14. 10. 2021

S lupou do historie: Jekyll

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Jekyll 1×01: Episode One?

plakát

Základní údaje

Název Jekyll
Žánr Drama, Minisérie, SciFi, Thriller
Stanice BBC
Vysílání 2007
Počet sérií 1
Premiéra 16. 6. 2007
Délka pilotu 58 minut
Prům. hodnocení 79 % (od 170 uživatelů)

O čem to je?

Píše se rok 2007. Jsme v Londýně. Doktor Tom Jackman je jediným potomkem Dr. Jekylla. Díky náhodě zjistí, že své tělo neobývá sám, ale sdílí jej s temnou stránkou své duše, panem Hydem. Uzavírají spolu dohodu, díky které mohou oba relativně normálně žit, na kterou dohlíží psychiatrička Katherine Reimer. Vše funguje až do chvíle, kdy Hyde zjistí, že má Tom rodinu. Je tu však ještě jedna věc, existuje někdo, kdo o obou ví snad vše.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Tak tento pilot jsem si užil, ono ne každé moderní zpracování příběhům sedne, ale toto se povedlo. Moffat vzal základní myšlenku a přenesl ji do aktuálního světa, v podstatě prozatím s lehčí inspirací v předloze, kdy víc bude spojení teprve prohloubeno. Za mě pilot funguje skvěle, jen mám obavu, aby to někdo do budoucna s modernizací nepřehnal. A taky jestli je šest dílů uzavřených nebo se aspoň blíží uzavřenosti, kdyby to neměl být závěr úplný ve smyslu předlohy.

Postavy a herci dost táhnou, užívám si tu Nesbitta, který charakterovou změnu vystihl skvěle. Hodně se mi tu líbí i Gina Bellman, která se předvedla v jiném světle, než jak ji znám. Bavila mě i Meera Syal, ale je tu taková věc, kdy její postavu neberu úplně vážně. A na závěr samozřejmě Michelle Ryan, respektive Katherine Reimer, u ní jsem hodně zvědavý, co skrývá a chystá.

Díl si skvěle hraje s napětím a gradací děje, neustále nechává diváka váhat a to je až neuvěřitelně super. Je škoda, že o seriálu neví víc lidí, někteří by asi těžko zkousli, co se stalo s knižní klasikou, ale velká část by si to určitě užila. Tak snad někdo po naší lupě zkusí aspoň ten pilot.

  • herectví Nesbitta
  • moderní nádech
  • napětí
  • nevěřím Katherine
80 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
ESESEL

ESESEL

Pilotu bych dal klidně 90, jen škoda, že byl z těch 6 dílů nejlepší... Ale on to bude asi spíš můj...
před 2 roky
Další články k tématu