25. 1. 2022

Televizní tvůrci: Kurt Sutter

Televizní tvůrci: Kurt Sutter

Vítáme vás zpět u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám osobnosti, které v seriálovém světě hrají důležitou roli. Jejich jména mnoha fanouškům nemusí nic říkat, ale přesto znají a obdivují jejich práci. Jde o tvůrce seriálů a právě na ně se tato rubrika zaměřuje.

Tentokrát si představíme tvůrce, který si libuje v drsnějších seriálech a díky svému úspěchu už se jeho jméno představilo i pod filmem s podstatně větším rozpočtem. Působí jako scenárista a producent, ve svých dílech pravidelně i sám hraje. Jde o Kurta Suttera a dnes se na jeho televizní tvorbu podíváme podrobně.

Kurt Leon Sutter se narodil 5. května 1960 v americkém městečku Rahway ve státě New Jersey. Jeho otec pracoval v nedaleké továrně General Motors a jeho matka byla sekretářkou v římskokatolické arcidiecézi v Newarku. Má dvě starší sestry. V roce 1982 odmaturoval na Roselle Catholic High School.

Poté navštěvoval Livingston College, kde navštěvoval oddělení žurnalistiky a v roce 1986 získal bakalářský titul. Následovalo stěhování do New Yorku, kde studoval herectví, koketoval s divadlem a vyučoval v Gately/Poole Conservatory. Později se rozhodl prohloubit své vzdělání a navštěvoval Northern Illinois University, kde po třech letech (v roce 1997) získal titul v oboru režie. V roce 2000 se odstěhoval do Los Angeles a jeho kariéra u televize mohla začít.

The Shield (Policejní odznak)

Stanice FX
Vysíláno 2002–2008
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2002 byl najat jako člen kreativního týmu, který měl na starosti scénář k novému seriálu The Shield. V první sérii dostal na starosti epizodu s názvem Blowback a sám si v ní odbyl také hereckou premiéru, když se představil jako arménský nájemný vrah Margos Dezerian. S jeho prací byly nadřízení spokojeni, protože od druhé série byl povýšen na editora příběhu. A ve své rychlosti povyšování nepolevil, ve třetí sérii už se stal spoluproducentem a závěrečné dvě série (šestou a sedmou) už dokončil z křesla výkonného producenta.

Policejní odznak jde přes hranice zaběhnutého rámce žánru policejních seriálů. Tento velmi úspěšný původní dramatický seriál, který kritici mnohdy označují za nejlepší televizní dílo svého žánru, se odehrává ve světě, kde neplatí hranice mezi dobrem a zlem. Na jedné straně stojí skupina zkorumpovaných, ale výkonných policistů, na straně druhé kapitán, který se ocitá mezi dvěma mlýnskými kameny – snahou situaci řešit a touhou naplnit vlastní politické ambice.

A kritika byla nadšená, stanice FX upevnila své místo na televizní mapě a všichni si mohli vychutnávat úspěch. Mezi největší úspěchy patří pět nominací na Zlatý Glóbus, z nichž dvě proměnil ve vítězství. Obě v roce 2003 – nejlepší televizní drama a nejlepší herec v dramatu pro Michaela Chiklise. Hlavní role si zahráli Michael Chiklis, Catherine Dent, Walton Goggins, Michael Jace, Jay Karnes, Benito Martinez, CCH Pounder, Cathy Cahlin Ryan, David Rees Snell nebo Kenny Johnson.

Sons of Anarchy (Zákon gangu)

Stanice FX
Vysíláno 2008–2014
Hodnocení na SerialZone.cz

Rok 2008 znamenal konec jedné éry. Drsná policejní parta měla své poslední číslo za sebou. Jméno Kurta Suttera získalo na slávě a stanice FX se rozhodla, že spolupráci s ním chce prodloužit. Vznikla tak další hvězdná sestava, tentokrát pohybující se na druhé straně zákona, motorkářský gang ze Sons of Anarchy.

Sons of Anarchy je motorkářský gang působící ve fiktivním americkém městečku Charming nedalo mexických hranic. Gang vedený Clayem Morrowem a jeho pravou rukou, nevlastním synem Jaxem. Vzhledem k výhodné lokaci a napojení na zločince v zahraničí se gang živí převážně obchodem se zbraněmi. Seriál představuje působení motorkářů, obchody se zbraněmi, pochybnosti Jaxe o směřování gangu, ale také osobní spory mezi členy, za které je velmi často zodpovědný někdo z rodinných příslušníků. Největší hrozbou pro gang je však agentka ATF, která si za osobní cíl dala skupinu zlikvidovat, a snaživý místní zástupce šerifa.

Stejně jako byla kritika nadšená z The Shield, tak i Sons of Anarchy si jejich přízeň udržel. Nominací sice tentokrát nebylo tolik, ale přeci jen stály za to. Katey Sagal v roce 2011 získala Zlatý glóbus roli Gemmy Teller. Další ocenění byla hlavně ve vedlejších kategoriích, nejzajímavější z nich je nominace na Emmy za úvodní znělku. V hlavních rolích se představili Charlie Hunnam, Katey Sagal, Mark Boone Junior, Kim Coates, Tommy Flanagan, Theo Rossi, Dayton Callie, Maggie Siff, Ron Perlman, David Labrava či Ryan Hurst.

The Bastard Executioner (Mistr popravčí)

Stanice FX
Vysíláno 2015
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2014 po konci Sons of Anarchy to vypadalo na konec úspěšné spolupráce Suttera se stanicí FX, ale přeci jen se našlo téma, které by zajímalo obě strany, díky čemuž se zrodil The Bastard Executioner. Tentokrát se však záplava ocenění nekonala a ani diváci si k seriálu cestu najít nedokázali. Takže přišlo nevyhnutelné a seriál byl po 10 epizodách ukončen. K tomu však došlo zajímavým způsobem. Sutter sám cítil, že to není ono a předběhl stanici. 18. listopadu 2015 totiž na sociální média vyvěsil prohlášení, ve kterém uvedl, že on sám ruší seriál kvůli slabým ratingům. V hlavních rolích se objevil nejen sám Sutter, ale také Lee Jones, Katey Sagal, Stephen Moyer, Flora Spencer-Longhurst, Sam Spruell, Danny Sapani, Sarah White nebo Timothy V. Murphy.

Dobové drama The Bastard Executioner vypráví příběh válečného rytíře, který bojuje ve službách krále Eduarda I. Hrdinu tíží všechny vraždy a další nepřízně války, rozhodne se proto navždy odložit svůj meč. Když se ale znovu setká s násilím, je nucen vzít do rukou ten nejkrvavější meč ze všech.

Mayans M.C. (Zákon gangu: Mayové)

Stanice FX
Vysíláno 2018-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Už od ukončení Sons of Anarchy se spekulovalo o tom, že se Sutter chystá připravit spin-off který se bude zaměřovat na konkurenční gang. A k tomu, také došlo v roce 2018, kdy se představil seriál Mayans M.C. na stanici FX. V hlavních rolích hrají JD Pardo, Richard Cabral, Frankie Loyal, Clayton Cardenas, Edward James Olmos, ale také Sarah Bolger či Carla Baratta a vrátil se také Emilio Rivera známý z původního seriálu.

Příběh se odehrává ve slunné Kalifornii na americko-mexické hranici a sleduje dozvuky hlavní zápletky původního seriálu. V centru dění se ocitá ambiciózní Ezekiel Reyes, který vyhlíží lepší zítřky pro svůj motocyklový klub Mayans MC, zatímco ho žene touha po pomstě.

Pár zajímavostí na závěr:

  • Když se The Shield začal vysílat, tak původní tvůrce nevěděl, jestli si lidi Vica Mackeyho oblíbili, nebo ne, protože početná skupina si přála jeho dopadení. Proto přidal poručíka Jona Kavanaugha, který byl opravdu blízko tomu, aby Mackeyho dostal. Pak ale tvůrci zjistili, že tou dobu už si Vica diváci zamilovali a Kavanaugha nesnášeli.
  • David Labrava, který v seriál Sons of Anarchy hrál postavu Happyho, je ve skutečnosti členem Hell's Angel MC (momentálně neaktivním, ale s dobrým vazbami na gang) a původně byl najat jako technický poradce. Přesvědčil však Kurta Suttera, aby mu dal šanci si v seriálu i zahrát.
  • Sutter ostatně rád využívá skutečné příběhy svých herců. Například jizvy Tommyho Flanagana (Chibs) jsou skutečné, jsou důsledkem přepadení v mládí.
  • Většina obsazení Sons of Anarchy také jezdí na podobných strojích jako v seriálu a tak herci mohli dělat většinu svých kaskadérských scén.
  • Sons of Anarchy k hostování lákalo i hudebníky, objevili se například Dave Navarro, Henry Rollins, Courtney Love, nebo Marilyn Manson.
  • Na place neexistoval prostor pro improvizaci, každá změna a odchýlení od scénáře muselo nejprve být konzultováno se Sutterem osobně.
  • Sutter režíroval závěr každé série, včetně závěru seriálu.
  • V seriálu se objevila řada herců z The Shield, ale Sutter dlouho odmítal obsadit Michaela Chiklise a Waltona Gogginse, protože by příliš připomínali své role z The Shield. Chiklis se nakonec představil jako řidič nakláďáku, který měl malou, ale důležitou roli v závěru seriálu. Goggins měl cestu k roli o něco složitější, ale po pravidelném přesvědčování mu Sutter řekl, že ho tam nechá hrát, „pokud bude mít kozy a paruku“. Goggins řekl ano, a tak se zrodila postava Venus Van Dam.
  • Kurt Sutter se pravidelně objevuje ve svých seriálech: Margos Dezerian (The Shield), Otto ‚Big Otto‘ Delaney (Sons of Anarchy) a The Dark Mute (The Bastard Executioner).
  • Od roku 2004 je ženatý s Katey Sagal. V roce 2007 se jim narodila dcera Esme, a to díky náhradní matce. Jeho žena má také dvě děti z předchozího manželství.
  • V roce 2015 pracoval na filmu jménem Southpaw (Bojovník), kde se v hlavní roli představili Jake Gyllenhaal, Rachel McAdams či Forest Whitaker.
  • Pracoval také na šestidílné komiksové sérii nazvané „Lucas Stand“.
  • Sutter je sám také motocyklovým nadšencem.
  • Kurt Sutter je zastánce práv zvířat a veganem.
  • Trpí pediofobií, což je strach z panenek. A když už jsme mluvili o používání skutečného pozadí pro své postavy, tak tuto poruchu připsal do životopisu i Tigovi ze Sons of Anarchy.
  • K tvorbě seriálu Mayans M.C. si přizval Elgina Jamese, aby mu pomohl lépe vystihnout latinsko-americkou kulturu.
  • V roce 2019 byl od seriálu Mayans vyhozen, ale i tak je stále uváděn jako tvůrce a výkonný producent.
  • Momentálně pracuje na filmu This Beast, kde píše scénář a měl by si poprvé vyzkoušet i režii u celovečerního filmu. Ten by měl mít premiéru na Netflixu.
  • Na podzim 2021 bylo také oznámeno, že by pro Netflix měl vyvtvořit western s názvem The Abandons.

Znáte Kurta Suttera? Sledovali jste, sledujete či se chystáte sledovat jeho seriály? A který je váš nejoblíbenější?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře21zobraz všech 21 příspěvků
Dom_Domec

Dom_Domec

Pokud jsem pozadu tak se omlouvám, ale proč tu jsou komentáře od roku 2016?
před 2 roky
Pajky

Pajky

Protože je to updatovaný článek o tvůrci, který už jednou vyšel a je doplněn o to, co se událo...
před 2 roky
Dom_Domec

Dom_Domec

Děkuji za osvětlení.
před 2 roky
Další články k tématu