6. 6. 2016

Novinka pod lupou: Feed the Beast

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Feed the Beast
Žánr: drama / mafiánský / kulinářský
Stanice: AMC
Premiéra: 5. 6. 2016
Vysílání: každé úterý večer
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

Kdo?

Tvůrce: Clyde Phillips
Herci: David Schwimmer, Jim Sturgess, Lorenza Izzo, John Doman, Elijah Jacob, Michael Gladis, Christine Adams

Ve zkratce

Tommy a Dion bývali nejlepší přátelé. Spolu s Tommyho ženou Rie vedli svou vlastní úspěšnou restauraci. Pak ale Rie přišla o život během autonehody, kdy řidič z místa činu ujel. Dion v té samé době podlehl drogám a omylem restauraci zapálil. Tommyho syn TJ od matčiny smrti nepromluvil a sám Tommy začal utápět svůj žal v alkoholu. Dion se nyní vrací z vězení, ale stále nemá klid. Jde po něm šéf mafie, který si říká Tooth Fairy, a jedinou možností, jak vyváznout živý, je splatit dluh. Dion musí přesvědčit Tommyho, aby si v Bronxu otevřeli znovu restauraci a obnovili tak svou zašlou slávu.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Těšila jsem se, ale bohužel zklamání. Feed the Beast je novinka, které chybí šťáva. Jediná šťáva, která se zde nachází, je ta v mase a celkově jídlech, které Dion v pilotu připravuje. Nic jiného zde nefunguje.

Krimi zápletka je hodně laciná. Přijde mi, že Tooth Fairy se za každou cenu snaží tvářit vážně a drsně, ale přitom vypadá naopak (nechtěně) komicky. Zloducha mu nevěřím ani za mák, není to ten typ, který vzbuzuje strach. Nic na tom nemění ani to, že se nechává vozit na svém trůně v dodávce (haha :D ). Vadí mi taky Schiwmmer. Ten herec vypadal postiženě už v Přátelích a vypadá postiženě i tady. Takový pomalejší, no. Vůbec se mi pro tu roli nehodí, dokonce si ani nedokážu připustit, že by mohl mít problém s alkoholem. Jim je můj miláček už od dob Across the Universe, kde byl famózní. Tady? Role je nudná, nezajímavá, nemá, kam se posunout, bohužel.

Jediný ucházející je tak TJ, zamlklý synek Tommyho. Jaký paradox, že z celého seriálu vyzdvihávám právě výkon a postavu dítěte. Nejmíň otravný a navíc vyzařuje skvělou energii, těším se, až promluví. Jen se bojím, abych do té doby u seriálu vydržela.

Kdyby tam nebyl kladen tak velký důraz na city a rodinnou tragédii a ještě větší důraz na krimi (a ještě větší důraz na závislosti na alkoholu a drogách), ale seriál se spíše soustředil na starosti a slasti, které s sebou přináší otevírání nového podniku v riskantní části města, kdyby se objevovalo více magie v kuchyni, tak by to bylo o dost lepší. Ale hádám, že na to mi i nadále bude muset stačit Masterchef.
  • kulinářská magie (ale bylo jí málo)
  • TJ
  • kvalitní technická a stylová stránka (kamera, hudba, střih)
  • důraz na city, závislosti a krimi
  • nudné postavy a špatně zvolené herecké obsazení
40 %
Mé hodnocení
ragelly

AMC a kvalitní tvorba jdou ruku v ruce, proto jsem měl hned jasno, že Feed the Beast poputuje do mého watchlistu. Ale podobně jako u letošního Preachera mi pilotní epizoda nepřišla až tak dobrá a nesplnila svůj účel na sto procent.

Samotný námět seriálu zní lákavě, měl jsem ale pochyby, když jsem si přečetl první synopsi. Ty ovšem bývají jednodušší než samotný seriál, proto mé pochyby nebyly až tak velké. Jenže po zhlédnutí pilotu nejsem vůbec překvapen, synopse byla naprosto výstižná a shrnula celý úvod seriálu, což je nemalou vadou na kráse. Už po pár minutách je jasné, kam se vše bude ubírat, a když se tak skutečně stane, nevíte, zda se cítit dobře, nebo špatně. To je ta největší chyba, na kterou jsem narazil, a doufám, že do budoucna seriál tolik předvídatelný nebude.

Nyní ale k plusům. Schwimmer i Sturgess své role zvládají dobře, zbytek postav zatím tolik prostoru nedostal, tudíž je předčasné je hodnotit. Ústřední duo je ale představeno dostatečně, jen je škoda, že tvůrci pravděpodobně vytasili všechny jejich karty. Milovníci jídla si přijdou na své při řadě scén při vaření, po kterých se vám opravdu sbíhají sliny. Děj plyne rychle, byť předvídatelným směrem, a rozhodně se nedá říct, že by byl pilot nesledovatelný. Nečekejte ale žádný šokující zvrat nebo prostě něco, co by vás donutilo vyloženě se těšit na další díl, což je velká škoda.

Abych to shrnul, Feed the Beast patří k tomu slabšímu, co může AMC nabídnout, nejde ale o takovou hrůzu, jak uvádějí kritici např. na Rotten Tomatoes. Jde o příjemnou a nenáročnou oddechovku, ne velkolepé drama, nemějte tedy od seriálu přehnaná očekávání.
  • scény s vařením
  • rychle plynoucí děj
  • herecké výkony
  • předvídatelnost
  • chybí nějaké lákadlo
  • občas zvláštní dialogy
70 %
Mé hodnocení
lukascoolarik

Téma seriálu mě nadchlo hned, ja jsem si přečetl obsah. Mafiány, ty já můžu a příběh o tom, jak dva bratři provozují v podstatě pračku na peníze je dostatečně zajímavý. Zpracování už nedopadlo tak, jak bych si představoval. Seriál provazí pachuť promarněného potenciálu a jediné, co si bude pamatovat po skončení první epizody je neustálé sebelitování Davida Schwimmera. Toho je totiž v pilotu opravdu hodně a je opravdu otravné. V podstatě kdykoliv je na obrazovce, tak se lituje. Moc tomu nepomáhá ani mlčenlivý syn. Nakonec i těch mafiánů tu je míň, než by člověk čekal. Naopak je tu příliš mnoho vaření, které se snaží vypadat chutně a profi, ale na diváka odchovaného všei dnešními cook-reality-show to moc nezabírá.

Trailer (nebo spíš teaser) vypadal mnohem lépe a tak nezbývá jen doufat, že se to v dalších dílech trochu rozjede. Protože prostředí na to připravené je. Jen by se nesměl David tolik litovat.
  • líbí se mi znělka
  • ještě hezčí pěkný logo
  • herecky to celkem šlape
  • „němý“ syn
  • vaření
  • spolek sebelítostivých lidí
40 %
Mé hodnocení
Fruiko

Plánujete dát šanci novince? Nalákal vás popis děje nebo trailer? Nebo si raději počkáte na první reakce diváků, než se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
lukascoolarik

lukascoolarik

Po delší době se vracím ke svému monologu. :-D Ani po čtyřech dílech nevidím zásadní zlepšení, ale ani...
před 7 roky
lukascoolarik

lukascoolarik

A pokračujeme... :-D Nevím, jestli je to jenom mou dnešní náladou a chutí se ve všem šťourat, ale šestá...
před 7 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Pod tímhle já si představovala černou komedii a trailer mě dost zklamal. Vidím, že si to můžu ze seznamu...
před 6 roky
Další články k tématu