9. 3. 2022

Novinka pod lupou: The Dropout (Hulu)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Dropout
Žánr drama, minisérie, životopisný
Stanice Hulu
Premiéra 3. 3. 2022
Vysílání čtvrtek
Délka pilotu 50 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Taylor Dunn, Rebecca Jarvis, Victoria Thompson
Hrají Naveen Andrews, Amanda Seyfried

O čem to je?

Pravdivý příběh Elizabeth Holmesové a společnosti Theranos je neuvěřitelným příběhem o ambicích a slávě, které se strašlivě zvrtly. Jak se nejmladší miliardářce na světě podařilo v mžiku oka o všechno přijít? Jak se stalo, že žena, o níž se kdysi mluvilo jako o příštím Steveu Jobsovi, čelí obvinění z trestného činu a hrozí jí až 20 let vězení? Jak se stalo, že její technologie, která měla znamenat revoluci ve zdravotnictví, potenciálně ohrozila miliony pacientů? A jak to, že se tolik inteligentních lidí tak zmýlilo?

Trailer

A jaký je náš ortel?

Hulu se pomalu, ale jistě stává expertem na životopisné minisérie. Ty, co jsem zatím měla šanci vidět, mě zaujaly, takže jsem si byla jistá, že další, navíc v kombinaci s výbornou Amandou, bude taky rozhodně stát za to.

První díl je takový rozjezdový, ale i tak mě dokázal zaujmout. Sledujeme hlavní hrdinku za jejich mladých let, kdy ještě nemá úplně přehled o tom, čeho vlastně chce dosáhnout. Věřím, že další díly už budou mnohem zajímavější, zvlášť pokud trošku tušíte, co má následovat.

Přiznám se, že jsem o Holmesové dosud neslyšela, ale při sledování pilotu jsem si vyhledala její kauzu a nestačila se divit, jak tak talentovaná mladá dívka, která je tak natěšená na to, co dokáže, nakonec udělá něco takového. Nebudu vám spoilerovat, pokud byste ji taky neznali a chtěli až v seriálu zjistit, o co vlastně jde. Ale já se těším, až si celý její příběh dám maratonem a zjistím, jak to tvůrci celé pojali.

  • podle skutečnosti
  • vtáhne do příběhu
  • Amanda Seyfried
  • ideální pro maraton
  • zatím jen rozjezd z mládí hrdinky
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Připomnělo mi to hned dva seriály – loňskou novinku Dopesick a letošní Inventing Anna. Všechny jsou založeny na skutečných událostech, přičemž Dopesick sleduje kauzu kolem opioidové krize v Americe, Anna je o podvodu kolem Anny Sorokin a Dropout je o Elizabeth Holmes, nejmladší miliardářce, jejíž technologie měla udělat revoluci ve zdravotnictví. Kdybych měla udělat nějaký žebříček, prvenství obsadí právě Dropout v těsném závěsu s Dopesick, a pak až někde dál bude Inventing Anna.

Jako u obou před chvílí zmíněných seriálů mě i tady hrozně zaujalo to téma a opět jsem si šla počíst nějaké reálie. Za mě to, co se týče věrohodnosti, vypadá hodně dobře, bohužel jsem o Elizabeth Holmes až doteď netušila (což ani o těch dvou zbylých kauzách, než jsem viděla seriály), tím pádem nemůžu srovnávat vše, např. její reálné chování, ale podle fotek se jim její vzhled povedl.

Na to, že Amanda nebyla první volbou do hlavní role, předvádí z mého pohledu naprosto skvělý a autentický výkon. Tleskám i za ztvárnění age gapu mezi Elizabeth a Sunnym (respektive Amandou a Naveenem), sice věkově ne, ale rozdílem to odpovídá skutečnosti. Nakonec mě překvapilo, kolik známých obličejů se tady objevilo a ještě objeví, ať už se jedná o více či méně důležité role.

Moc se mi líbilo i to propojení s flashforwardy, kdy už je Elizabeth odsouzená, v kontrastu s jejím podivínským mladším já. Pilot je ale jen taková ukázka, co Elizabeth vedlo k založení Theranosu, skutečné intriky přijdou až v dalších dílech. Byť se trochu obávám, že mě to začne nudit, rozhodně to plánuju dokoukat.

  • podle skutečné události
  • Amanda Seyfried a další obsazení
  • věrohodné
  • propojení časových rovin
  • není tam nikdo, koho bych si vyloženě oblíbila
  • nevím, jak dlouho mě to bude bavit
70 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

The Dropout má určitou výhodu v tom, že skutečný příběh znám (čtěte: viděla jsem dokument z dílny HBO a četla nějaké články – při celkem dlouhém čekání na tento hraný seriál jsem zhlédla dokument, protože mě příběh hodně zajímal). Na druhou stranu to seriál staví i do nevýhody, protože mám jistá očekávání, srovnání například co se týče vzhledu skutečných aktérů a protože vím, kam se bude děj ubírat. O to víc musí být zajímavě zpracovaný, aby si udržel moji pozornost, když už mě nemá moc čím překvapit. Pilot si moji pozornost udržel. Dokonce mě i některými informacemi překvapil (samozřejmě otázka, nakolik byly vykresleny správně).

Pilot obsahuje pár střípků z budoucnosti, aby navnadil ty, co příběh neznají, jinak se většinově věnuje tomu, jak to celé vypuklo. Způsob vyprávění je tedy chronologický. Tempo je tedy pomalejší, ale nevadí mi, v pilotu jsem žádné napětí nečekala. Pro někoho může to může být nuda a byl by raději, kdyby se děj co nejrychleji posunul do chvíle, kdy start-up již existuje a bublina se začne nafukovat a sázky zvyšovat. Osobně jsem vždy radši, když poznám zázemí postav a můžu tak lépe pochopit jejich charakter a vžít se do jejich pohnutek, v tomto ohledu si tedy nemám námitek.

Byla jsem dost zvědavá, jak se Amanda Seyfried zhostí hlavní role. Musím říct, že jsem s jejím výkonem mile překvapená. Naveen Andrews, ačkoliv má roli snazší na ztvárnění, odvádí dobrou práci, úplně jsem zapomněla, na koho koukám.

Ještě dodám, že mi seriál zatím přijde objektivní co se vyprávění týče. Představuje příběh, nesoudí ani situace nerámuje, aby nám podsouval, co si máme myslet nebo v jakém světle je či postavy vnímat. To je pro mě velké plus. Je ale otázkou, zda to tak bude až do konce či se tvůrci nakonec budou snažit „předat nějaké poselství“. Malinko mě ale mrzí, že produkce nepočkala na výsledek soudů (verdikt v případu E. Holmesové padl 12.1.2022, Sunnyho soud má začít 9.3.) a tato část příběhu, neméně důležitá, bude tedy v seriálu chybět (očekávám, že nás informace o verdiktu čeká maximálně formou informačního textu před závěrečnými titulky posledního dílu).

Minisérii určitě zkouknu celou.

  • zajímavý příběh
  • herecké výkony, potěšilo i obsazení ve vedlejších rolích
  • zatím „objektivní“
  • staré dobré vyprávění chronologicky
  • pomalejší tempo – uděláme si lepší obrázek o postavách a o tom, „jak to celé začalo“, ale někoho může nudit
  • nedočkáme se ztvárnění celého příběhu
80 %
Mé hodnocení
Anyk
Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
Fruiko

Fruiko

Dopesick tam taky zmiňovali. A ještě Reachera, ale tam mi asi 8 epizod nevadilo.
před 2 roky
Alaya

Alaya

Nebola som si istá, či seriál skúsiť, ale navnadili ste ma :) Inak názov seriálu by sa hodil do adventných...
před 2 roky
_karel_

_karel_

Tak ty serializované verze asi budou vždycky natahované, kdyby bylo všechno jen jako dvouhodinový film,...
před 2 roky
Další články k tématu