10. 11. 2021

Televizní tvůrci: Michelle & Robert King

Televizní tvůrci: Michelle & Robert King

Vítáme vás zpět u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám osobnosti, které v seriálovém světě hrají důležitou roli. Jejich jména mnoha fanouškům nemusí nic říkat, ale přesto znají a obdivují jejich práci. Jde o tvůrce seriálů a právě na ně se tato rubrika zaměřuje.

Jsme rádi, že jste si rubriku oblíbili, a doufáme, že máte chuť na další článek. Dnes je na řadě článek o jedné z amerických tvůrkyň, jejíž jméno není známé davům, ale vytvořila zajímavé seriály, což zjistíte při bližším pročtení článku. Podíváme se podrobněji na kariéru Michelle King a jejího manžela Roberta.

Michelle King je americká scénáristka, producentka a showrunnerka. Její rodné jméno zní Michelle Stern. Přesné datum narození není uváděno, ale narodila se v průběhu roku 1958.

Když byla v posledním ročníku svých studií na UCLA, tak potkala svého budoucího manžela Roberta. To dobou pracovala na poloviční úvazek ve sportovním obchodě FrontRunners. Svatba se konala v roce 1987 a mají společně dceru, Sophii.

V době, kdy jejich manželství začínalo, tak nejspíš netušili, že o řadu let později budou považováni za jeden z nejúspěšnějších tvůrčích párů. Robert King sice psal scénáře už tehdy, ale žádné velké hity z toho nevznikly a společně začali tvořit až v roce 2006.

In Justice (Po právu)

Stanice ABC
Vysíláno 2006
Hodnocení na SerialZone.cz

Prvním společným projektem, který vytvořili byl právnický seriál In Justice, který měl premiéru v roce 2006 na stanici ABC. Seriál byl uveden až v průběhu midseason a nebyl prodloužen pro druhou řadu. Michelle a Richard napsali scénář k pilotní epizodě a u seriálu působili jako showrunneři.

Skutečnost, že za mřížemi končí i nevinní lidé přivedla Davida Swaina (Kyle MacLachlan) k rozhodnutí stát se šéfem projektu na ochranu nespravedlivě obviněných. K ruce má šikovného parťáka, ex-poldu Charlese Contiho (Jason O'Mara), který neúnavně shání důkazy…

The Good Wife (Dobrá manželka)

Stanice CBS
Vysíláno 2009–2016
Hodnocení na SerialZone.cz

Skutečný průlom přišel v roce 2009, kdy se na obrazovkách poprvé představil seriál The Good Wife s Juliannou Margulies v hlavní roli. Seriál se vysílal sedm sérií, během kterých mohli diváci vidět 156 epizod a kritici seriál oceňovali ve velkém. Seriál hned pětkrát získal cenu Emmy a manželé Kingovi byly za seriál čtyřikrát nominováni na Emmy, ale ani jednou ji nezískali. Michelle se na řadě epizod podílela také jako scénáristka, Robert několik epizod režíroval.

Alicia Florricková byla vždy milující manželka, ovšem jen do doby než na veřejnost vyplul sexuální skandál jejího manžela, významného politika Petera Florricka. Nyní se po několika letech vrací do práce, nejen aby zajistila své děti, ale hlavně aby vrátila čest celé své rodině.

Braindead

Stanice CBS
Vysíláno 2016
Hodnocení na SerialZone.cz

Projektem následujícím po úspěchu The Good Wife, byla politická satira s názvem Braindead. Zde se Michelle podílela nejen jako producentka, ale také jako scénáristka, Robert se i tentokrát ujal režie u několika epizod. Hlavní postavu si zahrála Mary Elizabeth Winstead a první série obsahovala 13 epizod a dalšího pokračování už se seriál nedočkal.

Hlavní hrdinkou je energická mladá žena, která právě získala svou první práci ve vysoké politice ve Washingtonu. Hrdinka ovšem brzy přijde na to, že federální vláda přestala pracovat. Důvod je prostý; mimozemské jikry totiž snědly mozky všech kongresmanů a dalších vládních zaměstnanců.

The Good Fight (Dobrý boj)

Stanice Paramount+
Vysíláno 2017-????
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2017 měl premiéru seriál The Good Fight, který je spin-offem právnického dramatu The Good Wife. Hlavní role hrají Christine Baranski, Cush Jumbo, Rose Leslie nebo Delroy Lindo. Seriál zatím odvysílal pět řad a chystá se i řada šestá, což není překvapením. The Good Fight totiž stejně jako jeho předchůdce sbírá ocenění od kritiků.

Příběh se odehrává rok po událostech z finále Manželky. Velký finanční podvod zničí reputaci začínající mladé právničky Maiy Rindell, ale také její kmotry a mentorky Diane Lockhart, která nyní nemá ani dolar. Je nucena odejít z Lockhart & Lee a začít znovu v jiné právnické firmě, kde se opět setká s Luccou Quinn.

Evil

Stanice Paramount+
Vysíláno 2019-????
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2019 se začal vysílat další seriál, kde manželé Kingovi působí jako výkonní producenti a podobně jako The Good Fight našel domov na stanici Paramount+. V hlavní roli hrají Katja Herbers, Mike Colter, Aasif Mandvi a Michael Emerson. Seriál za sebou má dvě řady a byla objednána i třetí série.

Evil je psychologický mystery seriál, který proti sobě staví vědu a náboženství a zkoumá původ všeho zla. Hlavní hrdinkou je skeptická forenzní psycholožka, která se přidá ke knězi ve výcviku a k tesaři, aby společně vyšetřovali údajné zázraky, démonická posednutí a nevysvětlitelné fenomény v okolí kostela.

Your Honor

Stanice Showtime
Vysíláno 2020-????
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2020 měl na stanici Showtime premiéru seriál Your Honor s Bryanem Cranstonem v hlavní roli. Jedná se o adaptaci izraelského seriálu Kvodo. Syn uznávaného soudce se zaplete do automobilové nehody, která rozpoutá nebezpečnou hru plnou lží, podvodů a nemožných voleb. Právnický thriller ukazuje drsnou stránku společnosti v New Orleans.

Manžele Kingovi seriál produkují a původně mělo jít pouze o minisérii, ale Showtime se rozhodl seriál i tak prodloužit a tak nás čeká řada druhá. U seriálu působí Peter Moffat jako hlavní showrunner.

The Bite

Stanice Spectrum Originals
Vysíláno 2021-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Nejnovější projekt nesoucí jméno Kingových se na obrazovkách objevil v roce 2021. Hlavní role si zahrály herečky Audra McDonald a Taylor Schilling. Prvních šest epizod se vysílalo v květnu a o tom, zda přijdou nějaké další se teprve bude rozhodovat. Mělo by jít o minisérii, ale to ještě nutně nemusí znamenat konec.

Seriál se odehrává během druhé vlny koronaviru v New Yorku. Sledujeme osudy dvou sousedek, Rachel a Lily, které procházejí životem v karanténě. Zatímco Rachel se snaží najít nějakou rovnováhu mezi svými klienty telemedicíny a manželstvím bez vášně. Lily se zase snaží přesvědčit své klienty z Wall Street, že její specifické dovednosti jsou přes video stejně cenné, jako při osobním setkání… Druhá vlna smrtelného viru přichází a obě ženy se musí vypořádat nejen s kariérou a svými bližními, ale potenciálně i s koncem světa.

Pár zajímavostí na závěr:

  • Michelle je židovského původu a její rodiče přežili holokaust.
  • Richard napsal mezi lety 1988 až 2000 několik filmových scénářů, tím posledním scénář k filmu Vertical Limit, který i produkoval.
  • Jako inspirace pro seriál The Good Wife posloužily skutečné skandály Eliota Spitzera a Johna Edwardse.
  • Seriál The Good Wife byl zasazen do Chicaga, ale natáčel se v New Yorku. Navíc manželé Kingovi bydlí v Los Angeles a většinu práce delegovali přes telekonference.
  • Autenticita příběhu pro seriál The Good Wife byla dosahována i tím, že zde jako konzultanti působili skuteční poradci pro styk s veřejností a členy tvůrčího týmu bylo i několik právníků.
  • Julianna Margulies přiznala, že byla až třetí volbou pro postavu Alicie Florrick v seriálu The Good Wife. Roli před ní odmítly Helen Hunt a Ashley Judd.
  • Tvůrci údajně už po prvních třinácti epizodách věděli, jak chtějí seriál zakončit.
  • Od začátku navíc dávali najevo, že chtějí seriál rozvrhnout na sedm sérií.
  • V průběhu vysílání The Good Wife měli manžele Kingovi každý rok jen 3 a půl týdne dovolené. Zbytek roku se naplno věnovali seriálu.
  • Smrt postavy Joshe Charlese v seriálu The Good Wife, nebyla plánem tvůrcům, ale reakcí na žádost herce, který chtěl seriál opustit. Michelle si navíc myslela, že je nemožné, aby takovou zprávu udrželi pod pokličkou až do vysílání jeho závěrečné epizody.
  • Za seriál The Good Wife byli společně nominováni na Writers Guild of America Award.
  • Projekt Braindead měl plán na čtyři série, ale k prodloužení po první už nedošlo. V první řadě se jednalo o politickou satiru, další řady měly mít v hledáčku Wall Street, Sillicon Valley a Hollywood.
  • Michelle a Robert Kingovi chtěli hostování Julianny Margulies i v seriálu The Good Fight, ale ta odmítla s tím, že by to zastiňovala hlavní příběh.
  • Čtvrtá série seriálu The Good Fight musela být zkrácena kvůli pandemii a z plánovaných 10 epizod se natočilo pouze 7.

Znáte Michelle King a jejího manžela Richarda? Nebo jsou to pro vás úplně neznámá jména? Sledovali jste či sledujete některý z jejich seriálů? A který vás zaujal nejvíce?

Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
Pajky

Pajky

To jsem o nich ještě včera googlil jako divej, abych vyšťoural nějaký zajímavosti a tohle vůbec...
před 2 roky
Fruiko

Fruiko

Dvě hodiny starý. :-)
před 2 roky
Litocha

Litocha

Manželka je moje srdeční záležitost, ale to, že měli od začátku promyšlený konec, jim nějak nevěřím. Pro mě...
před 2 roky
Další články k tématu