12. 9. 2016

Novinka pod lupou: Quarry

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Quarry
Žánr: Drama / Retro / Krimi / Akční
Stanice: Cinemax
Premiéra: 9. 9. 2016
Vysílání: každý pátek večer
Předskokan:-
Konkurence: -
Tipovačka: –

Kdo?

Tvůrce: Max Allan Collins (předloha), Graham Gordy, Michael D. Fuller
Herci: Logan Marshall-Green, Jodi Balfour, Damon Herriman, Edoardo Ballerini, Nikki Amuka-Bird, Peter Mullan

Ve zkratce

Příběh je adaptací románů Maxe Allana Collinse.

Quarry vypráví příběh Maca Conwaye, mariňáka, který se v roce 1972 vrací z Vietnamu zpátky domů do Memphisu, kde ho ale zradí jak veřejnost, tak i ti, které miluje. Hrdina se snaží vypořádat se svými nepěknými zkušenostmi z války, je však vtažen do série vražd a korupce, která se táhne daleko a překračuje až hranice řeky Mississippi.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Pravděpodobně celá řada z nás v tom bude hledat Banshee. Seriál skončil, Cinemax přichází s novinkou a upřímně, co jiného máme očekávat? Na první pohled to vypadá úplně stejně… a ve výsledku to i hodně podobné je. Je tu ale několik rozdílů, kvůli kterým můj vztah s Quarry ještě není tak vřelý, jak bych doufala.

Hlavní problém vidím v hrdinovi. Je totiž tak nesympatický, až to bolí. Rozhodně to není Hood, kterému jste fandili od začátku do konce. Tento člověk nemá žádnou chemii, alespoň ne pro mě. Asi hodně pomáhá retro zasazení příběhu, jde to ruku v ruce s módou a tím jeho nechutným knírkem. Každopádně i bez něj by vypadal zaostale, nevím, prostě mi vůbec nesedl. Doufám, že třeba příběh bude poskakovat přes různé generace, klidně až do přítomnosti, to by se mi určitě líbilo, sledovat, jak se vyvíjí doba i hlavní hrdina.

Ačkoliv hrdinu jsem si neoblíbila, moc se mi líbil „Job 2.0“, hotelový týpek, který si v pokoji vytvářel vlastní karaoke párty. Herce poslední dobou vídám všude (Flesh and Bone, Secret City) a pokaždé hraje úplně jinou postavu naprosto skvěle. Doufám, že tady mu role vydrží trošku déle a my se jeho přítomnost budeme užívat několik let.

Zvrat v příběhu asi mnozí čekali, já ne. Naivně jsem si myslela, že doma to bude idylka. To ale neznamená, že mě to nepotěšilo. V posledních 10 minutách to konečně začalo nabírat grády a pořádně se to rozjelo. Bohužel pilot měl hodinu a čtvrt, takže jsem si na těch posledních deset minut musela dlouho počkat. A myslela jsem, že umřu nudou. Nic se tam nedělo, jako vážně nic. Představila se taková slabší verze Proctora a nějaký Asiat, který Burtonovi nesahá ani po kotníky (zatím). A to bylo vše.

Jakože ano, jsem zvědavá, kam se to bude dál vyvíjet, především ve vztahu hrdiny k ženě, protože to bylo v pilotu hodně nedokončené. Každopádně hodně doufám, že se tempo trošku zrychlí, protože jestli to tak bude pokračovat dál, žádná druhá kampaň v SZAwards kvůli tomuto dílku nebude.
  • nudný hlavní hrdina a jeho knírek
  • hodně se táhnoucí pilot
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Tohle nebude seriál úplně pro každého. Nebo rozhodně ne úplně od začátku. Pracuje to totiž s budováním atmosféry a to chvíli trvá a na diváka to působí tak, že je to pomalé. Než se něco začne dít, už pomalu začínají závěrečné titulky. Kde jen jsme tohle už zažili… U True Detective a víceméně v celé první sérii Breaking Bad. Taky to vypadalo, že se pořád nic neděje a najednou prásk a zaskočil vám popcorn v krku, protože přišlo něco, co jste absolutně nečekali. Quarry je přesně takový. Vyrazí vám dech vždy, když už ho chcete odepsat. Doufejme, že si to časem nepokazí a bude se moci přidat do party zmíněných dvou seriálů, na které člověk jen tak nezapomene.

  • můj šálek čaje
  • BFF se vyřešil velmi rychle
  • vedlejší creapy postavy, co by si možná vysloužily spin-off
  • děsnej název
  • pro někoho příliš pomalé
  • halucinační scény
80 %
Mé hodnocení
Fruiko

Ze začátku to vypadá hodně jako kopírka Banshee (ostatně stejná stanice, stejný režisér…), ale není. Sice zde opět máme vyvrhela společnosti, který se vrací ne z vězení, ale z Vietnamu v sedmdesátých letech, prostředí v podstatě industriálního amerického venkova, ale seriál jako takový se zaměřuje na trochu něco jiného.

Začátek, tedy přibližně půlhodina se může zdát poměrně dost nudný, střídají se zde nesouvisející a v podstatě ani nikterak zajímavé příběhové linky. Jakmile se ale objeví Broker, atmosféra zhoustne. Přelije se do tíživé ne ani tak krimi, spíš drsné skorovyvražďovačky.

Jenže tím to pozitivní zatím končí. Je jasné, že se příběh teprve rozjíždí, a pravděpodobně půjde o dost podobný formát jako právě u Banshee, Quarry jako takové má jiný problém – hlavního herce. Chápu, že jsou sedmdesátky, ale jestli bych měl v každém díle vidět ten nechutný mrožák (knír, kdyby někdo nevěděl), tak radši se seriálem seknu. Vážně, nic horšího na vizuálu hlavního hrdiny snad nemůže existovat.

Celkově je Quarry slibný, temný seriál, který ale má pár nepřehlédnutelných vad na kráse a ještě nenašel svůj tón. Rozhodně ale u něj mám lepší pocit než u dalších zářijových premiér.

Doporučuji sledovat: ANO, pokud hledáte náhradu za Banshee a spokojíte se se slabší náhražkou.
  • temná atmosféra
  • nesympatický hlavní hrdina
60 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Proč se Quarry dostal do mého hledáčku? Upřímně stačil pouze trailer a název stanice a já tušil, že by se tady mohla konat náhrada za Banshee. A to už stojí za zkoušku, no ne? Příběh válečného veterána z Vietnamu, kterého po návratu domů překvapivě nechápou a nechtějí zaměstnat. Takže přichází nabídka, která nemůžu dopadnout dobře…

Musím přiznat, že jsem čekal o něco větší jízdu, než jsem dostal. I když seriál má tu post-vietnamskou atmosféru zachycenou dobře. Navíc se mi líbila ta špinavost a syrovost, která na každém rohu vykukuje. Pilot měl podle mě dva vrcholy, tím prvním byla scéna u bazénu, kdy se při nabídce „práce“ dalo napětí krájet a tou druhou byl ještě mrazivější konec, kdy se v domě rozehrála písnička z gramofonu.

Kromě toho, že jsem čekal výrazně víc akce (stále věřím, že může přijít), tak vytknu jen dvě věci. Pilot mohl být kratší, představování postav se docela táhne a využití smrti „parťáka“ z války jako motiv, to už tady bylo tolikrát.

Když to shrnu, tak za podívání to stálo, i když jsem čekal víc. Pokud však mám sledovat i dál, tak se musí přitlačit…
  • retro atmosféra
  • scéna u bazénu
  • špinavost a syrovost
  • závěr
  • představovačka se táhne
  • smrt parťáka jako motiv
70 %
Mé hodnocení
Pajky

Plánujete dát novince šanci? Nalákal vás popis děje nebo trailer? Nebo si raději počkáte na první reakce diváků, než se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
roco888

roco888

Nejsi jedinej, já v tom taky nehledal Banshee. Byl jsem na to zvědavej, ale já u seriálu...
před 7 roky
Koldik

Koldik

Nazory skoro rovnake a pritom rozdielne. Myslim, ze rozhodnutie pride az po konci prvej serie. trailer inac...
před 7 roky
verunkawrath

verunkawrath

Taky jsem tam Bunche z Raye viděla :)
před 7 roky
Další články k tématu