou legendami. Párkrát se předvedl Pride jen tak o samotě, v závěrečné sérii došlo na koncerty pod širým nebem a samozřejmě také na svatební vystoupení ve finálové epizodě. Asi nejhezčími ze všech byly Je t'aimerai toujours jako duet Dwayna a Meny na piano v epizodě 4×16, Amazing Grace v podání Loretty v úvodu závěrečné série v epizodě 7×02 a pak samozřejmě When the Saints Go Marching In při závěrečném průvodu na konci celého seriálu.

NCIS a NCIS: New Orleans

Mimo úvodních dvou dílů se tyto dva seriály dočkali ještě jednoho crossoveru ve 13. a 2. sérii a následně ve 14. a 3. sérii. Všechny tyto crossovery byly vymyšleny smysluplně a odvedli povedenou práci na obou stranách. Některé věci z jednoho seriálu se uzavřeli, zároveň byly rozehrány nové dějové linky pro druhý seriál. Žádné nucené propojování, vše jak má být.

Příběh se poprvé propojil ve chvíli, kdy tělo v New Orleans přivádí Prida za Gibbsem, aby spolu prověřili případ z minulosti týkající se tzv. Fed. Five, týmu agentů NIS, do které spolu s Bettsem, Franksem a právě zavražděným McLanem oba patřili. V dílu se pak setkávají hned tři velké vyšetřovatelské osobnosti Gibbs, Pride a Fornel. Mimo toho propojení je tu i spousta vtipných detailů, od Prida, který tvrdí, že zastavování výtahu bylo jeho parketou a Gibbs mu to ukradl, až po příchod Brodyové, která se podle všeho zná s Gibbsem. Tato část je ale utnuta rázným „bez komentáře“ a za celou dobu, kdy byla Merri v týmu už se k tomu nikdo nevrací. Nepravděpodobnější variantou je, že vše souvisí s onou událostí na lodi. Mimo jiné se dozvídáme třeba to, že Loretta je v New Orleans od roku 1997, o její minulosti je toho pak v seriálu prozrazeno více. Zajímavé je také to, že jako pomocník Loretty je ve druhé části backdoor pilotu představen Wendell Hobbs, o kterém už pak v seriálu není nikdy ani slovo. No a jako úplně poslední perlička, od Gibbse vůbec poprvé zazní věta Laissez les bons temps rouler, kterou později opakuje i Brodyová. A právě toto moto použili tvůrci pro název závěrečné epizody, čímž se kruh uzavřel.

Ke crossoverům v pravém slova smyslu už jen v krátkosti. První se točil okolo Abbyina bratra, Luca se tehdy zapletl s ruskou špionkou Evou Azarovou, podpory Ellie kvůli rozchodu (v této části se odkazuje na úvodní dva díly), otravou Antona Pavlenka se pro Gibbsův tým nadobro uzavírá tato kapitola. Zároveň ale do příběhu nastupuje nová klíčová postava, právě Eva Azarova, která má společnou minulost s Pridem. No a druhý crossover nesouvisí s nikým jiným než právě se zmíněnou Ruskou. Abby pomáhá národní bezpečnosti připravit falešný útok, věci se zvrtnou. I přes očištění Abby je ukradnut manuál pro případ podobných útoků. Torres a McGee vyrážejí do New Orleans, aby zde Prideovu týmu pomohli dopadnout prodejce a získat data zpět. Jenže prodejcem je právě Eva Azarova, která se jen tak nevzdá a u které doslova platí, že žiješ jenom dvakrát.

Problémy a komplikace

Sedm sérií uteklo jako voda, ale jak už to občas bývá i tento seriál narazil na pár problémů. A nejednalo se jen o herce, kteří se rozhodli v seriálu skončit, ale také na velké věci, které mají právní důsledky.

Jak jsme psali podrobněji v samostatném článku, při neohlášeném natáčení přepadení se věci pořádně zvrtli a na herce najednou mířili skutečné zbraně. Konkrétně šlo o natáčení scén pro epizodu 4×09, fotky z bezpečnostních kamer byly použity, když tým identifikuje zločince jdoucí po diamantech – konkrétně by s e mělo jednat buď o záběry z krádež v Dubaji nebo v Evropě.

Jenže ani tímto seriálu problémy nekončí, ať už celá situace dopadne jakkoli. Na mezinárodní půdě vyvolalo rozruch zasazení finále páté série do Jižní Osetie, respektive uvádění Jižní Osetie jako Ruské provincie. Právě to popudilo Gruzii, prezidentka Salome Zurabišvili se dokonce na Twitteru vyjádřila, že CBS i scénáristé by měli respektovat Gruzii a Jižní Osetii jako její součást. Ze strany televize ani nikoho z tvůrců se žádná odpověď nedostavila.

Pozor, následující část textu obsahuje spoilery, a to včetně zásadních informací z finále seriálu! Čtěte proto pouze na vlastní nebezpečí.

Jak šel čas

Prošli jsme si New Orleans jako takové, crossovery s původním NCIS i některé problémy, které seriál vyvolal, nyní je čas se ohlédnout za všemi sériemi a na závěr za finálovou epizodu, která byla odvysílána 23. května.

Jak už bylo zmíněno, první řada byla taková rozjezdová, značně nesamostatná a sázela do velké míry na zvučná jména postav představených ve veteránovi. Během třiadvaceti epizod se tu ve větší či menší roli objevili Gibbs, Vance, Tony (který opět řešil mor, přeci už ho jednou přežil =D), Ducky, Borinová, Fornell, Abby, nebo Carol Wilsonová. V závěru série po spolupráci se zvláštní agentkou ATF se Sonja Percyová stává součástí neworleanské pobočky. Dlouhodobější linkou pak je případ Baitfish a Broussardovi, dost často se tu skloňuje kontraband, Pride dostává Sashu do vězení. Z rodinných linek tu pak je LaSalle hledající bratra, se kterým se snaží vyřešit jejich komplikovaný vztah. Dále Pride, který řeší otce ve vězení, rozvod, dceru Laurel a jejího nového přítele Oriona. A v neposlední řadě Loretta, která chce zachránit adopcí dva kluky CJe a Dannyho Malloyovi.

Ve druhé sérii dochází k dalšímu tentokrát mírně nečekanému hostování, když se na scéně objevuje ministryně. Brodyová se Sebastianem řeší fotky z minulosti, na které někdo přidal Brodyovou místo její sestry, která byla zabita. Odsouzený z jejího zabití se po propuštění snaží očistit své jméno. Sebastianovi se dostává záhadného vzkazu, který mu nedává spát. LaSalle se vyrovnává se smrtí Savany, která umřela místo něj. Je odhaleno více z osobního života Sonji, především pak minulosti, která souvisí s kamarádkou a drogami. Poznáváme matku Brodyové, která dělá na přísně tajných projektech. Z dlouhodobějších případů jde Pride po Sic Semper Tyrannis, kteří jdou zase po něm. Dochází k úniku z Prideova týmu, dochází na otravy arsenikem v závěr série. Při prošetřování úniků se k Bordyové přidává agent vnitřní bezpečnosti Russo, který se stává její známostí. Ovšem jak se ukáže jde o špeha a „teroristu“. Tým na konci série odchází na dvoutýdenní dovolenou než bude kvůli Russoovi prošetřován lidmi z D.C.

Třetí série konečně nabízí něco akčnějšího a v závěru se dostává na komplikovanější příběh. Tým se vrací po dovolené, Brodyová volá Prideovi (mimo záběr) a oznamuje, že po událostech předchozích epizod končí. K týmu se při vyšetřování připojuje agentka FBI Tammy Gregoriová, která je v New Orleans, aby zde prošetřila tým NCIS a možné další hrozby související s Russoem. FBI pod vedením zástupce ředitele Raymondem Islerem vyšetřuje v New Orleans kartel, Tammy tak dočasně zůstává ve městě a přechodně pomáhá NCIS, stává se obětním beránkem FBI, Isler jí dává vyhazov, následně Tammy dostává odznak a stává se součástí týmu NCIS v New Orleans. LaSalle si zvyká na roli otce, když se vrací jeho bývalá Melody i s domnělým synem. Sonju dobíhá její minulost, když se do války gangů zaplete její bývalý informátor a velké zvíře jiného gangu Ramon. Tammy odhaluje svoji minulost v New Orleans, kde žila s manželem McKinleym, který po Katrině ukradl peníze na opravy. Sebastian po únosu a spáchání útěku z vězení má pocti, že by mohl být větší posilou týmu, podstupuje výcvik, stává se forenzním agentem. Do New Orleans se vrací Rita Devereaux, bývalá přítelkyně Pridea, právnička JAG, opět se sbližují s Dwaynem. Do děje vstupuje Ethan McKinley, aby si zpět ukradl peníze z před deseti let, celou dobu byl v ochraně svědků za pomoc FBI. Pride a Sebastian nalézají důkaz v případu vraždy související s kartelem, na vojenské základně se začíná šířit vir, zasáhne Loretu, tu se podaří zachránit, případ vede k čínské špionáži, případ souvisí s úlomkem bomby z vraždy (důkaz nalezený v úvodu epizody), starosta Prideovi vyhrožuje, oba proti sobě začínají zbrojit. Rita vytlačena ze silnice při vyšetřování případu souvisejícího se starostou, na konci epizody Prideovi oznamuje, že vezme práci v DC. Pride s pomocí Karen Izzo odposlouchává starostu, při vyšetřování případu je ale nucen této výhody využít, vyložení karet však není zadarmo, starosta jde tvrdě po týmu NCIS, Sonja nechává utéct zločince, křivě vypovídá a končí ve vězení. Další v pořadí je Patton, Hamilton obrací případ s Garciou. Starosta za pomoci medií dělá z Pridea blázna, tým je suspendován. Hamilton plánuje vybudování loděnice, v cestě stojí Pirde, Stone tak připravuje výbuch u Pridea v baru, při kterém má zemřít. Isler se na žádost Gregoriové připojuje k vyšetřování, zajistí týmu vrácení odznaků a pomáhá najít Pridea, který minimalizuje škody, napáchané Hamiltonem. Hrozba je zažehnána, Hamilton zatčen a tým se schází u Pridea v baru, aby ho pomohl opravit.

Čtvrtá série přímo navazuje na třetí, klíčové jsou volby nového starosty a Pride, který zmařil plány na loděnice. Tým přebírá zvláštní agentka Paula Boydová, Carl Estes (NOPD) pomáhá Prideovi s týmem na domácí půdě, nová dočasná starostka (známá Pridea a Loretty), je na straně NCIS. Patton odhaluje pravdu o zranění, které vedlo k vozíku. Dočasná starostka hodlá za pomoci Loretty kandidovat na řádnou starostku. Isler Pridea varuje, že pro někoho v DC je nepohodlný a snaží se ho snaží. Sonja a Christopher se rozhodnou, že vztahem neohrozí tým. Tammy a Sonja se sestěhovávají do nového bytu. Hamilton se možná dostane ven z vězení dohodou za vydání partnera. Pride je NCIS očištěn a vyšetřování je u konce. Pridův otec zůstává ve vězení. Sonja čím dál více pochybuje o Pridovi a jeho zodpovědnosti. Dočasná starostka vyhrává volby a stává se právoplatnou starostkou. Chrisův otec umírá, Chris se dozvídá, že otec věděl, že je nemocný, i tak mu to při návštěvě v New Orleans (v průběhu série) neřekl, rodinný podnik i budoucnost bratra je teď na něm. Isler opět spolupracuje s NCIS, oznamuje Pridovi, že ten, kdo po něm v DC jde, není z vedení, ale někdo horší. Pridův otec je venku, zjišťujeme, že matka Dwaynea stále žije, jen je umístěna v zařízení. Sonja zvažuje nabídku FBI, nakonec odchází. Útok na starostku, autonehoda státního zástupce (který šel po zkorumpovaných), obávaný někdo zbrojí proti Pridovi. Ven unikli podrobnosti Pridových případů, jeho postupy na hraně a Prida začínají vyšetřovat, brzy má stanout před soudem, Pride se má stát obětním beránkem. Ukazuje se, že za vším je náměstek ministra, shodou okolností syn přítele Pridova otce, Dwayne dá dohromady provizorní tým, aby všemu přišel na kloub. Posila čtvrté série Estes umírá. Barlow plánuje útok na loď, kde se konají oslavy 300 let New Orleans, vše se snaží hodit na Prida. Na poslední chvíli se všechny podaří zachránit. Hallidayová dožene Barlowa k sebevraždě po zamřeném útoku, od kterého byl Pride očištěn. Agentka Silvera z berňáku prošetřuje LaSallovu firmu, která je v podezření z podvodu. V závěru epizody stojí Pride nad barem, když se vrací zpátky dovnitř, je opakovaně střelen Amelií.

Pátá série nabírá na obrátkám, zároveň ale zbytečně vyhrocuje věci, které nejsou potřeba. Pride bojuje o život, tým jde po Amelií, Dwayn svůj boj vzdává, nakonec ho ale zachraňuje Laurel. Tým dostává novou šéfku Hannah Khouryovou, Pride přechází do Belle Chasse coby šéf jihovýchodní divize. LaSalle pouští firmu, je to jediný způsob, jak pokrýt dluhy. Cassius unesen kvůli krádeži před dvaceti lety, na scéně Pridův nevlastní bratr, Cassius umístěn do ochrany svědků. Při únosu Prida, který má osvobodit Amelii spolupracující s FBI, jde o život Lorettě a Cassiovi, ten umírá, když schytá vystřely od Amelie místo Prida. Pride pátrá po Apollyonu, který sdružuje bývalé operativce, vedení ale spojuje volné konce a uklízí po sobě. Hannah musí čelit svým rozhodnutím, když se opět setkává s bývalým manželem a dcerou. Pride se vrací k týmu, jako zastupující šéf, zatímco má Hannah dovolenou. Loretta se seznamuje s Rufusem. Týmu opět pomáhá Oliver Crane, který se zdál být zavražděn. Bývalý kolega Hannah se objevuje v New Orleans, má pro Khouryovou překvapivou informaci, vedení se snaží zamést pod koberec pochybení při společném zásahu v Jemenu. Khouryová je následně vyšetřována, zjišťuje, že Zelko je stále naživu a chce zabít Hannu i s rodinou. Zelko je nakonec zabit Hannou a rodina se dává opět dohromady. Pride je přeřazen, ale nedaří se mu získat žádné bližší informace, přidává se k Islerovi, který má tým jdoucí po Apollyonu. Opět se vrací Elvis, aby před NCIS chránil svoji dceru Wendy. Ryan se vzpouzí Hanně, po odloučení má v plánu Pridovi pomoci dopadnout Apollyon. Když Islerova akce v Jižní Osetii nevyjde podle plánu, situace s Apollyonem se začíná vyostřovat. Pride a LaSalle vyrážejí na záchrannou misi, aby osvobodili Islera, Hannah s Tammy, Sebastienem a Pattonem jdou po kryse v Belle Chasse. Trojice v Jižní Osatii je napadena, stejně tak tým v New Orleans, Isler a Christopher se dostávají do Gruzie, zatímco Pride zůstává sám v Jižní Osatii, před domobranou je zachráněn Avery Wallkerem, který ho hodlá mučit. Isler podléhá v Gruzii zraněním a umírá. Případ a vedení týmu přebírá opět agentka Parkerová, ze které se vyklube zrádce. Ukazuje se, že smrt Islera byla nahraná. Wallker míří do států a po cestě se z Prida snaží dostat informace ze své složky, ve skutečnosti nejde o něj samotného. Za pomoci Rity je Pride zachráněn. Wallker zneškodněn při pokusu o zabití Prida. Ten má v plánu se vydat do New Yorku za Laurel a svou matkou.

Pride je vedením shledán jako hrdina, představuje Ritu matce. Khouryová jednala při zásahu na vlastní pěst a je suspendována, vedení ji prošetřuje, ale podle všeho jde o víc, nakonec je degradovaná a Pride opět přebírá velení. LaSalle hledá svého bratra, který beze stopy zmizel. Jeden z případů přebírá záhadný agent Winchester, se kterým už Khouryová měla tu čest. Christopher a Sebastian nacházejí Cada mrtvého, s Pridem v Alabamě pátrají po jeho vrahovy, při tom odkrývají podnik s varnou fentanilu. Chrisovi padne do léčky, je opakovaně střelen a v nemocnici po zdařilé operaci zraněním podléhá, všem se vybavuje osobní vzpomínka s Chrisem z posledního roku. Loretta těžce nese Chrisovu smrt, nakonec se rozhodne vrátit i k pomoci živým a kromě patologie pomáhá jako doktorka. Nadešel čas slyšení s LaSallovým vrahem, Pride tak chystá léčku. Díky Sue-Ann tým zjišťuje, že Barrett vede sektu, do jejíhož středu tým nakráčí. Pride je vzat jako rukojmí, agenturám pod vedením NCIS se při obléhání podaří zachovat chladnou hlavu, je zamezeno podpálení domu, Barrett utíká, Pride ho chce zatknout, Barrette Pridvovi vyhrožuje, je slyšet výstřely, podle Prida Barrette sahal po zbrani. Chris je pomstěn. Sebastian je přijat k zásahovce NCIS a podstupuje výcvik. Pride za pomoci doktorky konečně uzavírá jednu záležitost z minulosti, když zjišťuje, že muž z vyzí, souvisí s potlačenou vzpomínkou. Do týmu nastupuje nový svérázný agent Quentin Carter. Pride přiváží s Ritou Menu do New Orleans, zjišťuje, že Red, tajemný muž z minulosti, je Clarence Redding, co víc, díky Pattonovi se s Pridem Clarence setkává, po letech se Clarence s Menou opět setkávají. Laurel má podle všeho trable ve vztahu s Davidem, nakonec se vše urovná, David ji žádá o ruku a Laurel říká ano. Loretta a Gene se sbližují, případ, ve kterém stojí proti sobě, jejich vztah ještě zocelí. Na scénu se vrací Sasha Broussard, hodlá využít Pridea ke snížení trestu. Tým se opět připlétá k vyšetřování DIA a tedy i tajemného agenta Winchestera, který může případ uzavřít jen díky NCIS, Khouryová Winchestera žádá o laskavost, něco se jí totiž nezdá na zástupci ředitele NCIS Van Cleefovi, který se postaral o její degradaci a který má na dosah významné povýšení. Svatba Laurel je za dveřmi, a tak do města přijíždí Pridova bývalá manželka Linda, mezi dvojicí panuje napětí kvůli nevyřešeným záležitostem z minulosti. Khouryová pokračuje v prošetřování Van Cleefa, nakonec jí pomáhá i tým a dohání zástupce ředitele k resignaci.

Finálová sedmá řada navazující na zkrácenou šestou a sama ovlivněná pandemií má trochu jiný nádech, více serializovaný děj. Je březen 2020, svět sužuje pandemie covid-19 a jeho smrtící sílu začíná pociťovat i tým NCIS. Loretta má přeplněnou pitevnu, Pride musí zavřít bar, svatba Laurel a Davida se odkládá, Hannah musí nechat dceru Naomi s otcem v Itálii, Patton hlýdá kmotřenku Donnu, zatím co její matka jako sestřička pomáhá v New Yorku, Carter a Tammy jsou uvězněni na lodi, kde byla spáchána vražda a nyní se zde šíří covid, Sebastian prožívá svou noční můru, když na něj riziko číhá na každém kroku. Rita se vrací do New Orleans, v DC podala výpověď a teď se chystá na společný život s Pridem. Pride s Ritou a starostkou vyšetřuje nepřiměřené užívání síly v policejním sboru, ve volném čase uspořádává koncerty na podporu v době pandemie. Khouryová dostává nabídku na odškodné za Van Cleefa a uzavírá jednu starou kapitolu. Tammy s podporou Hanny a Sebastiana dělá krok vpřed, setkává se se svou přítelkyní naživo a hodlá říct pravdu o své orientaci i matce. Loretta si díky starostce přiznává, že má problém, podporuje CJe v účasti na protestech BLM. Pride vede výbor pro lepší New Orleans, jako pravou ruku si bere Lorettu. Carter řeší rodinné záležitosti, když se objeví jeho matka. Sebastian pomáhá Fioně Devlin s bydlením, prací a získáním dcery zpět do vlastní péče, začínají spolu vztah. Rita zvažuje nabídku práce v Kansasu, nakonec ale odmítá a přijímá Dwaynovu žádost o ruku. Tammy uvažuje o společném bydlení s Karou, Khouryová a Carter se začínají sbližovat. Na scénu se vrací Sasha, ven vyplouvá její minulost s Pridem a zatajený syn, který teď jde po svém otci. Po neshodách se Pridovi podaří dokonce přesvědčit Sashu, aby Connorovi řekla pravdu o své minulosti. Sasha se musí vzdát své pojistky pro případ nouze a uzavřít dohodu s FBI, aby osvobodila sebe i syna. Mena je na tom lépe, konečně je plně při vědomí, podle všeho jí ale zbývá jen pár týdnů života, Rita a Pride se tak rozhodnou pospíšit si se svatbou, aby se jí Mena dožila. Tammy a Kara získávají své vysněné společné bydlení, Sebastian to přijímá s klidem. O vztahu Cartera a Khouryové se pomalu dozvídají všichni, proto plánují udělat další krok a jít i na svatbu jako pár.

Čas loučení

A nakonec shrnutí závěrečné epizody. Do svatby zbývá jeden den, Pride a Sasha se dohodnou, že i Connora umístí do ochrany svědků, oba však musejí odjet hned po svatbě. Carter se dozvídá, že pokud má stále zájem, mohl by se pracovně přesunout do Japonska, rozhodnutí chce ale probrat s Hannou, která se začíná chovat divně. Loretta se dozvídá, že radnice schválila návrh rady na reformu zdravotní péče. Tým pátrá po skupině, která napadla Jimmyho a pokusila se unést Connora. Hannah je v rozpacích kvůli Carterovi, Tammy jí nabízí prosté řešení, říct pravdu. Je nalezen podezřelý, přes vazby jsou odhaleni i spolupachatelé, nikdo však nehodlá prozradit, kdo je najal. Pride má jasno, je přesvědčen, že za vším stojí Sasha, což mu i potvrdí. Carter odmítá práci v Japonsku, aby mohl zůstat s Hannou a zjistit, kam je jejich vztah dovede. Pride říká Connorovi o svém podezření, Connor se rozhodne, že právě kvůli podobným špinavostem musí zůstat se Sashou, aby na ni dohlížel. Zatím co Jimmy a Loretta připravují vše na obřad, Connor se setkává s Menou a oba zjišťují, že si toho mají spoustu co vyprávět.

Nadchází okamžik, na který všichni čekali, Dwayne a Rita mající náušnice od Meny, stojí před Lorettou, která je oddává, a dávají si první manželský polibek. Než spolu novomanželé odjíždějí v Pridově autě, Dwayne pronáší děkovnou řeč, kterou končí slovy Laissez les Bons Temps Rouler.

Na oslavě po svatbě volá Dwaynovi Lorell, aby novomanželům pogratulovala a oznámila, že s Davidem už také mají nové datum svatby, na které se snad všichni potkají. Následně mu přichází zpráva od Sashy, že už je čas. Když se snaží Pride rozloučit s Connorem, je vytržen Ritou, která si Connor ukradne jako tanečního partnera. Sasha vše sleduje přes okno z venku, rozhodne se utéct pryč a volá Pridovi. Do telefonu mu říká, že sepsala dopis pro Connora a že to takto bude její syn v dobrých rukou. Následně vyhazuje telefon z auta a odjíždí pryč, už je jen vidět, že ji sleduje černý pick-up. Pride oznamuje Ritě, jak se věci mají, z oslav ale všechny vytrhne zpráva, že má tým případ. Carter a Hannah si vše berou na starost, zatím co Dwayne s Ritou, Loretta, Tammy, Sebastian, Patton, Connor, Jimmy a Mena za zvuků When the Saints Go Marching In jdou v oslavném průvodu.

Věděli jste, že…

  • Daryl Mitchell, představitel Triple P alias Pattona Plamea, je na rozdíl od Margo Harshman, která je v NCIS známá jako McGeeho manželka Delilah, skutečně na vozíku?
  • …když na začátku čtvrté série vede tým agentka Paula Boydová, je prozrazeno, že jedno z dalších měst, ve kterých operuje NCIS, je San Diego? Právě toto měst bylo jedno z těch, ve kterých Boydová dávala tým do kupy.
  • …když poprvé slyšíme hlas Meny z telefonu při duetu, respektive když nepoznává svého syna, v závěru epizody Empathy, není u epizody uvedeno, kdo Dwayneovu matku „hraje“? Poprvé je plnohodnotně obsazena až v závěru následující sezóny.
  • …Tuckera, domnělého syna LaSalla, hraje skutečný syn Lucase Blacka?
  • Scott Bakula a Chelsea Field, představitelé Rity a Dwaynea, jsou ve skutečnosti manželé?
  • …scéna, kdy je Dwayne na hraně života a smrti v úvodu páté série, je inspirována Gibbsovou scénou z úvodu třinácté série NCIS?

Laissez les Bons Temps Rouler. Sbohem Pride a Rito i týme NCIS New Orleans. Bude i vám seriál chybět? Neznechutili vás tvůrci v průběhu natolik, že jste seriál opustili? Dokážete si představit hezčí konec? Myslíte, že se tvůrci navzdory komplikacím dnešní doby s finále seriálu popasovali se ctí?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Deaneira

Deaneira

Krásný článek děkuji za něj. Konec byl fajn, ale sakra i po druhém podivani nesnáším ty odporný červený...
před 2 roky
jesmot

jesmot

Poslední díl je myslím na AXN s dabingem naplánovaný na 1.7., takže za ten měsíc se snad dočká...
před 2 roky
Deaneira

Deaneira

Mohla mít klidně červené i když se absolutně nehodily k výzdobě a květinam, ale sakra ten střih...
před 2 roky
Další články k tématu