15. 7. 2021

Seriálem kolem světa: 7 zastávek v Německu

Seriálem kolem světa: 7 zastávek v Německu

Vítáme vás u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám nejzajímavější seriály světa s výjimkou anglických a amerických, protože těch už znáte dost. Doufáme, že díky této rubrice si vyplníte prázdná místa na naší mapě. Každé vydání se zaměřuje na 7 vybraných seriálů z jedné země.

Sedmou zastávkou naší cesty kolem světa je Německo. Země zaslíbená pro české televizní diváky, hlavně z doby, kdy internet ještě nebyl tak rozšířený a programy českých televizní stanic byly často vyplňovány právě německými kriminálkami.

První z nich je Tatort (Místo činu), který se začal vysílat v roce 1970 a mimochodem stále ve vysílání pokračuje. U nás dosáhl největšího věhlasu Götz George coby komisař Schimanski, který si později vysloužil dokonce vlastní seriál. V sedmdesátých letech nás Německo zaujalo také mimo krimi, a to hlavně díky dobrodružnému Sandokanovi či animované pohádce Die Biene Maja (Včelka Mája).

V devadesátých letech začaly vznikat seriály, které pak naše obrazovky doslova zaplavily. Některé z nich měly pochybnou kvalitu a i po letech jsou spíše terčem posměchu, ale některým z nich se zadařilo a našly si u nás spoustu fanoušků. Nad těmi všemi pak vyčnívá naprostá legenda Alarm für Cobra 11 – Die Autobahnpolizei (Kobra 11) s nesmrtelným Semirem Gerkhanem, kterého hraje Erdogan Atalay. Kobra 11 začala hlídat dálnice v roce 1996 a od té doby na tom neustále pracuje. Ve druhé polovině devadesátých let pak díky německé koprodukci vznikaly levné sci-fi a fantasy seriály. Nostalgicky si tak můžete vzpomenout na seriály jako Lexx či Relic Hunter (Lovci pokladů).

Dlouhé roky po tom se německá tvorba točila v kruhu a nové nápady nepřicházely. Občas se podařilo přidat k nějaké mezinárodní spolupráci a stále se pokračovalo v natáčení nových řad u úspěšných seriálů. Z tohoto začarovaného kruhu je dostaly dvě věci. Tou první je sebereflexe a natáčení seriálů o nepříjemných tématech jako válka či osmdesátá léta. Tou druhou je pak nástup streamovacích služeb v čele s Netflixem, kde se Německo stává jedním ze silných hráčů, protože se jim daří vytvářet zajímavý obsah. Nyní už ale přejděme k sedmi německým seriálům, které podle nás stojí za bližší prozkoumání.

Unsere Mütter, unsere Väter (Válka generací)

Vysíláno 2013
Žánr Drama / Válečný / Historický
Dostupnost momentálně nedostupné
IMDb hodnocení 8,5 (27 084 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Rok 1941, Německá říše. Třídílná minisérie sleduje osudy pěti přátel, kteří se nacházejí uprostřed celosvětového konfliktu největších mocností. Jejich životy jsou navždy změněny díky rozhodnutí jednoho muže, který uvrhne celou jejich zemi do zkázy. Friedhelm a Wilhelm musí narukovat do Wehrmachtu a vydat se na východní frontu. Charlotte se dobrovolně stává zdravotní sestrou a pomáhá tak zraněným vojákům. Greta je číšnice, která sní po jediné věci, stát se slavnou zpěvačkou, když v tom jí do života vstoupí důstojník gestapa. Viktor je mladík židovského původu, který je posléze vsazen do koncentračního tábora. Nikdo z nich netuší, zda se ještě někdy setkají.

Co si o seriálu myslíme?

Pokud hledáte dobrý válečný seriál, který je něčím odlišný, tak Unsere Mütter, Unsere Väter je jeden z mála seriálů, který se nebojí ukázat pohled na válku z německé perspektivy bez příkras a obhajování. Zaroveň se staví otázce, jak se mohou i chytří, vzdělaní a sympatičtí lidé nechat zaslepit totalitním režimem. Naděje a sny pětice přátel z Berlína se pomalu rozpadají, když si začnou uvědomovat, že válka není pouze černobílá a vyvolává v lidech jen to nejhorší. Děj rozdělený do tří devadesáti minutových epizod utíká velmi rychle a herec Volker Bruch je v roli Wilhelma opravdu skvělý.

80 %
Mé hodnocení
Sára.Dlugošová

Seriál Unsere Mütter, unsere Väter je pro mnohé mé známé zajímavý právě tím, že zobrazuje druhou světovou válku z pohledu “druhé strany” a dává tak cítit poněkud jinačí emoce, než na které jsme u děl s touto tématikou zvyklí. Mě ale ještě více zaujaly jiné aspekty seriálu – např. to, že v porovnání s jinými zástupci žánru je tu k vidění mnohem méně patosu a klišé, nebo také technická stránka až filmových parametrů (výborná kamera, nenápadná hudba, nebo spíše to atmosféru podtrhující ticho, pomalejší tempo, díky kterému se události divákovi dostávají ještě hlouběji pod kůži…). Především to ale u mě tenhle seriál vyhrál propracovaností svých postav – umně vykresluje jejich psychologii, vývoj a proměny jejich osobností v krajních situacích, dává jim všem ohromný prostor, v němž má divák šanci je poznat a vcítit se do nich, vnímat situace jejich očima. Je to seriál, který nejspíš výrazně nepohne s divákovými emocemi a možná ho příliš nedonutí k slzám, ale rozhodně ho donutí k zamyšlení. Můžu ho jen doporučit.

90 %
Mé hodnocení
lllleon

Deutschland 83

Vysíláno 2015
Žánr Drama / Historický / Retro
Dostupnost Channel 4
IMDb hodnocení 8,1 (12 746 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Drsný seriál z prostředí Německa v roce 1983. V roce, kdy byl svět na pokraji jaderné války a kdy se Západní Německo snažilo odhalit strůjce jaderného útoku ve Východním Německu. Tajné služby dělaly, co mohly, aby se k informacím dostaly jako první. Vysílaly proto své agenty do všech koutů znepřátelených států. A právě o příběhu jednoho takového agenta vypráví tento seriál.

Co si o seriálu myslíme?

Byl jsem příjemně překvapený, když se mi Deutschland 83 dostal mezi sledované seriály. Docela se mi líbilo, co Němci z konfliktu během studené války dokázali vykřesat. Tematicky se dá seriál přirovnat třeba k The Americans, ale až takových kvalit nedosahuje. Kromě špionážní linky se snaží nabídnout i náhled do toho, jak se žilo v západním (potažmo východním) Německu a myslím, že se to podařilo vcelku slušně vybalancovat. Navíc je to doladěné vážně povedeným soundtrackem.

70 %
Mé hodnocení
Pajky

Ne všechna historická dramata člověku sednou, ale toto mezi ně patří. Od začátku do konce je předkládán propracovaný děj se smyslem pro detail. Některé věci jsou sice moc překombinované, ale jako celek je minisérie fajn. Divák sice ví, že v osmdesátém třetím nedošlo ke třetí světové, o to zajímavější ale sledování bohatých zvratů je. Seriál nabízí jiný pohled na německé dějiny, je kladen důraz na psychologii postav a vnitřní pohnutky, což je v době, do níž he děj zasazen, důležité. Super byl i vývoj postav, což bylo hezky řečeno i v závěrečném dílu. Z nevinného mladíka, který chce jen pomoci matce, je člověk ochotný zabít holýma rukama. Myslím, že to se tvůrcům podařilo zachytit dokonale. I když má seriál ještě dvě pokračování, po osmi dílech vše končí uzavřeně, což je rozhodně velké plus.

80 %
Mé hodnocení
Jesmot

Babylon Berlin (Babylon Berlín)

Vysíláno 2017-????
Žánr Drama / Historický / Krimi
Dostupnost NOW TV
IMDb hodnocení 8,4 (20 395 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Rok 1929 – Berlín, Výmarská republika. První světová válka je sice dávno pryč, ale její následky devastují německý národ a jeho ekonomiku i po deseti dlouhých letech míru. Inflace dosahuje vesmírných čísel, stejně tak nezaměstnanost. Tyto podmínky jsou živnou půdou pro organizovaný zločin a politický extremismus. Na jaře roku 1929 se metropole utápí v obrovské ekonomické a kulturní krizi. Do města je z Kolína vyslán mladý policejní inspektor Gereon Rath. Ten je pověřen vyšetřováním případu, který je spojen s berlínskou mafií šířící pornografické snímky a obchodující se zbraněmi a drogami. Celé vyšetřování Gedeonovi a jeho spolupracovníkům změní navždy život.

Co si o seriálu myslíme?

Babylon Berlin je fenomén, původně kniha, posléze komiks a nakonec seriál. Můžu porovnávat všechny tři zdroje a v tomto případě seriál předčí předlohu, tedy alespoň první dvě řady. Berlín v roce 1929 je město protikladů – na jedné straně chudoba a bohatství, ale také následky první světové války a předzvěst druhé. V podstatě je to detektivka, ale je perfektní právě svou atmosférou. Žádné suchopárné kulisy a zkostnatělá historie, na to zapomeňte. Tohle má drive a tah na bránu. Komisař Rath se přistěhuje do Berlína s jasným úkolem, mlží nejen on, ale i ostatní postavy. Nad vším se vznáší jakési nedefinovatelné tajemno a kontury dobra a zla jsou rozostřené. Nikdo nevěří nikomu, a přece se musí k někomu přidat. Výborná hudba, výborní herci, výborně natočené.

90 %
Mé hodnocení
Lenkaknel

Na seriálu je skutečně vidět, že se jedná o jeden z nejdražších evropských seriálů vůbec. Výprava je skutečně fantastická a doslova vás vtáhne do tohoto složitého, ale o to více zajímavého období meziválečného Německa. Příběh samotný je sice fikce, ale přesto se zde povedlo skvěle vykreslit atmosféru zmaru, která tuto dobu provázela. První řada funguje velmi dobře, kriminální zápletka je možná chvílemi trochu natahovaná, ale díky zajímavé sbírce postav, které jsou všechno jen ne černobílé, vás bude držet od začátku do konce. Druhá řada bohužel nastavenou laťku neudržela, ale přesto se i tady jedná o vcelku povedené dílko.

80 %
Mé hodnocení
Havlik.jakub666

Dark

Vysíláno 2017–2020
Žánr Drama / Mysteriózní / Nadpřirozený
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 8,8 (306 163 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

První původní seriál v němčině z produkce Netflixu. Příběh je zasazen do malého německého městečka Winden, poblíž francouzských hranic. Objevuje se další případ pohřešovaného chlapce, který záhadně zmizel v tamních lesích. Policie a rodina rozjíždí rozsáhlé pátrání, ale dobré zprávy ne a ne přijít. Brzy však vychází na povrch temné tajemství malého městečka a jeho obyvatel. Ale nikdo prozatím netuší, že se kolem nachází nadpřirozená síla, se kterou si není radno zahrávat.

Co si o seriálu myslíme?

Dark. Seriál, ktorý vás posadí na stoličku po prvej časti. Po pár minútach. Vy budete nechápavo sledovať, čo to všetko má vlastne znamenať. Každá jedna časť vás zamotá ešte viacej, ako sa to bude snažiť všetko vysvetliť. Budete si hovoriť, ako toto môže dávať zmysel, však to zmysel nedáva. Ale ono dáva… a krásne. Všetko má svoj zmysel, miesto a čas. Dark tak predstavuje seriál s dôkladne a postupne budovanou atmosférou. Zvraty a súvislosti sú divákovi predkladané postupne, aby mal šancu sa ako-tak zorientovať. Seriál ani na chvíľu nestratí na atmosfére, napätí a podmanivosti. Dark určite stojí za vyskúšanie, ľutovať určite nebudete.

90 %
Mé hodnocení
Kahlan

Dark je seriál, který vyžaduje od svých diváků naprosté soustředění. Děj seriálu je dost složitý, ale příběh mají tvůrci parádně vymyšlený na celé tři série. Všechno zde dává smyl a rozhodně se to vyplatí sledovat. Najdete zde spoustu různorodých a zajímavých postav a nechybí tu parádní tíživý soundtrack na dokreslení zdejší pochmurné atmosféry. Jedná se o seriál, který je ideální na maraton a který vám představí parádní příběh, který nabídne spoustu nečekaných zvratů.

100 %
Mé hodnocení
A.R.G.U.S.

How to Sell Drugs Online (Fast) (Jak prodávat drogy přes internet (rychle))

Vysíláno 2019-????
Žánr Drama / Komedie / Teen
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 7,9 (22 227 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Moritz Zimmermann chce získat zpět svou bývalou přítelkyni a má geniální plán, jak toho dosáhnout. Rozhodne se prodávat po internetu extázi a brzy se stane jedním z největších drogových dealerů v Evropě.

Co si o seriálu myslíme?

How to Sell Drog je povedený seriál, kde se dva kamarádi rozhodnou prodávat drogy přes internet. To ovšem není tak lehké, jak by se mohlo zdát. Postupně se dostávají do různých potíží a musí se s nimi vypořádat. Epizody mají jen 30 minut, takže vždycky utečou. Nechybí zde humor a napětí a i sympatické postavy. Tohle bylo pro mě jedno z milých překvapení, když jsem seriálu dal šanci, a nelituji toho.

90 %
Mé hodnocení
A.R.G.U.S.

Příjemně mě překvapilo, že Němci se chytají i v tvorbě současných seriálů pro mladší publikum. Právě na ty je How to Sell Drugs zaměřen, protože sleduje teenagera, který se snaží získat svoji holku zpět tím, že vytvoří web na prodej drog. Nejspíš ani nečeká, co tím odstaruje, nicméně je to zábavná jízda, která postupně graduje a povedeně při tom využívá moderních prvků, jako jsou sociální sítě.

70 %
Mé hodnocení
Pajky

Unorthodox (Neortodoxní)

Vysíláno 2020
Žánr Drama / Minisérie
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 8,0 (63 492 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Chasidská Židovka opustí domluvené manželství a uteče z Brooklynu do Berlína, kde se jí ujme skupina muzikantů. Ale minulosti jen tak snadno neunikne.

Co si o seriálu myslíme?

Zajímavá sonda do komunity ortodoxních židů a příběh jedné mladé holčiny, která se ji rozhodla opustit. Vzhledem k tomu, že je to založeno na skutečném příběhu, tak to přináší opravdu zajímavý náhled do fungování takové komunity. Je to jeden z těch příběhů, který vás donutí vyhledat si pár věcí okolo, abyste si rozšířili vlastní obzory. Podle mě to fungovalo dobře a příběhově to pěkně odsýpalo, i když je pravda, že hlavní hrdinka to měla podezřele jednoduché od okamžiku, co se dostala do Berlína. To nic nemění na tom, že Shira Haas si zaslouží chválu kritiky, která se jí za hlavní roli dostala.

80 %
Mé hodnocení
Pajky

Miniséria voľne vychádza z reálneho príbehu Deborah Feldman, ktorého knižná podoba sa stala predlohou pre túto sériu. V Unorthodox sledujeme príbeh mladej 19-ročnej chasidskej židovky Esty, ktorej život je úzko prepojený a podriadený náboženstvu a tradíciám. Je plná optimizmu a nádeje a s tým vstupuje do manželstva, v ktorom vidí novú kapitolu v živote. Lenže nie je všetko také, ako sa môže zdať, a Esty sa dostáva do stretu s jej vlastnou kultúrou a životom, ako ho doteraz poznala. Unorthodox dáva v sebe do protikladu dve rozdielne kultúry, dva odlišné svety, tradície. Ak máte radi silné životné príbehy, neváhajte a určite po ňom siahnite.

90 %
Mé hodnocení
Kahlan

Barbaren (Barbaři)

Vysíláno 2020-????
Žánr Drama / Akční / Historický
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 7,2 (19 478 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Osudy tří postav se propojují v bitvě v Teutoburském lese, kde germánští válečníci v roce 9. n. l. zastavili rozpínání Římské říše.

Co si o seriálu myslíme?

Seriál Barbaren ma zaujal, lebo mám rada historické seriály a pohľad starogermánskych kmeňov na rímsku okupáciu som spracovanú ešte nevidela. Ešte viac ma zaujalo to, že to nie je klasický americký seriál, ale je to niečo „domáce“ z Nemecka. Veľmi sa mi páčilo, že polka seriálu bola po nemecky a druhá po latinsky, človek sa tak mohol viac vžiť do deja. Kostýmy boli tiež parádne a (pre mňa neznámi) herci odviedli skvelú prácu, hlavne Jeanne Goursaud ako Thusnelda bola vyborná. Čo sa týka deja, tak začiatok sa trochu dlhšie ťahá a chvíľu trvá, kým sa celá situácia vykreslí pre diváka. Niektoré dejové zvraty boli očividné už z diaľky, ale človek si to stále vie vychutnať. Prvá séria skončí, že sa človek ani nenazdá, a hneď by si rád pozrel druhú – teda aspoň dúfam, že nejaká bude. :)

80 %
Mé hodnocení
Catty

Bitka v Teutoburskom lese. Bitka, ktorá predstavovala jeden z dôležitých momentov v dejinách, kedy rímske légie zastavili spojené germánske kmene. O tom, čo k tomu viedlo a ako to asi bolo, sa divákovi snažia priblížiť Barbaren. Seriál je teda založený na reálnych historických postavách, ich životoch a osudoch. Nakoľko je historicky správny a presný, osobne posúdiť neviem. Postupne sledujeme stupňujúce sa vzťahy medzi Rimanmi, ktorí sa snažili rozširovať Rímsku ríšu, a miestnymi kmeňmi, ktoré si snažili podriadiť, ale tomu mal byť čoskoro koniec. Určitý priestor dostávajú aj vzťahy medzi troma hlavnými postavami, ale, samozrejme, netočí sa všetko okolo toho. Čo treba seriálu pripísať ako plus, je, že Rimania hovoria latinsky, Germáni nemecky (germánsky) a na to, aby sa dorozumeli, potrebujú tlmočníka. Druhá séria bola objednaná, uvidíme, kam zaveje osud našich hrdinov ďalej a či sa seriál bude držať osudov, ktoré ich čakajú.

80 %
Mé hodnocení
Kahlan

Podívejte se, kam se rubrika zatím vypravila


Máte Německo na své mapě už vybarvené? Sledujete něco německého, co se nevešlo do výběru? A který seriál z našeho výběru vám padnul do oka (a watchlistu)?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře13zobraz všech 13 příspěvků
Kyra01

Kyra01

Z uvedených seriálov som videla iba Dark, ktorý je absolútne úžasný. Z nemeckej tvorby sa mi tiež veľmi páči...
před 2 roky
janulam11

janulam11

S Dark to mám podobně, už dlouho se na něj těším, ale odkládám začátek, protože tuším, že ho slupnu na...
před 2 roky
chisko6

chisko6

Všechny seriály z dnešního článku znějí velmi dobře. Jen je u mě problém ta němčina, kterou...
před 2 roky
Další články k tématu