22. 6. 2017

Televizní tvůrci: Alex Kurtzman & Roberto Orci

Vítáme vás zpět u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám osobnosti, které v seriálovém světě hrají důležitou roli. Jejich jména mnoha fanouškům nemusí nic říkat, ale přesto znají a obdivují jejich práci. Jde o tvůrce seriálů a právě na ně se nová rubrika zaměřuje.

Po kratší pauze se dnes vracíme hned s dvojitou porcí článkového seriálu o televizních tvůrcích. Není nic ojedinělého, že tvůrci na různých seriálech spolupracují, ale dnešní dvojice drtivou většinu kariéry vystupovala jako tvůrčí duo a podařilo se jim prorazit nejen u seriálů, ale také u filmů, kde zaznamenali možná ještě větší úspěch. Řeč je o dvojici Kurtzman & Orci a my si představíme jejich tvorbu podrobněji.

Tím starším z dvojice je Roberto Gaston Orci, který se narodil 20. července 1973 v mexickém hlavním městě Mexico City. Jeho otec je mexického původu a matka kubánského. Orci vyrůstal v Mexiku, ale celá rodina se přesunula do Spojených států, když mu bylo deset let. Kromě Mexika tedy vyrůstal v Texasu a Los Angeles, ale také v Kanadě.

O 49 dní mladší Alexander Hilary Kurtzman se narodil 7. září v Los Angeles. Když jim oběma bylo 17 let, tak se potkali na soukromé škole v kalifornské Santa Monice, která nese jméno Crossroads. A místo jejich prvního setkání nemohlo být příhodnější, protože se setkali ve filmové třídě. Tak zjistili, že sdílí lásku ke kinematografii a oba je oslovil hlavně film „Sex, Lies and Videotape“ od Stevena Soderbergha.

Později zjistili, že mají mají společného mnohem víc a jedna z věcí, která je sblížila byl i fakt, že Kurtzman nějakou dobu bydlel v Mexico City. Po absolvování školy se Kurtzman vydal na Wesleyan University a Orci na University of Texas v Austinu.

Později si však k sobě dokázali najít znovu cestu a společnými silami se pustili do psaní scénářů. Mezi těmi se dají najít tituly jako „Misfortune Cookies“, který Orci popsal jako volně autobiografický, nebo „Last Kiss“ o němž Kurtzman řekl, že je to jejich verze „The Breakfast Clubu“, který se odehrává v blázinci.

1995–1999


První práce pro televizi se objevila v roce 1997, když je Sam Raimi najal, aby mu pomohli se seriálem Herkules. Původně měli působit pouze jako scenáristé a také několik epizod připravili, ale když během čtvrté série představitel Herkula Kevin Sorbo prodělal infarkt, tak byli oba povýšení do pozice showrunnerů a měli jeden hlavní úkol. Přijít s příběhem, který by minimalizoval jeho účast na obrazovce a zároveň dovolil příběhu pokračovat.

Toto je příběh z dávných časů. Z času mýtů a legend, kdy antičtí bohové byli malicherní a krutí a stíhali lidstvo útrapami. Jen jeden člověk se jim dokázal postavit. Herkules! Herkules vládl silou, jakou do té doby svět neviděl. Ta mohla být překonána pouze silou jeho srdce. Cestoval zemí všude tam, kde se objevili přisluhovači jeho všemocné nevlastní matky Héry. A kdekoliv se objevilo zlo, kdekoliv trpěli neviní, tam se objevil i Herkules!

Tvář s postavou Herkula neodmyslitelně spojil Kevin Sorbo a jeho věrného druha si zahrál Michael Hurst. Seriál se dočkal šesti sérií a celkově 111 epizod, k dobru si ještě připsal pět televizních filmů. Pomohl také ke vzniku Xeně, u které se Kurtzmann a Orci také podíleli na několika epizodách.

2000


Po ukončení spolupráce u Herkula i Xeny se dvojice spojila s Ericem Morrisem a pomáhala při tvoření seriálu Jack of All Trades, který je u nás známý pod názvem Všeuměl.

Jack Stiles, americký špion a dobrodruh z počátku 19. století. Odvážný a tvrdý chlapík plavící se po celém světě. Americkým prezidentem Thomasem Jeffersonem je vyslán na malý ostrov Polau Polau v Tichém oceánu, aby spolupracoval s britskou špionkou Emilii Rothschildovou. Pokusí se společně zabránit kolonizačním snahám a rozvoji technických pokroků francouzského císaře Napoleona Bonaparta.

Seriál se dočkal dvou sérií a celkově 22 epizod, Kutzmann s Orcim se však podíleli pouze na necelé polovině z nich. V hlavní roli se představil Bruce Campbell a společnost mu dělala například Angela Marie Dotchin, Stuart Devenie nebo Stephen Papps.

2001–2006


Vzhledem k tomu, že Herkules ani Xena nejsou přímo jejich seriál, tak se za jejich první opravdu velký úspěch dá počítat až seriál Alias. A možná největším úspěchem na tomto projektu je fakt, že se spojili s J.J. Abramsem, protože toto setkání mělo pro jejich další tvorbu velký význam.

Ale zpátky k seriálu, který sleduje Sidney Bristow. To je mladá tajná agentka s atletickou postavou, která pracuje pro SD-6. Sydney brzy pochopí, že SD-6 není vládní organizací, ale tajnou spojkou širší sítě, která pracuje proti USA. Touha po pomstě ji dovede do CIA, kde nabídne pomoc. Její spojkou v CIA je agent Michael Vaughn. V SD-6 pracuje i otec Sydney, Jack Bristow, který je také dvojitým agentem CIA. Sydney podstupuje smrtelná dobrodružství a v různých částech světa plní úkoly, na které by si netroufl ani muž.

Seriál se dočkal 105 epizod, které se rozdělily do pěti sérií, a sbíral ceny i nominace jako na běžícím pásu. Hlavní hvězda Jennifer Garner byla několikrát nominována na Zlatý glóbus, který v roce 2002 dokonce i získala. A ani při předávání cen Emmy seriál nepatřil mezi ty ignorované. Kromě Jennifer Garner se v hlavních rolích představili Ron Rifkin, Carl Lumbly, Kevin Weisman, Victor Garber, Michael Vartan nebo Greg Grunberg.

2008–2013


Po ukončení Alias se dvojice začala mnohem více věnovat filmům, ale v roce 2008 opět spojili síly s J.J.Abramsem a znovu vytvořili seriálový hit.

Seriál si pohrává s myšlenkou existence paralelních světů. Mladá agentka FBI Olivia Dunhamová je donucena spolupracovat s vědcem Dr. Walterem Bishopem a jeho synem Peterem Bishopem, aby mohla objasnit a pochopit vyskytující se nevysvětlitelné úkazy ohrožující lidské životy.

Přestože seriál se potýkal s nedostatečnou sledovaností, tak ho stanice FOX udržela na živu pět let a dopřála mu důstojné rozloučení, které příběh uzavřelo. Svou roli v tom sehrál samozřejmě sehrál i úspěch u kritiků. Vysloužil si například tři nominace na cenu Emmy. Pět sérií a přesně 100 epizod jsme tak mohli sledovat, jak se Anna Torv, Joshua Jackson, John Noble, Jasika Nicole, Lance Reddick nebo Blair Brown potýkají s nadpřirozenými jevy za hranicí nemožného.

2010-?


Ještě v průběhu vysílání Fringe se pánové rozhodli spojit s Peterem M. Lenkovem a společně pro CBS vytvořit remake úspěšného seriálu z Havaje. Hawaii Five-0 je remake stejnojmenného seriálu vysílaného v USA na televizní stanici CBS v letech 1968–1980. A stejně jako v originální verzi, i v této jsme svědky řešení kriminálních případů na Havaji.

Detektiv Steve McGarrett, bývalý námořní důstojník, se vrací do Oahu na Hawaii, aby zde prošetřil vraždu svého otce. Tamní guvernérka jej přesvědčí, aby vytvořil elitní vyšetřovatelský tým. K McGarrettovi se tak připojuje detektiv Danny „Danno“ Williams, bývalý policista z New Jersey, a detektiv Chin Ho Kelly, jenž byl jako policista v Honolulu neprávem obviněn z braní úplatků. K týmu se přidá i Chinova sestřenice Kona Kalakaua, krásná a nebojácná absolventka policejní akademie. McGarrett si slibuje uzavřít otcův případ a nová Five-O jednotka může bojovat se zločinem na Havaji.

Seriál si stále drží své místo ve vysílání, takže počet sérií (7) ani epizod (168) není konečný a už v podzimní osmé sérii se bude rozšiřovat. I kritika má seriál vcelku v oblibě, když byl nominován na Zlatý glóbus i několik cen Emmy. Od počátku seriálu v hlavních rolích působí čtveřice Alex O'Loughlin, Daniel Dae Kim, Grace Park a Scott Caan. Později se připojili například Masi Oka, Chi McBride nebo Jorge Garcia

2013–2017


V roce 2013 přišel návrat osvědčeného týmu na stanici FOX a stejně jako Fringe, i nový projekt Sleepy Hollow se zdržel několik let. Fanoušci ho měli rádi, ale prostě jich nebyl dostatek. Seriál vydržel až do roku 2017, ale Kurtzman s Orcim pozice výkonných producentů opustili již v roce 2015.

Příběh je založen na legendě o bezhlavém jezdci, která se váže k městečku Sleepy Hollow. Hlavní postavou je veterán války o nezávislost, Ichabod Crane. Ten je oživen více jak 200 let později nedaleko městečka, kde kdysi žil. Jeho úkolem je pokračovat v boji s nepřítelem, kterého potkal již kdysi v minulosti a zabránit zániku světa. Musí se stát novým parťákem současné šerifky a spolu s ní řešit záhady města, způsobené neustálou bitvou dobra se zlem. Ta trvá snad už od samotného založení městečka…

Seriál se na obrazovkách udržel 4 série a celkem bylo odvysíláno 62 epizod. Největším úspěchem u kritiků bude pravděpodobně nominace na cenu Emmy za znělku. Hlavní role se ujal Tom Mison a společnost mu dělali například Lyndie Greenwood, Nicole Beharie, Orlando Jones, Katia Winter či John Noble.

2014


V roce 2014 se ujali produkce seriálu Matador pro stanici El Rey a díky tomu se vrátili ke svým vzpomínkách na dětství a život v Mexiku. Orci tento projekt nosil v hlavě a připravoval přes pět let.

Antonio „Matador“ Bravo je populární fotbalová hvězda. Má přístup k různým veřejným kruhům, včetně těch zkorumpovaných a mimo jeho vlastní tým. Nejen, že Matador musí balancovat mezi dvěma rozdílnými rolemi veřejné osobnosti a fotbalového hráče. Kromě toho však musí před světem skrývat svou tajnou identitu. Ve skutečnosti jde totiž o agenta v utajení, který je na té nejnebezpečnější misi vůbec.

Matador vydržel na obrazovkách jen jednu sérii, která nabídla 13 epizod. Ale jeho osud je mnohem zajímavější, původně byl totiž seriál s nadšením prodloužen pro druhou řadu. Jenže pak přišlo vyjádření stanice o „obchodním rozhodnutí“ a ukončení seriálu. V hlavních rolích se představili Gabriel Luna, Nicky Whelan, Neil Hopkins, Tanc Sade, Alfred Molina nebo Louis Ozawa Changchien.

2014-?


Na zklamání však nebyl čas, souběžně totiž připravovali v pozicích výkonných producentů nové drama pro stanici CBS, které se představilo na podzim 2014. Scorpion byl inspirován skutečným příběhem.

Walter O'Brien je výstřední génius. Spolu se svým týmem brilantních vyvrhelů společnosti pracuje proti komplexním technologickým hrozbám moderní doby. Tento tým, který je nejnovější posilou národní bezpečnosti, zahrnuje Tobyho – experta na lidské chování, Happy – mechanického génia, a Sylvestera – gurua statistiky. Tým Scorpion využívá veškeré své zkušenosti a znalosti, což ohromí federálního agenta Cabea Galla, který sdílí s Walterem společnou historii. Jakkoliv se tým pohromadě cítí jako ryba ve vodě, reálný svět jim je cizí. Proto spoléhají na Paige, která má sama mladého nadaného syna, aby jim svět překládala do podoby, které budou rozumět. V konečném důsledku však tato čtveřice našla perfektní práci. Můžou využít veškerý svůj potenciál na řešení národních krizí a zároveň si pomáhat a učit se, jak zapadnout do reálného světa.

Seriál se nyní připravuje na svou čtvrtou sérii a má na kontě zatím 71 epizod. V hlavních rolích seriálu se představili Elyes Gabel, Katharine McPhee, Robert Patrick, Eddie Kaye Thomas, Jadyn Wong a Ari Stidham.

2015–16


Roli výkonných producentů se ujali i o rok později u adaptace úspěšného filmu, kterou si do svého programu vybrala stanice CBS. Řeč je o Limitless.

Představte si, že byste mohli využít 100 % potenciálu vašeho mozku. Představte si dokonalou paměť, neuvěřitelnou úroveň vnímání a čtyřmístnou hodnotu IQ. Přesně takovou moc skýtá záhadná droga zvaná NZT, kterou jednoho dne využije i poměrně obyčejný muž jménem Brian Finch. Ze všedního člověka se tak stává dokonalá lidská bytost, čehož si všimne i agentka Rebecca Harrisová. FBI tak rázem získává ten nejlepší zdroj, jaký kdy měla.

Seriál byl po první sérii ukončen, a tak má na kontě pouhých 22 epizod. V hlavních rolích se představili Jake McDorman, Jennifer Carpenter, Hill Harper nebo Mary Elizabeth Mastrantonio.

Pár zajímavostí na závěr:

  • Roberto Orci má staršího bratra, J.R. Orciho, který se živí jako scenárista/pro­ducent.
  • V době, kdy se ujali seriálu Herkules jako showrunneři, jim bylo pouze 24 let.
  • Po ukončení práce na Herkulovi a Xeně se snažili vytvořit vlastní seriál pro kabelovou televizi, ale dočkali se jen tvrdé kritiky. Naštěstí to nevzdali a po schůzce s J.J. Abramsem začali vytvářet seriál Alias.
  • Postava Pozorovatele z Fringe mohla být v průběhu roku spatřena i v jiných programech stanice, jako například v publiku American Idol či na postranní čáře při zápasech NFL a závodech NASCAR.
  • Během první série měla běžná epizoda Fringe 49 až 51 minut namísto obvyklých 42–43. Šlo o pokus ze strany stanice, kterou zajímalo, jestli seriál přiláká víc diváků, když bude mít méně reklam.
  • Fringe je považován za jeden z nejchytřejších sci-fi seriálů, jedním z důvodů je množství odkazů, které si tvůrci mohli dovolit přidat díky alternativnímu vesmíru.
  • Premiéra Hawaii Five-0 byla stanovena na 20. září 2010, což bylo na den přesně 42 let od premiéry originální série.
  • CBS původně připravovala Hawaii Five-0 už o rok dříve a děj měl být sequelem původního seriálu. Když se však o rok později produkce ujali Kurtzman a Orci, tak se rozhodli raději rebootovat sérii.
  • Seriál Hawaii Five-0 se nachází ve stejném seriálovém univerzu jako seriály JAG, NCIS, NCIS: Los Angeles, NCIS: New Orleans a Scorpion, což dokazuje i několik crossoverů.
  • Mezi lety 2010–2013 produkovali také animovanou sérii Transformers Prime, vzhledem k tomu, že se podíleli na prvních dvou filmech série.
  • Pro seriál Sleepy Hollow tvůrci použili většinu zaklínadel a kouzel v řečtině. Údajně se jim však často nepodařil přesný překlad.
  • V roce 2011 je magazín Forbes nazval „Tajnou zbraní Hollywoodu“, když za předchozích 6 let jejich filmy překročily tržby přes 3 miliardy dolarů.
  • V dubnu 2014 oba potvrdili magazínu Variety, že už nebudou spolupracovat na filmových projektech, ale pouze na televizních.
  • Seriál Matador se na televizní stanici El Rey dostal pod jednou podmínkou. Robert Rodriguez, který má podíl na stanici, si chtěl natočit pilot. Orci později prozradil, že to bylo jednoduché rozhodnutí, ale musel před Rodriguezem předstírat, že si to rozmyslí.
  • Produkovali filmy jako Oko dravce, Transformers, Star Trek, Návrh, Kovbojové a vetřelci, Star Trek: Do temnoty, The Amazing Spider-Man 2 nebo naposledy Mumie.
  • Když byli poprvé osloveni k napsání scénáře pro film Star Trek, tak to odmítli. Nakonec je však přesvědčili.
  • Po kritikách druhého filmu Star Treku vyvolal Orci kontroverzi, když jedno z fanoušků na Twitteru nazval „posraným fanouškem (shitty fan)“. Později se za to omluvil a deaktivoval svůj účet.
  • V současné době to vypadá, že Orci se snaží o odpočinek od televizních projektů. Oproti tomu Kurtzman bude mít příští rok náročný, podílí se totiž nejen na Star Trek: Discovery (jako scenárista a producent), ale také na Salvation, kde působí jako výkonný producent.

Znáte duo Kurtzman & Orci? Sledovali jste, sledujete či se chystáte sledovat jejich seriály? Který je váš nejoblíbenější? A co říkáte na jejich filmový úspěch?

Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře10zobraz všech 10 příspěvků
STOUPA

STOUPA

Scorpion mě opravdu moc baví. Hercules se ve své době snad ani nedal přehlédnout.
před 6 roky
milosh

milosh

Tak ještě jednou díky za článek. I díky němu jsem se dnes dokopal zkusit pilot Limitless. Líbilo, budu...
před 6 roky
sakulynlp

sakulynlp

Limitless se mi líbil a Fringe miluju :3
před 6 roky
Další články k tématu