31. 8. 2015

Vzpomínáme: Falling Skies (2011-2015)

Vzpomínáme: Falling Skies (2011-2015)

Falling Skies je americký seriál z roku 2011. Jeho hlavním hrdinou je bývalý učitel Tom Mason, který kromě záchrany vlastního života touží po nalezení vlastních synů.

Píše se 19. června 2011 a na americké stanici TNT debutuje nový sci-fi seriál, za kterým stojí opravdu známé jméno. Stephena Spielberga totiž jistě není třeba představovat. Falling Skies je americké drama představující postapokoalyptickou verzi Spojených států. O scénář se postaral Robert Rodat a produkci zaštítil Steven Spielberg se svou společností DreamWorks. V hlavní roli se pak představil Noah Wyle jako Tom Mason, bývalý univerzitní profesor z Bostonu, který se dostane k vedení 2nd Massachusetts. To je skupina civilistů i bojovníků, kteří prchají z Bostonu před mimozemskou invazí. Ta vypukla šest měsíců před událostmi z první epizody. 18. července 2014 se stanice TNT rozhodla seriál obnovit pro závěrečnou pátou sérii s deseti epizodami, takže tvůrci měli dostatek času připravit finále podle svých představ a rozloučit se se ctí.

Parta z Falling Skies kráčí ke své poslední bitvě

Příběh Falling Skies začíná šest měsíců poté, co nastala globální invaze mimozemšťanů na Zemi. Ta během pár dní ochromila veškeré fungování, neutralizovala světové rozvodné sítě a technologie a do značné míry zničila většinu světových armád a zabila více než 90 procent lidské populace tím, že vyhladila hlavní světová centra a města.

Mezi mimozemšťany patři mechanické drony nazvané jednoduše „Mech“, k nim neodmyslitelně patří také světle hnědé bytosti, známé jako „Skitteři“ sloužící ke kontrole Mechů. Stejně tak se objevují záhadní „Vládci“ a nebo „Espheni“, kteří jsou pravděpodobně skutečnými původci invaze.

Cíl mimozemšťanů nebyl objasněn až do čtvrté série, kde byl jejich záměr prozrazen. V plánu mají vytěžit helium-3, které používají ke své technologii a zároveň chtějí využít děti ve věku 8 až 18 let a za pomoci biomechanického zařízení je přeměnit ve své bojovníky a využít je v boji s jinou mimozemskou rasou.

Příběh se však zaměřuje na skupinu přeživších, kteří se společně brání útokům mimozemšťanů. Říkají si Druhá Massachusettská (2nd Massachusetts), což je narážka na historický pluk z konfederační války. Tuto skupinu vede armádní kapitán v důchodu Dan Weaver a jeho pravou rukou je profesor historie Tom Mason, který využívá své rozsáhlé znalosti v oblasti vojenské historie pro pátrání po svém synovi, Benovi.

Jak se vše dalo dohromady

Práce na seriálu oficiálně začala v roce 2009, kdy stanice TNT oznámila objednávku na pilotní epizodu nepojmenovaného projektu o mimozemské invazi. Scénář k Falling Skies napsal Robert Rodat, nejznámější díky své práci na filmu Zachraňte vojína Ryana. Rodat pilotní epizodu vytvořil z myšlenky, kterou společně probíral se Spielbergem. Původně se seriál měl jmenovat Concord (odkaz na bitvy u Lexingtonu a Concordu), ale Spielberg pak přišel s názvem Falling Skies, který se uchytil a seriálu již zůstal.

Spielberg byl k projektu přitahován kvůli jeho tématu přežití: „Vždy jsem se zajímal o to, jak přežít a jak vynalézavý národ Američané jsou. Jak přežít a nakrmit své děti? Jak doplnit zásoby a vojensky se bránit nebo si dokonce vzít zpět to, co bylo naše.“ pronesl Spielberg v jednom z rozhovorů. Stejně jako jiná jeho díla i Falling Skies čerpá z témat jako je rodina a bratrství. „Je to téma, které používám hodně, protože je to něco, čemu věřím. Je to něco, s čím mám tu nejbližší zkušenost. Říkají, že máte psát o tom, co znáte nejlépe. Tak co mi zbývalo, když pocházím z rodiny se sedmi dětmi. Vždy mám tendenci se vrátit k rodině a nabídnout divákům zvláštní příběhy.“

Při psaní si Rodat dlouho lámal hlavu nad tím, jak připravit mimozemskou invazi, ale nakonec se rozhodl nepokoušet to, protože vše už bylo viděno ve filmech jako například Válka světů. „Napsal jsem několik návrhů, pak jsem se na ně podíval a řekl si, ajaj, to už jsem někde viděl.“ nechal se Rodat slyšet, a přišel také s nápadem použít děti jako jeden z cílů mimozemšťanů: „Když jsme na projektu začínali, tak byl Steven nadšený myšlenkou, že dospělí jsou zabiti v případě, že se stanou hrozbou a děti jsou z nějakého důvodu chytány a měněny. Ten postroj byl pak logický důsledek, který nám umožnil prozkoumat, co se s dětmi děje."

S kým máme tu čest

Obsazování začalo v červnu 2009, když bylo oznámeno, že hlavní role Toma Masona se ujme ostřílený herecký veterán Noah Wyle. Ten už se stanicí TNT spolupracoval na filmech o knihovníkovi jménem Flynn Carsen a stanice mu tak pravidelně posílala nabídky se scénáři. Noah Wyle řekl proč zvolil tuto roli: „Po narození svých dětí jsem se začal na svou kariéru dívat více jejich očima, což mi pomohlo určit jakou roli vybrat.“ Podle jeho slov ho postava zaujala i svou osobností: „Identifikoval jsem se s Tomovou oddaností svým synům, stejně jako jsem obdivoval jeho smysl pro službu společnosti.“

Pro Spielberga byl Wyle hlavním kandidátem, protože ho znal z jeho minulé role v seriálu Pohotovost, který produkovala jeho společnost. Dokonce ho chtěl obsadit i do filmu Zachraňte vojína Ryana, ale kvůli závazkům Wylea na jiných projektech se to nepodařilo. Spielberg však byl odhodlaný s ním znovu pracovat a díky Falling Skies se mu to podařilo.

Wyle také prozradil, co ho na projektu lákalo kromě samotné postavy Toma Masona: „Na seriálu je jasně vidět Spielbergova práce. On upravoval scénář, chystal obsazení pilotu, pracoval na úpravách, pracoval na postprodukci a tvorbě mimozemšťanů stejně jako vesmírných lodí. Jedna z věcí, která byla na natáčení nejatraktivnější bylo natáčení pouze 10 epizod místo 24, což mi poskytlo možnost být se svými dětmi.“

V červenci 2009 byly obsazeny další role, Moon Bloodgood byla obsazena do role Anne Glass, Jessy Schram se ujala role Karen Nadler, Seychelle Gabriel získala roli Lourdes a Maxim Knight se představil jako Matt Mason. Moon Bloodgood získala hlavní ženskou roli a nemusela projít ani konkurzem, byl jí poslán scénář s nabídkou role a řekla k tomu: „Když dostanete scénář, za kterým stojí Bob Rodat a Steven Spielberg, tak vás to okamžitě zaujme. Mě se úplně nechtělo pracovat na další sci-fi, ale tohle bylo více drama a rodinný příběh. To se mi líbilo a opravdu jsem chtěla spolupracovat se Spielbergem. Navíc se mi líbila představa hrát doktorku a trochu se odklonit od věcí, co jsem točila předtím.“

Obsazení z Falling Skies v civilu

V srpnu 2009 pak bylo oznámeno, že role Hala Masona se ujme Drew Roy a Peter Shinkoda byl obsazen do role Daie. Když získal agent Drewa Roye scénář tak spolu žertovali o tom, zda by skutečně mohl získat roli a přiznal, že kvůli roli musel projít čtyřikrát konkurzem. Na konci pak zůstal ještě s jedním hercem a čekali na rozhodnutí přímo od Stevena Spielberga a jak říká: „Naštěstí to pro mě dobře dopadlo.“ Ještě později se připojili Will Patton (Dan Weaver), Colin Cunningham (Pope), Sarah Carter (Maggie) nebo Connor Jessup (Ben Mason).

Pilot se začal natáčet v roce 2009 v kanadské Oshawě a zbytek první série byl natáčen následující rok mezi červencem a listopadem v Hamiltonu a Torontu. Natáčení druhé série se pak opět přesunulo po mapě Kanady a našlo své místo ve Vancouveru.

Co na to kritici a diváci

První série se dočkala vesměs pozitivního přijetí, ale ještě lepších ohlasů se dočkala druhá série. Někteří kritici se o ní vyjadřovali ve smyslu, že je „silnější než první série“.

Dvouhodinovou premiéru Falling Skies si nenechalo ujít 5,9 milionu diváků, což ze seriálu udělalo nejlépe debutující novinku na kabelovkách dané sezóny. Seriál si udržel v podstatě stejnou sledovanost a finále si zapnulo 5,6 milionu diváků. Jak už to tak bývá, tak s přibývající sezónami lehce ubýval počet diváků. Ve druhé sérii se průměr držel zhruba kolem 3,6 milionu diváků (První díl 4,46 a finále 3,86). Zhruba stejná čísla si seriál udržel i o rok později, i když je tam mírný pokles vidět (První díl 4,21 a finále 3,74). O poznání větší pokles přichází ve čtvrté řadě (První díl 3,67 a finále 2,43) a celkově se počet diváků celou sérii pohyboval kolem čísla 2,5 milionu diváků. Premiéra závěrečné řady odstartovala pouze na 2,04 milionu diváků a čísla z finále budou známá až po vydání našeho článku.

Falling Skies slavilo úspěchy i mezi televizními cenami. Dvakrát (2012, 2013) seriál dokonce získal i nominaci na cenu Emmy a nikoho jistě nepřekvapí, že to bylo v kategorii Vizuálních efektů.

Mimo jiné seriál získal v roce 2011 cenu na Critics' Choice Television Awards za nejlepší nový seriál. Pravidelně získával seriál nominace na cenách Young Artist Awards, Maxim Knight byl nominován 3× za sebou a nominace se dočkala i Laine MacNeil či Olivia Steele Falconer.

Komiks

Seriál se dočkal i komiksu. Dreamworks ve spolupráci s TNT v září 2010 vydal první část čtyřdílné limitované série Falling Skies. Napsal ji Paul Tobin a o kresby se postaral Juan Ferreyra. Komiks se zaměřuje na dobu před startem první série, po mimozemské invazi a jejím drtivém vítězství.

Po velkém úspěchu této série bylo v roce 2012 připraveno vydání nové osmidílné série s názvem Falling Skies: The Battle of Fitchburg. Příběh se tentokrát odehrává v období mezi první a druhou sérií a zaměřují se hlavně na Skittery a Druhou Massachusetsskou a jejich boj u Fitchburgu.

O čem to bylo a jak to skončilo

Pro seriál je charakteristické, že se následující série vždy vrátí až po uplynutí několik měsíců od událostí z finále série předchozí a nová série tak začíná zasazená do nového prostředí a situace.

Následující část článku vyzrazuje zápletku poslední epizody a některé kritické okamžiky seriálu. Pokud jste seriál ještě neviděli, nenechte si zkazit překvapení. :-)

Příběh Falling Skies byl od začátku hlavně rodinným dramatem. Hlavní hrdina Tom Mason totiž pátrá po svém uneseném synovi. Když ho najde, tak zjistí, že ho ovládají mimozemšťané za pomocí postroje a snaží se najít řešení, které by ho osvobodilo. Během toho se samozřejmě celá skupina neustále střetává s nepřítelem a snaží se mu vyhnout a odvrátit jeho útoky.

Ve druhé sérii pak hlavní skupina zjistí, že by měla existovat velká komunita přeživších nedaleko Charlestonu a jejich hlavní cílem tak je dostat se na místo živí. Dojde také na objev, že jejich doposud největší nepřátelé, tedy Skitteři, jsou vlastně jen loutkami, které pomocí mysli ovládají Vládci.

Ve třetí sérii se poprvé dostává do obrazu možné spojení lidské rasy s mimozemskou, za účelem poražení společného nepřítele. Volmové totiž stejně jako lidé mají na Espheny spadeno a chtějí je porazit. Další velkou otázkou, která se v sérii řeší je těhotenství Anny, která Tomovi porodí dceru Alexis. Háček je v tom, že Alexis v sobě má cizí DNA, která jí zrychluje růst.

Čtvrtá série začíná přesunem skupiny Toma Masona do Charlestonu, náhle se však ocitnou pod obrovským útokem Esphenů. Skupina je rozmetána na kousky, je spousty mrtvých a hlavní hrdinové se musí rozdělit. Espeni vytvoří jakousi neproniknutelnou ohradu a některé z nich drží uvnitř. Následuje časový skok o 4 měsíce. Během této série se opět posiluje spojení mezi lidmi a Volmy a je odhalena také skutečná povaha Alexis (Lexi). Ta ve druhé polovině série zjišťuje, že to s ní Espheni nemyslí v dobrém a vezme rozhodnutí do svých rukou. Mezitím ti, kteří přežili útok najdou vesmírnou loď a rozhodnou se vydat na měsíční základnu nepřítele.

Závěrečná pátá řada začíná překvapivým návratem Toma Masona na Zemi. V závěru předchozí série totiž předpokládal, že při své misi zemře. Lidem se díky němu však konečně podařilo zasadit Esphenům velkou ránu. Tentokrát se tak příběh nesoustředí pouze na boj s nepřítelem, ale lidi začínají bojovat i proti sobě. Po jednom rozhodnutí vygraduje spor mezi Tomem a Popem, který vrcholí odchodem Popovi skupiny a vyhlášením války Tomu Masonovi. Kromě toho se Druhá Mass dostane také na vojenskou základnu, kde to nefunguje tak, jak by mělo. Všechny problémy se však zdánlivě podařilo vyřešit a tak se přiblížilo finále.

Na 30. srpna byla připravena závěrečná epizoda, ve které lidstvo konečně dotáhlo svůj boj do konce. Hned v úvodu epizody se Druhá Massachussetská ocitla pod útokem mimozemšťanů a zaznamenala krvavé ztráty. Ani to je však nemohlo odradit od plánovaného pochodu do Washingtonu DC, i když byl o den odložen. Bylo totiž třeba připravit závěrečný útok. Jednotka se vydá do tunelů vedoucích pod městem, ale tam na ně čeká další překvapení, nakladené zárodky Esphenů. V jednom okamžiku dojde ke střelbě a je použit granát, který skupinu rozdělí. Tom může pokračovat v cestě za setkáním s královnou, ale zbytek musí najít cestu okolo, protože cesta je zasypána sutí. Zatímco Tom se dostává k boji a vypadá to, že brzy zemře, tak zbytek skupiny musí řešit jinou situaci. K zemi se totiž skácí Anne, kterou zasáhla střepina z výbuchu a umírá. Mezitím se královna Esphenů rozhodne z Toma vysát krev, ale za následek to má jen její explozi a následný kolaps Esphenů. Když se Tom vrátí ke skupině, tak je Anna mrtvá, ale on to odmítá přijmout a odnáší ji na místo, kde ho předtím mimozemšťani zachránili, aby je prosil o její záchranu. Zbývá vyřešit poslední spor, na místě se totiž objevuje Pope, ale překvapivě se nic nestane. V závěru pak přichází záběry na obnovující se lidskou komunitu, ve které nechybí ani Anne. Vše uzavírá Tom svým proslovem o tom, jak válka navzdory obětem udělala z lidí jejich lepší verze a že díky tomu zjistili, že ve vesmíru nejsou sami.

Rozloučení

Pojďme si ještě zavzpomínat, třeba na to, jak nás lákali trailerem před první sérií:

Teď už nezbývá než se rozloučit a říct: „Falling Skies, budeš nám chybět!


Jak se vám líbil seriál Falling Skies? Vydrželi jste sledovat až do konce nebo ne? Která postava byla vaším favoritem? A kterou sérii považujete za nejpovedenější? Líbilo se vám zakončení seriálu?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Engeneer

Engeneer

Obrovské zklamání:-( První a druhá série byly skvělé, ale kvalitu se jim nepodařilo udržet a přišly jalové...
před 8 roky
Pan Citron

Pan Citron

Ten seriál nikdy nebyl žádný zázrak. Musí se tomu však nechat, že mě to z nějakého důvodu...
před 8 roky
MuadDib1982

MuadDib1982

tak z finale jsem zklaman. Serial celkove nebyl uplne spatny, mel hlucha mista, ale i super dily....
před 8 roky
Další články k tématu