19. 5. 2022

S lupou do historie: FlashForward

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte FlashForward (Záblesk budoucnosti) 1×01: No More Good Days?

plakát

Základní údaje

Název FlashForward (Záblesk budoucnosti)
Žánr Drama, Mysteriózní, SciFi
Stanice ABC
Vysílání 2009–2010
Počet sérií 1
Premiéra 24. 9. 2009
Délka pilotu 45 minut
Prům. hodnocení 80 % (od 834 uživatelů)

O čem to je?

V jeden den ztrácí všichni obyvatelé Země vědomí na přesně 2 minuty a 17 sekund, během kterých mají možnost nahlédnout do své budoucnosti, přesněji do doby za zhruba půl roku. Co všichni viděli? Jak s tím naloží? Proč k tomu došlo? A dojde k takové vzpomínce na budoucnost ještě někdy? Na tyto otázky se snaží najít odpovědi Mark Benford s kolegy z FBI, zatímco se všichni vypořádávají s tím, co vlastně viděli.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděna část epizod
Hodnocení celého seriálu: –

Pamatuju si, jak mi před pár lety někdo o FlashForward vykládal s tím, že je to úžasný seriál a jak je rád, že na něj narazil, a mně jen v hlavě jelo, že už jsem to kdysi viděl a je blbé, že se příběh nedočkal pořádného uzavření. To že seriál není ukončený mě štve i teď, naopak s odstupem času jsem si taky zase pilot užíval, i když ne tak moc, jako dotyčný.

Když víte, do čeho jdete, tak začátek vypadá trochu jako zklamání. Dostanete střípky toho, co se má někdy stát (ještě ne vzpomínky) a pak skok o 4 hodiny zpět. Představa, že zbytek dílu bude jen o tom, co událostem předcházelo, není fajn, naštěstí se ale nesplní. Díl se postupně rozjíždí, v hlavě si můžete postupně utvářet domněnky, pilot vám je postupně bude bořit, až přijde závěr a vy si řeknete, jo, to chci vidět celé.

Scenáristé se snažili postavy napsat propracovaně, nenechávat je jen povrchní a už v pilotu toho z nich spoustu odhalují. Všichni tu docela slušně fungují, trochu zaostává Demetri, v úvodu byl malinko otravný a pak ho dusila budoucnost. Postav je tu sice dost, ale všechny mají prostor a pilot nepůsobí přeplácaně.

Seriál jako takový je mixem, něco si bere z předlohy, něco ze svých kolegů (což je místy poznat), takže to nepůsobí úplně tím dojmem, sednu si z toho na zadek, protože nic podobného jsem ještě nikdy neviděl. Díl (potažmo seriál) ale v žádném případě nenudí, naopak dost navnadí na další sledování, protože postava v závěru… cože?

  • navnadí
  • dost prostoru pro postavy
  • nenudí
  • prvotní pocit ze skoku o 4 hodiny
  • zatím odsunutý Demetri
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Tento seriál vznikl v době, kdy byly populární seriály typu Lost a tento není výjimkou, navíc se také vysílal na ABC a Lost se mi hodně líbil, takže jsem se na Pilot těšil. Hned v první scéně mé nadšení opadlo. Nevím, jestli to byl záměr, ale úvodní scéna byla hodně podobná jako úvodní scéna z Lost, naštěstí zbytek jsem si užil. Myšlenka seriálu se mi hodně líbila a je originální, teda pokud nepočítáme knižní předlohu, seriál se ale knihou jen inspiroval. Sice se v SGI a celkově seriálových efektech a práci s kamerou nevyznám, ale tady se mi práce s kamerou líbila (v rámci možností data vydání) Popřípadě mě prosím neukamenujte :D.

Žádná postava mi tu nevadila, spíš naopak. Také jsem si všiml některých známějších tváří, ať už v hlavním či vedlejším obsazení, ale i tak mi nepřišli už „okoukaní“. Na seriál se bude také dívat dál, až na něho přijde řada, i když je můj Watchlist přeplněný k prasknutí :D, ale ke konci mi epizoda přišla už moc zdlouhavá, na druhou stranu konec navnadil na další sledování.

  • zajímavá myšlenka
  • kamera
  • úplný konec navnadil na další sledování
  • známé tváře (aspoň pro mě)
  • odkaz na Lost
  • úvodní scéna je skoro až identická s tou v Lost
  • ke konci trochu zdlouhavé
80 %
Mé hodnocení
Dom_Domec
Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
_-0-_

_-0-_

Přidávám se k těm, které nesmyslné utnutí značně otrávilo. (Jediná drobná výhrada -...
před 100 týdny
jesmot

jesmot

Seriál se od předlohy odklání, takže uzavření seriálu v knížce není. Ale Robert J. Sawyer knihu...
před 100 týdny
andromache

andromache

To je asi poprvé, co jsem pro někoho vzor odvahy :D :D
před 100 týdny
Další články k tématu