13. 12. 2015

5+1 na téma Fantasy a mystery (ukončené)

Vítáme vás u pokračování naší rubriky, která se zaměřuje na opomíjené seriály. Pět redaktorů a autor článku vybrali šestici seriálů, které unikají pozornosti davů, ale přesto stojí za zhlédnutí.

5+1 na téma Fantasy a mystery (ukončené)

Každý z redaktorů si zvolil jeden seriál a připravil pro vás doporučení, proč zrovna tenhle seriál stojí za sledování. Nejprve jsme představili část, která se zaměřovala na aktuálně vysílané seriály a nyní už pravidelně připravuje článek k seriálům, co mají odvysílané finále a jsou ukončené. Dnes je na řadě směs několika žánrů. Podíváme se, co nabízí mystery, fantasy ale i horor. Podle našich redaktorů právě tato šestice stojí za doporučení, protože skvěle reprezentuje daný žánr. Důležitým faktorem pro výběr byl počet hodnocení v naší databázi a hranice pro opomíjený seriál byla stanovena na 500 hodnocení.

Dadulinka

Tajemství pravdy (Legend of the Seeker)
stanice
ABC
hodnoceno
490×
dadulinka

Richard Cypher je Hledač. Ještě o tom neví, ale před lety bylo vyřčeno proroctví, které ho určilo jako Hledače pravdy, který povstává v čase bezpráví, aby bojoval proti zlu. Jeho nepřítelem se má stát lord Draken Rahl, tyran a despota. O svém osudu se Richard dozvídá až ve chvíli, kdy se setká s krásnou Kahlan Amnell. Kahlan je Zpovědnice, což jsou ženy starobylého řádu, obdařené mocí nejen vycítit, zda někdo mluví pravdu, ale dotekem si mohou bezpodmínečně podmanit vůli jiných lidí. Kahlan je v šoku, když zjistí, že místo aby se připravoval na svůj úkol, žil si bezstarostně a v nevědomosti jako prostý vesničan. Celou dobu na něj ale dohlížel muž, skrývající svou pravou identitu za maskou potrhlého starého muže. Inu, starý a potrhlý on je, ale jeho pravé jméno je Zeddicus Zu'l Zorander a je to čaroděj prvního řádu. Tato nesourodá trojice se vypraví na cestu skrz magickou Hranici oddělující Středozem a Západozem. V boji proti lordu Rahlovi mají Richardovi pomoci Meč pravdy a Kniha počítaných stínů. V druhé řadě seriálu se naše skupinka hrdinů musí potýkat s trhlinou do Podsvětí a samotným Strážcem podsvětí, který tak může začít se svým plánem na zničení všeho živého. Jedině magie Kamene slz, který na počátku věků vytvořila Stvořitelka, může trhliny zacelit. Kde se však Kámen nachází je tajemstvím, jež je třeba odhalit. K Richardovi, Kahlan a Zeddovi se přidá ještě Cara, odvržená Mord Sitha, což je řád nelítostných a krutých bojovnic, zasvěcených oddané službě rodu Rahlů.

Legend of the Seeker je seriál na motivy knih The Sword of truth (Meč pravdy) od Terryho Goodkinda. Jedná se tak o klasickou paperbackovou fantasy, která žádného milovníka žánru neurazí. Nečekejte šíleně zamotané a komplexní příběhy a postavy, jako je tomu u momentálně nejpopulárnější fsy Hra o trůny. I když se celým dějem táhne hlavní dějová linie, jednotlivé epizody jsou v podstatě uzavřenými příběhy. Sledovat byste to měli tedy v případě, že si dokážete vybrat z následujícího: zábava, hlášky, oddech, magie, sexy oblečky, zakázaná láska, hrdinství, souboje, vítězství dobra nad zlem.

Podobné seriály: Camelot, Merlin

Gabik.029

Za rozbřesku (Day Break)
stanice
ABC
hodnoceno
165×
Gabik.029

Brett Hopper je losangelský detektiv, který stále dokola prožívá nejhorší den svého života. Každé ráno se probudí v 6:17 hodin a stává se svědkem sledu událostí, které se opakují. Je pouze na něm, jak tyto událostí on sám ovlivní, ovšem ve výsledku na tom stejně nesejde. Hopper je obviněn z vraždy zástupce státního návladního, kterou ale nespáchal. Někdo se na něj snaží vinu hodit a udělají vše proto, aby jim plán vyšel. Aby ho k doznání přinutili, jsou ochotni zabít i jeho nejbližší. Každý opakující se den se liší na základě toho, jaká rozhodnutí a opatření Hopper učiní. V 6:17 ráno však začne opět od nuly. Zůstanou mu pouze vzpomínky a zranění, ke kterým „předchozí“ den přišel.

Tvůrcem seriálu je Paul Zbyszewski, který se mimo jiné podílel také na scénářích populárních seriálů jako jsou Lost, Agents of S.H.I.E.L.D. nebo Hawaii Five-0. Hlavní roli ztvárnil herec Taye Diggs, který se proslavil v seriálech Private Practice a Murder in the First. Do role jeho seriálové přítelkyně Rity byla obsazena herečka Moon Bloodgood (Falling Skies). Jejího ex-manžela a Hopperova bývalého parťáka si zahrál herec Adam Baldwin, který je díky Firefly, Chuckovi a The Last Ship v seriálovém světě velmi oblíbený. V Day Break se představila i spousta dalších známých jmen, která by pro vás mohla být velkým lákadlem. Seriál byl bohužel vinou nízké sledovanosti zrušen po šesti odvysílaných epizodách. Zbylé díly byly zpřístupněny online a fanoušci se tak dočkali celkem třináctidílné sé­rie.

Podobné seriály: Být Ericou (Being Erica), Volání mrtvých (Tru Calling)

inekafe

Mistři hororu (Masters of horror)
stanice
Showtime
hodnoceno
123×
inekafe

Masters of Horror je jedinečným projektom, ktorý zoskupuje známych filmových režisérov hororov. Každý z nich vytvoril epizódu s dĺžkou cca 50–60 minút, ktorá stojí ako samostatný celok v tejto antológii. Dočkáme sa rôznych príbehov, od čarodejníc, monštier, mimozemšťanov až po zombie, psychopatov alebo Edgara Allana Poa. V každej epizóde hrajú iní herci iné postavy, takže nie je veľmi v tomto smere o čom písať.

Prečo seriál odporúčam? Osobne nie som fanúšikom filmových hororov (resp. filmov vo všeobecnosti), ale v seriálových vodách horory vyhľadávam rád, pretože je ich ako šafránu, ale na druhú stranu stoja skoro vždy za to! S týmto seriálom je to vďaka jeho formátu občas ako na horskej dráhe. Niektoré časti sú veľmi kvalitné a obstáli by aj medzi filmovou tvorbou – napríklad Incident on and Off a Mountain Road, The Black Cat s Edgarom Allanom Poeom, nechutný Imprint od Takashi Miika (ktorý dokonca ani nebol odvysielaný na stanici Showtime kvôli veľmi znepokojujúcemu obsahu; vyšiel iba neskôr na DVD a Bluray) alebo Cigarette Burns od Johna Carpentera, ktorý je považovaný za najlepšiu epizódu seriálu vôbec ako medzi fanúšikmi, tak i medzi kritikmi. Iné časti sú zase naopak úplne k smiechu – Chocolate (muž začne byť posadnutý jednou ženou, lebo zožerie čokoládu), The Washingtonians (o kanibalovi Georgeovi Washingtonovi), Dance of the Dead alebo Valerie on the Stairs (nejaká sexi kočka prenasleduje jedného týpka na schodoch). V každom prípade ako celok to pôsobí veľmi dobre a nezaujímavé časti sa pri antológii jednoducho dajú preskočiť. Kvôli tým dobrým častiam to fakt stojí za to a záber hororových žánrov je tak široký, že si vyberie každý. :)

Podobné seriály: Masters of Science Fiction, Podstata strachu (Fear Itself)

La.Volpe

Resurrection
stanice
ABC
hodnoceno
322×
La.Volpe

Představte si, že někdo, koho jste již před mnoha lety ztratili, zazvoní právě teď u vašich dveří.

Příběh začíná v Číně, kde se uprostřed rýžových polí zčistajasna objeví malý chlapec. Na první pohled lze rozpoznat, že vše není tak úplně v pořádku. Posléze je deportován do Spojených států, kde se ho ujímá agent z imigračního úřadu Martin Bellamy. Jeho hlavním úkolem je zajistit chlapci bezpečný návrat k jeho rodině, ať už je to kdekoliv. Mezitím zjišťuje, že jeho skutečné jméno je Jacob a že pochází z města jménem Arcadia ležící ve státu Missouri. Po chvíli hledání agent Bellamy nachází jeho rodinu. Když zazvoní u jejich dveří, dozvídá se, že jejich syn Jacob zemřel před 32 lety utonutím. Nicméně stačí jediný pohled, který přesvědčí Henryho a Lucille Langstonovi, že je to skutečně jejich zesnulý syn. Přirozeně ne všichni obyvatelé Arcadie jsou touto skutečností nadšeni a snaží se to dát hlasitě najevo. Vše se ale mění v momentu, kdy se i postupně další lidé začínají vracet ze záhrobí.

Přiznám, že jsem tento seriál začal sledovat jen z jednoho jediného důvodu. Tím byl herec Omar Epps. Přiznejte se, kdo by ho neměl rád jako Foremana ze seriálu Dr. House (House M.D.)? A můžu spokojeně říct, že se tato sázka na něj skvěle vyplatila. A jestli seriálu dáte šanci a vydržíte až do druhé série, což jistě uděláte, tak se můžete těšit na jednu z nejvíce charizmatických hereček současnosti Michelle Fairley, kterou skoro všichni znají ze seriálu Hra o trůny (Game of Thrones). Pokud jde o samotný seriál, tak vždy nejvíce oceňuji jakousi úroveň originality příběhu. A Resurrection tuhle podmínku z velké části splňuje. Celý příběh obepíná velké tajemno, kde vůbec nikdo netuší, co se vlastně děje. I díky tomu jednotlivé epizody na sebe dobře navazují a vytváří rychlou spádovost děje. A co vás potěší ještě více je fakt, že příběh je uzavřený.

Podobné seriály: The Returned, Znovuzrozeni (Les Revenants)

Ragelly

Ostrov smrti (Harper's Island)
stanice
CBS
hodnoceno
175×
Ragelly

Henry je šťastný muž. Našel lásku svého života, která mu řekla ano na otázku, zda s ním chce strávit zbytek života. Svatba je již v dohlednu, je tedy nejvyšší čas sezvat rodinu, přátele a staré známé. Henry a Trish se rozhodnou, že svatbu uspořádají na ostrově nedaleko Seattlu, kde Henry vyrostl po boku nejlepší kamarádky Abby. Ta se na ostrov vrací po mnoha letech; odešla jako mladá poté, co se její matka stala obětí strašlivé vraždy. Abby od té doby nepromluvila ani slovo se svým otcem, dlouholetým šerifem ostrova. Kdy je ale lepší možnost obnovit pookřehlý vztah, než při tak radostné události? Idylka ale netrvá dlouho. Čím více se totiž blíží datum svatby, tím více hostů záhadně mizí a/nebo umírá. Vypadá to, že sériový vrah, který stojí také za vraždou Abbyiny matky, začíná opět své krvavé řádění. Jen málokomu se podaří z ostrova vyváznout bez ztráty života.

Seriál Harper's Island odvysílala stanice CBS v létě 2009, tedy v době, kdy jsem se začala do seriálového světa naplno ponořovat – šlo u mě o jeden z prvních seriálů, na které jsem koukala čerstvě po odvysílání v USA a v originálním znění. Moc mě lákalo, že stanice měla ambice nabídnout ryzí horor, žánr, který takto napřímo ani v současnosti v televizi příšli nevídáme. Serializovaný příběh, u kterého při každé epizodě hádáte, kdo přijde o život jako další a kdo je vrahem. Díly velmi rychle plynou, z většiny scén vás permanentně mrazí v zádech. Harper's Island si dokáže velmi dobře budovat napětí. Někteří můžou namítat, že jde jen o klasickou vyvražďovačku, kterých jsme hlavně na filmové scéně viděli celou řadu. Ale na druhou stranu některé smrti jsou tu opravdu originální, jiné zase zcela nečekané, takže se rozhodně během těch třinácti epizod nezačnete nudit. Samotné vyvrcholení zápletky mě tenkrát překvapilo a ze samotného konce jsem byla hodně nadšená. Dnes už bych asi byla s nadšením trošku víc u země, protože moje seriálová zkušenost je přeci jen po šesti letech na jiné úrovni. I tak je ale Harper's Island seriál, který jsem si vypálila a je to jeden z mála, u kterých jsem si už udělala čas na reprízu. Pokud se chcete bát a užít si třináct hodin husí kůže, určitě doporučuju sáhnout po tomto jednosezónním kousku.

Podobné seriály: Happy Town, Persons Unknown

Pajky

Pokoj č. 10 (The Lost Room)
stanice
Sci-fi Channel
hodnoceno
277×
Pajky

Pokoj č. 10 byl obyčejný pokoj na okraji frekventované silnice, který se ničím nelišil od podobných motelových zařízení. Jenže pak se stalo něco podivného a během záhadné události se zázračně proměnil. Všechny věci, které se v pokoji nacházely získaly neobyčejné schopnosti. Když vezmete hřeben z tohoto pokoje a pročešete si jím vlasy, tak zastavíte na několik vteřin čas. Objekty z pokoje vám dávají velkou moc a jak už to tak bývá, tak se vždy najde někdo, kdo chce shromáždit všechny předměty a získat tak neomezenou moc. Do příběhu vstupuje policejní detektiv Joe Miller. Ten se o tajemném pokoji poprvé dozvěděl, když mu umírající muž dal jeden z nejmocnějších a nejžádanějších objektů. Samotný klíč od Pokoje. Jeho život se okamžitě obrací vzhůru nohama, protože právě v tajemném pokoji zmizí jeho dcerka. Při neúnavném pátrání po jejím nalezení má Joe v patách tajemné postavy, které se nezastaví před ničím a chtějí od něho získat jeho jedinou naději na její záchranu – Klíč.

Já sám jsem tuto tří (šesti) dílnou minisérii našel až roky po odvysílání, ale ani to mi nezabránilo, abych si potenciál příběhu zamiloval. Z tohohle mohl být v podstatě nekonečný seriál a to díky předmětům, které se v pokoji nacházely. Jenže, jak se říká, tak dobrého pomálu. Ještě dnes si však pamatuju, že hlavní hrdina je sympaťák a že tomuhle seriálu by mohl atmosféru závidět lecjaký filmový kousek. A to se nevidí úplně často. Proč se na to ale podívat? Celý příběh je opředený tajemstvím, vlastnosti předmětů se jeví zajímavě, myšlenky a nápady jsou neokoukané a je to příjemně obsazené. Pokud hledáte něco krátkého, neotřelého a originálního, tak se právě pro vás otevírají dveře v Pokoji č. 10…

Podobné seriály: Carnivale, Ztraceni (Lost)


Které z vybraných seriálů sledujete (sledovali) a které vás zaujaly a zařadíte je do svého watchlistu?

Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře16zobraz všech 16 příspěvků
Pajky

Pajky

To má Pajky asi dobrej vkus :D
před 8 roky
Joey Sid

Joey Sid

The Lost Room je mezi seriálovými fanatiky už klasika. :) Seriál si opakuju každý dva, tři roky.
před 8 roky
Squerago

Squerago

Harper's Island rozhodne stoji za zhlednuti!
před 8 roky
Další články k tématu