31. 1. 2014

Jak který seriál dopadne? Naše předpovědi ohledně CBS

Seriály měly půlrok na to ukázat, co v nich je. Některé zazářily, jiné zhasly. Spousta z nich ale ještě nemá svůj osud jistý. Pojďme si je rozebrat a říct si, které mají šanci získat další řadu.

Jak který seriál dopadne? Naše předpovědi ohledně CBS

Loňská sezóna byla pro stanici CBS, světovou televizní dvojku a americkou televizní jedničku, více sladká než hořká. Na jednu stranu sice byla nucena zrušit veterány CSI: New York a Rules of Engagement a z novinek jí do druhé sezóny prošel pouze Elementary, na stranu druhou se seriál NCIS vyšvihl mezi nejlepší – jeho desátá sezóna byla nejsledovanějším programem na komerčních stanicích. Do první pětky žebříčku celkových diváků se dokonce dostaly 4 seriály stanice – krom NCIS i NCIS:LA, The Big Bang Theory a Person of Interest. Jediný, kdo mohl vzdorovat byl Sunday Night Football stanice NBC, který se vklínil na 2. místo. Stanice CBS porazila jak realitky Foxu (American Idol), tak NBC (The Voice) i ABC (Dancing with the Stars). První skriptový seriál jiné stanice, který se v žebříčku umístil, byl až na 16. místě – Modern Family stanice ABC.

V článku nebudeme uvažovat reality shows (v případě CBS to jsou The Amazing Race, Big Brother, Survivor a Undercover Boss). Jejich osudy se řeší nezávisle na skriptových seriálech a pro poměřování jejich úspěšnosti mají stanice jiné parametry.


Stoprocentní jistoty

Stanice byla natolik prozíravá, že své seriály před touto kategorií prozatím uchránila.


Ještě si vydechněte.

Šance na zrušení:
1 %

The Big Bang Theory (Teorie velkého třesku)
Série: 7.

Krátký komentář: The Big Bang Theory je na tom v současné době podobně jako NCIS, jen krom drtivé sledovanosti disponuje i omračujícím ratingem často sahajícím k 6 bodům. Ze seriálu se rok od roku stává legenda, která bude mít na dlouhá léta pevné místo v televizní historii.

Šance na zrušení:
1 %

NCIS (Námořní vyšetřovací služba)
Série: 11.

Krátký komentář: NCIS zraje jako víno. Loni poprvé dosáhla na první místo mezi všemi televizními pořady (co se sledovanosti týče) a letos hodlá tento primát zopakovat. Od roku 2009 ale vede ve sledovanosti mezi seriály a letos dokonce seriál překonal své series high (22,86 milionu diváků sledovalo 12. epizodu 11. řady). Kdybych mohl dát 100% obnovení, dám je hned. Šance na neobnovení NCIS je asi tak stejná jako šance, že na mě spadne meteorit (nebo že vyhraju ve Sportce).

Šance na zrušení:
5 %

NCIS: Los Angeles (Námořní vyšetřovací služba L. A.)
Série: 5.

Krátký komentář: Budu se možná opakovat, ale od loňska se v podstatě nic nezměnilo. CBS má v úterní večer jasnou nadvládu a těžko o ni přijde. Loni třetí nejsledovanější skriptový seriál, letos pravděpodobně toto místo obsadí znovu. Malé ale tu je – průměrný rating klesl téměř o půl bodu. Sledovanost se ale pořád drží ve skvělých číslech, takže obnovení nic nebrání.

Šance na zrušení:
10 %

2 Broke Girls (2 $ocky)
Série: 3.

Krátký komentář: CBS nechala pro tuto sezónu 2 Broke Girls v jejich poměrně tradičním slotu, v pondělí v 9 hodin večer, ale málem se jí to vymstilo. Seriál totiž následoval po slabém We Are Men a hned první tři epizody neměly vůbec hezká čísla. Naštěstí (pro 2BG) seriál zmizel z programu a jeho místo za HIMYM zabral právě 2 Broke Girls. Ratingově se sice k výsledkům loňské (a potažmo i předloňské) sezóny nedostává ani omylem, v rámci stanice se ale přetahuje o 3. místo mezi komediemi. CBS rozhodně nebude chtít takovou perlu pustit k vodě.

Šance na zrušení:
15 %

Criminal Minds (Myšlenky zločince)
Série: 9.

Krátký komentář: Drama s o chlup lepším ratingem než NCIS: LA. I takový je seriál Criminal Minds, který táhne celý středeční večer na CBS. Abychom ale ostatním nekřivdili – předskakující realitka Survivor mu naděluje pěkných pár diváků.

V současnosti patří Criminal Minds, i přes snižující se průměrnou sledovanost, k tomu nejlepšímu, co CBS má. Za celou dobu svého vysílání se seriál nepohnul ze středeční deváté hodiny a šance, že ho tam diváci najdou i příští rok, je poměrně vysoká.


Není to tak jednoznačné

Šance na zrušení:
20 %

The Millers
Série: 1.

Krátký komentář: Tato sezóna přinesla jedno velice důležité poznání – je absolutně fuk, co pojede po Big Bangu, další sezónu to má jistou. Big Bang je tahoun jako hrom a The Millers to jen dokazuje. Z průměrné komedie (u nás ani ne 60 %) je v Americe slušný hit a nejsledovanější letošní novinka. Ano, za Millerovými zaostává i taková pecka jako Blacklist (v ratingu je už samozřejmě poráží). Objednávka na druhou sérii je jasná, horší to už bude s programem – hlavně vedení CBS musí být jasné, že se seriál bez svého předskokana neudrží.

Šance na zrušení:
20 %

Person of Interest (Lovci zločinců)
Série: 3.

Krátký komentář: Person of Interest se letos přesunul ze čtvrtka na úterý za NCIS: LA a příliš šťastný krok to pro něj nebyl. Loni se v tomto slotu tak tak udržel Vegas a zkrachoval v něm Golden Boy, letos, i přes konkurenci jen jednoho seriálu (Chicago Fire) to odnáší právě PoI. Po loňském růstu a obsazení 5. pozice mezi všemi pořady napříč stanicemi letos seriál sledovaností premiéry spadl mezi průměr první série a ratingově dokonce několikrát balancoval na hraně 2 bodů. Na zrušení to sice není (pořád je to jedno z nejsledovanějších dramat stanice a v příští sezóně se dočká syndikace), ale na CBS by se měli zamyslet, jak v budoucnu s tímto seriálem naložit.

Šance na zrušení:
25 %

Mike & Molly
Série: 4.

Krátký komentář: Mike & Molly ani letos nedokázal zastavit mírný propad oproti předešlé sezóně. Přesto si drží rating, kterým překonává dokonce i Two And a Half Men. Vzhledem k současnému stavu komediálních pilotů na CBS (8 vs. 12 loni) bych pak řekl, že ani z této strany nebude dvojice tlouštíků ohrožena.

Šance na zrušení:
25 %

Blue Bloods (Spravedlnost v krvi)
Série: 4.

Krátký komentář: Snad nejpodivnější mezi všemi seriály na CBS. Ovládl páteční slot a jako jediný mu dokáže vzdorovat. Má na to svůj tajný recept – diváky.

Ne, nezbláznil jsem se. Seriál má mediánově vůbec nejstarší diváky, kteří nechodí ven tolik jako mladí. Páteční večery jsou hlavně v poslední době pro televize problémové, protože mladí lidé (na které nejvíc cílí reklamu) se jdou ven bavit a sledovanost rapidně klesá. Jediný seriál, který jde proti tomuto pravidlu, je právě Blue Bloods a stanice se ho bude snažit před zrušením velice uchránit. Jeho výsledky zatím zůstávají až neuvěřitelně stabilní.

Šance na zrušení:
35 %

Hawaii Five-0
Série: 4.

Krátký komentář: Fanoušci Hawaii Five-0 se báli, že jim přesun na pátek seriál zničí. Stal se ale úplný opak. Třetí série zažila po prvních dvou úspěšných strmý propad. Začínala na 8 milionech diváků a končila na 9. Čtvrtá ale, i když se přesunula na pátek, svá čísla zlepšila a pravidelně je dostává těsně pod deset milionů. S navazujícím Blue Bloods tvoří skvělý tým (ratingově se oba seriály vyrovnávají) a vypadá to, že po nich stanice sáhne i v nadcházející sezóně.


Ředitel stanice je na vážkách…

Šance na zrušení:
45 %

Two And a Half Men (Dva a půl chlapa)
Série: 11.

Krátký komentář: Soudit Two And a Half Men je poměrně těžké, je zde totiž více faktorů než u většiny ostatních seriálů. Seriál aktuálně táhne svou 11. sezónu a bojuje, jak se dá. Jenže mu to už nejde jako před lety. Letos zaznamenal vůbec nejhorší výsledky v historii seriálu, když se jeho průměrná sledovanost pohybuje kolem 9 milionů diváků a rating kolem 2.2. Je jasné, že loňské výsledky rozhodně nezopakuje, ty byly ale z velké části dány tím, že v programu běžel hned po TBBT. Velkou roli pro setrvání seriálu na obrazovkách ale hraje syndikace, z které CBS plynou nemalé příjmy.

Šance na zrušení:
55 %

The Crazy Ones
Série: 1.

Krátký komentář: Crazy Ones je na tom v současné době výsledkově téměř naprosto stejně jako Two And a Half Men. Jenže narozdíl od „Chlapů“ nemá žádné další plus. Hledání nových komedií na CBS v posledních několika letech prochází těžkou krizí a bohužel to nezachraňuje ani Robin Williams se Sarah Michelle Gellar. Ze začátku sice vše vypadalo poměrně slibně, ale po patnáctimilionovém úvodu následoval propad na 12 milionů a posléze ustálení na 8,5 milionech diváků. Sledovanostně i ratingově má CBS už jen jednu horší komedii – Mom. A já se ptám – bude to stanici stačit? Nebo si letos vybere z prachbídné pilotové nabídky, v níž má z osmi pilotů dva z loňska, jeden koupený od HBO a jeden spin-off?

Šance na zrušení:
60 %

CSI: Crime Scene Investigation (Kriminálka Las Vegas)
Série: 14.

Krátký komentář: CSI je na tom letos špatně. Už loni zažila slušný propad, letos je na se situace opakovala a pro seriál bude mít pravděpodobně dalekosáhlejší důsledky. Loni seriál bojoval o to, aby se udržel nad 10 miliony diváků, což se mu po většinu sezóny dařilo, i když závěr už naznačoval něco jiného. Letos ale seriál 10 milionů často nechává nad sebou a ani s ratingy si moc neví rady. Přitom jeho předskokan, Criminal Minds, mu naděluje velice solidní ratingové číslo, které by CSI mělo spíše zůstávat, vzhledem k absenci konkurence.

Šance na zrušení:
65 %

Mom
Série: 1.

Krátký komentář: Chuckovi Lorremu se návrat s novou komedií úplně nevyvedl. Sledovanost seriálu kolísá kolem 7 milionů diváků, což není ani hodnota, za kterou se na CBS dává druhá šance. Co může také promluvit do šance na obnovení, je rating. Ten se průměrně drží kolem hodnoty 2.1, což na první pohled vypadá dobře, na ten druhý se jedná o nejhorší rating ze všech komedií na CBS. Jestli stanice sáhne po rušení některé komedie, Mom bude první na ráně…


Na hrobníkově vrtkavé lopatě

Šance na zrušení:
75 %

The Good Wife (Dobrá manželka)
Série: 5.

Krátký komentář: Jestli se loni o konci Dobré manželky mluvilo jen potichu, letos je toto téma víc než aktuální. Přiznejme si – seriál nezářil ani náhodou. Jeho sledovanost kolísala od solidních 10,5 milionů k hodně výstražným 8,5 milionu a rating – ten se krčil hodně hluboko. Průměrně si Dobrá manželka letos vydobyla jen 1,5 bodu na epizodu. Oproti loňsku je to pokles o 12 % a seriál se aktuálně nachází ve velice nebezpečných vodách. Fanoušci by se měli přichystat na reálné zrušení.

Šance na zrušení:
75 %

Elementary (Jak prosté)
Série: 2.

Krátký komentář: Loni to byla nejsledovanější novinka. Letos? Slabý odvar. Ze seriálu, který těžil z velice silného timeslotu po Person of Interest, se stal seriál se stabilní fanouškovskou základnou. Jenže na CBS příliš malou. Aktuálně jede Elementary po bloku 4 komedií (silného předskokana PoI vystřídaly The Crazy Ones a TAAHM) z nichž ani jedna mu příliš diváků nenaděluje. Navíc běží proti silnému Scandalu na ABC, který od loňska hodně posílil. Jediná útěcha pro Elementary může být ta, že na CBS na tom z dramat není nejhůř.

Šance na zrušení:
80 %

The Mentalist (Mentalista)
Série: 6.

Krátký komentář: Mentalista je tak trochu otloukánek. V tandemu s The Good Wife měl být stabilním nedělním seriálem, po podzimu plném posouvání seriálu dopředu a dozadu kvůli fotbalu může být rád, že mu nějací diváci ještě zbyli. Loni se s ratingem pohyboval kolem hranice 1.8 a stačilo mu to na prodloužení, i když jistota z vedení stanice zrovna nesálala. Letos se nachází na 1.5 a má velký problém se na tomto čísle udržet. Sice to předpovídám už podruhé, ale letos se konec Mentalisty opravdu blíží.

Šance na zrušení:
80 %

Intelligence
Série: 1.

Krátký komentář: Po bombastickém čísle na pilotu (sledovanost 16,5 milionu diváků) přišel strmý pád. Osobně bych řekl, že tak velký rozdíl mezi sledovaností 1. a 2. epizody (2. epizodu sledovalo 6,2 milionu diváků) jsem za poslední tři roky neviděl. Třetí epizoda klesla ještě níž – pod 6 milionů. Ratingově pak jde o totální propadák (2.4 → 1.2 → 1.1 → 1.5), i když zde ještě malá jiskřička naděje díky poslední odvysílané epizodě hoří. To by se ale seriál musel zvednout a do konce série mít stabilně rating kolem 1.8–2.0, aby se zapomnělo na tento debakl. Což proti Castlovi a Blacklistu nebude úplně jednoduché.


Dvěma nohama v seriálovém hrobě

Šance na zrušení:
95 %

Hostages
Série: 1.

Krátký komentář: Pořád přemýšlím, co se vlastně stalo za zázrak, že tohle drama dokázalo na CBS vydržet až do konce série. Chápu, že něco, pod čím je podepsaný Jerry Bruckheimer, má svůj punc kvality (jestli to je pravda nechám na vás), ale čísla jsou čísla a ta hovoří jasně. Drama, které má problém vyškrábat se na CBS nad 5 milionů diváků v hlavní sezóně, je na této stanici opravdu nedopatřením. Druhá řada by se rovnala zázraku.


Naprosto určitě a neodvolatelně zrušené

Šance na zrušení:
Zrušeno

How I Met Your Mother (Jak jsem poznal vaši matku)
Série: 9.

Krátký komentář: Nebýt hlasů ze všech stran, že devátá sezóna HIMYM je vážně poslední, po estrádě s prodloužením/ne­prodloužením seriálu bych si nebyl jistý ani teď. Jisté názory tvůrců, že by se desátá sezóna mohla vyrobit, se totiž dostaly do médií, doufejme ale, že jen žertovali. Seriál je sice letos v ratingu opět silný (druhá nejlepší komedie na CBS, třetí nejlepší seriál pondělka po „The Voice“: a „Blacklistu“:), ze strany fanoušků ale sílí hlasy po ukončení.

Šance na zrušení:
Zrušeno

We Are Men
Série: 1.

Krátký komentář: Jak si Matka vedla dobře, tak tomuto seriálu, který za ní následoval, to moc nepomohlo. Tony Shalhoub ani Kal Penn nepřitáhli dost diváků a CBS potvrdila tradici posledních let – nová komedie se jí opravdu těžko hledá.


Do článku se nám už nevešly seriály Friends with Better Lives, Reckless a Bad Teacher. O těchto se toho zatím moc neví, jediný Friends with Better Lives má určené datum premiéry – 31. března.

A co tedy tipujeme na prodloužení? The Big Bang Theory, NCIS: LA, The Millers, Person of Interest, Hawaii Five-0, 2 Broke Girls, Mike And Molly, Criminal Minds a Blue Bloods. Naopak na zrušení jsou Hostages, Intelligence, The Mentalist a (pravděpodobně i) The Good Wife a Elementary. U CSI, Mom (spíše zrušení), The Crazy Ones a Two And a half Men (spíše obnovení, ale kdo ví) je situace pořád velice nejistá na to, abychom si troufli jednoznačně tipovat.


A co vy? Který seriál byste nejradši zrušili a který musí určitě do nové sezóny přežít?

Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře42zobraz všech 42 příspěvků
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Já jsem za to ráda, když to znamenalo obnovení Elementary :D.
před 10 roky
Bozidarka

Bozidarka

Myslím, že jste to nepředpokládali jenom tady. Na všech jiných stránkách bylo obnovení Elementary...
před 10 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Měli byste obrátit pořadí. Tyhle články vždycky začínají takovým uklidňováním, ale končí zase hrozným...
před 10 roky
Další články k tématu