20. 5. 2020

Televizní tvůrci: Bill Lawrence

Televizní tvůrci: Bill Lawrence

Aktualizováno 20. 5. 2020.

Vítáme vás u návratu naší rubriky, jejímž cílem je představit vám osobnosti, které v seriálovém světě hrají důležitou roli. Jejich jména mnoha fanouškům nemusí nic říkat, ale přesto znají a obdivují jejich práci. Jde o tvůrce seriálů a právě na ně se tato rubrika zaměřuje.

Bill Lawrence, celým jménem William Van Duzer Lawrence IV, je americký scenárista, producent a režisér. Na svém kontě má již několik úspěšných seriálů a my vám nyní představíme jeho cestu seriálovým světem.

Bill se narodil 26. prosince 1968 v městečku Ridgefield v americkém státě Connecticut. Vystudoval angličtinu na College of William & Mary a po absolvování se pustil do své první scenáristické práce na krátkotrvajícím sitcomu stanice ABC Billy. To se psal rok 1992. Poté přispěl napsáním epizod také k seriálům Boy Meets World, Nanny (Chůva k pohledání), Friends (Přátelé) nebo Champs a pak přišel hit…

Spin City (Všichni starostovi muži)

Stanice ABC
Vysíláno 1996–2002
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 1996 přišel průlom a Bill Lawrence stál společně s Garym Davidem Goldbergem u zrodu velmi úspěšného seriálu Všichni starostovi muži. Ten sledoval život na radnici nejlidnatějšího amerického města a tak tým starosty New Yorku musel denně čelit těm nejpodivnějším, nejzávažnějším, ale samozřejmě také nejvtipnějším problémům, které jen mohou úřad potkat.

O slávu a popularitu seriálu se zasloužil hlavně Michael J. Fox, který se ujal role místostarosty Mikea Flahertyho. Za tuto roli získal dokonce tři Zlaté glóby. V roce 2000, na konci čtvrté série se musel Michael s rolí rozloučit kvůli své nemoci a jeho místo zaujal Charlie Sheen. Mezi hlavní postavy patřil také Barry Bostwick, Richard Kind, Connie Britton či Heather Locklear. Seriál se dočkal celkem 6 sérií a 145 epizod, během kterých posbíral 4 Zlaté glóby (3× Fox, 1× Sheen za hlavní roli) či cenu Emmy v roce 2000 (Fox za hlavní roli) a mnoho dalších nominací i cen.

Scrubs (Scrubs: Doktůrci)

Stanice NBC/ABC
Vysíláno 2001–2010
Hodnocení na SerialZone.cz

Ještě během vysílání svého prvního seriálu začal pracovat na novince. Novince, která vyrovnala a pro některé i překonala úspěch prvního hitu. V roce 2001 totiž stál za vytvořením populárního seriálu Scrubs. Ten sledoval život několika nováčků po nástupu do Sacred Heart Hospital. Práce v nemocnici však tentokrát nepřinášela jen vážná dramata, ale hlavně zábavu. Hlavní hrdina JD se při své práci setkává se spoustou prapodivných existencí a dostává se do mnoha vtipných situací. Hodně situací si taky pouze představuje a přehrává v hlavě.

Hlavní postavu JDho si zahrál Zach Braff, jeho nejlepšího přítele Turka ztvárnil Donald Faison. Hlavní ženskou postavu Elliot hrála Sarah Chalke a pak zde byly také nezapomenutelné postavy jako Dr. Perry Cox v podání Johna C. McGinleyho či údržbář, kterého si zahrál Neil Flynn. Seriál se dočkal 9 sérií (z toho 7 na stanici NBC a 2 na stanici ABC) a celkově 182 epizod. Během své existence získal seriál 3 nominace na Zlatý Glóbus a 17 nominací na cenu Emmy.

Clone High

Stanice MTV
Vysíláno 2002–2003
Hodnocení na SerialZone.cz

Během natáčení Scrubs si Lawrence našel čas i na vytvoření animovaného seriálu Clone High. I díky tomu se na seriálu podílelo i několik herců ze Scrubs, kteří postavám propůjčili svůj hlas. Seriál však neměl velký úspěch a po jedné sérii byl ukončen, přesto si pro úplnost řekneme o co šlo.

Clone High je animovaný seriál, ve kterém klony známých historických postav (Abraham Lincoln, Gándhí, Kleopatra či Johanka z Arku) v rámci armádního experimentu dochází na střední školu jako běžní teenageři. Armáda chce klony využít jako zbraň, zatímco ředitel školy by je radši viděl jako atrakci v zábavním parku.

Cougar Town (Město žen)

Stanice ABC/TBS
Vysíláno 2009–2015
Hodnocení na SerialZone.cz

Ještě během natáčení Scrubs se zrodil další nápad, který tentokrát našel místo na stanici ABC. Ve spolupráci s Kevinem Biegelem vytvořil seriál známý jako Cougar Town, který sleduje příběh čerstvě rozvedené matky Jules Cobb. Ta se za pomoci své nejlepší kamarádky Ellie a asistentky Laurie rozhodne vrátit k randění. Poté, co Jules najde toho pravého, tak seriál projde změnou a více než na randění se soustředí na skupinku přátel a jejich společné chvíle, často spojené s vínem.

V hlavních rolích této vínem nasáklé komedie se představila Courteney Cox, Christa Miller či Busy Philipps. Mužskou část pak reprezentuje Josh Hopkins, Brian Van Holt, Ian Gomez a Dan Byrd. Seriál se rozloučil šestou sérií (4 na stanici ABC a 2 na stanici TBS) a poslední epizoda bude mít pořadové číslo 102. Courteney Cox za svou roli získala v roce 2010 nominaci na Zlatý glóbus.

Ground Floor (Suterén)

Stanice TBS
Vysíláno 2013–2015
Hodnocení na SerialZone.cz

Seriálová sezóna 2013/14 se dá určitě označit za jednu z nejplodnějších a také nejúspěšnějších v kariéře Billa Lawrence. Tento rok totiž stál jako scenárista či jako producent hned za trojicí komedií. První z nich odstartovala v listopadu 2013 na stanici TBS a nese název Ground Floor.

Seriál sleduje Brodyho, úspěšného makléře pracujícího pro pana Mansfielda v nejvyšším patře budovy. Tomu však jednoho dne zkříží cestu Jenny, dívka patřící do podpůrného personálu, která naopak pracuje v nejnižším patře budovy a on si uvědomí, že život není jen o práci. V hlavních rolích se představili Skylar Astin, Briga Heelan a John C. McGinley. Seriál má na kontě dvě série a celkově 20 epizod.

Undateable (Neranditelní)

Stanice NBC
Vysíláno 2014–2016
Hodnocení na SerialZone.cz

Na jaře 2014 pak dostala šanci vyniknout na stanicích „Velké pětky“ dvojice komedií, u kterých Lawrence působil jako producent. Surviving Jack (Táta Jack) se na stanici Fox zrovna nepředvedl a dočkal se brzkého zrušení. O poznání lépe si vedla komedie s názvem Undateable na stanici NBC.

Ta sleduje Dannyho, zhruba třicetiletého svobodného chlápka, který má vše na háku. To se změní v okamžiku, kdy se k němu nastěhuje nový spolubydlící Justin. Díky němu Danny zjišťuje, že existuje skupina lidi, se kterými nikdo nechce randit. Danny se tedy rozhodne, že jim bude dělat mentora. V hlavních rolích se představila dvojice Chris D'Elia a Brent Morin. Seriál se dočkal tří sérií a celkem čítá 36 epizod. Zajímavostí je, že závěrečná třetí řada se natáčela před živě. I to jeden z důvodu, proč už u této řady nepůsobil jako producent.

Rush Hour (Křižovatka smrti)

Stanice CBS
Vysíláno 2016
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2016 se jako producent podílel na vzniku seriálu Rush Hour, který měl v novodobé verzi přivézt na televizní obrazovky remake oblíbených filmů s Jackie Chanem. Seriálu se však nedařilo tak, jak se předpokládalo a byl po první sérii a pouhých 13 epizodách ukončen. V hlavních rolích se představil Justin Hires a Justin Foo

Typický stoický hongkongský policista je přidělen k případu v Los Angeles. Jako parťák mu je přidělen nafoukaný afroamerický policista, který nemá ani nejmenší zájem na tom, aby s ním spolupracoval.

Whiskey Cavalier

Stanice ABC
Vysíláno 2019
Hodnocení na SerialZone.cz

V současné době prožívá hubenější roky, co se týče televizní seriálů. Přesto však v roce 2019 stál jako producent za vznikem seriálu Whiskey Cavalier, který se objevil na stanici ABC. Bohužel ani ten se však nedočkal více než jedné série a byl ukončen. Zrušení bylo na poslední chvíli a vyvolalo velký ohlas, protože fanoušci velmi stáli o jeho prodloužení a i stanice ho na začátku roku představovala jako jeden z největších hitů. Seriál se natáčel i v Praze a v hlavních rolích se představila dvojice Scott Foley a Lauren Cohan

Po velmi emotivním rozchodu je FBI agent Will Chase (krycí jméno Whiskey Cavalier) přiřazen, aby pracoval spolu s CIA agentkou Frankie Trowbridge (krycí jméno Fiery Tribune). Společně vedou tým špionů, kteří pravidelně zachraňují svět (a jeden druhého) a snaží se vypořádat se spletitou cestou přátelství, romantiky a firemní politiky.

Pár zajímavostí na závěr:

  • Lawrence je ženatý s herečkou Christou Miller (Scrubs, Cougar Town) a mají tři děti. Jeho nejstarší dcera Charlotte Lawrence se začíná prosazovat jako zpěvačka.
  • V minulosti byl ženatý také s herečkou Megyn Price (Rules of Engagement).
  • Jeho produkční společnost se jmenuje Doozer, což je slovní hříčka a odkaz na jeho prostřední jméno.
  • V jednom z rozhovorů přiznal, že je velkým fanouškem seriálu Simpsonovi a že právě jim vděčí za inspiraci pro seriál Scrubs.
  • Sám si ve Scrubs zahrál i malou roličku, když se objevil jako Údržbář.
  • Mimochodem k deváté řadě Scrubs se sám několik vyjádřil jako ke spin-offu s tím, že to pravé zakončení přišlo o rok dříve.
  • V jeho komediích se často zpívá a rád pracuje s herci, které již zná z předešlého natáčení.
  • I proto se často hvězda jednoho seriálu objeví jako host v jiném. Například Michael J. Fox si zahrál doktora ve Scrubs, část obsazení Scrubs dabovala postavy pro Clone High, Courteney Cox a Christa Miller po rolích ve Scrubs hrály hlavní role v Cougar Townu. Ostatně Cougar Town navštívila také většina hlavních herců Scrubs. V Ground Floor hraje John C. McGinley, známý ze Scrubs nebo Briga Heelan, kterou se předtím objevila v Cougar Townu, a navíc si poté zahrála roli i v Undateable. A nakonec v Ground Floor se jako host představil Brent Morin z Undateable.
  • Od roku 1996 až do roku 2016, tedy celých 20 let, se každý rok v televizi objevil alespoň jeden seriál pod kterým byl Bill Lawrence podepsán jako tvůrce.
  • Jako jeden z mála tvůrců zažil více než jednou stěhování svého seriálu na jinou stanici. Nejprve se tak stalo, když se Scrubs přesunul NBC na ABC a později, když Cougar Town zamířil na TBS po čtyřech letech na ABC.
  • V roce 2018 se jako producent podílel na několika epizodách seriálu Life Sentence.

Znáte Billa Lawrence? Sledovali jste, sledujete či se chystáte sledovat jeho seriály? Který je váš nejoblíbenější? Máte radost z návratu rubriky a updatování i starších vydání článků?

Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře24zobraz všech 24 příspěvků
Pajky

Pajky

Možná, že zobecňuju a snažím se toho zmínit, co nejvíc, ale tady přímo píšu ...stál jako producent za...
před 3 roky
andrea168

andrea168

Scrubs asi navzdy zustane v me TOP 10 nejlepsich serialu vsech dob. Spin City jsem mela taky moc...
před 3 roky
Janey T

Janey T

Z Billovi tvorby jsem viděla pár dílů Doktorů Scrubs. Ale je tu zmíněných pár seriálů, na které se ráda...
před 3 roky
Další články k tématu