16. 12. 2021

Kde se natáčela druhá řada Zaklínače

Kde se natáčela druhá řada Zaklínače

Maďarsko. Polsko. Španělsko. V první sérii se Zaklínač:„https:/­/www.serialzo­ne.cz/serial/za­klinac/“ vydal na daleké cesty, aby mohl uctít svou milovanou předlohu. Pandemie COVID-19 však během druhé série tento záměr téměř znemožnila. Místo toho tvůrčí tým pod vedením scénografa Andrewa Lawse natočil celou sérii ve Velké Británii, a to na 15 různých místech.

Produkce probíhala ve více než 100 let starých bývalých vojenských kasárnách Arborfield Film Studios, kde se nacházely tři hlavní scény Zaklínače. V Arborfieldu vznikly četné kulisy vesnice a exteriéru Kaer Morhen.

„Kaer Morhen je kulisa, ale ve skutečnosti je to něco jako postava ve druhé sérii,“ říká Laws. „Byli jsme si také vědomí toho, že je to prostředí známé těm, kteří četli knihy a hráli videohry, takže jsme potřebovali ctít tento zdrojový materiál, ale zároveň ho povýšit na novou úroveň, aby byl pro diváky vzrušující. To byla velká výzva, ale také zodpovědnost, kterou jsme brali velmi vážně.“

Exteriér Kaer Morhen se ukázal jako obtížný také kvůli smrtící zaklínačské překážkové dráze, kterou musel produkční tým postavit. „K překážkové dráze nás vedl velmi dlouhý vývoj. Museli jsme skutečně prozkoumat myšlenku, jak by zaklínačská verze překážkové dráhy mohla vypadat, a zároveň se vyhnout nástrahám a nešvárům, kdy se z ní stane překážková dráha televizní produkce.“ Laws říká. „Hodně jsme pracovali na dynamice a technickém řešení dráhy, aby bylo opravdu nepředvídatelné a nebezpečné.“

Bourne Wood

První den natáčení se odehrával v Coldharbourském lese v Chichesteru, kde výtvarné oddělení postavilo úplnou elfí vesnici ukrytou mezi stromy. Produkce natáčela také v Bourne Wood ve Farnhamu, oblíbeném místě filmových producentů, které lze spatřit v mnoha filmech včetně Gladiátora, Jurského světa a Harryho Pottera a Prince dvojí krve.

Deepcut Surrey

Herci a štáb pracovali také pět dní v Deepcut Surrey, hlavní výcvikové základně britské armády, která byla použita jako součást exteriérů Kaer Morhen – včetně Zabijácké stezky, skalnaté cesty obklopující dům čarodějů.

Poté se štáb vydal na sever, aby pokračoval v práci na exteriérech v Lake District v Cumbrii, kde natáčeli v Blea Tarn. Herci, štáb a veškerá natáčecí technika museli být pro klíčovou scénu sneseni do jedné z jeskyní v lomu Hodge Close. Produkce také navštívila jeskyni Rydal Cave, uměle vytvořenou jeskyni, která byla před více než 200 lety rušným lomem dodávajícím střešní břidlici do okolních vesnic.

Low Force Waterfall

Další zastávkou bylo hrabství Durham, kde se nachází vodopád Low Force v Teesdale, 18 metrů vysoký vodopád na řece Tees. Nachází se v oblasti výjimečné přírodní krásy North Pennines a v evropském geoparku. Most, který jej překračuje, Wynch Bridge, byl postaven v roce 1830. Důrazně se doporučuje, což možná není překvapivé, aby po něm kvůli jeho stabilitě přecházela vždy jen jedna osoba.

Gordale Scar

Herci a štáb se poté přesunuli do Yorkshiru, kde strávili tři dny natáčením v Gordale Scar, jednom z klenotů v koruně národního parku Yorkshire Dales. Tato skrytá rokle ohromuje návštěvníky již stovky let a inspirovala slavné umělce, jako byli J. M. W. Turner a James Ward, a spisovatele, například Williama Wordswortha. Nacházejí se zde dva vodopády a dramatické vápencové skály vysoké přes 100 metrů. Proudy tající ledovcové vody a následné doby ledové po tisíciletí hloubily skálu a vytvořily působivou, mechem porostlou soutěsku, kterou vidíme dnes.

Plumpton Rocks

Plumpton Rocks, které oddělení lokací našlo na poslední chvíli, je uměle vytvořené jezero 2. stupně, obklopené zahradami a vysokými skalami, které během stovek let erodovaly vlivem větru a deště. English Heritage ho označila za „mimořádně zajímavé“. Rozsáhlá malebná zahrada vznikla v 60. letech 17. století a byla také oblíbeným místem malíře J. M. W. Turnera, kterého po návštěvě Yorkshiru v roce 1797 pověřil majitel Plumpton Rocks. Tato umělecká díla byla Turnerovými vůbec prvními olejovými krajinami na zakázku.

Natáčení probíhalo také na rybnících Frensham Ponds, Frensham Great Pond a Frensham Little Pond v hrabství Surrey. Poslední dva jmenované rybníky byly vybudovány ve středověku, aby zásobovaly rybami panství biskupa z Winchesteru. Rozlehlé rybníky se objevily také ve filmu Psi baskervillští z roku 1959, v britské komedii Carry On Jack a nedávno ve filmu Mumie, kde nahradily řeku Nil.

Fountains Abbey

Poslední týden na natáčení v Yorkshiru strávili filmaři ve Fountains Abbey, jednom z největších a nejzachovalejších zničených cisterciáckých klášterů v Anglii. Opatství bylo založeno v roce 1132, fungovalo více než 400 let a stalo se jedním z nejbohatších klášterů v Anglii až do svého zrušení v roce 1539 na příkaz krále Jindřicha VIII.

Copak asi dělají tyto tlačítka? 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu