5. 12. 2016

Sleepy Hollow: Legendární démon ožívá v seriálovém světě

Pokud jste fanoušky filmů geniálního vizionáře Tima Burtona či máte zalíbení v americkém folkloru a tamější lidové slovesnosti, pak už jste nepochybně slyšeli o místě zvaném Ospalá díra.

Dávný příběh o Sleepy Hollow

Jedna z nejslavnějších amerických původních pověstí byla poprvé zaznamenána v roce 1820. Do své sbírky povídek a esejů, pojmenované Kniha skic, ji tehdy zanesl jeden z pionýrů zámořské literatury, spisovatel Washington Irving. Samotný příběh je situován do roku 1790 do vesnice Tarry Town, spravované nizozemskými osadníky, které ovšem nikdo neřekne jinak než Sleepy Hollow (Ospalá díra). A třebaže duchů a strašidel se zde mělo pohybovat více, nejznámějším byl právě bezhlavý hesenský žoldák, projíždějící na démonickém oři bojiště z americké války za nezávislost. Hlavu mu prý ustřelila dělová koule a o věčný klid neposedného ducha se postaral až učitel Ichabod Crane, pro nějž bylo jeho přemožení jedinou cestou k získání místní krásky, osmnáctileté Katriny. Třebaže si Američané této své pověsti značně cení, jde o variaci na ještě starší příběh z německé lidové slovesnosti. A navíc je známá pravda, že Irving čerpal inspiraci pro svoje příběhy právě během cest po starém kontinentu.

Burton o něm natočil film v roce 1999 a zámořská drobotina se o bezhlavém jezdci ze Sleepy Hollow učí již na základní škole. Vzhledem k omezenému počtu původních zámořských legend totiž jde o možná nejznámější americkou pověst vůbec. A protože daný příběh v sobě mísí horor, historii, akci a romantiku, není divu, že se o něj nakonec začal zajímat i seriálový svět. Je ale na místě upozornit, že s původní vyprávěnkou o bludném kavaleristovi nakonec zatím tříletý – a velmi úspěšný – seriál Ospalá díra nakládá ne macešsky, ale rozhodně po svém. Za vše hovoří už jen to, že se většina ze tří natočených sezón odehrává v současnosti a o hlavu kratší duch, v sedle zde představuje samotnou Smrt, respektive jednoho z jezdců Apokalypsy. Krom hororového mrazení a štědré dávky humoru ovšem Ospalá díra nabízí i docela zajímavou vycházku do zaoceánské historie.

Krev na bojišti

To vám bylo tak. V dobách, kdy Amerika teprve válčila s Brity o svou nezávislost, se v roce 1781 sympatický a velmi vzdělaný, fotografickou pamětí nadaný špion generála George Washingtona, univerzitní profesor jménem Ichabod Crane, setkal na bojišti s velmi nečekaným protivníkem. Odnikud, ovšem nikoli bezdůvodně se na něj v poli vyřítil bezhlavý démon, který byl až dosud považován jen za přelud a výmysl vzešlý ze strachu vyděšených koloniálních vojínů. Jenže Ichabod Crane ho viděl na vlastní oči. A nejen to. Musel s bezhlavým jezdcem v rudém kabátci zkřížit ostří, a dokonce společně s ním zemřít. Nyní, po dvou stech třiceti letech, se však Crane (Tom Mison) probouzí v kobce v lesích nedaleko městečka Sleepy Hollow ve státě New York. Mimochodem natáčelo se opravdu tam, v reálných lokacích, jen samotné město je o něco menší, než jak si obrazovka vymýšlí. Každopádně Ichabod Crane na jeho dnešní podobu nedokáže přestat valit oči. Z jeho přítomnosti je neméně vyplašená místní policistka Abbie Mills (Nicole Beharie), poměrně kurážná dívka s plány pracovat pro FBI. Že se ale setkali právě tito dva lidé z jiných časů, ovšem opět není žádná náhoda. Craneovo probuzení totiž blízce souvisí s faktem, že se do Sleepy Hollow vrátili i bezhlavý jezdec, který chce od Ospalé díry rozhodně víc než jen získat zpět to, co mu bylo useknuto.

Sekery, pušky, samopaly

A jen tak na okraj: věděli jste, že i bezhlaví jezdci umějí střílet z brokovnice? Neptejte se mě, jak míří, ale tomuhle to jde rozhodně pěkně od ruky. Pokud tedy zrovna nezabíjí chladnými zbraněmi, jež se v jeho rukou rozpalují do červena. A jeho koně byste také nechtěli potkat v noci. Každopádně čím zřejmější začínají být jezdcovy záměry, tím je jasnější, že bude nezbytné démona odstranit. Zjevně je totiž jedním z velitelů pekelných armád, které se chystají vzít svět šturmem. Věc jeho likvidace má ale jeden podstatný háček – dost nesnadno lze zabít někoho, kdo je nesmrtelný. Z toho důvodu uštěpačného Cranea a srdnatou Abbii čeká nejen studium mnoha starých knih a hledání posvátných artefaktů, ale třeba také setkání se zednáři, s pradávnou magií, dalšími strašidly z amerického bájesloví anebo s temným „pojídačem hříchů“.

Představuje se Tom Mison

Herekcý představitel Ichaboda Cranea, britský rodák Thomas James Mison, patří v seriálovém světě mezi vycházející hvězdičky. Třebaže mu postava archaického génia s ještě zaprášenějším britským akcentem přinesla okamžitě nezměrnou popularitu a přestože nešlo o jeho první televizní roli, lze ji označit za jeho nejdůležitější. Stejně tak se ale objevil i v jednom dílu Herculea Poirota, poblíž Benedicta Cumberbatche v minisérii Konec přehlídky nebo v seriálu Lost in Austen. Měří 185 centimetrů, třebaže to odmítá, bývá novináři považován za nový mužský herecký sexsymbol a pro začínající kolegy herce má důležitou radu: „Každý herec lže, že umí jezdit na koni, a vždycky to pak dopadá špatně. Tak například já umím jezdit a… au.“


Koukáte na Ospalou díru? Máte rádi Toma Misona? Jak se Vám líbila třetí série?

Magnetky na kliknutí. 
emJey (Miloš Janů)

emJey (Miloš Janů)

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
verunkawrath

verunkawrath

Tenhle článek mě pohladil na duši :)
před 7 roky
007.dany

007.dany

Výborný článek. :)
před 7 roky
carolos

carolos

Sleepy Hollow mám veľmi rád. Keď tento seriál začínal, pristupoval som k nemu dosť skepticky. Trailer...
před 7 roky
Další články k tématu