21. 5. 2015

Novinka pod lupou: Jonathan Strange & Mr. Norrell

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Uvolnilo se Vám místečko ve watchlistu? Máte rádi fantasy? Potrpíte si na britskou tvorbu? V tom případě je tu pro vás sedmidílná minisérie Jonathan Strange & Mr. Norrell.

Základní údaje

Název: Jonathan Strange & Mr. Norrell
Žánr: fantasy/histo­rický/drama
Stanice: BBC
Premiéra: 17. 5. 2015
Vysílání: neděle večer od 21:00
Předskokan: Antiques Roadshow
Konkurence: –

Kdo?

Tvůrce: Toby Haynes
Herci: Eddie Marsan, Bertie Carvel, Alice Englert, Charlotte Riley, Enzo Cilenti, Paul Kaye, Samuel West, Ariyon Bakare, Marc Warren, Peter Bowles, Vincent Franklin a Freddie Hogan

O čem to je?

Náruživým čtenářům tíhnoucím k žánru fantasy přijde tento název možná povědomý. A má být proč. V roce 2004 tato kniha prvně vyšla v Anglii a o tři roky později i u nás v nakladatelství Alman. Její autorkou je Susanna Clarke, která na tomto románu pracovala 11 let. Kniha byla velmi vřele přijata kritiky, posbírala několik cen včetně prestižní Hugo Award a umístila se i na třetí příčce bestsellerů New York Times.

Na zhruba osmi stech (nemám svůj výtisk u sebe) stranách se odvíjí příběh z tak trochu jiné Anglie. Každý ví, že kdysi existovala mocná elfí magie a mnoho mágů, kteří jí praktikovali. V Anglii byl tím nejslavnějším Král Havran. To ale bylo před mnoha staletími a teď už magie skoro vymizela. Lidé nevěří na její praktické využití, spíše ji vidí jako prostředek k pobavení a oživení večírků. Ale to jen do té doby, než se objeví samotářský podivín, pan Norrell, který nechá obživnout sochy v katedrále v Yorku. Novinky se šíří rychle a tak se o tom brzo dozví celá Anglie. Pan Norrell se vydává do Londýna, aby pomohl vládě ve válce s Francií. Vezme k sobě do učení mladého, okouzlujícího, bohatého, avšak arogantního Jonathana Strange. Společně ohromují celou Anglii svými skutky. Nic však netrvá věčně a rivalita se začne vtírat i mezi učitele a žáka. Pan Norrell je stále více tajnůstkářský a když Jonathan nedostane odpovědi na své otázky od něj, začne se sám zajímat o druhy té nejmocnější a tím pádem i nejnebezpečnější zapomenuté magie z dávných dob Krále Havrana. Tím však ohrozí jak svého učitele, tak i vše, co miluje.

Minisérie z produkce BBC se více méně drží námětu z pera Susanny Clarke. Děj se odehrává v Anglii během průmyslové revoluce na počátku 19. století. Magie je zde sice uznávána, ale nikdo jí nepraktikuje. Na venkově žije pan Norrell, který jednoho dne rozhýbe sochy Yorkské katedrály. Jeho sluha, John Childermass, ho přesvědčí, aby se vydal do Londýna na pomoc ve válce proti Francii. Tam si pan Norrell získá respekt, když vyvolá vílu, která poté přivede Lady Pole, snoubenku ministra, zpět k životu. Mezitím se Jonathan Strange (který je také v Londýně, kde se chystá požádat svou lásku Arabellu o ruku) setkává s kouzelníkem Vinculusem, který mu řekne, že je mu předurčeno stát se velkým mágem a tak Jonathan začne studovat magii.

Podobné seriály

Camelot
Merlin
The Magicians

Trailer

Nebyl by trailer, ptáte se? No, to víte že by byl:


Znáte knižní předlohu? Trefil se Vám tento seriál do vkusu? A co říkáte na obsazení?

Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
Dadulinka

Dadulinka

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Regisx

Regisx

Podíval jsem se na první díl a mám z toho tedy dost rozporuplné pocity. Nic moc se tam neděje, netuším...
před 8 roky
Valada06

Valada06

Tak už jsem viděl první díl, vcelku zajímavé, jsem zvědav, jak se to vyvine dál…
před 8 roky
Morrigan

Morrigan

Knihu jsem četla a jsem zvědavá moc na televizní zpracování. Takže do toho jdu. Kdo čeká akci, tak se asi...
před 8 roky
Další články k tématu