10. 3. 2021

Televizní tvůrci: Michael Schur

Televizní tvůrci: Michael Schur

Vítáme vás zpět u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám osobnosti, které v seriálovém světě hrají důležitou roli. Jejich jména mnoha fanouškům nemusí nic říkat, ale přesto znají a obdivují jejich práci. Jde o tvůrce seriálů a právě na ně se tato rubrika zaměřuje.

Jsme rádi, že jste si rubriku po svém návratu oblíbili, a doufáme, že máte chuť na další článek. Dnes je na řadě updatovaný článek k tvůrci, který původně představoval tvůrčí duo Daniels-Schur, které stojí za americkou verzí The Office či Parks and Recreation. Ale vzhledem k tomu, že poslední dobou tvoří odděleně, tak se dnes zaměříme podrobněji pouze na kariéru Michaela Schura.

Michael Schur je americký scénárista, producent a příležitostně i herec. Celým jménem Michael Herbert Schur se narodil 29. října 1975 ve West Hartfordu v Connecticutu. Také chodil na Harvardovu univerzitu, kterou dokončil v roce 1997 a stejně jako jeho kolega Daniels byl členem skupiny Harvard Lampoon.

Saturday Night Live

Stanice NBC
Vysíláno 1987–1990
Hodnocení na SerialZone.cz

Saturday Night Live je jedna z nejoblíbenějších a nejdéle vysílaných talk show ve světě. Vysílá se od roku 1975 a každý týden uvádí Saturday Night Live jiná celebrita, která se také podílí na natáčení vtipných scének či parodií, které celým pořadem provázejí.

Michael Schur se k Saturday Night Live připojil v roce 1997 a zdržel se do roku 2004. V té době měl na kontě úctyhodných 139 epizod, ale seriál opustil, aby mohl spolupracovat s Gregem Danielsem na remaku britského Kanclu.

The Office (Kancl)

Stanice NBC
Vysíláno 2005–2013
Hodnocení na SerialZone.cz

Dostáváme se k seriálu, který svedl cesty Grega Danielse a Michaela Schura dohromady. The Office je americký sitcom, odehrávající se v jedné obyčejné kanceláři ve Scrantonu, v Pensylvánii. Začal se vysílat na americké stanici NBC v roce 2005 a jde o převzatý seriál The Office z Velké Británie, kde byl vysílán v letech 2001 – 2003. Převzato je však pouze prostředí sitcomu, takže na tento britský sitcom nijak nenavazuje.

Všichni zde pracují v prodejní pobočce papírenské firmy Dunder-Mifflin. V prostředí známém velkému množství pracujících se pak zlobí na bláznivého šéfa, chystají vtípky na otravné kolegy a prožívají strasti každodenního života kancelářských myší. V hlavních rolích se představili Steve Carell, Rainn Wilson, John Krasinski, Jenna Fischer nebo Ed Helms. Nominace a ceny se opět valily. Za devět sérií a celkem 187 dílů jich seriál posbíral nespočet. Nejcennější však bylo vítězství Steva Carella v roce 2006 na Zlatých Glóbech.

Parks and Recreation

Stanice NBC
Vysíláno 2009–2015
Hodnocení na SerialZone.cz

Leslie Knope je vládní zaměstnankyní na úřadě parků a rekreace v městečku Pawnee. Možná je naivní a nepochopitelně zapálená pro svou práci, ale není pochyb, že udělá všechno proto, aby ve městě postavila svůj vysněný park. Parks bylo původně plánováno jako spin-off The Office, ale nakonec se tvůrci rozhodli, že budou mít volnější ruce, když pouze použijí jen stejnou metodu natáčení – tedy mockumentary styl. A další úspěch byl na světě.

I když Parks bude mít nejspíš navždy přívěsek nejlepšího seriálu, který nikdy nezískal Emmy (The Wire mi to jistě odpustí). Přesto se nominace a televizní ceny jen hrnuly, Amy Poehler za svou roli dokonce získala i Zlatý Glóbus, ale Emmy se jí i přes řadu nominací prostě vyhýbala. Stejně jako u Office i zde se sešlo skvělé obsazení, kromě Amy Poehler se zde představila Rashida Jones, Aziz Ansari, Nick Offerman, Audrey Plaza a Chris Pratt.

Brooklyn Nine-Nine (Brooklyn 99)

Stanice FOX/NBC
Vysíláno 2013-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Na samém okraji New Yorku je policejní okrsek, kde vládne téměř učebnicový šéf. Jenže když se mu dostane do týmu naprosto bezstarostný detektiv, tak má co dělat, aby ho převychoval a ukázal mu, jak si dobrý policista musí svého odznaku vážit.

Ještě v průběhu vysílání Parks and Recreation se spojil s Danielem J. Goorem, tedy tvůrcem, který měl prsty i ve scénářích pro Parks and Rec. A společně vytvořili skvělou zábavu, která se opět líbí i kritikům, důkazem budiž dva získané zlaté Glóby v roce 2014 a další řada nominací na ceny Emmy. V hlavních rolích září Andy Samberg, Andre Braugher, Melissa Fumero, Joe Lo Truglio, Stephanie Beatriz nebo Terry Crews. Seriál přežil vlastní smrt, když se ho po zrušení na stanici FOX, ujala stanice NBC. Nyní se pracuje na rozlučkové osmé řadě, která by k divákům s trochou štěstí mohla dorazit na závěr roku 2021.

Master of None (Mistr amatér)

Stanice Netflix
Vysíláno 2015-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Seriál zasazený do New Yorku vypráví příběh o třicetiletém herci Devovi, jenž neví, co se svým životem.

U tohoto projektu znovu pracoval s Azizem Ansarim a sám se podílel jako producent. Seriál zatím odvysílal dvě desetidílné série a pak se odmlčel i díky skandálu kolem Azize Ansariho. Nedávno však bylo oznámeno, že se pracuje na přípravách třetí řady a mělo by se začít natáčet v Londýně.

The Good Place (Dobré místo)

Stanice NBC
Vysíláno 2016–2020
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2016 přišel s dalším úspěšným seriálem, když se na NBC představila komedie The Good Place. Mladá žena jménem Eleanor je zabita při srážce s autem. To však není konec příběhu, nýbrž jeho začátek. Probouzí se v posmrtném životě, kde se jejím mentorem stává Michael, který ji zasvětí do toho, jak to na tomto takzvaném dobrém místě funguje. Jenže když jí Michael poví, že ve svém životě konala dobro a pomáhala nevinným lidem, Eleanor si uvědomí, že se stal omyl a že si ji s někým spletli. Ocitá se ve světě, kde nelze nadávat, kde se ani po litrech alkoholu neopijete a kde jsou všichni milí. Eleanor má před sebou těžkou volbu; buď zůstane v tomto posmrtném životě, nebo se vrátí na Zemi a bude pokračovat ve svém průměrném životě.

Seriál měl 4 řady a celkem 50 epizod. V hlavních rolích se představili Kristen Bell, William Jackson Harper, Jameela Jamil, D'Arcy Carden, Manny Jacinto nebo Ted Danson.

Abby's

Stanice NBC
Vysíláno 2019
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2019 se jako producent podílel na dvou projektech, tím první je Abby's. Komedie se odehrává v nejlepším baru v San Diegu, který je domovem dobrých cen, výborné společnosti a samozřejmě také Abby. Tento nelicencovaný bar je umístěn na hrdinčině dvorku a je pravým opakem všeho, co dnes představuje společenská scéna. Jsou zde pevná pravidla: žádné telefony, najít zde místo k sezení zabere čas a prohra v sázce znamená vypít nealkoholový cukerný drink. Jak vám řeknou místní, scházet se u Abby's je neskonalá pocta. Ale jakmile jste jednou ve vnitřním kruhu, jste rodina.

Seriál vytvořil Josh Malmuth, ale dočkal se pouze 10 epizod a prodloužení na druhou sérii nepřišlo. V hlavních rolích zde hráli například Natalie Morales nebo Neil Flynn

Sunnyside

Stanice NBC
Vysíláno 2019
Hodnocení na SerialZone.cz

Tím druhým producentským počinem je seriál Sunnyside. Kal Penn přišel s příběhem a zároveň se ujal hlavní role. Ale ani tentokrát seriál nepřežil první řadu a celkově odvysílal pouze 11 epizod.

Garrett Shah je bývalý newyorský radní, který konečně najde své životní poslání. Do cesty se mu postaví šest imigrantů, kteří potřebují jeho pomoc ve snaze nalézt svůj americký sen.

Pár zajímavostí na závěr:

  • Působil jako scénárista také u dvou epizod seriálu The Comeback (Návrat na výsluní).
  • V seriálu The Office si i zahrál a to hned v několika epizodách. Byl totiž představitel postavy Mose, podivného bratrance Dwighta.
  • Přispíval také na sportovní blog Fire Joe Morgan pod pseudonymem Ken Tremendous. Pod stejným jménem ho najdete i na Twitteru.
  • Jeho manželkou je Jennifer Philbin, scénáristka, která přispěla k tvorbě seriálů The O.C., Heroes nebo New Girl. Díky tomu se mimochodem Schur v jedné epizodě O.C. objevil.
  • Jeho tchánem je Regis Philbin (známý moderátor) a tchyní Joy Philbin.
  • Spolupracoval se skupinou The Decemberists na videu k jejich písničce s názvem Calamity Song.
  • V roce 2013 společně s Joe Posnanskim (sportovní novinář) vytvořil The PosCast, který se momentálně vysílá na prestižním sportovním serveru The Athletic. Podcast se zaměřuje hlavně na baseball, ale nebojí se i jiných témat.
  • V roce 2016 napsal společně s Rashidou Jones scénář k epizodě Nosedive pro antologickou sérii Black Mirror.
  • Prozradil, že nápad na seriál The Good Place vznikl ze skutečného života a z otravného chování lidí v Los Angeles. Na základě toho si vytvořil bodový systém pro otravné lidi a to už byl jen krůček k vytvoření „dobrého místa“.
  • Během utváření nápadu se setkal s Damonem Lindelofem (tvůrce Lost či The Leftovers) a zeptal se ho, co si o jeho nápadu myslí. Lindelofovi se nápad líbil a dokonce mu pomohl zpracovat závěrečný twist v první řadě.
  • Zvrat na konci první řady The Good Place prozradil pouze dvojici Ted Danson a Kristen Bell. Ostatní se to dozvěděli až při natáčení.
  • Jméno Michael pro postavu Teda Dansona vychází z archanděla Michaela. I když musí často snášet fakt, že si lidi myslí, že ho prostě pojmenoval po sobě.
  • V roce 2019 se připojil k dalším scénáristům a podpořil je proti neférovému jednání velkých společností.
  • V roce 2020 se ujal režie u jedné z epizod seriálu Single Parents.
  • Momentálně pracuje na dvou nových projektech. Tím prvním je Rutherford Falls, kde se v hlavní roli představí Ed Helms a tato komedie by se měla představit na stanici Peacock. Tím druhým je pak Q-Force, což by měla být animovaná komedie pro dospělé o tajném agentovi a jeho týmu LGBTQ špiónů, a měla by se představit na Netflixu.
  • Během své kariéry byl zatím 14× nominován na cenu Emmy a dvakrát ji získal, jednou za práci na Saturday Night Live a jednou za The Office.

Znáte Michaela Schura? Sledovali jste či sledujete jeho seriály? A který ze seriálů je vaším favoritem?

Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře16zobraz všech 16 příspěvků
Kolombo

Kolombo

Nenech se odradit první sérií. První série je něco, co člověk musí protrpět, aby mu zbytek seriálu dával...
před 3 roky
Pajky

Pajky

Děkuju za chválu, jsem rád, že se líbí. Komentáře jako je tenhle jsou hlavní motivací...
před 3 roky
IP Freely

IP Freely

Parádní článek, ostatně jako vždy. :) Jen si dovolím podotknout, že Eleanor se střela s nákupními...
před 3 roky
Další články k tématu