9. 2. 2022

Novinka pod lupou: Murderville (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Murderville
Žánr komedie, mystery, krimi
Stanice Netflix
Premiéra 3. 2. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 34 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Excentrický detektiv Terry Seattle se spojí s bezradnými hostujícími hvězdami, aby vyšetřili sérii vražd v této improvizační kriminální komedii. Seznamte se s vedoucím detektivem Terrym Seattlem z oddělení vražd. Každý den pro Terryho znamená nový případ vraždy a novou hostující hvězdu jako parťáka. Ale má to háček: hostující hvězda každé epizody nezná scénář. Nemá tedy tušení, co se stane. Hostující hvězda a Terry Seattle tak budou muset společně improvizovat při řešení případu… ale bude záležet jen na hostující celebritě, koho označí za vraha.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Neměla jsem ponětí, co si mám o tomto seriálu myslet. O čem to přesně bude, jak to bude vypadat atd. A po pilotu mohu říci, že jde o kravinu, ale o takovou tu dobrou kravinu. Zasmála jsem se a pro fandy krimi je to dobré i to, že sami s hostujícími hvězdami mohou hádat, kdo je vrah.

U Terryho mi přišlo, že přehrává, hlavně když vyslýchali podezřelého Mága ve výslechové místnosti, kde Mág začal kouzlit. Ale zase na jednu stranu pobavilo. Tento seriál neurazí, ale asi ne koho nadchne. Díky krátké stopáži a jen pár dílům, je to dobré pro maraton a spíše je seriál určen pro fandy krimi, kde sami fanoušci hádají, kdo by mohl vraždit. Za mě je to takový průměr a šanci tomu dávám, tak jsem zvědavá na zbylé díly.

  • improvizace herců
  • stopáž
  • dobrý na maratón
  • komedie
  • nedotčený stůl bývalého parťáka Terryho i s králíkem
  • šéfová Terryho
  • Terryho přehnané reakce u výslechu Mága, když kouzlil
50 %
Mé hodnocení
Janey T

Tak nějak jsem tušila, že to nebude úplně pro mě, hned jak jsem uviděla Willa Arnetta na plakátu k seriálu. Herec si vybírá specifické komické role v projektech jako Arrested Development nebo Flaked (a dalších, které jsem taky viděla). Docela už vím, co od něj mám čekat, a nikdy se moc netěším, když ho mám někde vidět.

Samotný pilot mi potvrdil, že další díly vidět nemusím. Není to můj styl humoru, herectví, postav, příběhu… Prostě mi to nesedlo. Oceňuju zajímavý nápad, opět je tu seriál, jaký se nevidí každý den, a pravděpodobně vám po zhlédnutí dlouho zůstane v paměti. Navíc střídání celebrit, které pomáhají řešit v každém díle jeden případ, je hodně dobrý nápad.

Vlastně seriálu nemám moc co vytknout, jen mi prostě nesedí tento styl, který tak trošku vypadá jako skeče ze Saturday Night Live. Kdybych měla styl seriálu k něčemu připodobnit, tak rozhodně volím Parks and Rec.

  • zajímavý nápad a zpracování
  • hostující hvězdy v každém díle
  • diváci můžou spolu s postavami hádat pachatele
  • osobně mi tento seriálový styl nesedí, nebavila jsme se
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Ten nápad se mi strašně líbí. Je mi jedno jestli je, nebo není jejich původní, za něj prostě palec nahoru. Zpracování mě každopádně až tak neohromilo. Zasmála jsem se, pobavila se, to jako jo, ale v mnohem menší míře, než jsem čekala.

Největším (jestli ne jediným) tahounem je určitě Will Arnett, jehož hlas je magičtější než všechny ty triky v pilotu. Role mu sedla, vtipy většinou taky, za mě super. Conan O’Brien naopak nic moc, spíš tak přicmrndával a jen výjimečně ze sebe vypustil něco zábavného.

Jak už jsem psala, ten koncept je něco jiného a to mě bavilo jako celek. Umím si ale představit, že to je hodně o vkusu, rozhodně to není typ seriálu pro každého. Bod k dobru si (i seriálu samotnému) připisuju za to, že jsem správně uhodla vraha, a jelikož mě zajímá, kdo všechno se objeví dále a jak budou tyto hostující hvězdy fungovat, zbytek dílů určitě prubnu.

  • Will Arnett
  • nápad, koncept
  • čekala jsem větší zábavu
  • dost individuální typ seriálu
60 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Murderville je ideální seriál pro ty, které už nudí věčná záplava stále podobných detektivek a chtěli by zase něco trochu jiného. Seriál totiž improvizuje, což vede minimálně v pilotu k neobvyklým hláškám a situacím. Občas by pevnější scenáristické vedení přece jen neuškodilo, některé vtipy nevyzněly tak dobře jako jiné, ale celkově jsem se pobavila a pilot hodnotím pozitivně. Délka těsně pod 30 minut je ideální, při delší stopáži by už seriál mohl začít nudit.

Herci odvádějí dobré výkony, jde poznat, že se při natáčení bavili. Will Arnett je jako Terry Seattle správně excentrický, ale i trochu otravný, takže možná bude chvíli trvat, než si ho diváci oblíbí. Navíc, ale to už je nejspíš vyloženě můj problém, v jeho hlase pořád slyším toho Batmana, což v případě Murderville vede k zajímavému rozkolu mezi obrazem a zvukem. Conan O'Brien je v pilotu trošku jako ryba hozená do vody, chvíli se v tom plácá. S Arnettem však tvoří vtipnou dvojici a jejich slovní přestřelky jsou podařené.

A samozřejmě je tu samotný kriminální případ, který je sice jednodušší, než by si seriál zasloužil, ale díky všem těm hláškám okolo to ani nemrzí. Murderville je prostě ideální krimi oddechovka s neobvyklým konceptem. Jen se trochu bojím, aby se právě jeho pojetí rychle neomrzelo. Snad se to nestane, velmi však bude záležet, kdo se po boku svérázného Terryho Seatlea jako vyšetřovatel v zácviku objeví v příštích epizodách.

  • Ústřední vtipná dvojka
  • Originální koncept, který seriál odlišuje od jiných kriminálek
  • Rozumná, svižná stopáž
  • Pár méně vtipných míst se našlo
  • Pojetí seriálu by se mohlo v případě pochybného obsazení v budoucnu rychle omrzet
70 %
Mé hodnocení
Mad.Awe
Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Fruiko

Fruiko

Jako je to blbý, ale tím správným způsobem. Bohužel jako detektiv jsem moc neuspěl. Trefil jsem se jen...
před 2 roky
Janey T

Janey T

Já dala 5/6, což si říkám, docela úspěch, ale mohla jsem mít vše, dávat větší pozor a ještě velký fanda...
před 2 roky
Majkl303

Majkl303

Komu se líbí koncept, ale ne úplně tohle zpracování, tomu rozhodně doporučuju původní britský seriál Murder...
před 2 roky
Další články k tématu