30. 10. 2016

Když se změní čas

Když se změní čas

A je to tady zase. V noci na dnešek se opět posouval čas a tentokrát si to mohli užít hlavně ti, kteří mají rádi spánek. Čas se totiž vracel zpět. Při této příležitosti jsme se pro vás rozhodli připravit tématický fotočlánek, protože cestování časem je něco, co se v seriálech objevuje poměrně často. A to nemluvíme pouze o letošní sezóně, kdy se tvůrci rozhodli, že cestování časem bude námětem číslo jedna.

Letošní novinky jsme se rozhodli ignorovat, takže nečekejte Timeless, Frequency ani Travelers. Bylo by samozřejmě lákavé zmínit pouze seriály, které jsou na cestování časem postavené, ale snažili jsme se pro vás najít hlavně ty, kde to běžnou záležitostí není. Takže si užijte náš výběr a dejte vědět, která „cestovatelská“ epizoda je vaše nejoblíbenější.

Star Trek – The City On The Edge Of Forever

Hned na úvod si dáme nejstaršího zástupce v našem výběru. A tím prvním u koho jsme cestování času objevili je Star Trek. V této epizodě se kapitán Kirk, Spock a Dr. McCoy ocitají v New Yorku během třicátých let minulého století a svým oblečením na sebe hned upoutají pozornost.

Photo © NBC

Red Dwarf – Backwards

Máte-li k dispozici posádku vesmírné lodi, tak dříve nebo později nějakým způsobem narazíte na cestování časem. Nejinak je tomu i u kultovního Červeného trpaslíka v epizodě Pozpátku, kdy se díky letecké chybě část posádky ocitne v Londýně roku 3991, tedy 1993.

Photo © BBC

The X-Files – Triangle

Mulder odjíždí do oblasti Bermudského trojúhelníku, když se dozví, že se tam objevila anglická loď Queen Anne, která během 2. světové války zmizela. Jeho loď však ztroskotá a Mulder je nakonec vyčerpaný vytažen na palubu jiné lodi, která je obsazena nacisty. Mulder se snaží přesvědčit posádku, že se i s lodí dostala do budoucnosti, ale stále více začíná být jasné, že naopak on se ocitl v minulosti…

Photo © FOX

That ‚70s Show – It‘s a Wonderful Life

Cestování časem se občas připlete i do komedií. Tentokrát se však necestuje do určité doby či roku, ale jedná se o cestování „co by, kdyby“. Eric je tak nešťastný kvůli rozchodu s Donnou, že si přeje, aby se s Donnou nikdy nepolíbili. V jeho pokoji se zjeví anděl a ukáže mu jak by vypadal jeho život, kdyby se opravdu nikdy nepolíbili…

Photo © FOX

Angel – I Will Remember You

I následující epizoda je z kategorie „co by, kdyby“. Buffy navštíví Angela a společně zlikvidují dalšího démona, jenže Angel se dostane do kontaktu s jeho krví a přijde o své schopnosti. Původně v tom vidí přínos, protože může být s Buffy, ale postupně zjistí, že bez schopností je neužitečný a tak se rozhodne vyhledat pomoc a vrátit čas o den zpátky.

Photo © The WB

Charmed – That '70s Episode

Jako každý rok přinese babiččin ctitel do domu Halliwelových květiny. Tentokrát se ovšem stalo to, na co po léta čekal – sestrám se obnovily jejich schopnosti. Díky ochrannému prstenu od jejich matky je imunní proti jejich silám, a tak jsou pro něj sestry velmi snadnou kořistí. Jedinou možností, jak se zachránit je cestovat v čase do doby, kdy byla prstenu svěřena ochranná moc…

Photo © The WB

Lost – The Constant

Pamatujete na Lost? Ano, oni se sice neztratili v čase, ale na cestování časem se tam také našel prostor. Konkrétně v jedné z nejlepších epizod seriálu. Desmond se během letu helikoptérou dostává do stavu, kdy jeho mysl přeskakuje mezi roky 1996 a 2004.

Photo © ABC

FlashForward – No More Good Days

A po Lost představila stanice ABC FlashForward. Časem se tam necestovalo obyčejným způsobem, to však nevadí. Celý svět na 2 minuty 17 sekund upadl do bezvědomí a všichni viděli svou budoucnost. Když se probrali svět se změnil, miliony lidí zemřely a ten zbytek se musí potýkat s tím co viděl…

Photo © ABC

**Once Upon a Time – Snow Drifts & There's No Place Like Home

Cestovat časem se dá i v pohádkovém světě. V závěru třetí série Emma a Hook spadli do časového portálu, který se po Zelenině smrti opět otevřel. Ať se snaží sebevíc, neměnit minulost se jim vůbec nedaří…

Photo © ABC

Stargate – Window of Opportunity

Čas hraje velkou roli i v jedné z mých nejoblíbenějších epizod Stargate. Při jedné z misí se O’Neill a Teal’c vrátí časem o několik hodin zpět a navíc uvíznou v časové smyčce, což si nikdo jiný než oni dva neuvědomuje a nepamatuje.

Photo © Sci-Fi Channel

The Flash – Fast Enough

Flash patří mezi ty seriály, které si s cestováním časem pohrávají pravidelně. Přesto se najdou epizody, které jsou důležitější a mají větší dopad. Mezi ně patří i finále první řady, kdy se Barrymu dostává do rukou možnost vrátit se v čase a zachránit svou matku. Časové okno je však krátké a následkem může být zničení celého světa.

Photo © The CW

Legends of Tomorrow

DC svět na stanici CW dostal loni další přírůstek a kromě Flashe se tak na cestování časem vydal i tým legend. Ten pravidelně navštěvoval různé doby, ale tou nejzajímavější byl rok 2046 ve městě Star City, kde se odehrává původní seriál Arrow. To určitě potěšilo nejednoho fanouška.

Photo © The CW

Eureka – Founder's Day

Cestování časem se odehrávalo také v seriálu Heureka a pravděpodobně nejzajímavější příběh se odehrával ve čtvrté sérii. Během příprav na oslavu Dne zakladatelů se šerif Carter ocitl v roce 1947, kdy byla Heuréka teprve vojenskou základnou. A není sám, kdo se nějakou záhadou objevil v minulosti…

Photo © Syfy

Haven – Sarah

Podobnou zápletku si vyzkoušeli i představitelé seriálu Haven. Stuart Mosley, který trpí „Potížemi“, pošle Dukea do Havenu padesátých let minulého století. Audrey s Nathanem jej musí zachránit dříve, než se změní minulost… a vymaže je z přítomnosti. A když je Nathan také poslán do minulosti, Audrey se ocitá v pasti, jelikož v nové realitě ovládají městečko Haven muži reverenda Driscolla.

Photo © Syfy

Warehouse 13 – Where and When

I ve Skladišti se časem cestovalo a pomohla tomu hlavně H.G.Wells. Díky ní se Pete a Myka mohli vydat na cestu do roku 1961, aby se pokusili vyřešit případ a získat artefakt, který ovlivňuje jejich přítomnost.

Photo © Syfy

Continuum – Final Hour

Continuum byl vlastně seriál o cestování v čase, kde se časem prakticky necestovalo, ale celou dobu se o něj jen snažilo. Hlavní hrdinka se totiž v prvním díle dostala z roku 2077 do přítomnosti (2012), ale zpátky do své časové roviny se dostala až v závěrečné epizodě.

Photo © Showcase

12 Monkeys – Pilot

O dost častěji se cestuje v seriálu 12 Monkeys. 27 let poté, co virus vyhladí většinu lidstva je vědci vyslán muž (James Cole) zpět do roku 2015, aby pomohl zastavit virus, který to vše způsobil. Jediným vodítkem pro Cola je viroložka Cassandra Railly, která by měla znát toho, kdo vypustil nebezpečný zdroj nákazy.

Photo © Syfy

11.22.63 – The Day in Question

Jiným případem je minisérie 11.22.63. Jake je obyčejný rozvedený učitel angličtiny. Jednoho dne se mu do cesty připlete časový portál, skrze který se Jake dostane do roku 1960, konkrétně do 21. října. Hrdina se rozhodne zabránit atentátu na Johna F. Kennedyho, který se uskutečnil 22. listopadu 1963. Jenže co když zjistí, že hrát si s časem má svou cenu…

Photo © Hulu

Castle – Time Will Tell

Netradiční epizodu o cestování časem si pro nás připravil Castle. Policie identifikuje podezřelého muže, který uprchl z místa činu, kde byla zabita Shauna Taylor. Představí se jim jako Simon Doyle a tvrdí, že přicestoval z budoucnosti, aby zachránil miliony lidí, neví však před čím, stopy ho prý ale dovedly k Shauně. Beckettová mu pochopitelně nevěří ani slovo, ale Castlovi se jeho historka zamlouvá.

Photo © ABC

Futurama – Time Keeps On Slippin'

Jak nám ukázala Futurama, tak cestovat časem se dá i v animovaných seriálech. Posádka Planet Expressu je na pikniku v přírodě a Fry se pokouší navázat hlubší kontakt s Leelou. Idylu, jak už to bývá, vystřídá panika: přistane u nich malý létající talíř, vystoupí z něj členové basketbalového týmu Harlem Globetretters a vyzvou pozemšťany k zápasu. Už už to vypadá, že Země nakonec snad i vyhraje, když tu náhle prostor a čas jaksi přestanou fungovat tak, jak by měly… Možná se vše vrátí do normálu přemístěním několika hvězd pomocí gravitační pumpy, mezitím se ale časové anomálie rozhodně stihnou postarat o pěknou řádku nečekaných událostí, svatbu a rozvod nevyjímaje.

Photo © FOX

The Simpsons – Treehouse of Horror V

A ještě další z animovaných, tentokrát klasika od Simpsonových. Ti poměrně často cestují do budoucnosti, ale v jednom z prvních halloweenských speciálů se vydali do minulosti. V druhém příběhu Homer opraví toustovač, z kterého se ale stane stroj času. Homer se tak ocitá mezi dinosaury, ale pokaždé zabije nějakého tvora, čímž změní realitu.

Photo © FOX

Family Guy – Back To The Pilot

Do třetice všeho dobrého a animovaného, nyní z dílny Family Guye. Stewie se na toulky časem s Brianem vydává poměrně pravidelně, ale tentokrát se vypravili do vlastní minulosti a konfrontovali své já z pilotní epizody.

Photo © FOX

Supernatural – The Song Remains the Same

Bratři Winchesterové se vypravili do pekla i do nebe, takže cesta zpátky pro ně není něco nepředstavitelného a už několikrát ji podstoupili. Nejhorší je vybrat u nich tu nejzajímavější. Já bych zvolil tuhle epizodu, protože na příkaz shora se Anna rozhodne zabít jejich rodiče, aby se nikdy nenarodili a málem by se jí to i povedlo. Jenže to nevyhovuje Castielovi a tak Deana i Sama vezme do minulosti.

Photo © The CW

Fringe – White Tulip

Časem se cestuje i v jedné z nejlepších epizod Fringe. Olivia, Peter a Walter vyšetřují smrt několika lidí ve vlaku. Na tom by nebylo nic divného, kdyby u všech cestujících nebyly nalezeny elektrické přístroje, které jsou úplně vybité. Walter zjistí, že někdo vysál energii nejen z přístrojů, ale i z lidí. Podle kamery na nádraží zjistí totožnost podezřelého muže, který z vagonu vystupoval – Dr. Alistair Peck. Když prohledávají jeho dům, zjistí Walter šokující pravdu. Peck cestuje časem. Mezitím se do domu vrátí Peck a před zraky všech policistů zmizí.

Photo © FOX

Doctor Who – Blink

A na závěr Doctor Who. Mladá žena jménem Sally Sparrow se vloupe do zchátralého domu kvůli fotografování. Místo podnětů k umělecké tvorbě najde sochy Plačících andělů a varovnou zprávu od tajemného Doctora. A cestování časem? Zkuste z anděla spustit oči…

Photo © BBC

Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře37zobraz všech 37 příspěvků
Kalarash

Kalarash

1) To je možné, ale to nemění nic na tom, že seriál je z roku 1963. Je to jeden seriál, který měl...
před 7 roky
Pajky

Pajky

Kdo chce být za trolla, tak za něj prostě bude, že? U nás na webu (ale například i na IMDb či...
před 7 roky
Kalarash

Kalarash

Umím číst. Nevím, jak to berete Vy, ale přesto, že je seriál rozdělený na dvě části, nebrala bych to...
před 7 roky
Další články k tématu