30. 8. 2021

S lupou do historie: Malý pitaval z velkého města

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Malý pitaval z velkého města 1×01: Aranžér?

plakát

Základní údaje

Název Malý pitaval z velkého města
Žánr Krimi
Stanice Československá televize
Vysílání 1982–1986
Počet sérií 2
Premiéra 26. 11. 1982
Délka pilotu 56 minut
Prům. hodnocení 60 % (od 392 uživatelů)

O čem to je?

Parta pražských kriminalistů řeší případy vražd a loupeží. U některých případů se diváci i příslušníci zasmějí, ale vesměs jde o rutinu. Natočeno podle skutečných kriminálních případů.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: –

Na tento seriál bohužel pro SLDH vyšla nevděčná doba. Konec srpna, chvíle, kdy Malý pitaval pomalu dobíhá v programu a někteří už ho za ty roky mají plné zuby. I tak ale doufáme, že si s námi rádi na tento kousek zavzpomínáte.

Už první vteřiny, když začne hrát znělka, jsou něčím skvělým. Já osobně mám na tomto seriálu mimo obsazení (Krampol v ne vysloveně komediální roli je super) neskutečně rád tu lehkost případů. Scénáře jsou díky základu ve skutečných případech takové nepřekombinované a ukazují, že se dá netočit něco fajn i bez obřích výbuchů a velkých spletitých zápletek. Jen je tu cítit ta ruka doby.

Úvodní díl nepatří úplně k mým nejoblíbenějším, ale rozhodně je fajn. Tak jako u ostatních se mi líbí volba herců/hereček obsazených do rolí „zločinců“. Ať už tady pan Lipský nebo i pan Hrušínský jsou tak odvážnou volbou, která se ale vyplatila. Zase to tomu příběhu dodává takovou jinou úroveň. Ale je docela dobře možné, že tento pocit se dostavuje až s časem a v době vzniku to bylo jinak.

Já osobně mám seriál moc rád a čas od času se podívám i na nějaký ten díl, vysloveně maraton každé léto ale nevyhledávám. A mám upřímně radost, že v případě tohoto seriálu se u SLDH nejedná o mé první setkání.

  • obsazení lumpů
  • prostost případů
  • na úrovni i bez velkých efektů a zápletek
  • je tu cítit doba vzniku
  • něco by mohlo být i kratší
70 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 70 %

S Pitavalem je to těžké, ano, je šíleně poplatný době, ve které vznikal a o propracovaných detektivních zápletkách se moc často mluvit nedá, ale na druhou stranu je plejádou těch nejlepších herců své doby, kteří pracují s chytlavě napsanými dialogy a mají mezi sebou skvělou parťáckou chemii. Pro mnoho z nás určitě při opakovaném sledování seriálu hraje také velkou roli nostalgie. Konkrétně v mé paměti je Pitaval navždy spojen s prázdninovými večery strávenými s babičkou a dědou na chalupě.

Proto se vůbec neodvažuji odhadovat, jak bude seriál působit na diváka, který si ho poprvé pustí v roce 2021. Bude vám to připadat v porovnání se současnou tvorbou nudné? Bude Vám vadit to komunistické „lakování“? Nebo si (s vědomím všeho zmíněného) jako já užijete Josefa Bláhu, Ivu Janžurovou či Rudolfa Hrušínského ve výborných epizodních rolích?

Začneme ikonickou znělkou, která vám do hlavy nacpe chytlavou melodii Ladislava Štaidla a během pár minut skvěle beze slov nastíní charaktery hlavních postav. Po krátké „povinné“ představovací scéně se rychle dostaneme k prvnímu případu a zároveň k mému oblíbenému obsazování velkých herců do malých rolí, tentokrát Pepíčka Bláhy a Lubomíra Lipského, které se dnes už moc nevidí.

Samotná detektivní zápletka prvního dílu patří k mým oblíbenějším z celého seriálu, není nijak komplikovaná, ale zábavná. Vždycky mě také baví zamyšlení nad tím, co všechno už by dnes kvůli technologiím zkrátka neprošlo. Pilot si vaši pozornost udrží i výborným hudebním podkresem a přirozenými dialogy, které Dietl zkrátka uměl jako nikdo jiný. Je pravda, že mezi zahájením vyšetřování a dopadením pachatele je děj trochu pomalejší, ale k celkovému vyznění seriálu se mi to i celkem hodí. Zkrátka pohodové dívání na letní večery. Nic náročného.

Nakonec bych rád zmínil, že moje dnešní procentuální hodnocení pilotu bude odpovídat srovnání s podobnými seriály z téže doby a s ostatními epizodami série. Srovnání s dnešní tvorbou by asi nebylo fér. :)

  • znělka
  • herecké výkony
  • scénář
  • Rudla! :)
  • jednoduché detektivní zápletky
  • poplatné době
  • občas se děj vleče
70 %
Mé hodnocení
Tempy
Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Deaneira

Deaneira

Mám tenhle seriál ráda i po tolika letech od jeho vzniku. Klasika, která neurazí, skvělé herecké...
před 2 roky
Další články k tématu