1. 10. 2021

Televizní tvůrci: Greg Berlanti

Televizní tvůrci: Greg Berlanti

Vítáme vás zpět u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám osobnosti, které v seriálovém světě hrají důležitou roli. Jejich jména mnoha fanouškům nemusí nic říkat, ale přesto znají a obdivují jejich práci. Jde o tvůrce seriálů a právě na ně se tato rubrika zaměřuje.

Jsme rádi, že jste si rubriku oblíbili, a doufáme, že máte chuť na další článek. Dnes je na řadě updatovaný článek k tvůrci, který je momentálně považován za jednoho z nejvlivnějších mužů v oboru a jeho jméno je v podstatě synonymum pro komiksové seriály. Řeč je samozřejmě o Gregu Berlantim, u jehož výpisu seriálů se přesvědčíte o tom, že jde o jednoho z nejvytíženějších lidí v celém odvětví.

Greg Berlanti se narodil 24. května 1972 v části New Yorku zvané Rye. Jeho rodiče se jmenují Barbara Moller Berlanti a Eugene Berlanti, Greg má sestru Dinu. Díky rodičům má v krvi irskou, ale hlavně italskou krev. V roce 1994 úspěšně dokončil studium na Northwestern University. K práci u televizního seriálu se dostal poprvé v roce 1999, kdy se pro druhou sérii připojil k seriálu Dawson's Creek (Dawsonův svět). Tam působil nejprve jako scenárista (má na svědomí 8 epizod), aby se ve třetí sérii stal jedním z výkonných producentů. Seriál však po třetí řadě opustil, i když se ještě pro několik speciálních epizod vrátil.

Everwood

Stanice The WB
Vysíláno 2002–2006
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2000 přispěl scénářem k seriálu Young Americans, ale na opravdový průlom si musel počkat ještě další dva roky. V roce 2002 se totiž v televizi začal vysílat jeho první hit, seriál Everwood. V hlavních rolích seriálu se představili Treat Williams, Gregory Smith, Emily VanCamp, Debra Mooney, John Beasley Vivien Cardone, Chris Pratt nebo Tom Amandes. Seriál se vysílal čtyři série, dočkal se celkem 89 epizod a kritici si ho oblíbili. Dokonce byl dvakrát nominován na cenu Emmy, v roce 2003 za znělku a o rok později James Earl Jones jako hvězdný host.

Everwood je městečko v americkém Coloradu. Půvabné místo, stulené v klínu Skalistých hor. Domov jedné z prvních oper v zemi, nejstarších zlatých dolů, třetí největší soutěže ve vaření s chilli – a od jisté doby i světoznámého neurochirurga a jeho dvou dětí. Neboť doktor Brown, velký a slavný doktor Brown, v jehož ordinaci si podávali dveře nejslavnější a nejvlivnější lidé státu, se po tragické smrti své ženy zcela nečekaně – a pro všechny zcela nevysvětlitelně – rozhodl opustit svou zavedenou newyorskou praxi a přestěhovat se na tenhle – sice krásný, ale přece jenom – konec světa. Marně si obyvatelé městečka lámou hlavu, co mezi ně onu světovou kapacitu přivedlo. Důvody tátova rozhodnutí neznají ostatně ani jeho děti, dospívající Ephram a malá Delia. Je jim jasné jen jedno: od nynějška musí zapomenout na celý svůj dosavadní život a musí se pokusit přijmout za svůj domov Everwood…

Jack & Bobby

Stanice The WB
Vysíláno 2004–2005
Hodnocení na SerialZone.cz

Úspěch Everwoodu si na stanici WB cenili a nabídli mu prostor pro realizaci dalšího seriálu a tak vznikl Jack & Bobby. Ten se odehrává v roce 2049. Prezidentem USA je Bobby McCallister. McCallister souhlasí s realizací několika rozhovorů zaměřených na jeho dětství a dospívání. Zaměstnanci administrativy Bílého domu vyprávějí o svém šéfovi, zatímco my sledujeme v retrospektivě život mladého prezidenta, který byl velmi fixován na svého staršího bratra Jacka. Oba vychovává jejich matka Grace, učitelka, která si myslí, že pobrala veškerý rozum světa a chce ho udělat lepším.

Bohužel se seriál dočkal pouze jedné série a celkem 22 epizod, ale určitě po sobě zanechal zajímavý otisk v myslích kritiků. Jak jinak si vysvětlit nominaci na Zlatý Glóbus pro Christine Lahti a několik dalších menších televizních cen. V hlavních rolích se představili Christine Lahti, Matt Long, Logan Lerman, John Slattery, Jessica Paré nebo Edwin Hodge. Za zmínku určitě stojí i fakt, že ve více jako polovině epizod se objevil také Bradley Cooper.

Brothers & Sisters (Bratři a sestry)

Stanice ABC
Vysíláno 2006–2011
Hodnocení na SerialZone.cz

Po ukončení Everwoodu se rozhodl změnit stanici a vyměnil WB za ABC, pro kterou připravil další oblíbené rodinné drama Brothers & Sisters. To sleduje rodinu Walkerových, která vypadá navenek jako vzorová americká rodina. Ale je to jen zdání, neboť pod povrchem to neustále vře. A řada skrývaných tajemství a nepěkných překvapení vychází najevo při rodinných sešlostech.

Seriál se dočkal pěti sérií a 110 epizod a Berlanti je jako výkonný producent zapsán hned pod 104 z nich. V hlavních rolích se představili Dave Annable, Calista Flockhart, Rachel Griffiths, Ron Rifkin, Patricia Wettig, Sally Field, Matthew Rhys, Balthazar Getty, Kerris Dorsey, Luke MacFarlane, Rob Lowe nebo Emily VanCamp. Tentokrát to na ceny bylo bohatší. 4× nominace na Zlatý Glóbus (2× Sally Field, 2× Rachel Griffiths) a 8 nominací na ceny Emmy (1× výhra v podání Sally Field v roce 2007).

Dirty Sexy Money

Stanice ABC
Vysíláno 2007–2009
Hodnocení na SerialZone.cz

V průběhu seriálu Brothers & Sisters si několikrát našel čas a odskočil si k jiným projektům. První z nich je Dirty Sexy Money. V něm idealistický mladý právník musí často překročit své morální zábrany a balancovat na hranici zákona, pokud chce zastupovat své bohaté klienty. Peter Krause jako mladý právník Nick George musí po otcově smrti převzít jeho praxi a postarat se také o bohatou rodinu Darlingových, řešit jejich problémy s drogami, nemanželskými dětmi a spoustu dalších protiprávních aktivit. Nick převezme místo po svém otci i proto, že chce zjistit, proč zemřel za tak velmi záhadných okolností.

Dvě série, 23 epizod a jedna nominace na cenu Emmy, kterou získal Donald Sutherland. Kromě Krause a Sutherlanda si hlavní role zahráli William Baldwin, Natalie Zea, Glenn Fitzgerald, Seth Gabel, Zoe McLellan a Jill Clayburgh.

Eli Stone

Stanice ABC
Vysíláno 2008–2009
Hodnocení na SerialZone.cz

Druhé odskočení proběhlo o rok později, když se představil Eli Stone. Vypráví příběh sanfranciského právníka, který začne mít jednoho dne halucinace, což ho přivede k nemilému zjištění, že má mozkovou výduť. Jeho vize se ale pro něj stávají dobrým pomocníkem v povolání. Pomáhají mu totiž při řešení nových případů, ze kterých mu neplyne nijak tučná odměna, ale jež mu alespoň přinášejí morální zadostiučinění.

Tentokrát opět dvě série, které obsahovaly 26 epizod. Nekonalo se však žádná výrazné ocenění, i když herecká sestava byla solidní. V hlavních rolích se představili Jonny Lee Miller, Natasha Henstridge, Loretta Devine, Sam Jaeger, Matt Letscher, James Saito, Victor Garber, Julie Gonzalo a Jason George.

No Ordinary Family

Stanice ABC
Vysíláno 2010–2011
Hodnocení na SerialZone.cz

Seriál Brothers & Sisters se blížil do finále, předchozí pokusy zrovna dvakrát nevyšly, tak bylo třeba zkusit něco jiného. A tím následující seriál doopravdy je. No Ordinary Family vypráví příběh jedné (ne)obyčejné rodinky. Po šestnácti letech se manželství Jima a Stephanie příliš nezměnilo. Svou pozornost jsou nuceni dělit mezi rodinu a práci, což nefunguje vždy ideálně. Během rodinné dovolené v Jižní Americe, kterou ve snaze rodinu stmelit naplánuje Jim, však dojde k nehodě a jejich letadlo se zřítí do Amazonky. Nic ale není tak zlé, jak se zdálo a jednotliví členové rodiny vzápětí zjistí, že každý z nich získal nějakou superschopnost.

Úspěch se však nedostavil. Pouze jedna série a celkem 20 epizod není skvělá vizitka. V seriálu se přesto objevilo několik známých hereckých jmen. Hlavní role si vyzkoušeli Michael Chiklis, Julie Benz, Kay Panabaker, Jimmy Bennett, Autumn Reeser, Romany Malco nebo Stephen Collins.

Political Animals (Politická hra)

Stanice CBS
Vysíláno 2012
Hodnocení na SerialZone.cz

Po ukončení Brothers & Sisters se pustil do jedné velké a rozsáhlé spolupráce, ale ještě než vám ji představíme, tak vám ukážeme jednu politickou minisérii. Political Animals sleduje rozvedenou bývalou první dámu Elaine Barrishovou, která v současnosti pracuje jako tajemnice. Kromě své náročné agendy se snaží držet pohromadě i svou rodinu. Překvapivě nachází pomoc u novináře, který se dříve věnoval kauzám, které rozvrátily Barrishovic rodinu…

A podařilo se mu do ní sehnat skvělé obsazení. V hlavních rolích Sigourney Weaver, Carla Gugino, James Wolk, Sebastian Stan, Brittany Ishibashi, Ellen Burstyn, Ciarán Hinds, Adrian Pasdar a Roger Bart. Úspěch se slavil i u kritiků. Minisérie získala nominaci na Zlatý Glóbus a Sigourney Weaver se dostalo stejné pocty. Sám Berlanti pak byl nominován na cenu Emmy.

Arrow

Stanice The CW
Vysíláno 2012–2020
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2012 připravil však také seriál, kterým se nesmazatelně vepsal do paměti fanouškům komiksových adaptací a především těch, co holdují značce DC.

Po objevení vraku lodi je miliardářský playboy Oliver Queen prohlášen za mrtvého. Jenže po pěti letech je objeven na jednom z ostrůvku uprostřed Pacifiku. Poté, co se vrátí zpět do rodného Starling City, je přivítán svou matkou Moirou, sestrou Theou a nejlepším kamarádem Tommym. Všichni však cítí, že posledních krušných 5 let ho změnilo. Oliver ovšem pravdu o tom, kým se opravdu stal, skrývá a snaží se odčinit prohřešky svého mládí. Začíná tím, že si chce usmířit svoji bývalou přítelkyni Laurel Lancovou. Dále pak vytváří postavu ochránce bezmocných, Arrowa. Ten po nocích napravuje to, co přes den napáchala jeho rodina a jiní bídáci z bohaté společnosti, a snaží se vrátit zašlou slávu kdysi zářícímu Starling City…

Seriál se dočkal osmi řad a v roce 2020 se rozloučil, celkově se odvysílalo 170 epizod. V hlavních rolích se objevili Stephen Amell, Katie Cassidy, David Ramsey, Willa Holland, Paul Blackthorne, Emily Bett Rickards nebo Colton Haynes.

Golden Boy (Policajt z New Yorku)

Stanice CBS
Vysíláno 2013
Hodnocení na SerialZone.cz

O rok později si říkal, že pracovat jen na jednom seriálu ho nenaplňuje, a tak připravil hned dva nové. Jenže oba potkal stejný osud. Na jaře 2013 se představil ten první z nich s názvem Golden Boy, kde Berlanti působil v pozici výkonného producenta. Seriál vyprávěl příběh muže, který se díky poctivé dřině vypracoval z pozice obyčejného pochůzkáře až na vrchol, kdy se stal policejním komisařem… Jenže stanice CBS nebyla spokojená se sledovaností a seriál po první sérii a 13 epizodách ukončila. V hlavních rolích hráli Theo James, Kevin Alejandro, Bonnie Somerville a Chi McBride.

Tomorrow People (Lidé zítřka)

Stanice The CW
Vysíláno 2002–2006
Hodnocení na SerialZone.cz

Na podzim 2013 představil druhý seriál. S tím začal upevňovat svou pozici na stanici CW a předvedl sci-fi s názvem The Tomorrow People. Seriál vypráví příběh několika mladých lidí z celého světa, kteří reprezentují nový stupínek lidského vývoje. Tito lidé mají speciální síly, mezi kterými nechybí schopnost teleportace, nebo třeba telepatické dorozumívání. Skupina spolupracuje, aby dohromady porazili různé zlé síly. Výsledek však nebyl o nic lepší. 22 epizod bylo vše, čeho se diváci dočkali, a nepomohlo ani obsazení, kde se objevil Robbie Amell, Peyton List, Luke Mitchell, Aaron Yoo, Madeleine Mantock nebo Mark Pellegrino.

The Flash (Flash)

Stanice The CW
Vysíláno 2014-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Oproti tomu rok 2014 přinesl důvod k radosti. Na CW si vyžádali spin-off k seriálu Arrow a tak vznikl The Flash. Ten se rychle zařadil mezi nejúspěšnější seriály stanice a toto místo ještě neopustil.

Barry Allen je nejrychlejší člověk na světě. Svou rychlost získal v důsledku výbuchu urychlovače částic, není ale jediný. Central City je nyní zamořeno lidmi se schopnostmi, jinak také metalidmi, ale ne všichni jsou na straně dobra. Barry se proto rozhodne využít svou schopnost; zatímco pro okolní svět potírá zločin jakožto vyšetřovatel u místní policie, tajně chrání město právě před těmito nepřátelskými metalidmi. A jeho jméno je Flash.

Prozatím má na kontě sedm sérií a v listopadu nás čeká start řady osmé. To mimo jiné znamená, že současný počet 151 epizod se ještě bude měnit. V hlavních rolích se představují Grant Gustin, Candice Patton, Danielle Panabaker, Carlos Valdes, Tom Cavanagh či Jesse L. Martin.

The Mysteries of Laura (Případy pro Lauru)

Stanice NBC
Vysíláno 2014–2016
Hodnocení na SerialZone.cz

Zároveň s Flashem se jako výkonný producent podílel i na vzniku detektivky The Mysteries of Laura. Seriál je založen na španělské předloze a sleduje Lauru Diamond. To je chytrá detektivka z oddělení vražd v New Yorku. Snaží se balancovat mezi svou prací a rodinným životem, do kterého neodmyslitelně patří její dva synové-dvojčata a nyní již téměř bývalý manžel, který se příliš nemá k podepsání rozvodových papírů. Laura si sama dokáže přiznat, že mezi tím, kdy uklízí po svých dětech a kdy uklízí ulice od zločinu, dokáže mít velmi zmatené momenty. Nějakým záhadným způsobem se Lauře daří vše zvládat. Využívá pomoci svého okouzlujícího a chápavého parťáka. Věci se začnou komplikovat v momentě, kdy se její bývalý náhle stane jejím šéfem na okrsku.

Seriál se dočkal dvou řad a celkově má na kontě 38 epizod. V hlavních rolích hráli Debra Messing, Josh Lucas, Laz Alonso, Janina Gavankar, Max Jenkins nebo Marc Webster.

Blindspot (Mrtvý bod)

Stanice NBC
Vysíláno 2015–2020
Hodnocení na SerialZone.cz

Jeho práce se NBC zamlouvala a tak na podzim 2015 odstartovalo krimi drama Blindspot, které nemělo problém najít si své diváky a Berlanti zde působil jako výkonný producent. Seriál se dočkal pěti sérií a přesně 100 epizod. Hlavní role obsadili Sullivan Stapleton, Jaimie Alexander, Rob Brown, Audrey Esparza nebo Ashley Johnson.

Obří mezinárodní zápletka vypukne ve chvíli, kdy se na Time Square objeví nádherná nahá neznámá žena. Ta má celé tělo pokryté záhadnými tetováními. Neví, kdo je, ani jak se tam dostala. Jen jedno je jasné: jméno agenta FBI Kurta Wellera, které se rýsuje na zádech této Jane Doe. Agent Weller a zbytek FBI si brzy uvědomí, že každé tetování na jejím těle je zločin, který je potřeba vyřešit. S každou stopou se dostávají blíž pravdě o identitě Jane.

Supergirl

Stanice CBS/The CW
Vysíláno 2015–2021
Hodnocení na SerialZone.cz

Na podzim odstartoval ještě jeden seriál, u kterého není Berlanti uváděn jen jako výkonný producent, ale také jako tvůrce. A opět se o něco rozšířil svět seriálů z DC, a řeč je o Supergirl. Seriál překvapivě začal na stanici CBS, ale po první sérii se přesunul také na CW a letos na podzim se po šesti sérií rozloučí naposledy. Hlavní role hráli Melissa Benoist, Mehcad Brooks, Chyler Leigh, David Harewood nebo Katie McGrath.

Kara Zor-El je mladá dívka, která pochází z planety Krypton. Od doby, kdy dorazila na Zemi, skrývá Kara své nadpřirozené schopnosti, které sdílí se svým slavným bratrancem Supermanem. Nyní z ní je čtyřiadvacetiletá mladá dáma, která se rozhodne začít využívat svůj dar. Stává se z ní hrdinka, která bojuje za pravdu, spravedlnost a lepší život lidí ve svém městě.

Legends of Tomorrow

Stanice The CW
Vysíláno 2016-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Na jaře 2016 pak odstartoval další jeho seriál na CW a opět se v něm představily komiksové postavy a jeho úspěch jen potvrdil status, který si Berlanti na stanici vybudoval. Na podzim bude startovat již sedmá řada a za několik let vysílání se v seriálu představilo spoustu herců, mezi nimi nechybí například Brandon Routh, Victor Garber, Maisie Richardson-Sellers, Caity Lotz, Franz Drameh, Matt Ryan, Amy Louise Pemberton, Dominic Purcell, Tala Ashe, Arthur Darvill nebo Jes Macallan.

Když hrdinové nestačí, svět potřebuje legendy. Rip Hunter je uprchlý cestovatel časem, který viděl budoucnost a nyní se ze všech sil snaží zabránit tomu, aby se stala realitou. Založí si proto skupinu složenou z hrdinů i zloduchů, aby čelili nezadržitelné hrozbě, která ohrožuje nejen samotnou planetu, ale i čas a lidstvo. Dokáže tento tým odpadlíků porazit nesmrtelného nepřítele, který je horší než všichni ti, kterým čelili dříve?

Riverdale

Stanice The CW
Vysíláno 2017-????
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2017 odstartoval další seriál na stanici CW. A i když nešlo o rozšíření superhrdinského světa, který na stanici vybudoval, tak se opět jednalo o adaptaci komiksu. Greg Berlanti je uváděn jako výkonný producent a o seriál se stará Roberto Aguirre-Sacasa. Hlavní role obsadili K.J.Apa, Lili Reinhart, Camila Mendes, Cole Sprouse nebo Madelaine Petsch.

Začíná nový školní rok a městečko Riverdale se vzpamatovává z tragické smrti miláčka školy Jasona Blossoma. Archie je obyčejný americký teenager, který si přes léto uvědomil, že chce jít za svým snem a skládat hudbu. Je to ale také jeden z nejlepších fotbalistů školy a bylo mu předurčeno po škole převzít podnik svého otce. Betty Cooper Archieho tajně miluje a těší se, až ho znovu uvidí, i když stále není připravená říct mu o tom, co k němu cítí. Do města navíc přijíždí záhadná kráska Veronica, která od nového školního roku nastupuje do stejného ročníku jako Betty, Archie, zpěvačka Josie nebo místní ledová královna Cheryl Blossom.

Black Lightning

Stanice The CW
Vysíláno 2018–2021
Hodnocení na SerialZone.cz

Zatímco v roce 2017 měl relativně klid, co se týče nových seriálů, tak v roce 2018 se utrhl ze řetězu a v průběhu celého roku se představilo hned sedm seriálů. U většiny z nich působil jako výkonný producent a přesně to je případ i další komiksovky s názvem Black Lightning. Ta se představila hned v lednu a seriál se dočkal celkově čtyř sérií, když se rozloučil v roce 2021. Jako tvůrce stál za seriálem Salim Akil a v hlavních rolích se představili Cress Williams, Nafessa Williams, Christine Adams, Marvin ‚Krondon‘ Jones III, James Remar nebo China Anne McClain.

Jefferson Pierce učinil svou volbu, když svou tajnou identitu i oblek pověsil na hřebík. Jeho dcera a hvězdný student jsou ale nyní naverbováni místním gangem. Hrdina se musí vrátit zpět do boje… a DC legenda Black Lightning je tak zpátky na scéně.

Deception (Mistr iluze)

Stanice ABC
Vysíláno 2018
Hodnocení na SerialZone.cz

Na jaře 2018 měl na stanici ABC premiéru také seriál s názvem Deception. Jednalo se o krimi drama a Berlanti u něho působil jako výkonný producent. Jako hlavní tvůrce u seriálu působil Chris Fedak. Úspěch se však nekonal a po třinácti epizodách byl seriál zrušen. V hlavních roli hráli Jack Cutmore-Scott, Ilfenesh Hadera, Lenora Crichlow, Justin Chon, Laila Robins, Amaury Nolasco a Vinnie Jones.

Hvězdný iluzionista Cameron Black má úspěch prakticky ve všem, na co sáhne. Minimálně tedy do chvíle, kdy dojde ke skandální události, která jeho kariéru přeruší. Ve snaze pomoci svému bratrovi z vězení, se Cameron rozhodne služby sebe a svého týmu nabídnout FBI. Zločinci brzy poznají, jaké to je, když proti nim stojí profesionální podvodník, mistr iluzí a klamu…

You (TY)

Stanice Lifetime/Netflix
Vysíláno 2018-????
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2018 se spojil také se Serou Gamble a společně adaptovali román Caroline Kepnesové s názvem You. Původně byl seriál představen na stanici Lifetime, kde se dočkal i prodloužení na druhou řadu. Nicméně, po pozitivních ohlasech, vstoupil do hry Netflix a ze seriálu se následně stal „Netflix Original“ a druhá řada už se exkluzivně vysílala přímo na Netflixu. Hlavní roli hraje Penn Badgley a mezi jeho osudové ženy patří Elizabeth Lail, Ambyr Childers a Victoria Pedretti. Premiéra třetí řady je stanovena na 15. října 2021.

Jedná se o zamilovaný příběh 21. století, kde nejdůležitější otázkou je: „Co byste udělali pro lásku?“ Když jednoho dne manažer knihkupectví Joe potkává ambiciózní mladou spisovatelku Guinevere, jeho odpověď na danou je vcelku jasná. Za pomocí internetu a sociálních médií si zjišťuje všechny dostupné informace o Guinevere, aby se k ní mohl nějakým způsobem přiblížit. Ale z obyčejné zamilovanosti se velmi rychle stává obsese a Joe začíná pečlivě odstraňovat jednotlivé překážky (a osoby) z cesty.

God Friended Me

Stanice CBS
Vysíláno 2018–2020
Hodnocení na SerialZone.cz

Na podzim 2018 měl na stanici CBS premiéru také seriál God Friended Me a jde o další z těch, kde se Berlanti podílel jako výkonný producent. Jako showrunner u seriál působil Bryan Wynbrandt. Seriál se dočkal dvou řad a hlavní role si zahráli Brandon Micheal Hall, Violett Beane, Suraj Sharma, Javicia Leslie a Joe Morton.

Seriál se zabývá otázkami víry, existence a vědy. Točí se okolo neskrývaného ateisty, jehož život se obrátí vzhůru nohama, když si ho spřátelí na Facebooku sám Bůh. Nedobrovolně se hrdina stane agentem změny v životech a cestách ostatních kolem něj.

All American (Fotbalový talent)

Stanice The CW
Vysíláno 2018-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Skoro to vypadá, že každý nový seriál na stanici CW má Berlantiho jako výkonného producenta, protože další novinka z roku 2018 s názvem All American, to měla úplně stejně. Toto sportovní drama má na starosti April Blair a jde o další z úspěchů. Na podzim totiž odstartuje již čtvrtá řada. Hlavní role hrají Daniel Ezra, Taye Diggs, Michael Evans Behling, a Samantha Logan.

Hlavním hrdinou je talentovaný středoškolský fotbalista z Los Angeles, který je naverbován, aby hrál za tým Beverly Hills High. Následně se začnou propojovat životy dvou rozdílných rodin z rozdílných světů.

Titans

Stanice DC Universe/HBO Max
Vysíláno 2018-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Jeden z mála seriálů v roce 2018, kde se podílel ve větší kapacitě než jako výkonný producent je nová komiksovka s názvem Titans. Tu vytvořil společně s dvojicí Akiva Goldsman a Geoff Johns a premiéru měla na nově vznikající stanici DC Universe. Seriál právě dokončuje vysílání třetí řady a v hlavních rolích hrají Brenton Thwaites, Anna Diop, Ryan Potter, Teagan Croft, Minka Kelly, Alan Ritchson, Curran Walters či Conor Leslie.

Titans je skupinka mladých nebojácných hrdinů vedených Nightwingem, bývalým Batmanovým chráněncem, který byl dříve známý jako Robin. Ten pokračuje v kariéře policisty, dokud mu cestu nezkříží mladá dívka, která má zjevně moc solidně pocuchat prakticky kohokoliv. Problém je, že po ní jde tajemná skupina kultistů, pronásleduje ji podivná lovkyně a do toho všeho se zdá, že Robina může dohnat i jeho vlastní minulost…

Chilling Adventures of Sabrina (Sabrinina děsivá dobrodružství)

Stanice Netflix
Vysíláno 2018–2020
Hodnocení na SerialZone.cz

Poslední seriálem, který se představil v roce 2018 je nová verze Sabriny. Berlanti opět spojil síly s Robertem Aguirre-Sacasem a v roli výkonného producenta se podílel na uvedení nového seriálu pro streamovacího giganta Netflix. Seriál v rychlém sledu odvysílal čtyři série a s posledním dnem roku 2020 se rozloučil po 36 epizodách. Titulní roli Sabriny se ujala Keirnan Shipka a společnost ji dělali například Ross Lynch, Chance Perdomo, Jaz Sinclair, Lucy Davis, Michelle Gomez či Miranda Otto.

Temný příběh o dospívání mladé ženy jménem Sabrina Spellmanová, která se snaží smířit s tím, že je dívkou dvou tváří – napůl je totiž čarodějnice a napůl smrtelnice bojující s temnými silami.

Doom Patrol

Stanice DC Universe/HBO Max
Vysíláno 2019-????
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2019 na stanici DC Universe navázal na úspěch Titans, když se jako výkonný producent podílel na vzniku seriálu Doom Patrol, jehož hlavní postavy byly představeny během jedné z epizod Titans. Pozice hlavního tvůrce se ujal Jeremy Carver a hlavních rolí se ujali Brendan Fraser, Diane Guerrero, April Bowlby, Matt Bomer, Timothy Dalton a Joivan Wade.

Doom Patrol je skupina superhrdinů, jež tvoří Robotman, Negative Man, Elasti-Girl a Crazy Jane, které vede vědec dr. Niles Caulder. Každý z nich měl nehodu, která je znetvořila, ale dala jim superschopnosti.

The Red Line

Stanice CBS
Vysíláno 2019
Hodnocení na SerialZone.cz

Na jaře 2019 produkoval také minisérii The Red Line pro stanici CBS od dvojice Caitlin Parrish a Erica Weiss. Žádný velký úspěch se však nekonal a nejznámější tváří mezi obsazenými byl Noah Wyle

Bílý policista v Chicagu omylem zastřelí černého doktora. Poté je příběh vyprávěn z perspektivy tří různých rodin, které všechny mají s případem spojitost.

Prodigal Son

Stanice FOX
Vysíláno 2019–2021
Hodnocení na SerialZone.cz

Na podzim 2019 měl na stanici FOX premiéru seriál Prodigal Son, který Berlanti produkoval a v čele projektu byla dvojice Chris Fedak a Sam Sklaver. Seriál byl po druhé řadě ukončen a hlavní role hráli Tom Payne, Lou Diamond Phillips, Halston Sage, Aurora Perrineau, Keiko Agena, Bellamy Young, Frank Harts a Michael Sheen.

Malcolm Bright ví, jak přemýšlí vrazi. Jeho otec totiž byl jeden z nejznámějších sériových vrahů, který si říkal The Surgeon (Chirurg). Právě proto je Bright tím nejlepším kriminálním psychologem široko daleko. Hrdina využívá svou geniální mysl k tomu, aby pomáhal newyorské policii řešit krimi případy. Kromě toho se musí potýkat s manipulativní matkou, nepříjemně normální sestrou, vražedným otcem a jeho vlastními touhami a pudy.

Batwoman

Stanice The CW
Vysíláno 2019-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Posledním seriálem roku 2019 se opět rozšířil svět DC komiksu na stanici CW, protože se představila Batwoman. Seriál má na starosti Caroline Dries a Berlanti opět působí v roli výkonného producenta. Do hlavní role byla původně obsazena Ruby Rose, ale hned po první sérii roli opustila a byla přeobsazena Javicii Leslie. V dalších výrazných rolích se objevují Camrus Johnson, Rachel Skarsten, Meagan Tandy či Nicole Kang. Třetí série startuje na podzim.

Sledujeme Kate Kane, která pod maskou Batwoman chrání Gotham. A přitom se musí vypořádat s vlastními problémy.

Katy Keene

Stanice The CW
Vysíláno 2020
Hodnocení na SerialZone.cz

Na začátku roku 2020 měl premiéru také seriál Katy Keene. Jednalo se o spin-off Riverdale a tak není překvapením, že Berlanti u seriálu působil jako výkonný producent, zatímco Roberto Aguirre-Sacasa se ujal pozici showrunnera společně s Michaelem Grassim. Na úspěch Riverdale se však nepodařilo navázat a seriál byl po pouhých 13 epizodách ukončen. Hlavní role hráli Lucy Hale, Ashleigh Murray, Julia Chan a Jonny Beauchamp.

V nadčasovém New Yorku se módní návrhářka Katy Keene setká s Josie McCoy, která sem právě přijela splnit si své muzikálové sny. Jejich svět je obýván svobodomyslnými umělci včetně záhadné Pepper Smith a broadwayského hudebníka Jorge Lopeze. Jejich cesta ke slávě vede přes mnoho překážek, ale tato nově založená rodina se nezastaví před ničím, aby viděla svá jména v záři světel.

Stargirl

Stanice The CW
Vysíláno 2020-????
Hodnocení na SerialZone.cz

O pár měsíců později měl premiéru také seriál Stargirl, který pro změnu zapadá do světa DC komiksu a stejně jako u všech ostatních projektu stanice CW z tohoto světa, tak i tady Berlanti působí jako výkonný producent a jako showrunner zde působí Geoff Johns. Momentálně se vysílá druhá řada, ale už nyní je jasné, že ta nebude poslední, protože byl seriál prodloužen. Hlavní role se ujala Brec Bassinger. Po jejím boku pak můžete vídat herce jako Luke Wilson, Amy Smart, Yvette Monreal, Trae Romano nebo Anjelika Washington.

Středoškolačka Courtney Whitmore inspiruje partičku mladých hrdinů k tomu, aby zastavili padouchy z minulosti. Seriál je hranou adaptací komiksu Stargirl od nakladatelství DC Comics, v němž se představuje první tým superhrdinů zvaný Americký spolek spravedlnosti.

The Flight Attendant (Letuška)

Stanice HBO Max
Vysíláno 2020-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Jako výkonný producent stál také za jedním z podzimních hitů roku 2020. Steve Yockey připravil seriálovou adaptaci románu Chrise Bohjaliana s názvem The Flight Attendant. Titulní roli obsadila Kaley Cuoco a společnost jí dělali ostřílení seriáloví herci jako Michelle Gomez, T.R. Knight, Michiel Huisman nebo Zosia Mamet. Po úspěchu první řady bylo oznámeno, že seriál se dočká pokračování.

Letuška jménem Cassandra Bowdenová se jednoho dne probouzí ve svém hotelovém pokoji v Bangkoku, a to s kocovinou a mrtvým tělem vedle sebe. Ze strachu zavolat policii předstírá, že se vůbec nic nestalo, jenže po návratu do New Yorku se střetává s agenty FBI, kteří na ni mají pár otázek. Cassandra si ne a ne vybavit, co se oné noci dělo, a začíná zvažovat možnost, že by mohla být vrahem.

Superman & Lois (Superman a Lois)

Stanice The CW
Vysíláno 2021-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Na začátku roku 2021 se opět rozrostl svět DC na stanici CW a tentokrát se dostal ke slovu samotný Superman. Společně s Toddem Helbingem připravil seriál Superman & Lois. V hlavní roli Supermana se vrátil Tyler Hoechlin, který si tuto postavu zahrál již dříve v ostatních seriálech ze světa DC a roli Lois obsadila Elizabeth Tulloch. Seriálu se zadařilo a po úspěšné první řadě dostal objednávku na řadu druhou.

Seriál sleduje slavného superhrdinu Supermana a talentovanou novinářku Lois, kteří společně musí zvládat stres, tlak a komplexnost toho, co s sebou přináší rodičovství v dnešní moderní společnosti.

Kung Fu

Stanice The CW
Vysíláno 2021-????
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2021 měl premiéru také seriál Kung Fu, kde však Berlanti působí pouze jako výkonný producent. Jde o reboot stejnojmenného akčního seriálu ze 70. let a Christina M. Kim u něho působí jako hlavní showrunnerka. Do hlavní role byla obsazena Olivia Liang, kterou doplňují Shannon Dang, Kheng Hua Tan, Eddie Liu či Jon Prasida. Prvních třináct epizod se stanici zamlouvalo a tak přišlo prodloužení na druhou řadu, které se dočkáme pravděpodobně v roce 2022.

Čínsko-americká hrdinka má již ve 25 letech krizi středního věku. Rozhodne se odejít z vysoké a vydat se na životní cestu do izolovaného kláštera v Číně. Když se vrátí domů, zjistí, že její rodné město ovládl zločin a korupce. Využije proto své schopnosti bojového umění a hodnoty Shaolin, aby chránila svou komunitu a předala kriminálníky spravedlnosti. V mezidobí navíc hledá zabijáka, který zabil jejího mentora a nyní jde po ní.

Pár zajímavostí na závěr:

  • Jeho produkční společnost má logo, ve kterém je rodiny zády a nápis „Greg, move your head!“ (Gregu, máš tlustý sklo!), čímž odkazuje na svého otce, který na něj při sledování televize vždy křičel, že zaclání.
  • Ještě než se prosadil jako tvůrce, tak bydlel v bytu na Beachwood Canyon, což je přímo pod nápisem Hollywood.
  • Až jeho desátý scénář mu získal agenta a také první placenou práci ve filmové branži. Prvních devět skončilo v koši.
  • Sám říká, že během tvůrčího procesu poslouchá stále dokola CD, uklízí byt a pije hodně kafe.
  • Říká, že musí spolupracovat s tvůrci, kterým věří, které respektuje a obdivuje a kteří jsou tak talentovaní, že jim až závidí.
  • Když převzal seriál Dawson's Creek tak byl jeden z jeho největších cílů prosadit polibek mezi postavami stejného pohlaví. A sám říká, že pokud by mu to nebylo dovoleno, tak byl připraven skončit.
  • Jím vytvořená postava z Everwoodu, Ephran Brown, byl pravidelně volen mezi nejneoblíbenější televizní postavy. Oproti tomu jeho otec, Andy Brown, je často k nalezení v žebříčcích o nejoblíbenějších televizních otcích.
  • Přesto, že se seriál Brothers & Sisters stal hitem, který si oblíbili diváci i kritici, tak došlo po natočení pilotu k velkým změnám v obsazení. Například Sally Field převzala roli Betty Buckley, Matthew Rhys byl obsazen místo Jonathana LaPaglii a byl mu dodán i jiný příběh. Hlavní změna se však udála na postu showrunnera, kde odstoupila Marti Noxon a nahradil ji právě Greg Berlanti. Důvodem jejího odchodu byly „tvůrčí neshody“.
  • Když v roce 2006 představil seriál Brothers & Sisters, tak to bylo poprvé, kdy se v hlavním vysílacím slotu představil manželský pár stejného pohlaví.
  • O rok později v seriálu Dirty Sexy Money uvedl první transgender vedlejší postavu v hlavním vysílacím slotu.
  • Seriál Dirty Sexy Money byl zrušen na konci roku 2008, aniž by byly odvysílány poslední čtyři epizody. Nakonec je čekala světová premiéra v březnu 2009 na španělské stanici Antena 3, která odvysílala celý seriál. Diváci v USA se jich dočkali až v létě.
  • V roce 2010 natočil film Life As We Know It, kde se v hlavních rolích představili Katherine Heigl a Josh Duhamel. Tržby filmu přesáhly 100 milionů dolarů. V roce 2018 také režiroval film Love, Simon.
  • Jako výkonný producent se podílel také na animovaných seriálech Vixen či Freedom Fighters: The Ray, které se vysílaly na stanici CW Seed.
  • V roce 2018 se zapsal do historie také se seriálem Supergirl, kde se představila první transgender super hrdinka, kterou si zahrála Nicole Maines.
  • Přestože spolupracuje na napřeberném množství seriálů, tak nepatří mezi sběratele velkých cen. Na cenu Emmy byl nominován jen dvakrát (2012 za Political Animals a 2021 za The Flight Attendant), ale ani jednu nominaci neproměnil.
  • Od roku 2013 žije s Robbie Rogersem, americkým fotbalistou. V roce 2016 se díky náhradní matce dočkali prvního syna Caleba. O rok později vstoupili do manželství a v roce 2019 se dočkali druhého potomka, tentokrát dcery Mii Barbary.
  • Je členem rady Fuck Cancer, organizace která pracuje na prevenci a včasném odhalení rakoviny. Funguje od roku 2009 a snaží se zapojit mladé přes sociální média.
  • V roce 2020 daroval své Alma Mater Northwestern University 2 milióny dolarů na vytvoření nového oboru, který se bude zabývat tvůrčím psaním.
  • V roce 2020 byl časopisem Time zařazen mezi 100 nejvlivnějších lidí světa.
  • Patří mezi tvůrce, kteří v současné době dělají DC Comics radost, vzhledem k úspěchu seriálů. Ale jejich spolupráce začala filmem Green Lantern, který se však za velký úspěch označit nedá.
  • Během 2017–2018 vyrovnal rekord Jerryho Bruckheimera, když se mu vysílalo 10 různých skriptových seriálů. O sezónu později vylepšil rekord na 14 seriálů a v sezóně 2019–20 jich měl dokonce 18.
  • Co se týče nové tvorby, tak to vypadá, že je k nezastavení. Jako producent by se měl podílet na vzniku All American: Homecoming, spin-offu původního seriálu stanice CW. Kromě toho se stanice snaří vytvořit hranou verzi Powerpuff Girls, kterou by měl také produkovat. Pro Netflix připravuje seriál The Girls on the Bus. Pro stanici Showtime by měl produkovat seriál The Comeback Girl, kde si má zahrát hlavní roli Kathryn Hahn a pro HBO připravuje hned dvojici seriálů, Strange Adventures a Green Lantern.

Znáte Grega Berlantiho? Překvapilo vás, u kolika seriálů můžete najít jeho jméno? A který je váš nejoblíbenější?

Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře22zobraz všech 22 příspěvků
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Prosím, nezobecňujte. Všichni nejsme vy anebo diskutující na Novinkách.
před 2 roky
_-0-_

_-0-_

"Zobecňování (generalizace) – zjišťování společných souvislostí a znaků a vytváření nadřazených...
před 2 roky
lenochod6

lenochod6

To já zírám, co ten chlap má všechno pod palcem. Viděla jsem Brothers and Sisters, Arrow, The Mysteries of...
před 2 roky
Další články k tématu