26. 6. 2016

Nejlepší z nejlepších: ABC

Vítejte u naší nové letní rubriky! Pojďte se spolu s námi podívat do hlubin televizní duše a najít v ní ty největší klenoty, které nám televizní éra přinesla.

Nejlepší z nejlepších: ABC

Je to tady! Zvonek zvoní, škola končí, po schodech se běží hned k televizní obrazovce. Anebo taky k nám na SerialZone, kde pro vás máme připraven nový letní seriál. Jistě jste si za ty roky zvykli na to, že vám vždy krátíme prázdninové týdny speciálními nedělními články. Měli jsme tu Topky, taky Návraty do minulosti, loni jsme přes léto představovali finalisty prvního ročníku SerialZone Awards. Letos přišel čas na změnu. Přicházíme proto s novým desetimístným seznamem.

Dá se říct, že letošní letní seriál bude variací na Topky, které jsou podle vás jednoznačně nejzábavnější. Rozhodli jsme se však nedávat témata ze všech možných oblastí, jak tomu bylo v minulých letech, ale spíše tvořit variace na jedno společné téma – nejlepší, nejúspěšnější, nejvlivnější seriály podle jednotlivých kritérií.

Dnes a během následujících devíti týdnů se dočkáte vždy v neděli článku, který vám nabídne seznam deseti seriálů. Nebude chybět samozřejmě Velká pětka, vždyť i nyní vidíte, že začínáme stanicí ABC. Ale zaměříme se i na kabelovky, streamovací seriály, mimoamerickou tvorbu a české kousky, abyste měli z každé oblasti svůj vlastní inspirační kousek.

Kritérium výběru je samozřejmě, jak už to u podobných seznamů bývá, do značné míry subjektivní. Budeme se snažit brát v potaz nejen dobu vysílání, ale celkové reakce a odkaz, který seriál zanechal či stále zanechává. Ano, nepůjde pouze o již ukončené kousky, ale pokud máme za to, že by se do Top 10 hodil i nějaký stále běžící seriál, tak ho tam samozřejmě také dáme. V televizi určitě neplatí pravidlo, že čím starší, tím lepší. Vkus se proměňuje, ale jak v současnosti, tak i v minulosti se dají objevit klenoty, které pomohly utvářet televizní průmysl tak, jak ho dnes známe.

Za léto vytvoříme celkem deset článků, tzn. se zmíníme o stovce seriálů. Dovolujeme si tvrdit, že tak utvoříme seznam sta seriálů, které byste měli vidět (nebo minimálně poznat), než zemřete :-) Nepůjde však o žebříčky, ale seznamy; seriály jsou řazeny podle data premiéry od nejstaršího po nejnovější.

Tak jdeme na to! Po přečtení článku nám nezapomeňte říct, jak se vám nápad na letní seriál líbí a vyjádřit se i k samotnému obsahu – které seriály z výběru znáte? O kterých jste alespoň slyšeli? A které hity z ABC by tvořily vaši soukromou Top desítku?

Název:
Happy Days
Vysílání:
15. 1. 1974 – 24. 9. 1984
Žánr:
Komedie / Rodinný / Sitcom
Počet sezón:
11
Ocenění:
6 nominací na Zlatý glóbus (3 výhry: remíza herec v hlavní roli (Ron Howard a Henry Winkler), herec v hlavní roli (Henry Winkler)), 9 nominací na Emmy (1 výhra: střih v epizodě Richie Alomost Dies)

Happy Days je jeden z legendárních sitcomů, které na českých televizích nikdy neběžely. Skutečně nás udivilo, že seriál nemá český název, protože jde o jeden z nejslavnějších sitcomů americké tvorby v celé její historii. Happy Days je jeden z prvních seriálů, který zformoval podobu klasického multi-kamerového sitcomu. Zajímavostí však je, že ve své první sezóně byl natáčen formátem single-kamera, až od druhé řady přešel k živému publiku, což mu dodalo novou energii a šťávu. Výsledkem jsou četné nominace na Emmy i Zlaté glóby, mnohé z nichž dokázal seriál proměnit ve vítězství.

Příběh se točí okolo dospívajícího Richieho a jeho rodiny a přátel. Každá série zabírá období zhruba jednoho roku, přičemž začíná v roce 1955 a končí v roce 1965. Během jedenácti sérií bylo natočených úctyhodných 255 epizod. Jednou z hlavních postav je Richieho kamarád Fonzie (Henry Winkler), který začínal na vedlejší koleji, nicméně jeho stále se zvyšující popularita u diváků zapříčinila, že se nejprve dostal do úvodních titulků a později, když Richie odešel sloužit do armády, byl Fonzie dokonce hlavní postavou celého seriálu. Vidíte, kam to můžete dotáhnout, pokud vás lidi mají rádi!

Již ve své první sezóně komedie slavila úspěchy, když se její ratingy vyšlhaly na enormní číslo 21.5 a seriál skončil mezi konkurencí celkově jako šestnáctý nejsledovanější pořad sezóny 1974/75. I přes pokles ve druhé řadě (49. místo s ratingem 17.5) však stanice ABC boj nevzdala a udělala dobře. Následovalo totiž výrazné zlepšení a již ve čtvrté sérii se z Happy Days stala naprostá jednička, když komedie porazila všechny ostatní pořady s ratingem 31.5. Na vrcholu se držel i v páté (2. místo) a šesté (3. místo) sezóně, poté začal klesat, nicméně z první dvacítky se dostal až v desáté sérii.

Zajímavostí je, že Happy Days není původní seriál, ale spin-off seriálu Love, American Style (1969–1974). Samotný HD měl sedm (!) spin-offů, a to včetně dvou animovaných. Mezi nejznámější z nich patří bezpochyby Mork & Mindy, kde hlavní roli ztvárnil Robin Williams.

Název:
Hart to Hart (Hart a Hartová)
Vysílání:
25. 8. 1979 – 22. 5. 1984
Žánr:
Mystery / Romantický / Drama / Krimi / Akční
Počet sezón:
5
Ocenění:
14 nominací na Zlatý glóbus (1 výhra: herec ve vedlejší roli (Lionel Stander)), 6 nominací na Emmy

Hart to Hart je jedna z nejslavnějších kriminálek, která kdy byla natočena. Seriál se během svého pětiletého vysílání neustále dostával do čela hry o různá ocenění včetně Zlatých glóbů a Emmy. Oproti Happy Days už jsme zde postoupili o krůček dopředu, seriál už má český název (Hart a Hartová), což naznačuje, že snad někdy dokonce na českých televizích jel.

Základní obsah shrnuje úvodní titulková sekvence, voice-over zprostředkovává Max, sluha Hartů: "Tohle je můj šéf, Jonathan Hart, milionář, který si své bohatství sám vybudoval. Je to hustej týpek. Tohle je paní H., je nádherná. Skvělá dáma. Mimochodem, já jsem Max. Starám se o ně, což není lehké, protože jejich končíkem je vražda.

Seriál měl na růžích ustláno již od doby, kdy se ho ještě ve vývojové fázi ujal známý a populární producent Aaron Spelling. Není tedy divu, že si seriál vybudoval pevné místo v televizní komunitě. Ve své třetí sezóně se stal patnáctým nejsledovanějším pořadem sezóny 1981/82. Bohužel v páté sezóně si drama výrazně pohoršilo, takže na sebe zrušení nenechalo dlouho čekat.

V roce 1993, tedy téměř dekádu po ukončení seriálu, se hlavní hrdinové znovu sešli a natočili osm devadesátiminu­tových televizních filmů, které se vysílaly v letech 1993–1996. V září 2015 se začalo mluvit o tom, že stanice NBC začíná vyvíjet remake seriálu s twistem, v centru dění by měl stát pár homosexuálních mu­žů.

Název:
Dynasty (Dynastie)
Vysílání:
12. 1. 1981 – 11. 5. 1989
Žánr:
Drama / Soap Opera
Počet sezón:
9
Ocenění:
25 nominací na Zlatý glóbus (5 výher: herečka v hlavní roli (Linda Evans), herec v hlavní roli (2× John Forsythe), herečka v hlavní roli (Joan Collins), nejlepší drama), 24 nominací na Emmy (1 výhra: kostýmy)

Aaron Spelling je jméno, které zmíníme také u jedné z nejslavnějších soap oper. Dynastie se začala vysílat v roce 1981 a navždy změnila svět. Lidé po celém světě se otevřeně seznámili s žánrem, který se začal rozvíjet již v době rozvoje rádiového vysílání, tedy ještě před nástupem televizního průmyslu. Soap opery jsou již mnoho desetiletí způsobem úniku od každodenního života. Žánr ve své podstatě je vhodný především pro ženy, ale reálně jsou soap opery tajným guilty pleasure stejně tak i pro muže.

Dynasty vypráví příběh bohaté a mocné rodiny Carringtonů a jejího věčného soupeření s rivalskou rodinou Colbyů. Příběh začíná v momentě, kdy si hodlá mocný obchodník s ropou Blake Carrington vzít Krystle Jennings, svou bývalou sekretářku. Krystle se ocitá ve zcela novém světě a musí se potýkat s pohrdáním služebnictva a vzdorem Blakeovy rozmazlené dcery Fallon. V premiérové epizodě druhé řady se k osazenstvu přidala Alexis v podání britské herečky Joan Collins. Právě tento krok je spolu s výměnou hlavních scenáristů považován za zlomový bod, který přinesl enormní zájem diváků a vyšvihl seriál do čela sledovanostních žebříčků. Role záporačky Alexis Joan proslavila po celém světě.

Od počátku vysílání se seriál až do páté série neustále stoupal na popularitě. Neuvěřitelný skok zažil právě po přidání Alexis, kdy se z 19. místa ve druhé sérii vyšvihl na pátou příčku nejsledovanějších pořadů o rok později. Největšího úspěchu dosáhl seriál v sezóně 1984/85, kdy se stal s ratingem 25.0 nejsledo­vanějším televizním pořadem sezóny. Od sedmé série však přišel pokles a seriál se v roce 1989 rozloučil s ratingem 10.5 na 69. příčce.

Colbyové se od seriálu odpojili v roce 1984, kdy získali svůj vlastní seriál. Spin-off byl neoficiálně nazván Dynasty II: The Colbys. Novinka si však i přes silnou propagaci a očekávání nevedl příliš dobře a byl ukončen po druhé sérii. Dost k tomu přispěl jistě i fakt, že stanice CBS několik týdnů ve stejném slotu vysílala jednu z prvních a nejúspěšnějších soap oper, Knots Landing. Po ukončení seriálu byly hlavní postavy Jeffa a Fallon Colbyových znovu zařazeni do děje Dynastie.

Název:
Moonlighting (Měsíční svit)
Vysílání:
3. 3. 1985 – 14. 5. 1989
Žánr:
Krimi / Komedie / Drama
Počet sezón:
5
Ocenění:
10 nominací na Zlatý glóbus (3 výhry: herečka v hlavní roli (2× Cybill Shepherd), herec v hlavní roli (Bruce Willis)), 41 nominací na Emmy (6 výher: umělecká režie, hairstyling, kostýmy, 2× střih, herec v hlavní roli (Bruce Willis))

Kde vůbec začít? Jde vidět, že charizmatická dua bavila televizní diváky dlouho před nástupem Castla, Bones a podobných. Moonlighting získal během svého pětiletého vysílání neskutečných 41 nominací na Emmy, z nichž šest proměnil ve vítězství. Ne nadarmo je seriál i v dnešní době řazen do žebříčků nejlepších seriálů v televizní historii. Moonlighting je označován za první úspěch v hybridní kategorii dramedy, tedy žánrovém mixu komedie a dramatu. Když už je řeč o žebříčcích… seriál má své zástupce také v nejlepších epizodách (The Dream Sequence Always Rings Twice) a nejlepších seriálových párech.

V hlavní roli zde zářil král akčňáků, tehdy třicetiletý Bruce Willis. Jde o jeho jedinou hlavní seriálovou roli, na kterou jen tak nezapomene už jen díky Zlatému glóbu z rou 1987, který se mu doma jistě blýská na poličce. Seriál také odstartoval zářivou kariéru herečce Cybill Shepherd, která za roli Maddie získala Zlatý glóbus hned dvakrát.

Seriál sleduje případy, které jsou vyšetřovány detektivní agenturou Blue Moon, konkrétně jejími dvěma partnery, Maddie Hayes a Davidem Addisonem Jr. Kromě inovací v žánrovém mixování si seriál připisuje ještě jeden průlom. Často si pohrával s doku stylem bouráním čtvrté stěny, když postavy pronášely své dialogy či monology přímo směrem k divákovi. Tento styl v současnosti využívá například komedie Modern Family.

Zrušení seriálu se odehrálo shodou náhod. Willis slavil úspěchy s prvním filmem Die Hard a toužil se věnovat své filmové kariéře. Shepherd čerstvě porodila dvojčata a chtěla se věnovat rodině. Ratingy klesaly, čemuž nepomohla ani stávka scenáristů v roce 1988, kvůli které se nová řada dostala do vysílání až v prosinci. Zrušení přišlo poté v květnu a tvůrci jej šikovně zakomponovali i do samotného finále seriálu, které jednou naposledy probořilo čtvrtou stěnu a završilo tak tradici.

Název:
MacGyver
Vysílání:
29. 9. 1985 – 21. 5. 1992
Žánr:
Drama / Akční / Dobrodružný
Počet sezón:
7
Ocenění:
4 nominace na Emmy

Seriál, který má z našeho seznamu nejméně kritického úspěchu. O to víc si to však vynahrazuje u svého fandomu, který je i po více než třiceti letech stále silný a aktivní. MacGyver je jedna ze dvou rolí, která herce Richarda Deana Andersona navždy zapsala do dějin. Těžko říct, zda si ho televizní diváci budou spíše spojovat s titulním hrdinou, nebo s rolí Jacka O'Neilla. Pravděpodobně se většině vybaví při zmínění jeho jména oba seriály, což je úspěch, který se mnoha hercům nepodaří.

Hlavním hrdinou je tajný agent Angus MacGyver, jehož hlavními přednostmi jsou velké znalosti vědy, které dokáže prakticky zužitkovat. Má po ruce vždy několik drobností, které dokáže inovativně užít tak, aby z mise úspěšně vyvázl. Dokáže vymýšlet plán za pochodu a uspět s ním, což bylo v době vysílání chváleno jako výborný zdroj televizní zábavy. Tvůrci si dávali záležet na tom, aby vše, co hrdina dělá, šlo logicky vysvětlit, i když při různých příležitostech uváděli, že by reálný člověk musel mít opravdu z pekla štěstí, aby mu všechny plány, akce a pokusy vždy takto vyšly.

Stejně skandální, jako byl sám hrdina, byl i neblahý konec seriálu. Už během jeho vysílání si Anderson veřejně stěžoval na to, že stanice MacGyvera dostatečně nepropaguje, protože je to prý pro ně jen další akčňák. Sedmá série vznikla skoro navíc. Po dvanáctém díle stanice stáhla tehdy už veterána z vysílání den před Silvestrem. Následovala čtyřměsíční pauza, když finále bylo odvysíláno až na konci dubna 1992, přičemž v té době již byl seriál zrušen. Anderson se ke konci vyjádřil takto: „Jediným důvodem, proč seriál zmizel z programu, bylo to, že všichni už jsme se chtěli pohnout dál. Byl jsem fyzicky vyčerpaný, neměl jsem osobní život.“

Bezcitné zacházení s MacGyverem se však stanici vymstilo. Po jeho zrušení totiž nedokázala najtí úspěšného akčního nástupce, který by dokázal zopakovat MacGyverovu slávu. V následujících sezónách se pondělní slot od osmé večerní stal doslova prokletý, všechny seriály končily po první sérii, nebo se přestěhovaly na jinou stanici. O odkazu hrdiny i celého seriálu se však ani po ukončení akčňáku nepřestalo mluvit. Fanouškovská základna byla (a je) natolik silná, že v roce 2003 stanice The WB (předchůdce The CW) oznámila objednávku pilotu Young MacGyver s Jaredem Padaleckim v hlavní roli, nicméně z projektu sešlo. Úspěšné byly snahy až letos, kdy stanice CBS objednala reboot MacGyver, který se představí v nové sezóně 2016/17. Kromě toho v 90. letech vznikly dva televizní filmy, ve kterých si Anderson svou slavnou roli zopakoval.

Název:
Roseanne
Vysílání:
18. 10. 1988 – 20. 5. 1997
Žánr:
Sitcom / Rodinný
Počet sezón:
9
Ocenění:
14 nominací na Zlatý glóbus (3 výhry: nejlepší komedie, nejlepší herečka v hlavní roli (Roseanne Barr), nejlepší herec v hlavní roli (John Goodman)), 25 nominací na Emmy (4 výhry: herečka ve vedlejší roli (3× Laurie Matcalf), herečka v hlavní roli (Roseanne Barr))

Osmdesátá a devadesátá léta se nesla ve znamení boomu rodinných sitcomů. Žánr byl ustanoven o mnoho desetiletí dříve, nicméně teprve v této době se v něm nacházely seriály, které si američtí diváci zamilovali a zůstávali jim věrni dlouhá léta. Jedním příkladem za všechny je Roseanne, sitcom, který se na ABC dočkal devítí sezón a 222 epizod. Již během své první série v sezóně 1988/89 si novinka dokázala získat srdce Ameriky. Důkazem je fakt, že se seriál umístil na druhém místě v nejsledovanějších pořadech sezóny, vítězství mu dokázal ukradnout pouze NBC sitcom The Cosby Show. Ve druhé sezóně však již Roseanne se svou rodinkou nekompromisně kralovala a slavila slednovanostní vítězství. Seriál se v top 10 udržel celých sedm let, až v osmé sérii klesl na 16. příčku, svůj poslední rok zakončil na 35. místě s ratingem 10.1.

Roseanne je prvním seriálem, ve kterém se v centru dění nachází pracující matka. Až do této doby sice seriály zobrazovaly pracující ženy, vždy šlo ale pouze postavy točící se okolo otce rodiny, který byl hvězdou seriálu. Roseanne Barr roli dostala kvůli svému nevšednímu hlasu, který se dokázal vedrat do hlav fanoušků. Connerovi jsou typická americká rodina, která se snaží fungovat s omezeným rodinným rozpočtem. Roseanne a Dan spolu mají tři děti, Becky, Darlene a DJe. Mnozí seriál vyzdvihovali nejen kvůli obsahu, ale také proto, že se dokázal odpoutat od ideálu krásy. Poprvé se v hlavních rolích objevili herci s nadváhou, aniž by jejich váha byla zdrojem vtípků. V seriálu se také začaly objevovat jedny z prvních homosexuálních postav v primetime televizi.

Ačkoliv k Roseanne nikdy spin-off ani pokračování nevznikly, během deváté série sitcomu vyjednávala Roseanne Barr se stanicí a produkční společností Carsey-Werner Productions o možném spin-offu, kde by ve své roli pokračovala. Stanice však nakonec jednání ukončila a herečka s nápadem neuspěla ani u CBS a Foxu, takže z projektu nakonec sešlo.

Název:
Twin Peaks (Městečko Twin Peaks)
Vysílání:
8. 4. 1990 – 10. 6. 1991
Žánr:
Drama / Krimi / Mysteriózní
Počet sezón:
2
Ocenění:
4 nominace na Zlatý glóbus (3 výhry: nejlepší drama, herec v hlavní roli (Kyle MacLachlan), herečka ve vedlejší roli (Piper Laurie)), 18 nominací na Emmy (2 výhry: kostýmy, střih)

Nejkratší seriál z naší desítky. Twin Peaks se dočkal pouhých dvou sérií a 30 epizod, nicméně je považován za jeden z nejlepších seriálů v historii. Jeho zrušení se stalo stejně skandálním, jako například ukončení Firefly. Twin Peaks sleduje agenta Dalea Coopera, který míří do fiktivního městečka Twin Peaks vyšetřovat vraždu středoškolské královny Laury Palmer. Postupně odhaluje temnotu, jež obklopuje postavy, které, jak se ukáže, žijí dvojí život. Seriál s prvky nadpřirozena a hororu se rychle stal miláčkem diváků po celém světě. Osobitý styl tvůrce Davida Lynche z něj přímo čiší, nechybí ani charakteristický nevšední humor a surrealismus.

Tvůrce seriál stanici ABC představil v roce 1988 během stávky scenáristů. Stačila desetiminutová schůzka s hrubým nástinem konceptu a bossové byli naháknutí. Stanice tvůrcům nechávala poměrně velkou volnost v příběhu i zpracování. Pilot byl natočen za 4 miliony dolarů s tím, že byl dotočen i extra konec pro případ, že by projekt nebyl vybrán pro seriál. S dalším materiálem by totiž mohl být sestříhán a prodán jako televizní film. Objednávka však přišla a během první série měla stanice pouze jedinou výhradu k obsahu. Šéfové si přáli zkrátit scénu, kdy agent Cooper vytáhne maličké „R“ zpod nehtu Laury. Tvůrci však odmítli a scéna zůstala tak, jak byla vytvořena.

Výraznou částí seriálu je jeho hudba. Ke spolupráci byl přizván skladatel Angelo Badalamenti, který charakteristickou znělku vytvořil za pouhých 20 minut! Hudba výborně dokreslila celkovou atmosféru seriálu a naznačila divákům, co od tehdejší novinky mohli očekávat. Badalamenti dokázal v hudbě znázornit emoce, které cítí nejen postavy, ale také diváci.

Twin Peaks znamená začátek uměleckého pronikání do televizní tvorby. Umělecké postupy, do té doby přítomné výhradně ve filmové tvorbě, si otevřely dvířka k průniku do seriálového světa. V současné době tento trend stále narůstá, stačí zmínit díla jako Mad Men, Breaking Bad, True Detective nebo Fargo. Je úsměvné vidět, že vše odstartoval seriál z Velké pětky.

Na závěr je třeba zmínit, že ačkoliv jde o předčasně zrušený klenot, se seriálem jsme se neviděli naposledy. V současné době stanice Showtime natáčí pokračování s původními tvůrci, ve kterém se vrátí téměř všichni herci z prvních dvou sérií. Nové epizody jsou fanoušky velmi očkekávány, na obrazovkách se objeví v roce 2017.

Název:
Lost (Ztraceni)
Vysílání:
22. 9. 2004 – 23. 5. 2010
Žánr:
Drama / Dobrodružný / Mysteriózní / Sci-fi
Počet sezón:
6
Ocenění:
7 nominací na Zlatý glóbus (1 výhra: nejlepší drama), 51 nominací na Emmy (10 výher: střih, herec ve vedlejší roli (Michael Emerson), zvuk, herec ve vedlejší roli (Terry O'Quinn), casting, režie, střih, hudba, nejlepší drama, vizuální efekty)

Vizionářství šéfů ABC nezná mezí. Bezkonkurenčně nejdražší pilot, který do roku 2004 vznikl, byla právě první epizoda Lost. Dvoudílná epizoda stála 10–14 milionů dolarů, přičemž průměrná cena hodinového pilotu se v té době pohybovala okolo čtyř milionů. Přesto tehdejší šéfové pilot objednali, za což zaplatili svou funkcí. Sesterská společnost Disney oba šéfy vyhodila za to, že tak drahý projekt objednali. Ti sice zpět práci nezískali, ale škodolibě se jistě smáli už v září, kdy měla novinka premiéru. Seriál se stal nejúspěšnějším nováčkem sezóny a spolu se Zoufalkami a Grey's Anatomy pomohl stanici ABC najít ztracenou slávu a bohatství.

Seriál se sice nikdy nedostal do čela nejsledovanějších seriálů, nicméně si držel stabilní výsledky a především stanici vyhrával jednu cenu Emmy za druhou. Seriál je neustále zařazován do žebříčků nejlepších televizních pořadů v celé historii, stejně jako ve výčtu kultovních kousků.

Finále bylo velmi silně propagováno. Závěr sklidil rozporuplné reakce, když se fandom rozdělil na dva polarizované tábory. Někteří kritici epizodu The End dokonce označují za nejlepší díl celého seriálu, jiní naopak dávají velmi negativní hodnocení s tím, že takovýto závěr byl pro fanoušky po celém světě zklamáním. Do které skupiny se řadíte vy?

Nicméně seriálu nikdo neupře vliv, jaký na celý svět měl. Fanoušci si začali říkat Losties nebo Lostaways a neúnavě pronásledovali herce i tvůrce po všemožných sešlostech. Psaly se nespočty fanouškovských povídek, vznikala videa, docházelo h shippování postav.

Seriál se zároveň stal isnpirací pro jiná televizní díla, které z něj více či méně těžily. Pravděpodobně nejsilněji byl k seriálu přirovnáván FlashForward, ale například J.J. Abrams seriál uvedl jako jednu z inspirací pro Fringe. Od počátku svého vysílání je se seriálem porovnáváno také drama The 100, přičemž o nové komedii Wrecked se mluví jako o parodii na Lost.

Název:
Desperate Housewives (Zoufalé manželky)
Vysílání:
3. 10. 2004 – 13. 5. 2012
Žánr:
Drama / Komedie / Mysteriózní / Krimi / Soap Opera
Počet sezón:
8
Ocenění:
13 nominací na Zlatý glóbus (3 výhry: 2× nejlepší komedie, herečka v hlavní roli (Teri Hatcher)), 38 nominací na Emmy (7 výher: hostující herečka (Kathryn Joosten), casting, režie, střih, znělka, herečka v hlavní roli (Felicty Huffman), hostující herečka (Kathryn Joosten))

Televizní tvůrce Marc Cherry dlouho svůj projekt nemohl udat. Odmítly ho stanice HBO, CBS, NBC, Fox, Showtime i Lifetime. Shodou šťastných náhod stihli šéfové ABC seriál objednat těsně předtím, než byli oba vyhozeni za to, že objednali neskutečně drahou novinku Lost. Již The O.C. dokázal, že moderní soap opery mají možnost v primetime programu uspět, proto ABC zariskovala a seriál se jí za to více než odvděčil.

Ze Zoufalek se stal hned po zařazení do nedělního programu obrovský úspěch, fanoušci neustále přibývali a bossové, kteří dříve projekt odhodili, si vzteky trhali vlasy. Stejnou slávu jako samotný seriál sklízela i úvodní titulková sekvence, která Zoufalky neodmyslitelně spjala s jablečným motivem (zakázané ovoce). Znělka získala ocenění Emmy i cenu BMI TV Music Award.

Že bude osmá řada poslední, bylo oznámeno již v srpnu 2011. Fanoušci tak měli záruku toho, že seriál dostane po tolika letech a obrovském úspěchu u kritiků i diváků konec, který si zaslouží. Příběh o životě žen z Wisteria Lane pojmul třináct let, které skrývaly starosti, slasti, zločiny a záhady za zavřenými dveřmi a pod porvrchem tohoto zdánlivě perfektního předměstí.

Seriál se již během první řady dostal na čtvrté místo v nejsledovanějších pořadech, finále série si nenechalo ujít 30,6 milionu diváků! V první desítce se drama udrželo pět let s výjimkou třetí řady, kdy skončilo na 12. příčcce. Postupem času však sledovanost začala klesat, proto diváci byli za ukončení rádi. Přišlo totiž v době, kdy byl seriál příběhově stále na vrcholu.

Úspěch nezůstal pouze u televize. Ze Zoufalek se stala kulturní ikona, která dokázala, že i ryze ženské hlavní obsazení dokáže seriál utáhnout. Na jeho úspěch navázaly knihy, webizody, dokonce byly vyrobeny i módní panenky Bree, Gabrielle, Edie, Susan a Lynette. Cherry po skončení seriálu přišel na ABC s dalším projektem, který měl díru po slavné soapce nahradit. Pilot byl objednán, nicméně k seriálové objednávce nedošlo. Stanice Lifetime se však rozhodla, že podruhé už chybu s odmítnutím seriálu neudělá, a tak vznikla soapka Devious Maids, která aktuálně vysílá již svou čtvrtou řadu.

Název:
Grey's Anatomy (Chirurgové)
Vysílání:
2005–
Žánr:
Drama / Lékařský / Soap Opera
Počet sezón:
12+
Ocenění:
9 nominací na Zlatý glóbus (2 výhry: nejlepší drama, herečka ve vedlejší roli (Sandra Oh)), 38 nominací na Emmy (4 výhry: hostující herečka (Loretta Devine), makeup, herečka ve vedlejší roli (Katherine Heigl), casting)

Nejnovější seriál z našeho výběru už, řekněme, také není žádným nováčkem :-) Jistě, řeč je o Grey's Anatomy. Seriál, který započal rozvoj Shondalandu a do velké míry stojí za směrem, kterým se ABC dramata v současných letech ubírají. Chirurgové navíc ani po neuvěřitelných dvanácti sériích neztrácí dech. Jde tak o nejdéle běžící seriál z našeho dnešního výčtu. V době, kdy se většina seriálů poruší po první a druhé sérii, je toto skutečně obdivuhodný jev.

Seriál se točí okolo lékařů a lékařských praktikantů nemocnice Seattle Grace. Hlavní hrdinkou je čerstvě vystudovaná doktorka Meredith Grey, která právě získala místo mezi rezidenty v této nemocnici. Seznamuje se s novými kolegy, kteří se navždy stanou jejími přáteli, a dokonce potkává i svou lásku, se kterou si v průběhu let projde mnoha starostmi, ale i slastmi. Během let se herecké obsazení rozšiřovalo, upravovalo a měnilo. Kromě Meredith jedinými postavami, které jsou u seriálu od počátku a stále se objevují, jsou Alex, Miranda a Richard.

Těžko říct, proč právě Grey's dokázal diváky tolik zaujmout. Jde o soap operu z lékařského prostředí, kde se lásky a hádky řeší stejně silně jako samotné případy. Shonda Rhimes dokázala v průběhu let vytvořit mnoho obrovských cliffhangerů a dramatických situací, které velkou mírou přispěly k tomu, že se fanoušci stále nemůžou odlepit od obrazovek. Pořád jde o zábavnou show, u které nikdy nevíte, koho vám tvůrkyně zabije. Je to vlastně taková Hra o trůny v nemocnici. Každopádně si seriál místo v desítce rozhodně zaslouží. Už nyní, dlouho před samotným koncem, který je v nedohlednu, se o seriálu mluví jako o kulturním fenoménu

Od samotného počátku seriál dokázal diváky upoutat. Ačkoliv ho stanice do programu v první sezóně zařadila až v midseason (březen 2005), sklidil takový ohlas, že se dostal na devátou příčku nejsledovanějších seriálů sezóny! Vrcholu dosáhl o rok později, kdy skončil mezi silnou konkurencí jako pátý nejsledovanější pořad. V ratingu na tom byl ještě lépe. Cílovka 18–49 let si ho oblíbila a od třetí do páté sezóny si Grey's držel třetí místo v nejvyšších ratinzích sezóny. Ačkoliv začal postupně klesat, stále se drží nahoře. V celkové sledovanosti byl nejhůř 32. (8. série), v ratingu nejhůř 13. (12. série), přičemž letos se opět vyšvihl nahoru do top desítky, konkrétně na osmé místo.

Další čestné zmínky:

The Lone Ranger: 1949–1957
The Brady Bunch: 1969–1974
Charlie's Angels (Charlieho andílci): 1976–1981
Laverne & Shirley: 1976–1983
Three's Company: 1977–1984
Battlestar Galactica: 1978–1979
Mork & Mindy: 1978–1982
The Wonder Years (Báječná léta): 1988–1993
Home Improvement (Kutil Tim): 1991–1999
Alias: 2001–2006
Pushing Daisies (Řekni, kdo tě zabil): 2007–2009
Castle (Castle na zabití): 2009–2016
Modern Family (Taková moderní rodinka): 2009–

Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře45zobraz všech 45 příspěvků
milosh

milosh

To je vlna nostalgie :) Vzpomínám si na polední přestávky/odpoledne/prázdniny u babičky, kdy Dynastie,...
před 7 roky
Vitab

Vitab

Konečně jsem si našel čas to přečíst, krásná práce! Co bych tam přidal, alespoň coby čestnou zmínku, tak...
před 7 roky
šotek10

šotek10

Tady snad jedině, Řekni, kdo tě zabil. :)
před 7 roky
Další články k tématu