24. 10. 2016

Novinka pod lupou: Chance

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Chance
Žánr Drama
Stanice Hulu
Premiéra 19. 10. 2016
Vysílání středa, 21:00 hodin
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Kem Nunn (předloha), Alexandra Cunningham
Herci Hugh Laurie, Diane Farr, Lisa Gay Hamilton, Stefania LaVie Owen, Greta Lee, Gretchen Mol, Paul Adelstein, Ethan Suplee, Clarke Peters

O čem to je?

Seriál je adaptací románu Kema Nunna.

Provokativní psychologický thriller, ve kterém je hlavní postavou Eldon Chance, forenzní neuropsychiatr. Hrdina se nedobrovolně ocitá uprostřed velké korupce a mentální nemoci. Po špatném rozhodnutí zahrnující pletky s pacientkou, která dost možná trpí schizofrenií, se dostane do křížku s jejím manželem, bezohledným policejním detektivem. Chance se stahuje do ústraní, odkud musí navigovat složitý rozvod, bouřlivé vztahy s dcerou a další věci, které rychle gradují v hluboké zkoumání jedné z konečných hranic lidstva – temné a dosud nepříliš velké probádání lidské mysli.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Hned prvních pět minut, wow. Zaujalo mě, jak se začaly ukazovat docela barvité obrázky osudů jednotlivých pacientů s klidným a tichým vysvětlujícím voiceoverem hlavního hrdiny. Pak už to ale šlo z kopce.

Příběh totiž po prvních pěti minutách nepokračoval v ambiciózním začátku, ale zaměřil se na osobní život hlavního hrdiny. Rázem z toho bylo nudné a tuctové drama o těžkém rozvodu, komplikovaném vztahu s dcerou a hledání finančních prostředků.

Říkáte si, že to nevadí, když je tam Hugh? Ani zde nebyl hřebíček udeřen na hlavičku. Laurie byl jako House ikonický, v Night Managerovi charizmatický, ale tady? Mdlý, jednotvárný a nudný. Role mu absolutně nesedí, což není úplně jeho vina, přece jen on se alespoň snaží dodat jí jakousi hloubku nebo výraz, chcete-li. Ale tím, jak je postava napsaná, z ní prostě víc vytřískat nejde. Nedokáže zaujmout, prostě nedokáže.

Psychologické filmy a seriály přitom vítám, ovšem i když jsou zpravidla pomalejší a rozvláčnější, musí alespoň něčím zaujmout. Chance nic takového nemá. Pilot ne moc dobře vykresluje hrdinův stav mysli. Pravděpodobně nás celý díl má z nápověd o hrdinově chování směřovat k tomu, že on sám není v pořádku a trpí jakousi psychickou poruchou, ovšem já jsem během těch 50 minut nic takového nezpozorovala, takže závěr, kdy sám sebe popsal jako jednoho z pacientů, mě docela překvapil.

Rozhodně nejde o drama, které byste si mohli pustit jako podkresovku nebo jen tak na zkrácení dlouhé chvíle. Musíte u něj být neustále ve střehu a přemýšlet, číst mezi řádky, protože očividně je tu toho skryto víc, než by se na první pohled předpokládalo. A ač jsem koukala pozorně, tak u mě se skryté poselství minulo účinkem.
  • je to něco jiného, než na co jsme zvyklí
  • Hugh Laurie ze sebe dává to nejlepší
  • prvních pět minut
  • po pěti minutách je to krutě pomalé a nezábavné
  • Laurieho postava není extra zajímavá
  • nepodařilo se mi najít skryté nápovědy a významy
40 %
Mé hodnocení
ragelly

Tím, kdo mě k seriálu přitáhl, je Hugh Laurie, protože jsem byl zvědavý na to, jak moc se dokáže vyvléknout z kůže House, přestože má opět roli doktora.

Začnu tím, že Hugh za ty roky docela sešel a zestárnul a byl jsem tím docela překvapen. Dlouho jsem ho nikde neviděl. A i přes veškerou snahu jsem v něm pořád viděl House, i když se tentokrát k pacientům chová mnohem přívětivěji a vlastně se ocitá v úplně jiných situacích.

I tak je však Hugh Laurie a zbytek obsazení to nejlepší, co mě na pilotu zaujalo. Tentokrát mám více mínusů než plusů a je to hlavně tím, že jsem moc nepochopil, co se tam děje. Prostě nevím, co si myslet o hlavní postavě a její motivaci. I díky tomu mě to nebavilo, ale o možnost zařadit se na watchlist se to připravilo hlavně proto, že to nemá nic, čím by mě to lákalo sledovat dál.
  • Hugh Laurie a zbytek obsazení
  • postava Ethana Supleeho
  • nevím, co si myslet o hlavní postavě
  • nějak mě to nebavilo
  • moc jsem nepochopil, co se děje
  • nemá to nic, čím by mě to lákalo sledovat dál
60 %
Mé hodnocení
Pajky

Ano, Hugh Laurie lidem chybí. A netuším, jestli Lauriemu došly peníze nebo si to sám uvědomil, a proto se objevuje v hlavní roli v už druhém seriálu v druhém roce po sobě. Ne že by by to bylo vyloženě špatně, Laurie je skvělý herec, jen je možná trochu problém pro něj najít odpovídající roli.

Při pohledu na popis seriálu si možná řeknete, že Hugh Laurie bude hrát to samé, co v Dr. Housovi. Nebude. Laurie za ty čtyři roky od konce House neskutečně zestárl a jeho nová role snad ani nemůže být od House odlišnější. Eldon Chance není totiž ani lékař, je to konzultant.

Samotný seriál by ale fungoval i bez něj. Laurie sice přitahuje pozornost, ale ne tak výrazně jako třeba Billy Bob Thornton v nedávném Goliathovi. U Laurieho si docela dobře dokážu představit, že by jeho postavu hrál jiný herec a seriálu by to ani neuškodilo.

Chance je totiž seriál, který jen chce být seriálem, ale není jím. Jeho děj je tak nahodilý, že se vám ani nechce věřit, že scenárista odvedl dobrou práci. Jednak sám seriál nezvládá předkládat divákovi fakta tak, aby byl schopný si je zařadit a získat z nich nějaký dojem (to, že celý pilot by se dal prostříhat do deseti minut a divák by o nic nepřišel, ani nezmiňuji), on ani není schopný předložit smysluplnou zápletku. Opravdu ze všech lidí v San Franciscu se celý děj točí kolem… cca 4 lidí? To mi přijde dost málo. A i tak to Laurie sám neutáhne, ve své roli je dost odtažitý a je vidět, jak mu nesedí. Což je vlastně docela zvláštní, protože je sám to jediné, co je na seriálu zajímavé.

Co víc k seriálu dodat? Snad ještě jednu maličkost – nevím, jaké Hulu používá metriky, ale obávám se, že Chance to zrovna dvakrát nevyhraje. Je to seriál jako stvořený pro maratonové sledování, ale epizody vycházejí jednou týdně. A u takovéhoto seriálu divák rychle ztratí zájem.

Doporučuji sledovat: NE, pravděpodobně se unudíte k smrti.
  • málo postav
  • za celý pilot se vlastně nic nestalo
50 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře10zobraz všech 10 příspěvků
verunkawrath

verunkawrath

S hodnocením souhlasím,nic moc počin.
před 7 roky
Koldik

Koldik

Tak trailer nic moc, Randy zas trosku pribral, ako som si vsimol, a House ma uz nelaka...
před 7 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Zajímavé... Kromě ragelly mají redaktoři u tohohle seriálu docela mírné hodnocení, když to člověk...
před 4 roky
Další články k tématu