18. 5. 2022

Novinka pod lupou: The Lincoln Lawyer (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Lincoln Lawyer (Advokát)
Žánr drama, právnický
Stanice Netflix
Premiéra 13. 5. 2022
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 48 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

O čem to je?

Mickey Haller je nenapravitelný idealista. Hrdina vede svou právní kancelář vzadu ve své limuzíně Lincoln Town Car. Přijímá všechny případy, ty velké i ty malé, kdykoliv lidé v Los Angeles potřebují právní pomoc. Seriál je adaptací bestsellerů od Michaela Connellyho, které se v roce 2011 dočkaly také filmového zpracování.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Pilot tohoto seriálu byl dost zajímavý. Právník, který po nehodě neměl přes rok žádnou práci a dokonce se léčí nebo léčil kvůli lékům, na kterých byl závislý. A sledujeme tu jeho vzestup poté, co byl právník zabit a on převezme jeho klienty.

Knižní předlohu jsem nečetla, ale díky pilotu si ráda knižní předlohu přečtu. Takže nevím jestli je tam nějaký odklon či je to podle té předlohy. Postavy jsou ve směs všechny sympatické. Dějová linka je velice zajímavá, hlavně zde sledujeme více linek. Případ, kde obhajuje Trevora, který je obviněn z vraždy své manželky a jejího milence. A bude tu i dějová linka, kde byl zavražděn obhájce Trevora, než si ho vzal Mickey.

Jsem na to celé zvědavá, jak to nakonec bude. I když jeden díl má v rozmezí 40–50 minut, tak si myslím, že tento seriál je ideální na maraton, když první řada má jen 10 dílů.

  • postavy
  • zajímavý případ
  • závěr
  • dobrý na maraton
  • Trevor
80 %
Mé hodnocení
Janey T

Sakra, ten květen je ale našláplej. Obzvlášť pro někoho, kdo patří mezi fanoušky knih od Michaela Connellyho. Nejdřív tady bylo pokračování Bosche a nyní dorazil i Mickey Haller a z vlastní zkušenosti můžu říct, že jeho soudní případy jsou vážně zajímavé a těším se na jejich zpracování.

Myslím, že se seriálu podařilo oprostit od filmu, kde hrál hlavní roli Matthew McConaughey. Všiml jsem si, že mnoho lidí na internetu kritizovalo obsazení herce mexického původu. S tím osobně nemám problém, protože tentokrát se to drží předlohy, v knihách je Mickey Haller na půl mexičanem, po své matce. Takže myslím, že lidem spíš vadí to, že se nevrátil McConaughey (osobně jsem taky nepochopil, proč nikdy nepřišlo filmové pokračování). Nicméně podle mě je obsazení trefené dobře, i když jsem si nepředstavoval, že hned dvě postavy budou „šeptat“.

Sám Connelly několik prohlásil, že kvůli právům na postavy se nestane, že by došlo na crossover Bosche a Hallera. Což je sice škoda, ale naprosto to chápu. Lincoln Lawyer má však i tak dostatečně zajímavé postavy, hlavně ústřední čtveřice a jejich vztah, je dobře napsaná. Předloha The Brass Verdict je vynikající kniha, takže se těším, až se ponořím do zbytku příběhu.

Nerad hledám mínusy u seriálů, na které jsem se už nějakou dobu těšil a které chci sledovat a podobně tomu bude i Lincoln Lawyer. Když porovnám s Boschem, tak mi chybí zajímavější hudební doprovod a nějaké chytlavé intro.

  • Skvělé případy v předloze
  • Zajímavé postavy
  • Povedené obsazení
  • Oprostilo se od filmu
  • Nebude to propojené s Boschem
  • Chybí mi chytlavé intro
  • Šeptání postav
80 %
Mé hodnocení
Pajky

Stejně jako stejnojmenný film s Matthewem McConaugheym je tento seriál natočený na motivy knižní série. Knihy jsem nečetla, ale film mám hrozně ráda, takže jsem si nemohla nechat ujít ani tuhle adaptaci. Do charisma Matthewa má seriálový představitel Mickeyho Hallera dost daleko, aspoň teda pro mě, ale vyloženě špatný taky nebyl.

Děj v seriálu je zasazen do mnohem pozdějšího období Mickeyho života než film, což je dobře. Bavil mě celkový příběh, vysvětlení, co se s protagonistou dělo, děje, jak se dostal k dalším případům atd. a zaujaly mě i samotné případy. Všechno se hezky otevřelo a navnadilo na další sledování. Co už tak skvěle jako všechny ty zápletky nevnímám, je casting.

Jak už jsem psala, obsazení Mickeyho není podle mě nijak geniální, ale vedle Cisca, který mi vyloženě vadil a bohužel tam bude často, to byl ještě perfektní krok. Nejvíc mi sedla Lorna v podobě Becki Newton (což udělalo tu předchozí informaci ještě horší). Naopak Maggie, které jsem ve filmu s tváří Marisy Tomei fandila, mi nesedla – Neve Campbell nic moc – a nebavila mě ani dcera.

Jestli je tedy něco, čím jsem si do budoucna jistá, tak to je mé zklamání z vyvrbení snad všech osobních linek, protože už tady byly ty vztahovky nejhoršími částmi pilotu. Naštěstí to na nich úplně nestojí, i když se to kolem točí a točit bude. Zbytek byl velká paráda a už se těším, až to zkouknu na posezení.

  • téma
  • příběh
  • případy
  • Becki Newton
  • nesedla mi většina obsazení
  • prosila bych víc právničiny a míň vztahů
80 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Původní film jsem neviděla, takže jsem do seriálu šla úplně naslepo. Upřímně, ani jsem se na něj moc netěšila, protože podle těch postupně se objevujících informací mi nepřišlo, že by mělo jít o kousek, který mě nějak extra osloví.

Opak je ale pravdou. A takto po zhlédnutí pilotu se divím, že jsem se netěšila. Jako bych nevěděla, že jméno Kellyho je pro mě osobně zárukou výborné podívané. Herecké obsazení je zde vybráno na jedničku, všichni mi sedli na první dobrou a všechny postavy samy o sobě zaujaly, jsem nadšená a těším se, až uvidím, jak se jejich osudy budou dále rozvíjet.

Moc se mi líbí celý koncept seriálu. Má serializovaný příběh, takže půjde o parádní maraton. První díl utekl jako lusknutím prstu, naprosto jsem se do něj ponořila a nedělala nic jiného, jen jsem si naplno užívala sledování.

Musím pochválit chytrý dynamický scénář. Mám moc ráda inteligentní postavy a tady se to jimi jen hemží, ty slovní přestřelky s notnou dávkou humoru jsou opravdu parádní. Jediné, co mě až tolik neoslovilo, jsou hrdinovi osobní démoni. Ale na druhou stranu uznávám, že to bylo potřeba takto udělat, aby se ukotvil základní koncept příběhu a všechno do sebe zapadlo.

První díl je pro mě parádní překvapení, seriál si v mém watchlistu rozhodně místo najde.

  • herecké obsazení (Becky!)
  • chytré postavy
  • svižné a chytré dialogy
  • celkově povedený a poutavý scénář
  • serializovaný příběh
90 %
Mé hodnocení
ragelly

The Lincoln Lawyer pokračuje po událostech ve filmu cca po roce. Přímou vazbu na film má hlavně prostřednictvím postav a pár momentů, které nejsou pro novou story zásadní. Drží se však mustru, s kterým film přišel, tudíž sledujeme jednu hlavní linku, která je doplněna o pár bočních a zůstává několik typických znaků v rámci hlavní postavy. Opět jde o zamotaný případ, kdy je v ohrožení i Haller a ten musí řešit, jak z toho ven. Děj je svižný, trochu méně dramatický, charisma Matthew McConaugheye tu nenajdeme, ale vše ostatní zdařile plní seriálový záměr-být solidní podívanou. A přitom se nemusíte bát, že se Vám zavaří mozkové závity, jelikož informace jsou podávány srozumitelně a spíše přímočaře, byť trocha tajnůstkářství tu samozřejmě je. Herecky je vše pohodě, jen Manuel Garcia-Rulfo působí trochu „obyčejně“. Celkově jde o oddychovější podívanou, která by si své místo ve vysílacím čase mohla najít i v další sérii.

  • Srozumitelný děj s dobrou zápletkou
  • Méně dramatický
  • Menší charisma hlavní postavy
60 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu