17. 3. 2016

5+1 na téma Neamerické ohlédnutí I. (ukončené)

Vítáme vás u pokračování naší rubriky, která se zaměřuje na opomíjené seriály. Pět redaktorů a autor článku vybrali šestici seriálů, které unikají pozornosti davů, ale přesto stojí za zhlédnutí.

5+1 na téma Neamerické ohlédnutí I. (ukončené)

Každý z redaktorů si zvolil jeden seriál a připravil pro vás doporučení, proč zrovna tenhle seriál stojí za sledování. Nejprve jsme představili část, která se zaměřovala na aktuálně vysílané seriály a nyní už pravidelně připravuje článek k seriálům, co mají odvysílané finále a jsou ukončené. Dnes je na řadě výběr seriálů, které mají zemi původu jinou než Spojené státy americké, zároveň však jsou ze zemí anglicky mluvicích. Podle našich redaktorů právě tato šestice stojí za doporučení a tentokrát vám nenaservírujeme pouze jeden žánr. Najdete zde krimi, sitcom stejně jako dávku pořádné akce. Důležitým faktorem pro výběr byl počet hodnocení v naší databázi a hranice pro opomíjený seriál byla stanovena na 400 hodnocení.

Gabik.029

Restless
stanice
BBC One
hodnoceno
17×
Gabik.029

Britské drama Restless je výjimečným kouskem, který se díky flashbackům odehrává hned ve dvou časových liniích. Příběh začíná v „současnosti“, v 70. letech minulého století, kdy se Ruth Gilmartinová vydává se svým synem na návštěvu své matky Sally. Když dorazí, Sally je celá nervózní a svěří se dceři, že ji asi někdo sleduje. Ruth se její paranoii vysměje a Sally se tak rozhodne svěřit dceři své největší tajemství: Sally Gilmartinová je ve skutečnosti Eva Delectorskaya. Příběh se přesouvá do minulosti, do Paříže v roce 1939. Eva je mladá ruská imigrantka, kterou po bratrově násilné smrti osloví Angličan Lucas Romer a nabídne jí práci špionky. Eva nakonec souhlasí a je podrobena detailnímu výcviku. Mezitím propukne válka a Eva je vyslána do Belgie a jejího okolí. Zde se nechali tvůrci inspirovat skutečnou událostí v nizozemském Venlu. Poté je Eva přemístěna do Spojených států, kde se však věci postupně zkomplikují a ukáže se, že je mezi členy týmu zrádce, který nebyl po dobu celých třiceti let odhalen. Evě hrozí smrtelné nebezpečí, a proto je dodnes na útěku.

Pokud vás příběh zaujal, ale říkáte si, že teď nemáte na další seriál vůbec žádný čas, tak vás dozajista potěší, že se jedná o minisérii skládající se z pouhých dvou devadesátiminu­tových epizod. Hlavní roli, Evu Delectorskayu, ztvárnila v době za války herečka Hayley Atwell, která se proslavila zejména ve světě Marvelu (Agent Carter). V soudobé dějové lince ji vystřídala herečka Charlotte Rampling, která byla v letošním roce nominovaná na Oscara. Co se seriálů týče, můžete ji znát například z Dextera nebo z Broadchurch. Její dceru Ruth si zahrála herečka Michelle Dockery (Downton Abbey) a role britského špiona Lucase Romera se zhostili herci Rufus Sewell (Eleventh Hour) a Michael Gambon (Fortitude).

Podobné seriály: Strike Back (Protiúder), X Company

Honzajs000

Action Man
stanice
FOX kids
hodnoceno
31×
Honzajs000

Akční animák Action Man se točí okolo mladého profesionálního sportovce a kaskadéra Alexe Manna alias Action Mana, který nade vše miluje adrenalin. Se svým extrémním týmem se tak účastní kdejakého závodu všude po světě. Alex je navíc nadán zvláštním genem, který mu umožňuje spočítat si každou situaci dřív, než se do ní pustí. Vidí možnosti a vidí souvislosti. To se mu hodí v boji se zlotřilým doktorem X, který se jednoho dne zhostí jeho nejlepšího přítele. Začíná se boj s cílem zničit doktora X.

A klasická otázka. Proč si to pustit? Proč ne?! Jeden z nejlepších animáků mého mládí. Dodnes si vzpomínám, jak jsem každé sobotní a nedělní ráno vstával ještě za tmy, abych viděl Alexe Manna. Akční hrdina v boji se zloduchem, extrémní sporty, krutopřísné hlášky, napětí by se dalo krájet a výborný dabing v čele s Jiřím Plachým a Janem Šťastným. To všechno je Action Man. Děj není nijak složitý, o to víc to ale táhne k obrazovce. Je to takové guilty pleasure, které by měl vidět každý chlap, aby uspokojil své vnitřní dítě. Action Man je pro mě ztělesněním akčního animáku na úrovni. A jen 31 hodnocení? Jakože jen 31 serialzoňáků to vidělo? Tomu nevěřím.

Podobné seriály: Max Steel, Spider-man

inekafe

Kurýr (Transporter)
stanice
Cinemax
hodnoceno
192×
inekafe

Seriál je adaptáciou známej filmovej série Transporter, resp. Kuriér/Kurýr. Sledujeme život bývalého vojaka Franka Martina, ktorý pracuje na zákazkách ako kuriér a má iba tri pravidlá – nikdy nemeniť dohodu, žiadne mená a nikdy neotvárať zásielku. Vždy oholený a upravený charizmatický Frank vo svojom typickom čiernom obleku s bielou košeľou a kravatou brázdi ulice (najmä) francúzskeho Marseille vo svojom čiernom Audi A8 a zanecháva za sebou kopy zbitých protivníkov a vlhké ženušky. :D

Čo si budeme klamať – je to čistá béčková akcia s kopou bitiek, naháňačiek/závodov áut, sexi žien a nie veľmi prepracovaných dialógov. Avšak k plusom seriálu sa dá zaradiť zaujímavá atmosféra prvej série tohto francúzsko-kanadského seriálu, má to niečo do seba. Je to skôr opak typických amerických seriálov, čo je jednoznačne výhoda. Je to také, ako by som to popísal… Jednoducho iné. Samotná premisa seriálu je v seriálovom svete dosť originálna, preto nájsť nejakého dvojníka je takmer nemožné. Ďalšie plus. A mne osobne dokonca dosť prirástol k srdcu a je mi ľúto, že sa ďalšej série už nedočkáme. Frankovi super sekundujú jeho kolegovia, v prvej sérii CIA kočka Carla, automechanik Dieter a taktiež inšpektor Tarconi, ktorý si zopakoval svoju rolu z filmovej série. V epizódnych úlohách sa často objavujú známe tváre z iných seriálov, najmä z Kanady. V druhej sérii sa obsadenie okolo Franka trochu obmenilo, ale to komentovať nebudem, keďže to už bolo pod taktovkou Američanov a dnešný článok je o seriáloch neamerických. V každom prípade takto – komu trochu tej nedokonalosti nevadí, ale naopak má rád akciu a charizmatických hlavných hrdinov samotárov, by mal tento seriál určite vyskúšať a dať mu šancu. :)

Podobné seriály: Drive, Kobra 11

La.Volpe

Jak nežít svůj život (How Not to Live Your Life)
stanice
BBC Three
hodnoceno
210×
La.Volpe

Nevšední komedie vypráví příběh infantilního a zároveň neschopného povaleče Dona Danburyho, kterému jednoho dne padne štěstí přímo do klína. Zrovna nedávno mu zemřela babička, a aby těch veselých zpráv nebylo málo, tak mu nepříliš ochotně odkázala honosný dům. Jenže s velkým dědictvím přichází i plno dluhů, které měla. Tak Dan přichází s plánem, že dům bude pronajímat, zatímco tam bude bydlet. Mezi prvními uchazeči je i Abby, Danova velká láska z mládí. V tom momentě je Donova krev přesunuta úplně jinam než do mozku a uzavře s ní dohodu. O to horší je záhy zjištění, že Abby se k němu nastěhuje i se svým přítelem Karlem. Vrásky na tváři mu dělá i přátelský pomocník Eddie, který pomáhal s domácností Donově babičce. A jak se zdá, jeho dům jen tak lehce neopustí. Seriál sleduje Donovu přeměnu z neurvalého a neschopného omezence k docela inteligentnímu chlapíkovi.

Seriál, který pro sprosté výrazy a lechtivé scény, nejde příliš daleko. Hlavní hrdina Don Danbury mi připomíná postavu Hanka Moodyho z amerického seriálu Californication. To znamená, že je tak trochu hovado. Nebo spíše velký hovado. A k tomu přidejte i tvrdý britský humor, jehož si do sytosti užijete. Abych nezapomněl, tak seriál dostojí svému názvu a nabídne několik svízelných a zároveň vtipných situací, ve kterých nám poradí, jak bychom se v nich neměli rozhodně zachovat.

Podobné seriály: Californication, Black Books

Lill

Flashpoint
stanice
CTV
hodnoceno
297×
Lill

Tento kanadský seriál je o elitnej jednotke kanadskej polície, ktorá nastupuje vždy vo vypätých situáciách, s ktorými si obyčajná polícia nevie poradiť. Sú zavolaní na miesta, kde niekto ohrozuje zbraňou iných, pri rukojemníckych situáciách, či pri bombových hrozbách. Ich úlohou je zabrániť stratám na životoch, a preto aj keď sú vybavení zbraňami a iným arzenálom, použijú ich, až keď už nemajú inú možnosť. Ich úlohou je zistiť vždy o danom človeku čo najviac, zistiť, prečo robí to, čo robí a vyhovoriť mu to. A to v rekordne rýchlom čase.

Seriál je príjemnou zmenou oproti americkým kriminálkam, kde policajti prídu a začnu strieľať kade-tade. Tu treba mať pre každý výstrel vysvetlenie a je to brané naozaj ako posledná možnosť. Po každom výstrele potom príde vyšetrovanie člena jednotky, kde ho vypočúvajú, či bol výstrel naozaj opodstatnený. Seriál tiež zachytáva psychologický dopad týchto výstrelov na členov jednotky. Sú tu rôznorodé a silné postavy, o ktorých sa občas niečo dozvieme aj z ich súkromného života. Epizódy nám ponúkajú stále nové a nové situácie a za každou jednou postavou sa skrýva nejaký príbeh. Na seriáli je parádne práve to, že tím má veľmi málo smrtiacich výstrelov. Sú jednoducho úžasní. :-) Zaujímavý je tiež formát epizód. Tie začínajú vždy tou vyhrotenou situáciou a potom sa vraciame späť v čase a vidíme, ako sa do tej situácie dostali a čo nasleduje po nej. Flashpoint jednoznačne odporúčam, miesto vo vašich watchlistoch si určite zaslúži.

Podobné seriály: The Unit (Jednotka zvláštního nasazení), Rush (Boj o čas)

Pajky

Luther
stanice
BBC One
hodnoceno
329×
Pajky

Luther je dost možná nejlepší britské krimi. Touhle větou bych své doporučení mohl zakončit, ale vy byste mi nevěřili, protože máte plnou hlavu Sherlocka. Dobrá, tak já to tedy rozvedu. John Luther je ten typ detektiva, který vás baví sledovat. Není to policista, který je dobrý. John má lehce vychýlený morální kompas a pro konání spravedlnosti se nebojí ohýbat hranice zákonu a rozhodně mu nepomáhá, že musí bojovat i se svými vnitřními démony. Samostatné případy jsou rozhodně fajnová záležitost, ale seriál působí skvěle hlavně jako celek.

Idris Elba zde žije svou životní roli a pochvalné hlasy kritiků se valí ze všech stran. Za svou roli byl 4× nominován na Zlatý Glóbus a 3× na cenu Emmy (což je mimochodem víc než Cumberbatch za Sherlocka). Kromě hereckých výkonů a originálního příběhu určitě nesmím opomenout také skvělý hudební doprovod a vydařenou úvodní znělku. První tři série nabídly 15 epizod a v roce 2015 připravili tvůrci dvojdílný speciál. Seriál je pravidelně zařazován na seznamy „must see“ a tak je pro mě překvapení, že u nás je poměrně přehlížen. Na závěr snad už musím říct jen, že tohle rozhodně není krimi, které vídáte na televizních obrazovkách často a proto stojí za vychutnání…

Podobné seriály: Sherlock, Broadchurch


Které z vybraných seriálů sledujete (sledovali) a které vás zaujaly a zařadíte je do svého watchlistu?

Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře28zobraz všech 28 příspěvků
Squerago

Squerago

Právě jsem se dozvěděl, že zrušili kurýra :O
před 8 roky
La.Volpe

La.Volpe

Díky za tip na Luthera. Teď jsem v polovině třetí řady a jsem příjemně překvapen, že mě to baví :D A...
před 8 roky
Pajky

Pajky

Já to říkal, no neříkal jsem to! :D
před 8 roky
Další články k tématu