4. 9. 2016

Novinka pod lupou: Já, Mattoni

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Já, Mattoni
Žánr: Drama / Historický / Životopisný
Stanice: Česká televize
Premiéra: 2. 9. 2016
Vysílání: každý pátek od 20:00 na ČT1
Předskokan: –
Konkurence: Chcete být milionářem? (Nova), Přístav (Prima)
Tipovačka: –

O čem to je?

Já, Mattoni je výpravnou ságou o životním příběhu Henricha von Mattoniho. Seriál si vzal za cíl zmapovat Mattoniho soukromý život stejně jako jeho cestu na výsluní, na místo krále minerálních vod, kterážto cesta nebyla vůbec jednoduchá. Čemu Mattoni vděčí za své úspěchy, jaký byl v soukromí, jak fungoval jeho sňatek z dcerou vlivného muže Knolla, a jaký měl obchod dopad na jeho okolí a na jeho bližní? Na to vše slibuje seriál poskytnout odpověď. Navíc díky unikátní kompozici, kdy je příběh vyprávěn ve třech časových liniích (Mattoni jako dítě v podání Jáchyma Novotného, jako mladý muž coby David Švehlík a jako postarší pán píšící své paměti ztvárněný Aloisem Švehlíkem), seriál obsáhne opravdu obrovskou škálu osudových okamžiků ze života tohoto velikána.

Tvůrci samotní seriál popisují následovně: „Já, Mattoni zasahuje dlouhý časový úsek, od první poloviny 19. století až do roku 1910, a odehrává se na kolonádách i v nevěstincích Karlových Varů, v Schönbrunnu – vídeňské rezidenci rakouských císařů, v ulicích tehdejší Prahy i New Yorku. Na pozadí podnikatelských úspěchů a soukromých pochybení Heinricha Mattoniho sledujeme proměnu tehdejší společnosti a jejích možností. Motorem seriálu je celoživotní boj dvou silných individualit, Mattoniho a jeho ženy Míny. Boj vrcholící tím, že starý Matttoni, nemocný a v horečkách, ztrácí vládu nad svým impériem ve prospěch své energické, mocichtivé ženy. Stařec, obklopený vyčkávající rodinou, bojuje. A nachází překvapivou zbraň – pravdu o svém životě, která je pro jeho nejbližší, ale i pro celou tehdejší společnost, hříšně nepřijatelná.“

Seriál začal vznikat již před dlouhou dobou, a během příprav se několikrát měnil jak scénář, tak lokace, ale hlavně i obsazení. Seriál byl původně psán pro Jiřího Bartošku coby Heinricha von Mattoniho a Josefa Abrháma coby doktora Löschnera. Nicméně zdravotní problémy především pana Bartošky zapříčinily odsuny natáčení (Bartoška už měl řadu těch nejnáročnějších a co do komparzu nejpočetnějších scén natočeno) a ve výsledku i castingové změny, takže ani jednoho z nich v seriálu nakonec neuvidíme. A najít náhradu za výše zmíněné herce nebylo jednoduché. Podle scénáristů herci nabízené role odmítali z úcty k hercům. Konkrétně Alois Švehlík musel být nakonec přemluven osobně Jiřím Bartoškou, aby nedělal drahoty a účinkování v seriálu přijal.

Díky tomu, že Heinrich von Mattoni je celosvětově známou osobností, má i seriál přeshraniční dopad. Česká televize licenci prodala do Rakouska ještě před odvysíláním pilotu, a to už samo o sobě hodně vypovídá. Navíc, pro Českou televizi se jedná o další z těch nejdražších projektů, které v poslední době financuje (přičemž celou čtvrtinu 100milionového rozpočtu dala společnost Karlovarské minerální vody, a.s., která, jak se dá čekat, bude z úspěchu seriálu profitovat). Velmi silné herecké obsazení, několikrát upravovaný scénář ve snaze držet se co možná nejvíce skutečnosti, bohaté exteriéry, pro které filmaři neváhali vyjet za hranice České republiky a pro jejichž autentičnost měl seriál hned několik specialistů, kteří dohlíželi na dodržení slohového komplexu z doby Mattoniho života, a neuvěřitelně promakané kostýmy, které byly půjčovány ze všech možných koutů republiky, a dokonce i od soukromníků, pod dohledem kostymérky Heleny Rovné, to všechno seriál vytahuje hodně vysoko, a s tím samozřejmě i očekávání kritiky a diváků. Podaří se je naplnit?

A na závěr Já, Mattoni v číslech:

  • 3 časové linie
  • 170 hereckých rolí
  • cca 3200 komparzistů
  • 1200 kostýmů
  • 126 lokací (zámky, historická centra, Vídeň…)
  • 150 natáčecích dnů, z toho pouze deset v ateliérech
  • David Švehlík natáčel rovných 100 dnů
Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

První díl jsem si chtěla pustit k práci, ale hned během první minuty jsem svou pozornost soustředila jen a jen na příběh, což se nezměnilo ani po 83 minutách, které celá epizoda měla. Mám moc ráda životopisné filmy a seriály a pokud si Já, Mattoni dokáže udržet úroveň, kterou nastavil pilot, půjde o vysoce kvalitní český počin, který by se mohl prosadit i za hranicemi naší země.

Seriál skvěle proplétá minulost a (v rámci příběhu) přítomnost. Začínáme starým a již proslaveným Mattonim, poté se v retrospektivě vracíme až do jeho mládí, jak se z něho stal muž, kterým byl, a jak dokázal získat patent na jeden ze zlatých dolů Karlových Varů.

Herecké obsazení je na špici. Skutečně zde není jediné slabé místo, nikdo, kdo by vám vadil. Všichni hrají své role výborně a věříte jim první poslední. Samozřejmě nelze jinak než vyzdvihnout výkon tří hlavních představitelů Mattoniho. Oba Švehlíci i mladý Novotný se do role dokonale hodí a dokazují, že jejich obsazením Česká televize uhodila hřebíček na hlavičku.

I přes delší trvání pilotu příběh odsýpá, nestíháte se nudit. Kromě střídání časových období tomu dopomáhá i to, že nejde ryze o historické drama, ale místy je jemně a vkusně prokládáno nenápadnými odlehčenými motivy (omdlévající nevěsta), takže se na diváka nesnese pouze těžkost a délka samotného dramatického žánru.

Rozhodně jeden z nejlepších, ne-li vůbec nejlepší český počin letošního roku, určitě všem doporučuju.
  • jsem zvědavá, jestli dokáže intenzitu vyprávění udržet více epizod, možná by byl vhodnější film
90 %
Mé hodnocení
ragelly

Já, Mattoni dle mého soudu splnil svá očekávání. Bohatý rozpočet byl určitě vidět, kostýmy byly excelentní a dobová scéna se tvůrcům taktéž povedla na výbornou. Ačkoliv exteriéry jsem čekal trochu bohatší, to ano. I tak, po technické stránce na výbornou.

Scénář je postaven vskutku zajímavě. Ty časové linie spojené ústřední myšlenku fungují na jedničku. Zároveň se nestřídají tak rychle jako třeba v případě druhé řady Legends (Legenda), a člověk dokáže držet krok s tím, v jakém časovém horizontu se pohybuje. A to se vždycky cení. Postavy jsou zapamatovatelné a charakterově skvěle napsané. Navíc zde není takový přehršel rádoby vážných či rádoby vtipných hlášek násilně pospojovaných dohromady jako jinde. A to málo, co tu je, skvěle funguje. Obzvláště pan Švehlík starší předvedl absolutně bravurní výkon na to, kolik prostoru se mu dostalo. Chválím. Já si na pilot nemůžu vůbec stěžovat. Dvojnásobná stopáž oproti dalším dílům vůbec nebyla pro pilot na škodu. Celý díl utekl skutečně jako voda.

Česká televize se s Já, Mattoni opravdu vytáhla!

Čeho se bojím, je plejáda dalších epizod a jejich obsah. Co teď víme? Dozvěděli jsme se, že Mattoni bude profláknutá značka. Jasná věc. Že Mattoni byl záletník a neřád nade vše milující ženy a ničeho se nebojící, to už teď taky víme. To a fakt, že jeho obchody nebyly úplně čisté. Tak nějak ale nevím, co nám tedy chce ta další desítka epizod nabídnout víc než směsici výše uvedeného. Obávám se trochu, že další díly se budou jen patlat v uzavřeném kruhu a těžit z úspěchu pilotu. Uvidíme…
  • nevím, zda zvládnou další epizody udržet pozornost a přinést něco navíc
90 %
Mé hodnocení
honzajs000

Která firma by po tom netoužila. Seriál, který má product placement už v názvu a jejíž jméno se během hodiny vysloví vícekrát, než během všech reklamních bloků v průběhu dne. A když se zmíní i skvělé vlastnosti produktu, tak ředitel marketingového oddělení musí omdlévat slastí. A takový je Já, Mattoni. Ne, že by to vyloženě byla reklama na minerálku, ale její vlastnosti zazní určitě vícekrát, než by bylo nutné. Ale to není ten hlavní problém, co se seriálem mám.

Ten totiž už začne během úvodních titulků, kde se zjeví komplet promenáda nejprofláknutějších českých herců. Alespoň jsme se tentokrát vyhnuli povinnému Slovákovi (sorry bratia, ale opravdu mi poslední dobou v českých seriálech přijde, že je tam občas tvůrci cpou z donucení jako v Americe jedno nejmenované etnikum). Když už teda člověk dostane naservírované zase ty stejné obličeje, tak by čekal alespoň nějaké herecké výkony, ale přišlo mi to, jako když to většina pojala v relaxačním duchu a hrála jako v ochotnické divadle. Ale spíš mi to přišlo, že je tam nacpali jen proto, aby se ukázalo, že na ně teda máme. Čestnou výjimkou je David Švehlík. Dramaturg ho bohužel pasuje do role křivého obchodníčka, co všechno řeší svojí hezkou tvářičkou, a kterého si člověk ne a ne oblíbit, protože se zase ukazuje, že štěstí přeje jen připraveným vychcánkům.

Když do seriálu ČT nacpala přes sto milionů, tak by člověk čekal, že to bude vypadat méně jako divadelní představení. Hlavně interiéry vypadají jako z nějaké laciné inscenace. Já, Mattoni měl určitě na něco lepšího. Příběh totiž vypadá nadějně, ale jeho zpracování značně pokulhává, což je poznat především na tom, že kvanta informací se dozvíme jen od vypravěče, protože tvůrci je nedokázali zapracovat do scény před kamerou.
  • pořád stejné obličeje
  • unylé zpracování
  • většina scén se starým pánem a psaním pamětí
60 %
Mé hodnocení
fruiko
Co říkáte na seriál? Získal si vás? Nebo vás naopak vůbec nezaujal? A proč myslíte, že tomu tak je?
Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
HonZajs000

HonZajs000

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře20zobraz všech 20 příspěvků
Kopac

Kopac

https://www.youtube.com/watch?v=1j8gkjp-i4o ... (explicit)
před 7 roky
Pipa22

Pipa22

zajimave, ze pilot serialu vyvolava hodne vyhranene dojmy ... i to muze byt dobre doporuceni alespon...
před 7 roky
La.Volpe

La.Volpe

Takhle znásilněn jsem se u historickýho seriálu snad ještě nikdy necítil. A to už jsem viděl jiný...
před 7 roky
Další články k tématu