24. 1. 2016

5+1 na téma Drama (ukončené)

Vítáme vás u pokračování naší rubriky, která se zaměřuje na opomíjené seriály. Pět redaktorů a autor článku vybrali šestici seriálů, které unikají pozornosti davů, ale přesto stojí za zhlédnutí.

5+1 na téma Drama (ukončené)

Každý z redaktorů si zvolil jeden seriál a připravil pro vás doporučení, proč zrovna tenhle seriál stojí za sledování. Nejprve jsme představili část, která se zaměřovala na aktuálně vysílané seriály a nyní se již pravidelně věnujeme seriálům, které byly ukončeny. Dnes je na řadě drama. Připravte se tedy na výběr ze seriálů, kde se důkladně seznámíte s vypjatými situacemi. A je úplně jedno jestli půjde o politické, sportovní nebo rodinné drama. Náš výběr skrývá vše a ještě něco navíc. Podle našich redaktorů právě tato šestice stojí za doporučení, protože skvěle reprezentuje daný žánr. Důležitým faktorem pro výběr byl počet hodnocení v naší databázi a hranice pro opomíjený seriál byla stanovena na 400 hodnocení.

Gabik.029

Změna je život (Life Unexpected)
stanice
The CW
hodnoceno
282×
Gabik.029

Seznamte se s Lux, patnáctiletou dívkou, která od svého narození střídá jednu pěstounskou rodinu za druhou. Za dva dny oslaví své šestnácté narozeniny a je rozhodnuta vzít svůj život konečně do vlastních rukou – chce se nechat soudně emancipovat. K tomu však Lux potřebuje podpisy svých biologických rodičů, kteří se po jejím narození zapomněli vzdát svých práv. Podle jména a adresy najde svého otce, třicátníka Baze, který bydlí v bytě nad svým barem. Ten je zprávou o své dceři poněkud zaskočený, protože o její existenci vůbec nevěděl. Lux z něj vydoluje jméno své biologické matky, kterou je Cate Cassidy, hvězda Luxiny oblíbené rádio show. Soud bohužel Luxině žádosti nevyhoví, ale zato jí soudkyně nabídne poněkud nečekané řešení, které zaskočí Cate i Baze: svěří jim Lux do střídavé péče. Oba jsou však v jistých ohledech stále ještě nedospělí a výchova pubertální dcery pro ně nebude nic snadného. Seriál je sice klasifikován jako drama, ale humor mu rozhodně nechybí. Zejména postava Baze je v mnohých situacích komickou úlevou.

Seriálové obsazení se ukázalo být výhrou v loterii. Mezi všemi herci funguje neuvěřitelná chemie, která se v jednotlivých scénách promítá i na televizní obrazovku. Není proto žádným překvapením, že jsou spolu herci stále v kontaktu, přestože byl seriál dávno zrušen. Do role Lux byla obsazena herečka Britt Robertson, známá například ze seriálů The Secret Circle nebo Under the Dome. Její rodiče si zahrály také divácky známé hvězdy Shiri Appleby (Roswell, UnREAL) a Kristoffer Polaha (Ringer, Backstrom). Cateina přítele a kolegu Ryana ztvárnil herec Kerr Smith (Dawson's Creek) a jako Bazeův nejlepší kamarád ze střední, Math, se představil Austin Basis (Beauty and the Beast). V seriálu se objevila spousta dalších známých herců, kteří se většinou zhostili vedlejších rolí. Life Unexpected byl zrušen po dvou sériích, ale s tímto rozhodnutím se počítalo a tvůrci si tak pro fanoušky připravili šťastný konec. A pokud jste příznivci hudby, pak se vám dozajista zalíbí i soundtrack, který je opravdu vydařený.

Podobné seriály: Finding Carter, The Fosters

inekafe

Strážce pořádku (Justified)
stanice
FX
hodnoceno
253×
inekafe

Justified je kriminálna dráma z prostredia amerického „zapadákova“. Americký maršal Raylan Givens je po pochybnej streľbe presunutý z Miami do svojho rodného mestečka v Kentucky, do Harlanu. Tam sa pridáva k miestnej pobočke maršalského úradu v boji proti zločinu. Jeho metódy ho aj na tomto mieste privádzajú na hranu zákona, z čoho nie je jeho nadriadený práve dvakrát nadšený a kolegovia okolo neho tiež chodia radšej po špičkách. Ale čo ak sú jeho metódy oprávnené? Na ceste sa Raylan stretáva s rôznymi kriminálnymi živlami a zločineckými organizáciami. Spočiatku je seriál chvíľu epizodický, ale postupne sa viac serializuje, až sa dostaneme do štádia, kedy má každá séria nejakého hlavnejšieho záporáka a seriál je celkovo prepojený a prepletený.

Prečo seriál odporúčam? Lebo herecké výkony. Záporáci sú v tomto seriáli tak skvelo zahraní a rafinovaní, že si neskutočne užívam každého z nich, či už sú to krátkodobejší záporáci alebo tí dlhodobejší ako Wynn Duffy alebo Boyd Crowder. Nie nadarmo má seriál na krku viacero ocenení aj za herecké výkony, kritici ho však chvália i za skvelý scenár a réžiu. Avšak najviac chvály sa valí smerom na herecké výkony najhlavnejších dvoch postáv – Timothy Olyphant ako Raylan Givens a Walton Goggins ako Boyd Crowder. Niet sa čomu čudovať, ich chémia je vražedná a napätie v každej scéne s nimi dvomi by sa dalo krájať. Seriál ako taký je trochu ťažšie definovať, ak chceme byť čo najviac presní. Vzhľadom na vlastnú skúsenosť ho vždy definujem ako taký mix Hell on Wheels, odkiaľ seriál prebral črty hlavnej postavy a prostredie, a The Shield, odkiaľ zase prebral dejové črty a dobu, v ktorej sa odohráva. Dajte tieto dva skvosty dokopy a máte z toho ďalší skvost – Justified. Nuž, a teraz hor sa do pozerania! ;)

Podobné seriály: Policejní odznak (The Shield), Hell on Wheels

Lill

Friday Night Lights
stanice
NBC
hodnoceno
99×
Lill

Dillon v Texase. Jedno malé mesto, ktoré žije piatkovými večermi. Vtedy je dôležité len jedno miesto – miestny štadión. Stredoškolský tím Panterov tu hráva svoje zápasy v americkom futbale a celé mesto sa vtedy nesústredí na nič iné. V hlavnom centre je nový tréner a to, kam sa mu až podarí dostať sa s tímom. Dej sa sústreďuje tiež na jeho rodinu a na hráčov futbalu a ich životy v škole i mimo nej. Sú to typickí tínedžeri, takže sa so seriálom vrátime do stredoškolských čias. Nazrieme aj do životov najdôležitejších ľudí v Dillone a uvidíme, ako aj oni žijú piatkovými večermi. V posledných sériách sa dej prenesie pri niektorých aj na vysokú školu, či život po strednej škole.

Friday Night Lights je počinom Jasona Katimsa, o ktorého tvorbe ste si mohli nedávno prečítať celý článok. Seriál sa odohráva najmä na strednej škole, ktorú už máme viacerí za sebou, no to vás nemusí odradiť od sledovania. Ja som sa k nemu dostala viac-menej náhodou niekedy pred rokom, ale sledovanie som si užívala. Na postavách je najlepšie to, že žiadna nie je len dobrá alebo zlá. Všetci majú svoje problémy, ktoré sa snažia vyriešiť, ako vedia a vy nemusíte vždy s ich riešením súhlasiť. Ešte lepšie je to, že tam nie je žiadna postava, ktorá by vám vyslovene išla na nervy, a na každom sa dá nájsť niečo, pre čo tú postavu budete aspoň znášať. Nalákať vás skúsim aj na obsadenie, kde sa úlohy trénera zhostil Kyle Chandler (ten chlapík, čo dostával noviny o deň skôr a tak sa večne snažil zachraňovať mesto od nehôd), jeho manželku si zahrala Connie Britton (Nashville, AHS) jedného z hráčov Scott Porter (Hart of Dixie) a poznať môžete aj Minku Kelly (Almost Human), či Adrianne Palicki (Agents of S.H.I.E.L.D.). Ak vás seriál aj zaujal, no hovoríte si, že na športy moc nie ste, vyskúšajte ho aj tak. Nebudete mať pocit, že sa vám tento šport vnucuje, skôr vás zaujme. Na záver musím ešte spomenúť motivačnú frázu „Clear eyes, full hearts, can't lose!“, ktorú keď zakričí celý tím, dodá to motiváciu aj vám. :-) Dokopy 5 sérii a 76 epizód je to pravé na práve prebiehajúce skúškové obdobie, čo poviete? :-)

Podobné seriály: One Tree Hill, Famílie (Parenthood)

lukascoolarik

Boss
stanice
Starz
hodnoceno
94×
lukascoolarik

Chicagský starosta Tom Kane se dozvídá hroznou zprávu o tom, že jeho dny jsou sečteny. Trpí totiž degenerativní mozkovou poruchou, která ho sice nezabije hned, ale postupné vypovídání jeho schopností ho začne pomalu, ale jistě směrovat k smrti. Jakožto důležitý městský politik se rozhodne držet tuto novinu pod pokličkou, a to nejen před veřejností, ale i před svými kolegy, přáteli a rodinou. Dokáže někdo přijít na kloub tomu, co se to se starostou děje? A pokud ano, kdo to bude a jaké to bude mít důsledky?

Takto zní lákavá premisa psychologického a politického dramatu Boss, kde hlavní postavě vdechl život úžasný Kelsey Grammer, což je samo o sobě důvodem, proč dát seriálu šanci. Politika nikdy nebyla můj šálek čaje, ale i přesto mě Boss dokázal zaujmout, a to hlavně díky poutavého zpracování mocného člověka, který kvůli nepřízni osudu začne ztrácet moc nad sebou samým. Je sice pravda, že se budete muset pustit do seriálu s otevřeným koncem, ale ani ten by vás neměl odradit od sledování. Nečekejte však žádnou pohádku, tohle je čistokrevné drama plné toho, co do správného politického boje patří.

Podobné seriály: Dům z karet (House of Cards), Západní křídlo (The West Wing)

Ragelly

The Newsroom
stanice
HBO
hodnoceno
296×
ragelly

Newsroom se odehrává v zákulisí televizní stanice ACN, která vysílá zpravodajství. Příběh je rozdělen do dvou rovin – kdo a co. Přece jen se nejedná o dokument, proto složka „kdo“ výrazně převažuje. Hlavními postavami jsou zaměstnanci ACN, konkrétně novináři pracující pro hlavní zpravodajskou relaci News Night, kterou moderuje Will McAvoy (Jeff Daniels). Kromě výkonné producentky Mac, producenta Jima, asistentky Maggie a bloggera Neala zde vystupují dále moderátorka Sloan, bývalý producent pořadu Don a ředitel ACN Charlie. Tito společně den co den nabízejí divákům zpravodajskou relaci, která by se dala velmi vzdáleně připodobnit k Televizním novinám. Druhou rovinou jsou samotné zprávy, které tým přináší. Sorkin se v jednom z rozhovorů nechal slyšet, že původně přemýšlel o fiktivních událostech, nakonec se ale rozhodl zasadit seriál do nedávné minulosti a zprostředkovávat události, které se doopravdy staly, např. zabití Bin Ládina, prezidentské volby nebo bostonský masakr.

Seriál, který se na HBO dočkal tří sérií, určitě stojí za zhlédnutí, pokud hledáte kvalitní drama se silným scénářem a atmosférou, která ve vás dokáže vyvolat emoce všeho druhu. Postavy si zamilujete a budete jim fandit od začátku do konce, i když třeba někdy nebudou bojovat za správnou věc. Jeff Daniels v hlavní roli je neuvěřitelně charismatický a věříte mu celý jeho projev, každé gesto a každé slovo. Jde o fiktivní příběh fiktivní televizní stanice, ale přesto je do příběhu zakomponován reálný svět a divák má možnost sledovat zákulisí toho, jak se tvoří zprávy a jak vzniká obsah, který novináři chtějí, aby jejich diváci viděli a především vnímali stejným způsobem. Atmosféru navíc podtrhuje dokonale zvolená hudba, která je kombinací současných popových hitů a slavných orchestrálních skladeb. V neposlední řadě zájemce určitě potěší, že poslední série byla oznámena předem a tvůrce tak měl možnost vymyslet perfektní hořkosladký konec, u kterého mně osobně ukápla nejedna slza :-)

Podobné seriály: Sports Night, Studio 60 on the Sunset Strip

Pajky

Famílie (Parenthood)
stanice
NBC
hodnoceno
304×
Pajky

Parenthood je rodinné drama z pera Jasona Katimse a rozhodně stojí za podívání, protože skýtá mnoho zajímavých prvků. Seriál sleduje jednu opravdu rozvětvenou rodinu. V pomyslném čele stojí Zeek Braverman a jeho žena Camille, kteří mají čtyři děti. Každé z jejich dětí už má či zakládá vlastní rodinu, a jejich různorodost je opravdu pestrá. Máme tady svobodnou matku se dvěma dospívajícími dětmi, tříčlennou idylickou rodinku, která se snaží o dalšího potomka. Dalším do party je svobodný mládenec, který zjišťuje, že ho právě dohání minulost, a poslední je manželský pár se dvěma dětmi, z nichž jedno trpí Aspergerovým syndromem.

Při sledování seriálu mi jako první na mysl vyběhla Gilmorova děvčata a to nejen kvůli tomu, že tam hraje Lauren Graham svobodnou matku, ale hlavně kvůli kadenci dialogů, které se mezi postavami odehrávají. Někdy jsem málem nestíhal ani titulky. Ale je třeba říct, že Katims je jeden z nejlepších scénáristů, co se týče rodinných dramat a Parenthood je speciálně ceněn za práci s Aspergerovým syndromem. Je to uvěřitelné i proto, že Katims vychází z vlastní zkušenosti. Nicméně abych vás nemýlil, seriál není jen o tom. Každý z členů velké rodiny si prochází svým a musí překonat životní výzvy a problémy. Různorodost postav vám zaručí, že si najdete „ty svoje“, kterým budete fandit a přát jim, aby překážky zvládly a měly se dobře. Já osobně považuji Parenthood za nejlepší rodinné drama vůbec a doporučuji vám se na něj podívat. Čeká vás zábava, napětí a možná ukápne i slzička. Věřím, že nebudete zklamaní…

Podobné seriály: Gilmorova děvčata (Gilmore Girls), Bratři a sestry (Brothers & sisters)


Které z vybraných seriálů sledujete a které vás zaujaly a zařadíte je do svého watchlistu?

Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře17zobraz všech 17 příspěvků
Nevada

Nevada

Justified, že čerpal z mladšího Hell on Wheels? Ale, ale... Nespletl si to autor s Deadwoodem?...
před 8 roky
inekafe

inekafe

Nope. :) Nemyslel som to doslovne, že tvorcovia snáď pri tvorbe Justified prebrali tie črty z Hell...
před 8 roky
Nicole348

Nicole348

NEWSROOM - srdcovka srdcoviek. Jeden z najlepších seriálov, ktoré som mala tú česť vidieť. Všetky...
před 8 roky
Další články k tématu