18. 7. 2021

S lupou do historie: Gossip Girl

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Gossip Girl (Super drbna) 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název Gossip Girl (Super drbna)
Žánr Drama, Komedie, Romantický
Stanice The CW
Vysílání 2007–2012
Počet sérií 6
Premiéra 17. 9. 2007
Délka pilotu 42 minut
Prům. hodnocení 77 % (od 1988 uživatelů)

O čem to je?

Gossip Girl nám ukáže, že peníze opravdu nejsou všechno a že problémy má každý jedinec. Všichni navštěvují elitní školu na Manhattanu, kde je královnou Blair Waldorf, jejíž život se zdá být na první pohled perfektní. Má bohaté rodiče, je populární, má krásného přítele, ale nemá zas až tak šťastný život. Problémy se začnou nořit na povrch, když se do města vrátí její někdejší přítelkyně Serena Van Der Woodsen, která před časem odešla bez rozloučení na internátní školu… A tajemná Gossip Girl na svém blogu nenechá ani tento návrat jen tak.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

I když tento seriál byl a možná ještě stále je docela pojmem, nikdy jsem se k němu nijak pořádně nedostal. Docela jsem věděl, do čeho jdu, a vlastně jsem se i těšil, až se na seriál v SLDH dostane. No a kdy je lepší čas než v době uvedení sequel rebootu?

Jak jsem řekl, sice jsem tušil, do čeho jdu, ale pilot přesvědčil, že to nebyla pravda. Jasně, místy to bylo jen teen drama, postavy, jaké jsou v X jiných seriálech, jenže pak se začal blížit závěr pilotu a kdyby nic jiného, tak s ním tvůrci a scénáristé dokázali, že umí pracovat s napětím. Doslova jsem seděl nalepený na obrazovce a čekal, co bude. Dopadne to dobře, jak moc dobře, dosáhne Chuck svého a projde mu to? Upřímně, byly to nervy.

Vážně by mě zajímalo, co přesně se děje Blair v hlavě. Za mě sice zajímavě napsaná postava, ale zároveň zatím taky nepochopená. Tu její zahořklost a proradnost bych chápal od momentu, kdy zjistila pravdu, ale do té doby? Jistě, celá škola je elitní a tak se to odráží na postavách, ale i tak, je to překvapením. Vlastně docela příjemná změna proti očekávanému, kdy by tou „zlou“ byla Serena. Chucka bych s radostí nakopal a to je to jen seriál. Naproti tomu vztah budovaný mezi Serenou a Danem je příjemný, vlastně i samotné postavy jsou fajn, takže do budoucna určitě táhnoucí linka. A nesmím zapomenout na Erica, který mě zaujal ze všech asi nejvíc, takže mě dost mrzí, že byl prozatím spíš upozaděn.

Celkově byl pilot hodně příjemný a překvapil tím, jak dobře se sledoval. Bude to chtít si jednou najít čas na všech šest sérií. Je to sice jen třináct let, ale byla to docela nostalgie, už jen ty mobily a tak. I na tyto drobnosti se dívalo dobře. Tento původní seriál s tajemnou Gossip Girl (Kristen Bell perfektní) za mě táhne o něco víc než reboot, ale o tom později a jinde. A jen takový detail, všimli jste si taky, že se děj odehrává týden po premiéře pilotu? Ne, tak sledujte SMSky. Takže XOXO.

  • dobře budované napětí
  • fajn obsazení
  • postavy v divákovy vyvolávají emoce
  • takové klasické postavy
  • upozaděný Eric
90 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 80 %

V pilotu se představí asi tak 25 postav a asi tak 23 z nich spolu bude něco všelijak navzájem mít. To není spoiler, to je velmi stručný popis děje celého seriálu. Pokud se do Gossip Girl pustíte za účelem nějakého razantně hlubšího zážitku a budete očekávat jakousi smysluplnou přidanou hodnotu, řekla bych, že budete zklamáni na plné čáře. Jedná se o čistou a jasnou, lehce povrchní vztahovku, kde půjde ze 3/4 o to “kdo s kým”, ale to je myslím patrné už právě z pilotu. Proto bych tohle strčila spíš až někam mezi guilty pleasures, čímž rozhodně neříkám, že to je špatně – sama ten seriál zbožňuju.

Nejvíc mě asi dostaly songy hrající v pozadí – Young Folks v ikonické úvodní scéně, Justin Timberlake, Amy Winehouse, Timbaland, prostě samé pecky, jež jsem kdysi hodně žrala – a k tomu naprosto brilantní postavy a plejáda skvělých herců. V pilotu jsem si nejvíc oblíbila Jenny, ale vím, že oblíbenost a neoblíbenost jednotlivých charakterů u mě byla jak na horské dráze. Zvažuju, a fakt v tom těžce tápu, jak se třeba zrovna z Chucka stane moje oblíbená postava. Po té epizodě, co jsem právě zhlédla, bych ho zařadila na úplně opačný konec žebříčku. Ale klobouček před castingem, Ed Westwick je v roli geniální, stejně jako zbytek obsazení.

Až mě překvapilo, jak moc mě pilot i teď bavil. Jak říkám, seriál není ani zdaleka to nejlepší, co jsem kdy viděla, ale je to zkrátka naprostá lahůdka pro fanoušky seriálů dějově sestavených z intrik a všemožných vztahů. A ten hudební playlist mě hodně dostal! Za tu nostalgii, co na mě z něj spadla, dávám ještě 10 % nahoru :-)

  • ikonické charaktery a skvělé obsazení
  • guilty pleasure
  • hudební složka
  • vlastně ani nevím, ale není to prostě nic převratného
90 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 70 %

Ach, Gossipka. První dvě série byly parádní, pak se to začalo tak překombinovávat, až už to bylo k smíchu. Každopádně je paráda znovu se vrátit na začátek a vidět všechny, jak mladě a nevinně vypadají.

Hodně mě rozesmála scéna, kdy Dan jede v autobuse a poslouchá, jak se tam baví Chuck a Nate. Jakože.. Chuck Bass jezdil do školy autobusem? Tomu opravdu někdo věří? Obsazení je ikonické, nová GG je možná více reprezentativní, ale když se řekne název, všem se automaticky vybaví Leighton a Blake jako Blair a Serena. A kromě hlavních herců nesmíme zapomenout ani na parádní Kristen Bell, která drbnu do puntíku dokonale namluvila.

Seriál vyniká především svým prostředím, luxusní Manhattan si podmanil pro sebe. Hodně tomu pomáhá i autentické natáčení přímo v ulicích New Yorku, které seriál pozvedá na vyšší úroveň.

I příběh je něco, co tu do té doby tak často nebylo. Klasické teen drama plné bojů o prince a popularitu ve škole doplňuje mystery aspekt záhadné drbny, která se nebojí vyzradit všechna tajemství zdejší mladé smetánky – nikdo není v bezpečí. O totožnosti Gossipky panuje mnoho názorů, není třeba je tady rozpitvávat, ale na samotném začátku seriálu to rozhodně bylo velké plus a prvek, který diváky dokázal lákat k obrazovkám týden co týden.

Za sebe musím říct, že se pilot hodně povedl. Postavy dokážou zaujmout a spolu s perfektním voiceoverem drbny spolehlivě naladí na další sledování.

  • voicover
  • herci a postavy
  • záhada v podobě identity drbny
  • luxusní prostředí smetánky Manhattonu
  • klasické přehnané teen draaaaaaama
80 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
ragelly

ragelly

Já jsem na to před rokem a půl na Netflixu koukala (s eng titulky), ale někdy na podzim nebo...
před 2 roky
ragelly

ragelly

https://www.serialzone.cz/timeline/?status=251524
před 2 roky
BlackieIv

BlackieIv

Já jsem na to narazila asi týden dozadu v angličtině s českýma titulkama u všech sérií,...
před 2 roky
Další články k tématu