12. 2. 2015

Jak který seriál dopadne? Naše předpovědi ohledně CBS

Seriály měly půlrok na to ukázat, co v nich je. Některé zazářily, jiné zhasly. Spousta z nich ale ještě nemá svůj osud jistý. Pojďme si je rozebrat a říct si, které mají šanci získat další řadu.

Jak který seriál dopadne? Naše předpovědi ohledně CBS

Tato sezóna na CBS ukázala, na čem stanice stojí a čím by se dali zaujmout její diváci. Novější kriminální dramata posilovala, většina novinek ohromila, starší kousky dojížděly. Novinky Scorpion, Madam Secretary a NCIS: New Orleans se dočkaly brzkého obnovení, krom spin-offu NCIS se představí i další spin-off franšízy CSI, CSI: Cyber.

Stanice letos výrazně seškrtala svůj plán na komedie, takže se letos představí jen dvě komediální novinky – The McCarthys, staronový projekt Briana Gallivana, a The Odd CoupleMatthewem Perrym v hlavní roli.

V článku samozřejmě neberem v potaz reality shows, jejichž obnovení se většinou řídí jinými pravidly než u skriptových seriálů a často bývají obnovené dopředu. V případě stanice CBS jde o The Amazing Race, Survivor, Big Brother a Undercover Boss. Stejně tak se nezabýváme letními seriály (Extant, Under the Dome), ani seriály, které ještě neměly premiéru.

A teď, hurá na to.


Stoprocentní jistoty

Šance na zrušení:
0 %

The Big Bang Theory (Teorie velkého třesku)
Série: 8.

Krátký komentář: U The Big Bang Theory není co řešit. Seriál byl loni obnoven na další tři sezóny a je na 99 % jisté, že se jich i dočká. Jeho sledovanost se sice v desáté epizodě této sezóny lehce dotkla historického dna, ratingy se ale pořád pohybují v oblastech, o kterých si drtivá většina seriálů může nechat jen zdát. Sice od loňska lehce poklesly (průměrně klesl rating o půl bodu), na další sezónu to ale nebude mít nejmenší vliv. Důkazem toho je i fakt, že na začátku sezóny stanice po premiérovém díle vysílala opakování, a přesto, že šlo „jen“ o opakování, mělo toto opakování průměrnou sledovanost okolo 12 milionů diváků a rating 2.9.

Šance na zrušení:
0 %

Madam Secretary
Série: 1.

Krátký komentář: Madam Secretary nebyl ze začátku žádný zázrak. Nebyl to ale ani propadák. U kritiků si vedl průměrně a i když jeho ratingy nebyly na CBS úplně dostačující, sledovanost se vyhoupla v průměru k 11,65 milionu, což jsou na nováčka, který je označovaný za „ne zrovna působivé politické drama“, poměrně slušná čísla. Fakt je ten, že tato čísla jsou dokonce vyšší, než byla čísla Elementary v jeho první sezóně. CBS ale nasazením Madam Secretary nejdřív po fotbale a potom v neděli po zprávách (které mají sledovanost okolo 18 milionů diváků) neměla co ztratit. Stanice letos prožívá úspěšnější sezónu než loni a Madam Secretary je novinka, která ji nezklamala.

Šance na zrušení:
0 %

NCIS: New Orleans
Série: 1.

Krátký komentář: Společně s Madam Secretary došlo i k obnovení NCIS: New Orleans. Nový seriál z prostředí NCIS byl spíše sázka na jistotu, a ta se vyplatila. Nové postavy se Scottem Bakulou (Star Trek: Enterprise) v čele zaujaly v průměru 16 milionů diváků každý týden, a to je výsledek, který se těžko přehlíží. Kritici na seriálu nejvíce oceňují právě casting Bakuly a zasazení do louisianského prostředí, na druhou stranu je podle nich seriál jen rozšířením značky a krom těchto dvou věcí na něm není nic nového.

Šance na zrušení:
0 %

Scorpion
Série: 1.

Krátký komentář: Z trojice novinek, které CBS obnovila na konferenci TCA, je Scorpion ratingově nejsilnější. Překvapil už výsledky svých prvních dvou epizod (3.2 a 3.1), protože u kritiků víceméně propadl, a to i přesto, že mezi jeho producenty patří takoví lidé jako Scooter Braun, Justin Lin, Roberto Orci nebo Alex Kurtzmann. Vypadá to ale, že kriminálka točená ve stylu Fast & Furious u lidí zafungovala. Důkazem toho je i to, že pro seriál nebylo těžké přebrat komediální diváky od TBBT, stejně jako později od neúspěšné druhé řady The Millers.


Ještě si vydechněte.

Šance na zrušení:
1 %

NCIS (Námořní vyšetřovací služba)
Série: 12.

Krátký komentář: Docela mě překvapilo, že společně s obnovením NCIS: New Orleans na konferenci TCA stanice neoznámila i obnovení originálního NCIS. Výsledky seriálu v podstatě kopírují ty loňské a stanice nemá jediný důvod, proč ho končit. V současné době jde o jedno z divácky nejsilnějších dramat na amerických televizích a jeho neobnovení by se rovnalo stejnému šoku, jako kdyby Charlie Sheen oznámil, že začal randit s Benedictem Cumberbatchem.

Šance na zrušení:
5 %

Mom
Série: 2.

Krátký komentář: Zatímco první sezóna seriálu proklouzla do druhé jen tak tak, ta druhá už chytla diváky o dost víc. Seriál, který je tak trochu ženskou verzí Two And a Half Men (a od stejného producenta) přidal k 7,5 milionu diváků v první sezóně 3 další miliony a najednou je po TBBT druhou nejsledovanější komedií stanice. K této sledovanosti (a průměrnému ratingu 2,4) ji ale dopomohl právě její předskokan TBBT, na kterém začíná být seriál poměrně dost závislý. To dokazují dvě epizody z 27. listopadu a 4. prosince, před kterými běželo pouze opakování TBBT (výsledkově slabší předskokan), a sledovanost i rating Mom klesly téměř o 30 %.

Šance na zrušení:
10 %

2 Broke Girls (2 $ocky)
Série: 4.

Krátký komentář: Letos je situace u komedií na CBS poměrně jasná. Po zrušení Two And a Half Men a The McCarthys zůstávají ve hře pouze 4 kousky (2 Broke Girls, Mom, The Big Bang Theory a Mike & Molly) a pokud příští týden nějak ohromně nezapůsobí The Odd Couple (což se tak úplně nepředpokládá, ale seriál jede po TBBT, takže nám možná bude platit TBBT axiom), bude jasné, že všechny tři stálice mají cestu do další sezóny více než otevřenou. Zkusíme si je ale alespoň seřadit podle toho, jak velkou tu šanci mají.

Výsledky 2 Broke Girls nevypadaly ze začátku sezóny příliš uspokojivě, seriál se pohyboval pod osmimilionovou hranicí, přičemž podzimní finále zažilo pád ještě větší (seriál má obecně problém s finálovými díly, finále loňské sezóny zaznamenalo nejhorší výsledek v historii seriálu). Na druhou stranu, z trojice zatím neobnovených komedií má na novou řadu šanci druhou nejvyšší. Pokud by se už na CBS rušilo, Černého Petra by obdržela komedie Mike & Molly.

Šance na zrušení:
15 %

Criminal Minds (Myšlenky zločince)
Série: 10.

Krátký komentář: Veterán stanice pořád dokáže zaujmout. Jeho výsledky jsou, ač v téměř žádné konkurenci (vyjma Empire, ten ale přišel na obrazovky až v lednu a na výsledcích seriálu to nebylo znát), velmi stabilní, kopírující trend minulé sezóny. Jediným opravdovým soupeřem seriálu zůstává Law & Order: SVU na NBC, ten je ale letos hluboko pod výsledky Criminal Minds. Obnovení seriálu nic nebrání, navíc se pro příští sezónu chystá i jeho další spin-off.


Není to tak jednoznačné

Šance na zrušení:
25 %

NCIS: Los Angeles (Námořní vyšetřovací služba L. A.)
Série: 6.

Krátký komentář: Zatímco loni seriál jel na vlně mateřského NCIS a mezi dramaty stanice si hověl na předních příčkách, letos je situace jiná. Ve sledovanosti se seriálu podařilo dostat jen dvakrát (!) nad 10 milionů diváků a jeho průměrný rating je 1.64. Na druhou stranu pro obnovení mluví poměrně dost štědrá syndikace (CBS prodala vysílací práva USA Network už v roce 2009 za 2 miliony dolarů za epizodu) a fakt, že Shane Brennan loni podepsal se CBS novou smlouvu na další dva roky produkce. Přestože tedy výsledky NCIS: LA nejsou zrovna povzbudivé, obnovení je blíž, než by diváci čekali.

Šance na zrušení:
30 %

Mike & Molly
Série: 5.

Krátký komentář: Mike & Molly se na televizních obrazovkách drží už pátou sezónu, přestože jeho výsledky od druhé sezóny permanentně klesají. Zdá se ale, že krok CBS, kdy po loňské sezóně seškrtala komediální blok (loni běželo na CBS 11 komedií, letos 8, z nichž 3 tuto sezónu končí), se vyplácí a posiluje současné komedie. Mike & Molly obsadil v programu volný slot po zrušeném The Millers a narozdíl od svého předchůdce tento slot lépe využívá. Jeho průměrná sledovanost se drží lehce pod 8 miliony diváků a rating na 2.0 – což by mu do další sezóny mělo stačit. I kdyby se totiž The Odd CoupleTBBT jako předskokanem vyšvihnul nad tento výsledek (což se v prvních epizodách může stát, ale nepředbíhejme, seriál se ještě nezačal vysílat), může stanice Mike & Molly, stejně jako letos, posunout do midseason.

Šance na zrušení:
35 %

Elementary (Jak prosté)
Série: 3.

Krátký komentář: Už loni seriál nedosahoval takových výsledků, jaké by od něj CBS požadovala. Letos je na tom seriál ještě hůř. Po dvouhodinovém komediálním bloku, za kterým seriál následoval, prostě diváky toužící po chytré kriminálce nenajdete, zvlášť, když vám jich většinu stáhne konkurenční How To Get Away with Murder. Sledovanost se v současné době pohybuje okolo 7,5 milionu diváků a rating na 1.3 (dvakrát se dokonce dotknul ratingu 1.0). Kdykoliv jindy by na CBS tento seriál už dávno skončil. Proč tedy tak vysoké hodnocení? On totiž existuje jeden neoddiskutovatelný fakt, který rozhoduje o seriálu víc, než jeho sledovanost nebo rating. Tím faktem jsou peníze.

Loni totiž do obnovení seriálu promluvila syndikace. Stanice CBS prodala práva na seriál za téměř 3 miliony dolarů za epizodu, což je jednak nestandardní svou cenou (jedná se o jednu z nejdražších syndikací v historii), jednak tím, že to přišlo daleko před završením 88 epizod. Práva získala skupina skládající se z kabelovky WGN America a portálu Hulu, z nichž každý platí 1,5 milionu dolarů za epizodu. Smlouva je navíc nastavena tak, že Hulu bude mít přístup k epizodám konkrétní sezóny až poté, co daná sezóna skončí. V zájmu CBS tak je vytvořit co nejvíc epizod.


Ředitel stanice je na vážkách…

Šance na zrušení:
40 %

Blue Bloods (Spravedlnost v krvi)
Série: 5.

Krátký komentář: Jak už všichni naši čtenáři vědí, páteční večery jsou pro komerční televizní stanice obecně problém. CBS ale našla svůj tajný recept v podobě Blue Bloods, který jako jeden z mála dokáže pátečnímu prokletí vzdorovat a dokonce své výsledky ještě mírně zlepšovat. Jeho úlohu mu letos zlepšilo i to, že ostatní stanice na program v jeho timeslotu rezignovaly (s výjimkou NBC, jejíž Constantine ale nedopadl zrovna nejlíp). Rating seriálu sice na první pohled nevypadá zrovna přívětivě (průměrně cca 1.3), ale to si myslím, že neovlivní rozhodnutí stanice si seriál ponechat. Na pátek totiž nemá krom Hawaii 5–0 žádný jiný.

Šance na zrušení:
40 %

Person of Interest (Lovci zločinců)
Série: 4.

Krátký komentář: Person of Interest si letos užívá velice silný timeslot po NCIS: New Orleans, jeho výsledky tomu ale už tolik neodpovídají. Loňské finále zaznamenalo nejhorší výsledek v historii seriál (10,5 milionu diváků) a letošní sezóna zlepšení nepřinesla. Sled series lows každý týden nebyl zrovna rajská hudba pro uši stanice, stejně jako průměrný rating 1.56. Pro obnovení ale mluví loňská syndikace; WGN America odkoupila práva na seriál a začne jej vysílat na podzim letošního roku. Částka sice není specifikovaná, ale seriálu by to mohlo ještě jednu sezónu vynést.

Šance na zrušení:
55 %

Hawaii Five-0
Série: 5.

Krátký komentář: Hawaii Five-0, stejně jako Blue Bloods, kopíruje trend minulé sezóny. Jeho sledovanost se drží lehce pod 10 miliony diváků a rating okolo 1.3 – v posledních epizodách se tento trend dokonce zlepšuje. Z kriminálek na tom sice není nejlépe, jeho syndikace ale proběhla už v roce 2011 (vysílací práva odkoupila TNT) a pro stanici to nejsou malé peníze. Pokud se bude rozhodovat o osudu seriálu, pro bude rozhodně promlouvat i fakt, že v pátek seriál funguje poměrně spolehlivě a s Blue Bloods tvoří perfektní dvojici. Stanice navíc nemá moc silných pilotů, které by mohly seriál v příští sezóně nahradit.


Na hrobníkově vrtkavé lopatě

Šance na zrušení:
65 %

The Good Wife (Dobrá manželka)
Série: 6.

Krátký komentář: Loni i předloni jsem The Good Wife tak trochu hanil. Letos ale musím přiznat, že neprávem. Po dvou sezónách, kdy se seriál nedokázal dostat ve sledovanosti nad 10 milionů diváků, se mu to povedlo a vypadá to, že se mezi ostatními seriály umístí přibližně na stejné pozici jako loni (23. místo). Problémem pro seriál ale zůstává rating. Tam seriál klesl a průměrně se dostal pod 1.4. To už je pro něj poměrně nebezpečná zpráva, zvlášť v době, kdy se spekuluje, že aspoň jeden seriál z trojice The Good Wife, Hawaii Five-0 a Blue Bloods bude zrušen.

Šance na zrušení:
75 %

CSI: Crime Scene Investigation (Kriminálka Las Vegas)
Série: 15.

Krátký komentář: CSI je na tom letos špatně. Seriál na tom ale byl špatně už loni a rok předtím. Loni seriál ještě zachránila syndikace, ale na další rok získal zkrácenou řadu, jen 18 epizod. Scénář, který jsme už dřív viděli u jiného seriálu franšízy, CSI: New York, se pravděpodobně bude opakovat. I když se v současnosti jedná o druhé nejdelší skriptové drama, jaké kdy na amerických televizích jelo, diváci už asi mají „CSI stylu“ dost. Uvidíme, jak se toto projeví na letošní novince CSI: Cyber, ale originální CSI už má namále. Nejen, že po této sezóně má odejít George Eads, ale pro konec seriálu mluví i další faktory. Přesun na neděli seriálu zrovna neprospěl, protože jeho sledovanost klesla pod 8,5 milionu a rating na 1.3. Zda tedy poslední epizoda této sezóny, která se má vysílat tuto neděli, bude poslední epizodou i celé patnáctileté odysey seriálu, je ve hvězdách. Pravděpodobné je, že ano.


Dvěma nohama v seriálovém hrobě

Šance na zrušení:
90 %

Stalker
Série: 1.

Krátký komentář: Stalker už od začátku nepředváděl to, co by od něj stanice čekala. Na první epizodu se dívalo pouhých 9 milionů diváků a ani potom to nebylo lepší. Průměrná sledovanost se ustálila na 7,8 milionu diváků a rating na 1.5–1.6. Stanici toho rozhodně stačit nebude, i když seriálu po čtyřech nepřesvědčivých epizodách nadělila celou sezónu. Na CBS se už rušila lepší dramata a Stalker nebude výjimkou. Seriál se navíc dočkal kritiky nejen od recenzentů, ale od samotných obětí stalkingu, které volají po jeho zrušení.


Naprosto určitě a neodvolatelně zrušené

Šance na zrušení:
Zrušeno

Two And a Half Men (Dva a půl chlapa)
Série: 12.

Krátký komentář: Dvanáct sezón trvalo tomuto seriálu, než začal diváky nudit. Prošel si přitom mnoha eskapádami (za kterými tedy stál hlavně Charlie Sheen), ale diváci jej nepřestávali milovat. Na začátku deváté sezóny, po odchodu Sheena, se mu dokonce podařilo zdvojnásobit svou sledovanost, ale pak začal padat ještě níž, než kde byl předtím. V loňské sezóně se mu podařilo udržet průměrnou sledovanost nad 10 miliony diváků, ale letos už je stabilně pod touto hranicí. Pro stanici, která si na svých komediích zakládá, toto nebyl příznivý výsledek, a i proto ohlásila konec seriálu. Ten je naplánovaný na příští čtvrtek 19. února.

Šance na zrušení:
Zrušeno

The McCarthys
Série: 1.

Krátký komentář: Osud The McCarthys začal ještě dřív než osudy většiny letošních novinek. Původní pilot se začal točit v sezóně 2012/13, ale neprošel do další fáze. Producenti jej nabídli stanici v další sezóně, ve které už byl úspěšný a letos jste seriál už konečně mohli vidět na obrazovkách. Jenže… seriál to u nenáročných amerických kritiků zrovna dvakrát nevyhrál a ani divácké výsledky ho nevynášely zrovna do nebes. Průměrná sledovanost někde kolem 6–7 milionů diváků by seriálu stačila na NBC nebo na Foxu, na CBS ale ne. Po jedenácti epizodách stanice seriál stáhla z programu bez toho, aniž by řekla, zda zbývající 4 natočené epizody (původně dokonce k 13 přiobjednávala 2 navíc) budou vůbec odvysílány.

Šance na zrušení:
Zrušeno

The Mentalist (Mentalista)
Série: 7.

Krátký komentář: The Mentalist byl v době svého uvedení a ještě pár dalších let pořádný hit. Loni (a několik posledních dílů ze sezóny předtím to indikovalo) se seriál propadnul ve sledovanosti a ani letos na tom není lépe. To, že ho letos stanice přesunula na devátou hodinu, kde v zimní přestávce střídal The Good Wife, mu nijak nepomohlo. Jeho letošní sledovanost jen lehce přesahuje 9 milionů diváků, jeho ratimg se pohybuje okolo čísla 1.34.

Seriál byl syndikován stanicí TNT v roce 2011. Po slabé šesté sezóně CBS oznámila, že obnoví seriál pouze na 13 dalších epizod, později pak k tomu dodala, že sedmá sezóna bude poslední.

Šance na zrušení:
Zrušeno

The Millers
Série: 2.

Krátký komentář: Minulá sezóna vypadala, že nám přinese jeden axiom – tedy tvrzení, které se nedá vyvrátit. Vše, co jede těsně po The Big Bang Theory, bude mít skvělou sledovanost a bude obnoveno. Letos byl podán další důkaz, že to úplně nemusí platit. Tím důkazem je seriál The Millers.

Nejlepší komedie loňska byla zrušena po pěti epizodách druhé sezóny. Proč? Už sledovanost první epizody druhé sezóny se totiž pohybovala pod nejhorším výsledkem sezóny první (tato jediná epizoda jela letos po TBBT, než se předskokan přesunul na čtvrtek). Od druhé epizody s novým předskokanem 2 Broke Girls sledovanost klesla pod 7 milionů diváků a všem bylo jasné, že seriál končí. Stanice ho utnula po páté epizodě s tím, že ty zbývající možná odvysílá v létě.

ps.: Možná jednou napíšu článek o tom, jak se dá perfektně zabít seriál. The Millers by byl jedním z typických příkladů.


Edit: K odcházejícím stálicím stanice se vyjádřil i její šéf Leslie Moonves: „Odchází nám pravděpodobně nejdražší půlhodinka [myšleno v ceně reklamy – pozn. red.], kterou jsme měli. Produkční náklady a naše účetnictví jsou ale v dobré kondici. Náš program je velice silný s málo děrami. Představuji si, že bychom do příští sezóny mohli objednat tak o čtyři piloty méně než loni – okolo osmi komedií a osmi až devíti dramat.“

Do článku se nám už nevešly seriály Zoo, The Odd Couple, CSI: Cyber a Battle Creek. Seriály zatím ještě neměly premiéru.

A co tedy tipujeme na prodloužení? NCIS, NCIS: LA, 2 Broke Girls, Mike And Molly, Mom, Criminal Minds a Elementary. Naopak na zrušení to zatím vypadá u CSI, Stalkera a dost možná i u The Good Wife. U Blue Bloods, Person of Interest a Hawaii Five-0 je zatím situace dost nejasná na to, abychom mohli jednoznačně tipovat. Do další sezóny pak neprošly The Millers, Two And a Half Men, The McCarthys a The Mentalist.


A co vy? Který seriál byste nejradši zrušili a který musí určitě do nové sezóny přežít?

Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře26zobraz všech 26 příspěvků
Squerago

Squerago

Snad mi nezrusi Criminal minds
před 9 roky
Eobard Thawne

Eobard Thawne

Hlavně ať nezruší Person of Interest!
před 8 roky
ragelly
před 8 roky
Další články k tématu