29. 9. 2016

Novinka pod lupou: Falling Water

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Falling Water
Žánr Drama / Sci-Fi / Psychologický / Mysteriózní
Stanice USA Network
Premiéra 13. 10. 2016 (pilot dostupný od 22. 9. 2016)
Vysílání čtvrtek, 22:00 hodin
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Tři vzájemně neznámí lidé si pomalu začnou uvědomovat, že sní samostatné části jednoho společného snu. Každý z nich přitom má vlastní záhadný cíl. Jeden hledá svou ztracenou přítelkyni, další ztracené dítě, třetí hledá lék pro svou nemocnou matku. Vodítka, která se nachází v jejich společném snu, jim pomáhají vydat se po správné cestě. Čím hlouběji jdou, tím více si uvědomují, že jejich hlavní mise je o poznání významnější než jejich jednotlivé cíle. Že vize v jejich snu můžou držet klíč k osudu lidstva.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Tohle bude hodně zapeklitý seriál. Pravděpodobně ho hodně lidí bude přirovnávat k Sense8, který vypadá na podobné téma. Každopádně já jsem netflixácký kousek zatím neviděla, takže pro mě Falling Water stojí sám o sobě.

Začátek je hodně dobrý. První scéna v sobě má napětí, akci, záhadu i zajímavou zápletku. Do jisté míry si ode všeho pilot zvládne udržet všechny tyto složky, i když samozřejmě intenzita postupem času výrazně klesá. Seznamujeme se s postavami, o kterých se dozvíme jen špetku, ovšem všechny vypadají zajímavě. Především se mi líbí hrdinka, která vyhledává nové módní trendy a její dějová linka s neexistujícím sy­nem.

Rozhodně tu vidím velký potenciál. Jen se trošku bojím, aby se do příběhu tvůrci přehnaně nezamotali a nezačalo to být nepřehledné. Protože po pilotu je rozjetých poměrně dost dějových linek, které se v určitém bodě musí začít propojovat, jinak to začne být opravdu chaos.

Moc se mi líbí prolínání reality a snových sekvencí. U některých scén opravdu nevíte, jestli jde skutečnost, u některých je samozřejmě jasné, že jde o sen. Každopádně i ve snu se vyvíjí hodně dobrý příběh ohledně muže v kómatu (myslím, že je v kómatu), který mě zaujal snad i víc než hlavní dějové linky. Jsem moc zvědavá, jak se to bude celé vyvíjet dál a všem, kdo nechtějí mít všechny seriály jen jako podkresovky, ale na něco se chtějí i skutečně soustředit, Falling Water vřele doporučuju.
  • zajímavé téma
  • prolínání snů a reality
  • postavy, které jsou jedinečné a zaujmou
  • musíte být neustále ve střehu
  • hrozí, že se sám do sebe seriál zamotá
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Falling Water ke mně přišel jako seriál, který vzbuzuje naději na kvalitní mysteriózní sci-fi. Svůj předpoklad ale naplňuje jen napůl.

První, co vás napadne, je spojení s filmem Inception (Počátek), protože tady se také operuje se sny. Seriál je ale jiný, neohýbá se zde realita, jde víc o prožívání snu. Realita se zde často míchá právě se sny a celkově z toho vylézá lehce hororový nádech, který vám bude evokovat (aspoň mně tedy evokoval) spíš atmosféru The Strain. Na druhou stranu, to, jak jsou právě tyto dvě roviny provázané a jak samotné sny vypadají, posunuje seriál ohromným krokem dopředu. Připadáte si, jako byste sledovali film namísto seriálu.

Jenže tím asi pozitivní věci pro mě končí. Pilot se vleče v neuvěřitelně pomalém tempu (snad jen Hannibal býval pomalejší) a i v půlce dílu se pořád budete sami sebe ptát, co se tam vlastně děje, co to je za postavy, a jak se mají dostat k tomu popisu, který jste viděli na profilu seriálu. Všechny dějové linky se v podstatě jen připravují na něco, co bude, ale ne v tomhle dílu. Doufám, že seriál nedopadne jako Penny Dreadful, který se připravoval na nějaký děj celou první řadu, nebo Aquarius, který se připravuje doteď.

Suma sumárum je tohle jeden z případů, kdy je potřeba pro utvoření názoru odsledovat více epizod. Mám pocit, že tento seriál by se mohl vyvinout v něco velmi kvalitního, podle první epizody ale nemůžu moc usuzovat. Proto její hodnocení berte trochu s rezervou.

Doporučuji sledovat: ANO, i když vlastně nevím proč.
  • filmovější zpracování
  • atmosféra
  • v pilotu se skoro nic nedozvíte
  • pomalé tempo
60 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Jde o příběh zdánlivě vzájemně se neznajících lidí, kteří sní a zároveň prožívají reálné zážitky, takže mi chvilku trvalo, než jsem se zorientovala, co je skutečné a co ne, a někdy jsem si ani tak nebyla jistá, jestli to, co se stalo, se stalo doopravdy.

Rozhodně má mysl nedostala chvíli si odpočinout a nepřemýšlet nad tím, jak by mohli zmizet dítě či přítelkyně, kteří nikdy neexistovali. Toto hledání mají dvě ze tří hlavních postav společné, otázkou pro mě zatím je, o co jde třetímu z nich, policistovi Takeovi. Ve zbylém čase, kdy jsem se nepodivovala nad tím, jestli nám představí ještě další snící postavy, nebo jestli další díl nebude věnovaný úplně jiným postavám, jsem si lámala hlavu nad tím, odkud znám herečku, která hraje Tess. Samozřejmě, že jsem si nevzpomněla a musela jsem si až posléze najít, že ztvárnila Coco Marchandovou v The Strain.

I přestože má pilotní epizoda skoro hodinu, celou dobu si udržela mou pozornost. Něco jsem se dozvěděla, ale přesto zbývá spousta toho, co lze rozkrýt.
  • napětí, které postupně narůstá
  • tajemství, které se odhaluje tak akorát
  • můj oblíbený žánr mystery na hraně reality a sci-fi
  • problém rozkrýt sen a realitu
  • vytřeštěné oči a štěněčí pohled Lizzie Brocheré (Tess)
  • ne příliš sympatický policista (obsazen kvůli rasové diverzitě?)
90 %
Mé hodnocení
Clear

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
verunkawrath

verunkawrath

A mám se na co těšit,paráda.
před 7 roky
ragelly

ragelly

V článku vyměněn supercool nový poster :)))
před 7 roky
Koldik

Koldik

Vypada to naozaj velmi zaujimavo, len ci sa bude chciet amikom tak rozmyslat co je naozaj a co sen... panuje...
před 7 roky
Další články k tématu