13. 6. 2022

Seriálová abeceda: B

Seriálová abeceda: B

Když už je teď ta okurková sezóna v plném proudu, proč si neudělat zábavnou novou rubriku, že? Všichni tady máme rádi topky, tak si uděláme takovou jednu… abecední. To tu ještě nebylo!

Dnes se mrkneme na top 10 seriálů čistě subjektivního výběru, které začínají druhým písmenkem naší abecedy. Výběr byl relativně bohatý, takže na konci najdete i drobnou podkategorii čestných zmínek.

Ještě než začneme, tak si řekněme, že členy jako „the“ se nepočítají, to by všechno bylo nasázené pod „téčkem“.

Po mrknutí na článek si zkontrolujte vlastní topky a seznamy nejoblíbenějších seriálů a podělte se s námi v diskuzi o to, které béčkové seriály patří mezi vaše nejoblíbenější!

10
Hodnocení na SerialZone.cz

I když tu s námi teen seriály byly od samotného vzniku televize (no dobře, možná chvilku po westernech), pořádný boom zažily až v 90. letech s příchodem tohoto kousku. Kelly, Brendon, Brenda, Dylan a další členové téhle zbohatlické party studentů vzali svět útokem. Doslova přes noc se z herců staly hvězdy, které milovali mladé dívky i chlapci jako své idoly. Seriál se dočkal neskutečných deseti sezón, což si v dnešní době skoro ani nedokážeme představit. Byl jedinečný nejen svým luxusním prostředím a perfektní módou, ale také postavami, které zažívaly to, co běžně zažívají mladí lidé. Fanoušci se s nimi proto mohli ztotožnit a seriál svým bohatým prozkoumáváním různorodých, mnohdy i závažných témat (drogy, sexuální napadení, těhotenství, vážná nemoc atd.) pomáhal lidem vypořádávat se s vlastními problémy.

9
Hodnocení na SerialZone.cz

Těch populárních béček by se na konci minulého tisíciletí našla celá řada. Jedním z pyšných reprezentantů je také seriál, který musí znát všichni bez ohledu na datum narození. Jasně, dneska už ho bereme spíše s humorem, je to takové to staré známé retro, kdy byly ženy v seriálu jen na okrasu, aby před kamerou natřásaly zadek a ukazovaly výstřih. Pamela se stala sexsymbolem a skoro to vypadalo, že casting nebyl o tom, jak dobře umíte hrát, ale jaké křivky máte. U diváků to ale fungovalo, sledovanost bořila rekordy a seriál získal 11 sezón a téměř 250 dílů, plus na něj navázal spin-off Baywatch Nights.

8
Hodnocení na SerialZone.cz

Dalším seriálem se dostáváme blíže současné tvorbě. Možná by se dalo říct, že s ním míříme i do budoucnosti. Docela psycho budoucnosti. Black Mirror je kousek, který boří hranice představivosti. Tvůrci nám servírují antologické díly, které se zabývají moderními technologiemi, jejich rozmachem a nebezpečími, která s sebou technologie můžou přinášet. Kolikrát si při sledování říkáte, jestli tohle je opravdu budoucnost, která nás za pár let čeká. Úspěch seriálu dalece překročil hranice své domovské Velké Británie. Dokonce si ho pod svá křídla vzal Netflix, který uzavřel novou smlouvu s tvůrci a natočil po letech nové série. A když už jste si mysleli, že je konec, tak přijde v dubnu 2022 zpráva, že bude natočená další řada! I když mnozí diváci zastávají názor, že první série jsou o třídu výš než netflixácký zbytek, rozhodně jde jako celek o seriál, který by neměl uniknout nejen milovníkům sci-fi, ale obecně všem, které zajímá, jak by mohla naše budoucnost vypadat.

7
Hodnocení na SerialZone.cz

Kriminálek je každý rok nespočet. Jen malá hrstka z nich se dokáže prosadit. Když už ale objevíme nový hit, tak s ním vydržíme klidně deset let. Nebo dvanáct. Bones na první dobrou lákal návratem „Angela“ na televizní obrazovky. David Boreanaz však rychle ukázal, že není ten typ herce, který by se nedokázal oprostit od jednoho typu postav. Představil nám Bootha, který je sice úplně jiný, ale stejně zábavný a spolu s Brennanovou tvoří parádní a zábavné duo. Bones je dodnes jedna z nejpopulárnějších kriminálek. Těží rozhodně z doby, kdy byla natočená – pár let po přelomu tisíciletí přesně tento typ odlehčených seriálů táhl. Kdo se podobný formát snaží v dnešní době napodobit, ten ve valné většině případů již narazí. Tahle éra byla prostě jen jedna.

6
Hodnocení na SerialZone.cz

Až se trošku stydím, že i po těch nevím kolika letech po skončení mi seriál stále trpělivě čeká ve watchlistu, až se na něj dostane řada. Breaking Bad patří mezi seriálovými fajnšmekry mezi topku toho, co kdy televizní stanice vyplodily. Bezchybné herectví, perfektní scénář, taková ta drsná realita, která z toho čiší, a celkový um všech zúčastněných přispívají k tomu, že jakmile k BB sednete, už se neodlepíte, dokud nedojedete na konec. A pak můžete plynule pokračovat dál. Protože Perníkový táta má ještě jeden velký plus – díky němu totiž máme na světě další parádní béčko, spin-off Better Call Saul. Ani nejde říct, který z těchto seriálů je lepší. Většinou platí, že originál je jen jeden, ovšem co se týče kvality, tak tady si oba dva zdatně sekundují.

5
Hodnocení na SerialZone.cz

Dobrých sci-fi není nikdy dost. Když už žádné nenajdeme v aktuální tvorbě, můžeme se mrknout do minulosti. Battlestar Galactica má za sebou dlouhou historii tvořenou nespočtem seriálů, webseriálů, filmů, komiksů nebo her. Mezi nejoblíbenější kousky však rozhodně patří seriál z roku 2004. Ten je zářivým důkazem toho, že ne všechny revivaly stojí předem za odsouzení. Někdy se vyplatí dát i nové verzi známého příběhu šanci, protože se může stát, že se z něj stane nový kult, který předchozí seriál strčí hravě do kapsy. Na seriál se nezapomíná ani po letech, značka Battlestar Galactica je jedna z těch, která pravidelně mívá panely na různých conech a setkáních fanoušků. V roce 2019 se dokonce začalo mluvit o novém seriálu na Peacocku, ovšem už je podezřele dlouho ticho po pěšině, takže kdo ví, jestli z toho nakonec něco bude.

4
Hodnocení na SerialZone.cz

Jedna z největších britských klasik. Jsem si jistá, že mnozí návštěvníci zde seriál viděli více než desetkrát. Krátká stopáž, malý počet dílů a výborný humor, to vše svádí k tomu, že se na seriál dá dívat znovu a znovu stále dokola. I když je to britcom z počátku tisíciletí, jeho témata jsou stále drsně aktuální, takže vám ani nepřijde, že byste koukali na něco, co je možná ještě starší než vy samotní.

3
Hodnocení na SerialZone.cz

Na začátek maličká reklama – pokud máte rádi Buffy, budete ji moci již od příštího týdne sledovat na Disney+, kde bude kompletně k dispozici. Kdo by neznal slavnou přemožitelku upírů. Jeden z prvních seriálů, které tento žánr zvyzdvihly do popředí. Whedon získal díky Buffy velkou slávu, i když, jak se v posledních měsících pomalu dostává na povrch, práce s ním nebyla pro herce žádnou procházkou růžovým sadem. Nicméně dokázal natočit seriál, který je zábavný a dokáže vzít za srdce, i když je to vlastně fantasy. Ani se nechce věřit, že od premiéry uteklo již 25 let. Buffy stále patří mezi stálice a nejoblíbenější seriály všech dob.

2
Hodnocení na SerialZone.cz

Tato minisérie od HBO v sobě propojuje diváckou oblíbenost a mimořádnou kvalitu zpracování a sílu příběhu. Své místo v dnešní desítce si rozhodně zaslouží, už jen proto, že v jednu dobu šlo o nejlepší seriál na IMDB, nemluvě o našem webu. I dnes se stále drží v top dvacítce a zaručeně lze doporučit každému, kdo má rád kvalitně natočená dramata nebo válečnou tematiku.

1
Hodnocení na SerialZone.cz

Je těžké zvolit první místo, zvlášť v tak nabité konkurenci. Nakonec vítězství v béčkovém žebříčku získává sitcom, který buď milujete, nebo nesnášíte. Každopádně ať už patříte do kterékoliv skupiny, rozhodně se na vás jméno TBBT valí z každého rohu. Jde o jeden ze seriálů, které na českých stanicích běží nepřetržitě stále dokola. Za své největší slávy komedie na CBS získávala sledovanost přes 20 milionů diváků, což si v dnešní době ani nedokážeme představit – dnes už je pomalu úspěch čtvrtinové číslo. Teorie získala i svůj vlastní spin-off, nebo spíš prequel – Young Sheldon, který se aktuálně stále vysílá a vede si také velmi dobře, i když slávy svého předchůdce se mu dosáhnout nepodařilo.

.

Čestné zmínky

The Blacklist (Černá listina)
Blindspot (Mrtvý bod)
Brooklyn Nine-Nine (Brooklyn 99)
Banshee
Bridgerton (Bridgertonovi)
Boardwalk Empire (Impérium – Mafie v Atlantic City)
Broadchurch
The Boys (Banda)
The Bold Type (Troufalky)
The Black Adder (Černá zmije I.)
Better Call Saul (Volejte Saulovi)
Billions (Miliardy)
Babylon 5
Bosch
Blue Bloods (Spravedlnost v krvi)
Bull
Britannia
BoJack Horseman

Prostor pro vás

Které seriály začínající písmenkem B patří mezi vaše oblíbené?

Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře22zobraz všech 22 příspěvků
Lord Edmund Blackadder

Lord Edmund Blackadder

A ten spin-off ze San Francisca, dá se na to koukat, nebo ne?
před 97 týdny
andromache

andromache

Popravdě zatím nevím. Viděla jsem jen pilot a k tomu zbytku e nějak nemůžu dokopat 🙄. Podle mě tomu...
před 97 týdny
Eviik

Eviik

Ooo, mám pocit, že super seriálů na "B" je hrozně moc. Buffy je opět srdcovka, z Bones mě...
před 97 týdny
Další články k tématu